dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tonijn op Baskische wijze

    Tijdens onze negendaagse “veldtocht” van Duinbergen

    naar het zuiden hebben we drie dagen verbleven in Bayonne,

    bij de Franse Basken.

    In de bergen ligt een piepend klein dorpje, Espelette, met een grote naam,

    zeker voor degenen die interesse hebben voor gastronomie.

    Ik had al driemaal eerder Thon à la Basqaise gemaakt,

    volgens een recept uit het zuiden van Frankrijk,

    en telkens had ik me afgevraagd waarom er onder het recept in het kookboek

    een half blad besteed was aan Piment d’Espelette en hoe die smaakt.

    Toevallig verblijven we daar toch wel in die buurt zeker!

    (dank aan Greta). Wij naar dat dorpje natuurlijk,

    en de pepers worden geoogst van september tot de eerste vorst

    in het land komt (P.S. Albert II misschien?). Beter kan dus niet.

    We bezochten l’Atelier du Piment, kregen een rondleiding binnen en

    mochten buiten zelfs een quiz oplossen tussen de hangende pepers in het veld.

    Ze zwanzen er ginder echt niet mee hoor!

    Er bestaat een Syndicat du Piment d’Espelette (Ezpeletako Biperra

    voor degenen die vlot Baskisch spreken), met een eigen AOC

    kwaliteitslabel, zoals de Franse wijnen.


    Het piment is verkrijgbaar in poeder of vers, in koorden gestrengeld.

    Maar ook vermengd in confituren, kazen en alle mogelijke andere bereidingen.

    We kochten in het atelier een koord voor 10 €, met 21 rode neuzen eraan.

    Deze koorden kan je trouwens kopen op elke markt in het (Baskisch) zuiden

    van Frankrijk.

    De pepers blijven tamelijk zacht gedurende twee maanden.

    Dan zijn ze aan het drogen geslagen en worden ze een pak scherper.

    Zo kan je ze nog twee jaar bewaren (en gebruiken!).

    Als ze dan nog niet geconsumeerd zijn (zal bij ons niet gebeuren)

    kan je ze nog 10 jaar behouden als decoratief element.

     


    Nu komt het recept: het was precies drie jaar geleden dat ik het bereid had,

    te lang eigenlijk. Op de foto van het recept kan je lezen dat

    de bereiding “makkelijk” is, iets voor mij dus.

    À propos, als je iets op je scherm hebt, dat je net niet goed kan lezen,

    druk dan met een vinger op de controltoets (ctrl) en draai

    aan je wieleke van je muis. De tekst wordt nu groter en beter leesbaar,

    of kleiner. Let wel dat het enkel werkt als je aan het wieleke draait

    en tegelijkertijd luid “akke akke tuut tuut” zegt.

    Moet je eens proberen:

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 moot tonijn van 3 cm dikte, ca 600g

    maak de vis droog indien nodig

    (kan ook goed met zwaardvis)

    laat de vis 2 uur marineren met 2 el olie en citroensap

    4el olijfolie

    pel de ui, ontvel de tenen look, snij in plakjes

    sap van 1 citroen

    snij de tomaten in acht stukken

    2 rode en 2 groene paprika´s, opgelegd

    verhit de rest van de olie in een pan

    1 grote witte ui

    fruit de ui en look 5´ onafgedekt, tot de ui mals is

    4 tenen look

    voeg toe: tomaten, piment, laurier, paprika´s

    4 rijpe tomaten (ca 500g)

    breng op smaak met zout, peper en tijm

    1 rood pepertje (piment d´Éspelette)

    verhit een gietijzeren pan zonder vet

    2 laurierblaadjes of poeder

    bak de vis zonder marinade op een hoog vuur

    zout

    elke kant 2 tot 3´ tot hij goudbruin is

    versgemalen peper

    strooi er zout en peper over

    gedroogde tijm

    voeg de groenten en de marinade toe

     

    laat op een laag vuur 15’ tot 20´ stoven

    Tip: guirlandes van Piments d’Espelette zijn te koop op alle markten in Frans Baskenland. Allen daarheen!

    (verwijder laurierblad indien geen poeder gebruikt)

     

    dien op met stokbrood of wedges

     


    In feite kon je dit recept evengoed aflezen op de foto hierboven.

    Ik weet niet of je in België altijd verse tonijn kan vinden.

    Hier in Spanje uiteraard, en één keer heb ik het gemaakt

    met een bonito, dat is een minitonijn met een nog fijnere smaak.

     


    Volgens de ene bron komen de pepers uit Indië, volgens de andere

    uit Amerika (je kan alles aflezen op de foto’s).

    Tja, 500 jaar geleden was dat toch allemaal hetzelfde.

    De franse bron zegt: “Amerikaans” en meegebracht door “onze” marins

    in de 16de eeuw. Het zullen de Spanjaarden wel geweest zijn zeker?


     

    Wie dit niet lust, heeft ofwel zijn Plechtige Communie  nog niet gedaan,

    of heeft geen smaakpapillen.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    adcboz
    blog.seniorennet.be/adcboz

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!