De tijd van het jaar: herfst, jachtseizoen enz. vraagt uiteraard
om een gerecht met kastanjes en paddenstoelen.
Omdat die in Spanje veelvuldig aanwezig zijn heb ik er eentje uitgezocht.
Het is één complete mislukking geworden, en het ligt zelfs niet aan mij.
Kastanjes zijn veel te droog om er iets deftig van te maken.
Ik ga het recept dus niet geven, want enkel gerechten die (gemakkelijk) lukken,
die ik zelf als aspirant-kok kan maken, en waar ik de nodige aanpassingen
kan aan doen vind je hier.
Wat wel een succesnummer is, heb ik genoemd:
Gemarineerde kip met Oosters Tintje.
Hier opgediend met een gekookt piepertje en met
gemarineerde pepers (zo in de handel te verkrijgen hier).

In Belgenland steek je rode/groene paprika’s (eerst halveren
en pitten er uit halen natuurlijk) onder de grill tot het vel zwart wordt.
Steek ze dan in een sluitbare plastic zak en laat ze 5 à 10’ liggen.
De pel komt er dan vanzelf af.
Marineer de paprika’s in olie en sherryazijn en kruid naar believen.
Laat een paar uren rusten.
Hier vind je de bereiding voor dit lekkere gerecht (let op: voor drie personen).
ingrediënten voor 3
|
bereiding
|
3 kipfilets
|
begin tijdig met de marinade:
|
2 el olijfolie
|
pel en snipper de sjalotten en het pepertje fijn
|
voor de marinade:
|
meng met de andere ingrediënten van de marinade
|
3 sjalotten
|
laat de kip hierin 1 à 2 uren marineren
|
1 pepertje of Piment d’ Espelette
|
maak intussen de bereiding voor de saus:
|
1 el kurkuma voor de kleur
|
pel en hak de sjalotten fijn, snij het citroengras in stukjes
|
1 tl droge koriander (of –pasta! in Spanje)
|
pers de limoen/citroen en meng alles met de suiker
|
2 el sojasaus
|
haal de kip uit de marinade en verhit de olie
|
10 cl kokosmelk
|
stoof de kip met de marinade gedurende 30’
|
(eventueel wat sambal oelek, volgens smaak)
|
voeg de saus toe en laat nog 20’ sudderen
|
voor de saus:
|
versier op het einde met wat verse dille en
|
2 sjalotten
|
dien goed heet op
|
1 limoen of citroen
|
Greta vindt dat er wat champignons bij mogen
|
1 el suiker
|
ik serveerde het met gekookte piepers en
|
(eventueel 1 stengel citroengras)
|
bereide paprika’s, maar Greta vond dat niet geschikt
|

Omdat het recept met de kastanjes niet gelukt is,
geef ik hier nog een ander, gemaakt toen we nog geen
digitale foto's hadden.
Het is een basisgerecht uit de Mediterrane keuken,
namelijk "Gehakt met Mediterrane Groenten".
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
400g gemengd gehakt
|
spoel de groenten en snij ze in niet te kleine stukken
|
1 aubergine
|
bak het gehakt rul in de hete olie
|
1 courgette
|
breng het op smaak met geperste look
|
1 rode en een gele paprika
|
voeg mespunt Provençaalse kruiden toe en peper en zout
|
250g tomaten
|
doe er de bouillon en tomatenpuree bij en schep goed om
|
1 teen look
|
voeg de groenten toe
|
1 el olie
|
laat 15´ stoven in de open pan (tot groenten beetgaar zijn)
|
15 cl groentebouillon
|
werk af met verkruimelde feta
|
2 el geconcentreerde tomatenpuree
|
serveer met gebakken aardappelen of piepers
|
150g fetakaas
|
|
Provençaalse kruiden en peper
|
|
|