aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
24-01-2009
de eerste van Januari 2009
Wat is er beter dan na een zware doorlekkere gastronomische
avond/nacht een hoopje frisse lucht te gaan scheppen
langs de dijk van Fuengirola in een stralende deugddoende zon?
Niet veel denk ik, en we doen dat dan maar.
En niet alleen langs de dijk, maar zelfs worden de eerste stappen
van het jaar gezet op het strand (hoewel een houten loopplank
altijd van pas komt tegen het zand tussen de tenen).
De foto’s die Greta gisteravond (vorig jaar) heeft genomen
tijdens de party komen beter toch niet voor publicatie in aanmerking.
Geen risico’s of inspanningen worden dit jaar geschuwd!
Een houten klimrek, zoals ik een halve eeuw geleden in de turnles
een paar maal per week mocht bestijgen, komt opnieuw in de actualiteit.
Mijn atletische vermogens zijn hier duidelijk zichtbaar.
Dergelijke krachtpatserijen maken een mens dorstig.
De boog, en het klimrek en mijn spieren kunnen niet altijd
gespannen staan. Gezien de nog in overvloed aanwezig zijnde
alcohol in het staalharde atletenlijf is een sterke koffie hier
goed op zijn plaats, heerlijk in de warme zon.
Zelfs Greta neemt nu haar toevlucht tot een romige “café con leche”,
die er even vlotjes in vloeit als het digestief van gisterenavond
Een eindje verder op de Paseo staat het monument voor de Peseta.
Tien jaar geleden al werd dit hier opgericht, op het moment
dat de Peseta vervangen werd door de Euro. Tien jaar al!
Een king size Peseta is hier vereeuwigd, en kan je hem
(niet) zien aan de rechterrand van het metalen kunstwerk.
Omdat de Spaanse Economie volledig op haar gat zit,
beginnen er stemmen op te gaan om de Peseta
terug in te voeren, en te devalueren t.o.v. de Euro.
Misschien is volgend jaar dit monument dus verdwenen,
of is de dikke Pesetaschijf vervangen door een Euromunt…
De volgende foto lijkt op een lange uitgestoken tong van iemand
die gisterennacht teveel witte wijn gedronken heeft.
Het is eigenlijk toch wel een tong, maar het is een landtong.
Hier zie je dan een groter en duidelijker beeld.
Aan de Belgische kust hebben we dit niet.
Het is een rio (rivier), die in de bergen wordt afgeknepen door
een stuwdam, en zijn schamele restantje tot aan de zee brengt.
Deze rio vormt de scheiding tussen Fuengirola en Los Boliches,
het volgende kustdorp.
In Fuengirola zijn er verschillende grote zandstranden.
Hier staan we aan Playa de las Gaviotas (meeuwenstrand),
dat zoals op het infobord vermeld 1100 m lang is en gemiddeld 60 m breed.
Een ander strand, Playa Ronda, geeft de kandidaat zeezwemmers
(er zijn er op dit moment!) een indicatie over de mogelijkheden.
Lees zelf maar: “goedezee, gevaarlijke zee, verboden zee”.
Wie hier verdrinkt, mag achteraf niet komen klagen!
Op een pleintje vlak naast het strand staan een palmboom,
twee appelsienenbomen en een kerstboom-met-ballen
broederlijk naast elkaar.
De zeelucht doet ons honger krijgen, dus is het moment
aangebroken om een nieuwe bar uit te testen (maar vooral ook
omdat ik een dringend signaal krijg dat de laatste brandy
van vorig jaar zijn weg terug wil vinden naar de natuur).
We vleien ons neer aan een Engels uitziende bar met een
Spaanse naam die ik niet meer weet. Dit is wel een gevaarlijk initiatief.
Altijd ben ik beducht voor Engelse kost. Als je de Engelsen bekijkt
weet je wat ik bedoel: het komt door hun eten.
Bij de bars zijn er gelukkig altijd uitzonderingen, en dit is er een van.
Greta geniet van een aardappel in de schil, zo groot als
een voetbal, gevuld met bonen, ajuin en kaas.
Mijne (aardappel) is zo mogelijk nog groter en is gevuld met kip,
tomaat en andere goodies, en ziet er uit als een actieve vulkaan.
Als late lunch kan dit wel tellen.
Meer moet dat voor ons niet zijn. Buen approveche!
24-01-2009, 12:22 geschreven door grob
15-01-2009
Olaba: stappen, verslappen en happen
Nu President Olabama op het punt staat het Witte Huis te betreden,
doet me dat er aan denken nog eens iets uit de doeken te doen
over Olaba (*). Hier is het.
Ondanks het alsmaar wisselvallige weer van de zomer 2008
kiezen de Olaba’s weer onvervaard voor de jaarlijkse wandeling,
onder het gekende motto: Stappen, Verslappen en Happen.
Dit jaar wordt zelfs uitgeweken, enkele meters toch, naar het buitenland.
We vertrekken in de grensgemeente Middelburg, volgens lokale
specialisten in de Middeleeuwen even groot en belangrijk als Brugge.
In die tijd kwamen hier de eerste allochtonen wonen, afkomstig uit
de streek rond Dinant, en gespecialiseerd in verwerking
van keramiek en metaal. In die tijd was het ook nog normaal dat
inwijkelingen zich snel integreerden in de streek.
In het zeer verzorgde toeristisch kantoor werden we ontvangen
door een vriendelijke dame, die ons een paar videofilms toonde
om de streek en haar geschiedenis beter te begrijpen.
We kregen als geschenk nog enkele CD’s over de streek
en elk een kromme banaan, om krachten op te doen.
Die laten we ons smaken vóór het gebouw van de toeristische dienst.
Onze wandeling gaat eerst langs de site van het vroegere kasteel,
waar men bezig is met archeologische opgravingen.
Een der eerste voorwerpen die men hier heeft gevonden,
is een schitterende foto uit de 14de eeuw van de plaatselijke notabelen.
Je ziet Hertog Lucas Brasseur d’Alken en zijn gewaardeerde Gemalin
Regina Dujardin de Frwi, die twee eeuwen streng maar rechtvaardig
heersten over het Hertogdom Middelburg.
De foto, die je hierbij ziet, is nu het pronkstuk van de toeristische dienst.
Aan het einde van het nu piepkleine dorpje gaan we de natuur in.
Naast de Olaba’s zijn er nog andere levende wezens aanwezig,
zoals moeder-en-kind paard in een vreedzaam decor.
Even verder staan er zelfs een paar uitheemse beesten naar ons te kijken.
Ik kon ze niet direct thuisbrengen (ze geraakten niet allemaal in de auto),
maar naar het schijnt zijn het olámabas.
Een paar druppekes regen kunnen we wel hebben, vooral
als je een fancy paraplu hebt zoals Marc.
Yvette heeft zichzelf op een bepaald ogenblik niet meer onder controle,
ofwel is ze haar bril vergeten. Ze denkt hier namelijk dat ze Erik vasthoudt,
maar jammer genoeg is het slechts een grenspaal, nog ouder dan Erik zelf.
Ik heb er even ernstig over gedacht deze foto te censureren,
maar de meeste lezers zullen in 2009 hier wel tegen bestand zijn denk ik.
Het wil toch weer lukken zeker! Bij onze (Greta en ikzelf) ontdekkingstocht
voor deze wandeling hadden we halverwege een prachtig rustpunt ontdekt:
Taverne de Douanier (wie komt er toch op!).
We komen aan de (gesloten) deur, en wat lees ik? “Gesloten wegens
vakantie t.e.m. 17 juli”. Welke dag zijn we vandaag? 17 juli.
Plan B dus. Aan de overkant is er een frituur.
Hoewel nog niet zo hongerig (de banaan zit nog ter hoogte
van de 12 vingeren darm), stappen we resoluut binnen,
en ontdekken dat deze Hollandse frituur bulkt van de Belgische bieren.
De Leffe smaakt zo aangenaam dat we er een paar bakjes frieten
(sorry: patat) laten bijzetten, tot eenieders genoegen.
Na dit deugddoende vieruurtje zijn we weer paraat om verder te gaan.
We komen aan een tank, die herdenkt dat op deze plaats
op het einde van WO II de geallieerden Nederland binnentrokken.
Hier volgt dan de prijsvraag van de week: alle acht Olaba’s
staan op de foto, maar waar zie je Erik?
Hij staat er echt op! Tip: je ziet hem met twee vingers
het Victory-teken maken, zoals Churchill.
Erik was trouwens bevriend met Churchill. Vandaar.
Wie het eerst antwoordt, krijgt als prijs de Armani paraplu van Marc.
Na lange omzwervingen bereiken we restaurant “De Tol”
(wie bedenkt het toch!). Door het verpatsen van een hoop
kilocalorieën heeft iedereen honger.
Gina kan het zelfs niet laten smakelijk
aan haar duim te sabbelen, terwijl ze al stilletjes maar
met veel genot droomt van wat er komen gaat.
Dat kan haar bestelling zijn, maar ook iets anders.
Ikzelf zit mezelf af te vragen wat ik nu weer besteld heb
en ik ben er duidelijk niet te gerust in…
… tot dan het gerecht ten tonele verschijnt.
En zo eindigt deze dag aan de ronde Olatafel voor acht,
terwijl de mosselpotten en het andere lekkers uitgebreid
worden geserveerd en gedegusteerd.
En ik zag dat het weer goed was, behalve het weer.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
15-01-2009, 00:00 geschreven door grob
11-01-2009
KOKENETEN: varkenshaas, aardappelsalade en wortels
Na de pijnlijke en gealcoholiseerde vertering van alle zware
en uitgebreide Kerst- en Nieuwjaarsmenu’s,
is nu wel de tijd aangebroken om terug te keren naar de roots
en de alledaagse keuken, voor wat gewone kost.
Voor dit gerechtje heb ik een aantal leuke dingetjes samengebracht,
die op zichzelf niet moeilijk te maken zijn, echt iets voor mij dus,
en misschien voor jullie ook.
Wat dacht je van een gebraden varkenshaasje, met als garnituur
een aardappelsalade met ei en citroen, gebakken champignons
en wortels met een suikerlaagje?
Het werd zorgvuldig geproefd en goed bevonden.
De wortels heb ik sinds kort al twee keer klaar- en gaar gemaakt.
Gezond en lekker, en lees hier hoe ik het heb gedaan:
ingrediënten voor 2
bereiding
jonge wortels
schil de wortels en snijdt ze in stukjes
olijfolie
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
een halve (witte) ui
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
suiker
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
peterselie
als de ui glazig is, voeg de wortels toe en schud regelmatig met de pan
boter
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
(vers citroensap kan ook als extra)
tip : de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
En hoe de wortels er dan uitzien na de bobbehandeling:
En de champignons zien er uit als Obama waar een pletwals
heeft over gerold, maar ze smaken wel beter.
De aardappelsalade met ei en citroen daarentegen hebben
in tegenstelling tot wat je zou denken, niet in de zon gelegen,
ondanks de rode blos.
Enkel een dun laagje mild en rood paprikapoeder is de reden.
Om deze altijd geslaagde salade te maken doe je bijvoorbeeld het volgende:
ingrediënten voor 4 porties
bereiding
900g harde aardappelen, best rattekes
kook de piepers in water met zout, of in de microwave
zout en peper
giet af en laat koelen, snijdt ze dan in dobbelsteentjes
1 middelgrote witte ui, fijngehakt
breng ze op smaak en meng de ui erdoor
1 ei, hardgekookt
pel het hardgekookt ei en plet het fijn in een kom
30 cl mayonaise
doe de mayo erbij, de look en de citroen en meng alles
1 teentje look, fijngehakt of geplet
schep de fijngehakte peterselie er doorheen
sap van 1 citroen
voeg nu de aardappelblokjes toe en meng goed
4 el verse peterselie, fijngehakt
bestrooi met wat paprikapoeder
mild paprikapoeder
Het varkenshaasje en de champignons bereiden is natuurlijk
té gemakkelijk om nog het World Wide Web mee te bezoedelen.
Hier heb je dus ten slotte het volledige ensemble,
dat spijtig genoeg al lang verorberd is.
11-01-2009, 13:19 geschreven door grob
12-12-2008
Olaba goes classic
Een aantal foto’s werden bewerkt door Greta met Photoshop Elements
Na de uit- en inspattingen van de Petanque en Minigolf
vond Gina dat het hoog tijd werd om de Olaba populatie
nog eens wat klassieke cultuur bij te brengen.
On the spot, en nog altijd in de maand mei nodigde ze Olaba uit
voor een stadsbezoek aan Antwerpen, met alles erop en eraan.
Op de volgende foto zie je tweemaal Antwerpse Gina,
als het ware vóór het bezoek aan de stad en erna.
Als je verder leest, zal je begrijpen waarom.
Rechts is vóór, de linkse foto is na.
Het ontvangstcomité voor de reizigers komend uit Knokke,
Heist en Duinbergen bestond uit Gina en Luc,
plus een echte authentieke stadsgids.
De vertrekplaats was uitstekend gekozen:
het buffet van het Centraal station, waar we werden vergast ...
op Antwerpse Handjes en warme drankjes.
Het station ziet er helemaal anders uit dan toen ik hier
jaren aan een stuk alle dagen uit de trein stapte.
Nochtans vind ik het meest bekoorlijke deel nog altijd wat nog is
overgebleven van de oorspronkelijke constructie.
Sommige moderne grafische kunstwerken zijn toch wel
heel decoratief en blikvangend
Toen we het station verlieten, geloof me maar, begon het stilletjes
te regenen. Gelukkig zagen we het buitje hangen en was het ultrakort,
en we konden droog de Quellinstraat bezoeken, het Operagebouw enz.
Toch even langs de schitterend vernieuwde Stadsfeestzaal,
waar we bijna van onze sokken gefietst werden.
Gezien deze onveilige toestand besloot Luc, onze gastheer,
om het veiliger hogerop te zoeken, en als geen ander kenner
viel zijn oog op de reusachtige metershoge uit de kluiten
gewassen witte champagnecoupe achteraan in de zaal.
Allen daarheen!!
Wat kan je beter doen in een grote champagnecoupe
dan …champagne drinken?
Voor een Olaba is dat nooit een probleem geweest.
Luc heeft hiervoor zwaar in zijn Olabuidel getast,
maar het probleem werd propertjes doorgespoeld
met het edele vocht van Olaurent Perrier
(niet te verwarren met het water, want dat wordt Eaulaba Perrier geschreven).
Hierna werden nog een reeks culturele paragrafen afgewerkt
met rake uitleg door onze gids over de gebouwen aan
de Meir, Rubenshuis, Katelijne Vest, wat ons uiteindelijk bracht
aan de Bourla Schouwburg.
Dit is the place to be voor een stevige lunch, in de Foyer namelijk.
Om het aantal foto’s enigszins te beperken zie je alleen
een stuk van het fantastische interieur van de Foyer.
Na de heerlijke en vullende lunch zetten we onze weg voort tot
op de Groenplaats, maar zelfs dit bord kon ons niet meer bekoren.
Als vanzelf kom je dan op de Grote Markt, waar Luc een koets
met paarden had ingehuurd voor de volledige Olaba stadsrit.
Echter, er bleek geen volledige consensus te bestaan
voor dit plan. Na een geheime stemming werd beslist
om liever een typisch Antwerps drankje te nuttigen
in plaatselijk café Den Engel. Hier zie je een afbeelding
van dit typische Antwerps drankje: een flesje cola,
voorzien van een thermometer. Charmant toch.
Hier bekijk je een eigenaardig beeld: de gids vooraan,
enkele Olaba’s op de Engelenbank,
en de andere weerspiegeld. Schol.
Marc geraakt zijn neiging tot duimzuigen maar niet kwijt.
Na dit vochtige intermezzo waren we voldoende gewapend
om de volgende hindernis te nemen: de Vlaeykensgang,
waar onze gids eindelijk volop zijn verbale gang kon gaan.
Hierna konden we even kuieren langs andere interessante plaatsen:
het Conscienceplein, het interieur van Carolus-Borromeus enzovoort.
Dat dit heel vermoeiend en stresserend was hoef ik niet uit te leggen.
Gelukkig had iemand het gunstige idee om alles te laten bezinken
bij een serieus glas in De Groote Witte Arend.
Omdat we nog altijd in het oude centrum waren was het een koud kunstje
om van daaruit mobilofonisch te reserveren voor het diner.
Gina’s keuze viel op “Estro Armonico”, in de diepe gewelven van de Vlaeykensgang.
Het resto ligt onder de grond, en is alleen verlicht door kaarsen.
Hier zijn we aan het welverdiende aperitief toe en laten we
ons informeren over wat we kunnen happen.
Dit is opnieuw een vóór en na situatie.
Kijk goed naar de staande kandelaar,
en vooral de eerste kaars van rechts.
Greta vroeg me met haar toestel een foto te nemen van de tafel
en de happers.
Ik ging naar het hoekje en ik kreeg niet iedereen op het schermpje.
Nog één stap achteruit, en ik stond in brand!
Gelukkig droeg ik een hemd met 70% katoen en maar 30%polyester,
of ik had mijn leven beëindigd als levende toorts.
Gina was gelukkig vlak in de buurt en kon vrij snel het vuur doven.
Ik raad niemand aan om daar te gaan eten, niet om het voedsel,
maar om de veiligheid. Hoewel de kok regelmatig zijn handen
verbrandde (ze barbecueën alles) hebben ze zelfs geen Flamazine in huis.
En stel je voor dat het daar brandt: heb je de toegang/uitgang gezien? Levensgevaarlijk.
In elk geval moest ik de volgende morgen naar de dokter
met brandwonden van de tweede graad.
Na enkele weken een dagelijkse portie Flamazine was de wonde dicht.
Er blijft wel een serieus litteken, dat geen zon meer mag zien.
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute,
het best gebaat is met een Franstalige benaming (**).
Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats
12-12-2008, 00:00 geschreven door grob
feestdagen
Lieve familie en vrienden,
Wij vertrekken verder zuidwaarts op zaterdag 13 december en weten niet of we jullie kunnen bereiken met Kerstmis.
Dus dan nu maar:
PRETTIGE KERSTMIS en GELUKKIG NIEUWJAAR!!!
we hopen terug te zijn met nieuwjaar, maar we willen eerst wat warme nachten voelen op Gran Canaria.
Naar verluidt is het de zuidelijkste plaats van Europa, want het is een Spaanse provincie.
Niet dat het in Andalucia koud is, maar 's nachts durft de termometer toch onder de 10° gaan.
Greta zal weer een pak foto's nemen. Ik weet niet meer hoe ik mijn achterstand op deze weblog nog kan ophalen.
Hieronder nog een creatievekaart, gemaakt door Greta met Photoshop Elements .
Bob en Greta.
12-12-2008, 00:00 geschreven door grob
04-12-2008
KOKENETEN: gemarineerde kip met Oosters tintje
De tijd van het jaar: herfst, jachtseizoen enz. vraagt uiteraard
om een gerecht met kastanjes en paddenstoelen.
Omdat die in Spanje veelvuldig aanwezig zijn heb ik er eentje uitgezocht.
Het is één complete mislukking geworden, en het ligt zelfs niet aan mij.
Kastanjes zijn veel te droog om er iets deftig van te maken.
Ik ga het recept dus niet geven, want enkel gerechten die (gemakkelijk) lukken,
die ik zelf als aspirant-kok kan maken, en waar ik de nodige aanpassingen
kan aan doen vind je hier.
Wat wel een succesnummer is, heb ik genoemd:
Gemarineerde kip met Oosters Tintje.
Hier opgediend met een gekookt piepertje en met
gemarineerde pepers (zo in de handel te verkrijgen hier).
In Belgenland steek je rode/groene paprika’s (eerst halveren
en pitten er uit halen natuurlijk) onder de grill tot het vel zwart wordt.
Steek ze dan in een sluitbare plastic zak en laat ze 5 à 10’ liggen.
De pel komt er dan vanzelf af.
Marineer de paprika’s in olie en sherryazijn en kruid naar believen.
Laat een paar uren rusten.
Hier vind je de bereiding voor dit lekkere gerecht (let op: voor drie personen).
ingrediënten voor 3
bereiding
3 kipfilets
begin tijdig met de marinade:
2 el olijfolie
pel en snipper de sjalotten en het pepertje fijn
voor de marinade:
meng met de andere ingrediënten van de marinade
3 sjalotten
laat de kip hierin 1 à 2 uren marineren
1 pepertje of Piment d’ Espelette
maak intussen de bereiding voor de saus:
1 el kurkuma voor de kleur
pel en hak de sjalotten fijn, snij het citroengras in stukjes
1 tl droge koriander (of –pasta! in Spanje)
pers de limoen/citroen en meng alles met de suiker
2 el sojasaus
haal de kip uit de marinade en verhit de olie
10 cl kokosmelk
stoof de kip met de marinade gedurende 30’
(eventueel wat sambal oelek, volgens smaak)
voeg de saus toe en laat nog 20’ sudderen
voor de saus:
versier op het einde met wat verse dille en
2 sjalotten
dien goed heet op
1 limoen of citroen
Greta vindt dat er wat champignons bij mogen
1 el suiker
ik serveerde het met gekookte piepers en
(eventueel 1 stengel citroengras)
bereide paprika’s, maar Greta vond dat niet geschikt
Omdat het recept met de kastanjes niet gelukt is,
geef ik hier nog een ander, gemaakt toen we nog geen
digitale foto's hadden.
Het is een basisgerecht uit de Mediterrane keuken,
namelijk "Gehakt met Mediterrane Groenten".
ingrediënten voor 2
bereiding
400g gemengd gehakt
spoel de groenten en snij ze in niet te kleine stukken
1 aubergine
bak het gehakt rul in de hete olie
1 courgette
breng het op smaak met geperste look
1 rode en een gele paprika
voeg mespunt Provençaalse kruiden toe en peper en zout
250g tomaten
doe er de bouillon en tomatenpuree bij en schep goed om
1 teen look
voeg de groenten toe
1 el olie
laat 15´ stoven in de open pan (tot groenten beetgaar zijn)
15 cl groentebouillon
werk af met verkruimelde feta
2 el geconcentreerde tomatenpuree
serveer met gebakken aardappelen of piepers
150g fetakaas
Provençaalse kruiden en peper
04-12-2008, 00:00 geschreven door grob
02-12-2008
Zomer 2008 (2) Mega mini golf
Na het Pezige Petanque tornooi zat de strijdlust er definitief in.
Een stapje verder is dan het Mega Mini Golf Tornooi,
de volgende mijlpaal in de kalender.
Het domein waar de strijd werd gestreden was trouwens heel leuk.
De balletjes van de minigolf waren wat kleiner dan bij de Petanque,
maar de inzet was des te groter.
Erik kon zijn slingerbal niet te voorschijn halen, want zijn magneetje
bleek niet te werken met dit soort uitrusting.
Deze minigolf ligt niet in Knokke, en was ook voor iedereen nieuw.
Geen thuisvoordeel dus.
Wie deze golf kent mag me nu de naam van de gemeente opsturen via e-mail.
Er is een prachtige prijs voorzien voor het eerste juiste antwoord.
Tip: er zijn achttien holes. Nog een tip: het is niet in de Ardennen.
Tip 3: hoewel je veel Oranje ziet, is het niet in Holland.
Onze Financiële Directeur Erik, nu volledig ontdaan van de stress
van het afwassen en afdrogen, slaagt er in om ook zonder handdoek
en slingerbal de overwinning in de wacht te slepen (zij het nipt).
Hier zie je hem na het afwerken van een van zijn wonderbaarlijke hole-in-one’s.
Alle andere spelers zitten er maar beteuterd bij en buigen onderdanig het hoofd.
Vlak na Erik volgen er 3 ex-aequo’s, met slechts 1 puntje meer, maar Erik dóet het.
Deze foto spreekt niet alleen boekdelen, maar hele boeken.
Het circuit is helemaal niet van gevaar ontbloot.
Als je wil regelmatig gaan zitten, doe je beter een leren broek aan,
en dan nog...
Deze minigolf heeft twee aparte circuits. Laten we zeggen: een “normale”
en de “crazy” golf. Hier kan je zien welk van de twee we gekozen hebben.
Als je in deze gemeente een stapje zet, dan kom je in aanraking
(of toch bijna) met rare fenomenen.
Eigenlijk ben ik blij dat de tekst, waar ik naast sta, net niet leesbaar is.
Niettegenstaande het advies heb ik de "h...n" niet gebruikt. Danke wel!
Zoals gebruikelijk werd de intense activiteit ontladen via een after-party
met de gebruikelijke vaste- en vloeistoffen.
Gina heeft wel iets gekozen dat naar de kleine kant is,
want ze gebruikt haar brilglazen als vergrootglas om het te vinden.
Yvette demonstreert hoe een vis naar lucht hapt.
Na het hoofdgerecht werd alles opzij geschoven en werd na de mini golf
de eerste mini Quiz uit de doeken gedaan.
En wie werd de winnaar? Erik opnieuw.
Sterk op weg om de Olaba(*) van het Jaar te worden?
Come and see next time.
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is met een Franstalige benaming (**). Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats.
02-12-2008, 00:00 geschreven door grob
30-11-2008
KOKENETEN: tonijn op Baskische wijze
Tijdens onze negendaagse “veldtocht” van Duinbergen
naar het zuiden hebben we drie dagen verbleven in Bayonne,
bij de Franse Basken.
In de bergen ligt een piepend klein dorpje, Espelette, met een grote naam,
zeker voor degenen die interesse hebben voor gastronomie.
Ik had al driemaal eerder Thon à la Basqaise gemaakt,
volgens een recept uit het zuiden van Frankrijk,
en telkens had ik me afgevraagd waarom er onder het recept in het kookboek
een half blad besteed was aan Piment d’Espelette en hoe die smaakt.
Toevallig verblijven we daar toch wel in die buurt zeker!
(dank aan Greta). Wij naar dat dorpje natuurlijk,
en de pepers worden geoogst van september tot de eerste vorst
in het land komt (P.S. Albert II misschien?). Beter kan dus niet.
We bezochten l’Atelier du Piment, kregen een rondleiding binnen en
mochten buiten zelfs een quiz oplossen tussen de hangende pepers in het veld.
Ze zwanzen er ginder echt niet mee hoor!
Er bestaat een Syndicat du Piment d’Espelette (Ezpeletako Biperra
voor degenen die vlot Baskisch spreken), met een eigen AOC
kwaliteitslabel, zoals de Franse wijnen.
Het piment is verkrijgbaar in poeder of vers, in koorden gestrengeld.
Maar ook vermengd in confituren, kazen en alle mogelijke andere bereidingen.
We kochten in het atelier een koord voor 10 €, met 21 rode neuzen eraan.
Deze koorden kan je trouwens kopen op elke markt in het (Baskisch) zuiden
van Frankrijk.
De pepers blijven tamelijk zacht gedurende twee maanden.
Dan zijn ze aan het drogen geslagen en worden ze een pak scherper.
Zo kan je ze nog twee jaar bewaren (en gebruiken!).
Als ze dan nog niet geconsumeerd zijn (zal bij ons niet gebeuren)
kan je ze nog 10 jaar behouden als decoratief element.
Nu komt het recept: het was precies drie jaar geleden dat ik het bereid had,
te lang eigenlijk. Op de foto van het recept kan je lezen dat
de bereiding “makkelijk” is, iets voor mij dus.
À propos, als je iets op je scherm hebt, dat je net niet goed kan lezen,
druk dan met een vinger op de controltoets (ctrl) en draai
aan je wieleke van je muis. De tekst wordt nu groter en beter leesbaar,
of kleiner. Let wel dat het enkel werkt als je aan het wieleke draait
en tegelijkertijd luid “akke akke tuut tuut” zegt.
Moet je eens proberen:
ingrediënten voor 4
bereiding
1 moot tonijn van 3 cm dikte, ca 600g
maak de vis droog indien nodig
(kan ook goed met zwaardvis)
laat de vis 2 uur marineren met 2 el olie en citroensap
4el olijfolie
pel de ui, ontvel de tenen look, snij in plakjes
sap van 1 citroen
snij de tomaten in acht stukken
2 rode en 2 groene paprika´s, opgelegd
verhit de rest van de olie in een pan
1 grote witte ui
fruit de ui en look 5´ onafgedekt, tot de ui mals is
4 tenen look
voeg toe: tomaten, piment, laurier, paprika´s
4 rijpe tomaten (ca 500g)
breng op smaak met zout, peper en tijm
1 rood pepertje (piment d´Éspelette)
verhit een gietijzeren pan zonder vet
2 laurierblaadjes of poeder
bak de vis zonder marinade op een hoog vuur
zout
elke kant 2 tot 3´ tot hij goudbruin is
versgemalen peper
strooi er zout en peper over
gedroogde tijm
voeg de groenten en de marinade toe
laat op een laag vuur 15’ tot 20´ stoven
Tip: guirlandes van Piments d’Espelette zijn te koop op alle markten in Frans Baskenland. Allen daarheen!
(verwijder laurierblad indien geen poeder gebruikt)
dien op met stokbrood of wedges
In feite kon je dit recept evengoed aflezen op de foto hierboven.
Ik weet niet of je in België altijd verse tonijn kan vinden.
Hier in Spanje uiteraard, en één keer heb ik het gemaakt
met een bonito, dat is een minitonijn met een nog fijnere smaak.
Volgens de ene bron komen de pepers uit Indië, volgens de andere
uit Amerika (je kan alles aflezen op de foto’s).
Tja, 500 jaar geleden was dat toch allemaal hetzelfde.
De franse bron zegt: “Amerikaans” en meegebracht door “onze” marins
in de 16de eeuw. Het zullen de Spanjaarden wel geweest zijn zeker?
Wie dit niet lust, heeft ofwel zijn Plechtige Communie nog niet gedaan,
of heeft geen smaakpapillen.
30-11-2008, 00:00 geschreven door grob
29-11-2008
Zomer 2008 (1)
De winter staat voor de deur, in België is hij zelfs al even binnengekomen.
De hoogste tijd dus om even terug te blikken naar de zomer van 2008,
die qua klimaat niet te best was (om beleefd te blijven), maar toch weer gonsde
van de activiteiten.
In de Olaba(*) organisatie was en is er altijd wel iets levendig op komst.
Vandaag kijk ik even terug naar het Olaba Petanquekampioenschap 2008,
naar aloude traditie georkestreerd in de domeinen van TC Duinbergen,
aan de Krommedijk.
Tussen (), die dijk is niet bevorderlijk voor het nauwkeurig positioneren
van de petanqueballen,
want door de kromtegraad wijken die ronde dingen doorgaans af van hun baan.
Dit is een prangend beeld uit de halve finale, met een worp die beslissend is
om al dan niet de finale te halen.
De “pointeur” in kwestie is Luc, Technisch Directeur van Olaba,
die hier met grote kunde bewijst hoe je een worp technisch moet uitvoeren.
Let op de professionele houding.
Helaas schiet deze specialist letterlijk en figuurlijk net iets te kort.
De tegenstanders glunderen al, want ze zien zichzelf al in de grote finale belanden.
Dit is nog een beeld uit dezelfde halve finale.
Let hier vooral op Erik, in het midden.
Op alles bedacht heeft hij een blauwe handdoek bij,
die hij zorgvuldig koestert. Waarom? Zal je denken.
Wel, Erik is de Financieel Directeur van Olaba, en de kas was nagenoeg plat.
Daarenboven was er een dineetje voorzien in het clubhuis.
Met een platte kas is de enige uitweg: de afwas doen,
en dus had Erik zijn gerief al meegebracht.
Dit is hier een groepsfoto min één. Let hier vooral op de ballen.
Erik heeft niet alleen een onderbroek aan met lange pijpen,
maar hij heeft ook een slingerbal.
Hij beeldt hier een antieke Engelse pendule uit, wat slechts gedeeltelijk geslaagd is.
Luc, aan de rechterkant laat niet graag zijn ballen zien.
Hij heeft zich Olaballen aangeschaft met een donkerbronzige kleur,
als het ware Obama Olaba ballen.
Dank zij de verkiezing van 4 november jl. kan hij nu uit de schaduw
komen en volgend jaar zelfs een sterke indruk maken
met zijn ballen bij vriend en tegenstander.
Hier zijn alle Olaba’s, vermoeid maar gelukkig, verzameld rond de dinertafel,
en klaar voor de proclamatie van de uitslag, huldiging
van het kampioenenteam en voor de goodies uit Ronny’s keuken.
Erik steekt zijn vork al in de lucht als mogelijk overwinnaar,
maar tevergeefs.
Diezelfde vork zal hij een uur later moeten afdrogen in de keuken.
…en Ronny heeft het inderdaad weer goed gedaan.
Kijk maar hoe Greta geniet van dit lekkers!!
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn
Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is
met een Franstalige benaming (**).
Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
Deze benaming vergroot zeker het prestige, en wie weet
de mogelijkheid tot subsidiëring door de gemeente,
zodat onze Financieel Directeur in het vervolg zijn handdoek
mag thuislaten, en daar de afwas doen.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje.
Een schalkse knipoog is hier wel op zijn plaats.
29-11-2008, 00:00 geschreven door grob
13-11-2008
blinde vinken met pruimen, en dan naar Spanje rijden...
“Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden op deze eigenste weblog.
Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk blinde vinken met pruimen
en Provençaalse kruiden, maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.”
Dit stond te lezen in de laatste Belgische update van onze blog.
De volgende keer is dus nu, vanuit Andalucia.
We waren negen dagen on the road, en we zijn weer
een aantal ervaringen rijker, die we binnenkort willen uitwisselen
met de lezers van de weblog.
Maar vandaag willen we zachtjes beginnen, namelijk met de blinde vinken.
Afspraak in de keuken dus, want hier is het lekkere gerechtje
met de vinken en de pruimen.
Dat is nu een gerecht waar ik een beetje fier op ben/was.
Ik had het gekozen omdat in het kookboek zo’ n mooie foto stond.
Mijn foto’s (genomen door Greta) zagen er ook fantastisch uit.
Dat komt omdat je in de dienschotel in het midden de blinde vinken ziet,
omgeven door twee rijen rattekes.(*)
(*)voor wie geen rattekes kent: het zijn lange, harde en magere patatjes,
die je sierlijk op rijen kan leggen.
Ze omringden dus de blakende blinde vinken.
Je voelt het zeker al aankomen: ik had per ongeluk de foto’s
in de vuilmand van de computer gekieperd.
Normaal is dat geen probleem: door één knop te drukken
kan je ze gewoon terugzetten, wat ik ook gedaan heb.
Problemo: de vijf foto’s kwamen niet terug.
Ik heb uren mijn computer afgezocht, maar ze niet gevonden.
Ergens verstoppen ze zich, en wie weet dat ze binnen
een paar maanden per ongeluk komen bovendrijven.
Het zal me niet beletten het gerechtje toch weer te geven.
Je weet maar nooit of er iemand in geïnteresseerd is.
Hier gaan we dan:
Ingrediënten voor 3
bereiding
2 el boter
Ui en wortel schillen, in schijfjes snijden
2 uien
Aanfruiten in de boter, met voortdurend roeren
1 dikke wortel
De blinde vinken met de groenten in deze pan heet aanbraden
3 blinde vinken (bereid)
Op smaak brengen met peper, laurier, tijm, eventueel zout
Peper (eventueel zout)
De boeljon in kop warm water oplossen, over het vlees gieten
Laurierpoeder
Opnieuw even aan de kook brengen
Tijm
Vuur lager zetten en 15’ laten sudderen
1 kop warm water
De pruimen toevoegen en nog 20’ laten pruttelen
Kippenboeljon in tablet of poeder
Opdienen met gekookte aardappelen (rattekes)
1 blik (ontpitte) pruimen
Saus eventueel dikken met een beetje rouxpoeder
Gedroogde peterselie
Alles serveren in een dienschotel
De aardappelen bestrooien met peterselie
Opm.: als de vinken al gekruid waren, geen zout toevoegen
P.S. als, zoals hier, een gerecht er lekker uitziet in het kookboek,
durf ik het al eens (s)maken voor drie personen
(de volgende dag als boblunch, weet je wel!).
13-11-2008, 00:00 geschreven door grob
10-10-2008
beetje uitleg voor onderweg
Eigenlijk had ik een (Gretasche) fotoreportage voorzien
over onze trip naar Tarifa, Vejer de La Frontera, Cadiz,
Jerez en Arcos de la Frontera, maar doordat mijn computer
geherformatteerd werd is het software programma
Adobe Photoshop Elements, dat Greta gebruikt, verdwenen.
Het origineel, dat opnieuw moet geïnstalleerd worden, ligt in Spanje.
Dus zit er maar één ding op: het gaan halen.
We vertrekken zondag 12/10, en nemen intussen even vakantie in Frankrijk.
De eerste dag zullen we rijden tot voorbij Poitiers, net vóór Niort,
tot in een dorpje met een naam die zo verward is, dat ik hem hier
niet wil vermelden, want het gaat over La Mothe Saint Héray.
Waarschijnlijk zijn er meer letters in de naam dan inwoners.
We gaan daar bed en breakfasten bij Ollanders.
Als je wil zien in welk bed we morgen slapen, ga dan even naar
www.lemouillagevert.com . We slapen in de “lindebloesem”
op het gelijkvloers, en de ollanders gaan voor ons koken ook.
Eindelijk nog eens boerenkool met worst.
Zoals gewoonlijk in deze periode zullen we de enige gasten zijn.
De volgende dagen gaan we dan rustig richting Bordeaux,
waarschijnlijk via het Ile d'Oléron, of La Rochelle, en verblijven dan
drie dagen in Bayonne, tegen Biarritz.
Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden
op deze eigenste weblog.
Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk
blinde vinken met pruimen en Provençaalse kruiden,
maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.
Eén dingetje toch nog, terwijl ik er aan denk.
In juli kocht ik in de lokale supermarkt een knolselder.
De kassadame, eigenlijk meisje, want het was een stagiaire,
deed een poging om mijn knol te vinden in haar tabelletjes
en er een prijs op te plakken.
Ze kon het niet achterhalen en vroeg me: “Meneer, wat is dit? I
s het een witte kool?”
Het toeval wil dat ik onlangs voor mijn laatste gerecht
(met de gebakken knolselder) opnieuw aan de kassa
een (andere) interim had, die me ook weer vroeg
”Meneer, wat is dit? Is het een raap?”
Een mens zou al bang worden om een knolselder te bereiden…
In elk geval, ik moet nu afsluiten, want ik ben dringend aan inpakken toe.
Ik wil vragen aan de e-mail correspondenten voorlopig
geen mails te sturen, want anders gaat mijn brievenbus
door mijn desktop zakken.
Ik laat jullie zo vlug mogelijk iets weten, hetzij onderweg,
hetzij vanuit Andalusia.
Tot ziens!
GroB
10-10-2008, 00:00 geschreven door grob
06-10-2008
KOKENETEN: ingepakte vis met gebakken knolselder
Ik ben een tijdje afwezig geweest op mijn weblog, en dat komt
onder meer doordat mijn computer nogal dol draaide.
Beter mijn computer dan ikzelf zeg ik soms.
Hij is intussen onder het mes geweest, en had wat
revalidatie nodig (lees: mijn handen en hersenen vol met
herinstalleren van programma’s enz.).
Intussen heb ik iets gekookt, waarvan ik niet wist dat
het zo’n succes zou hebben bij Greta.
Nu de financiële en andere markten aan het instorten zijn,
is het nog een troost om lekker (en toch goedkoop) te kunnen eten.
Nu er waarschijnlijk veel restaurants in de problemen gaan komen,
moeten we vastberaden gereed staan om zelf smaakvolle dingen te maken.
Gelukkig heb ik onze Greta, en probeer ikzelf één keer per week
mijn duit/eurocent in het zakje te doen.
Het gerechtje van vandaag is dan ook nog afkomstig van de hand
en de pan van de heer Montignac. Lekker én gezond dus.
Het staat in een van zijn boeken vermeld als “ingepakte vis”.
Je kunt het met allerlei vissen maken, en ik heb verse zalm gekozen.
Hier is de kok al in volle actie.
Zijn linkerhand beweegt met een snelheid die onwaarschijnlijk is.
Greta vindt dat fijn, dan kan ze foto’s nemen met een ‘flou artistique’,
zoals ze dat noemt.
Het gerecht ziet er een ietsje alternatief uit, maar dat is nu heel erg ‘cool’.
Hier staat dan wat er allemaal inzit, en hoe het bereid wordt.
ingrediënten voor 2
bereiding
2 zalmfilets (150 à 200g), of andere vis
snijd de prei in dunne reepjes
citroensap
wrijf de vis in met peper en zout, sprenkel citroensap erover
peper en zout
bestrijk de visfilets aan één kant met de pesto
2 el groene pesto
maak met de kaasschaaf lengteplakken van de courgette
1 grote courgette
(dunschiller gaat ook): een drietal per visportie
1 kleine prei
wikkel de visfilets er in, gebruik eventueel cocktailprikkertje
5 cl droge witte wijn
snijd de rest van de courgette in reepjes of stukjes
5 cl water
breng in een pan de witte wijn en het water aan de kook
1 el room
voeg prei en gesneden courgette toe, en roer goed
leg daarop de ingepakte vis, zet het deksel op de pan
TIP: geef hier gebakken knolselder bij
maak het gerecht gaar in circa 5’ à 7’
leg de pakketjes op een voorverwarmd bord
schep de groenten er voorzichtig naast
laat het stoofvocht inkoken, dik eventueel met Roux Extra
roer de room erdoor, garneer met zachte rode paprika
De langwerpige zalmstukken, gewikkeld in de courgetteschijven
krijgen gezelschap van de groenten.
Geen aardappelen deze keer, want de Michel (Montignac) laat dat niet toe.
Hijzelf stelt gebakken knolselder voor. Dat gaat als volgt:
ingrediënten voor 2
bereiding
een halve knolselder
verwijder de buitenkant van de knolselder
1 el olijfolie
snijd hem in de helft, maak plakken van ongeveer 1.5 cm dik
1 tl kerriepoeder
snijd de plakken verder in kleinere stukken
peper en zout
doe deze in een recipiënt, en kook ze met een tl water in de microgolf
kruiden
zet hem op max. vermogen gedurende 3’ à 5’ tot hij mals wordt
verhit de olie in een koekenpan en bak daarin kort het kerriepoeder
kruid met peper en zout en andere kruiden
bak de knolselder in de kerrieolie rondom geel en knapperig
zet hem op niet te hoog vuur
TIP: heel lekker bij “ingepakte vis”, Montignac pag. 165
Hier heb je de close up van de vis en van de stukjes knolselder.
Greta was er echt op verlekkerd, in de eerste plaats op de selder, maar evenzeer op de combinatie met de rest.
Eerlijk gezegd, ik lustte het ook helemaal. Er bleef geen brokje over.
Voor dit gerechtje kreeg ik de grootste onderscheiding van Greta.
Een 10/10 aub!!
Ik heb dit genoteerd, want als het op eten aankomt is het geen doetje.
Van het kookvocht blijft ook een heerlijk ingedikt sausje over, zie foto.
Smakelijk!
06-10-2008, 00:00 geschreven door grob
22-09-2008
Barcelona (3)
Nog een laatste maal naar Barcelona. Een dagje rondlopen met een natje en een droogje vliegt zo voorbij.
Ons hotel ligt maar één straat verder dan de Plaza de la
Constipation (grapje), waar deze lieve Puti ons verwelkomt.
Hier start ook de City hopperbus voor één van de drie verschillende citytoeren.
Dit is eigenlijk de beste manier is om Barcelona snel onder de knie te krijgen.
Nu doen zich al twee problemen voor:
1. Ik heb in België al mijn (zorgvuldig voorbereide) documentatie
over Barcelona vergeten.
Gelukkig heb ik nog geen muggengeheugen, en loopt het wel los.
2. Er staat enorm veel volk aan te schuiven aan de cityhopper.
Volgende keer in Barcelona gaan we met één van de drie cityhoppers.
Een ervan gaat zelfs langs bij en in het stadion van F.C. Barcelona,
goed voor de voetballiefhebbers (waar ik niet bijhoor).
Er valt zonder meer genoeg te zien en te doen in Barcelona.
Een attractiepunt zijn natuurlijk de werkstukken van architect Gaud ì.
Ik kan het ook niet helpen, maar men spreekt die mens zijn naam uit
in drie stukken, en met de klemtoon op de ì.
Dus probeer even: Ga—oe---dì .
Niet te verwonderen dat hij met zo’n naam dodelijk
onder een tram gelopen is (in 1917!).
Waarschijnlijk een paardentram.
Een van de huizen die hij ontwierp, het Casa Mila, kan je bezoeken.
Boven op het dak loopt men al rond.
Jammer genoeg staat er momenteel teveel volk aan te schuiven.
We beslissen later op de dag terug te komen.
Het ligt trouwens vlakbij ons hotel.
Langs de brede lanen liggen de meest exclusieve winkels.
Ik kan Greta overtuigen dat ze allemaal gesloten zijn,
en dat Gaudì véél interessanter is.
Elke hoek en elke kant is om ter mooist, en de sfeer
die de Barcelonezen creëren is erg levendig,
en niet alleen in het voetbalstadion.
Er is nog een ander fameus huis te bekijken, Casa Batll ò,
maar ook hier is het volle bak.
Voorlopig bekijken we het enkel aan de buitenkant,
wat al zeker de moeite is.
Later op de dag keren we terug naar en in Casa Mila,
ook La Pedrera genoemd.
Greta heeft enkel foto’s genomen op het dak.
Dit deel doet me denken aan de Groenplaats in Antwerpen,
een aantal jaren geleden.
Daar stond toen de fameuze eveneens reusachtige drol-o-droom,
een kunstwerk waar men in kon stappen, in de vorm van een bruine drol.
Ernaast staan sculpturen die doen denken aan middeleeuwse helmen.
Je moet wel goed te been zijn om op dit dak je weg te vinden.
Hier heb je nog twee interessante dakposturen:
één met een grote mond en een andere.
Ik laat in het midden wie wie is.
Barcelona, hasta la vista baby.
22-09-2008, 00:00 geschreven door grob
14-09-2008
KOKENETEN: gehakt in gebakken brood
Leuke gerechten om te maken zijn die, die een ietsje onverwachte toets
geven aan het koken. Niets is plezanter dan de sleur even te doorbreken.
Wees nu eens eerlijk: hoeveel keer per maand/jaar zit je niet
in hetzelfde straatje te koken?
En er zijn zoveel mogelijkheden! De winkels (en markten) bulken
van de producten die het gemakkelijk maken,
of combineer ongewone dingen, zoals hier uitgetest.
Deze week (vorige week geen gerecht wegens vier dagen in Limburg)
heb ik ergens een combinatie gevonden,
die Greta bestempelde als “grappig”!
En het was nog heel lekker ook. Wie wil er nu eens niet grappig koken.
Lees hier gewoon verder en probeer het.
En vraag aan je partner of hij/zij het grappig vond?
Hier staat het: Gehakt in Gebakken Brood .(hoeveelheden voor 2 personen)
ingrediënten voor 2
bereiding
350g gemengd gehakt
meng het gehakt met wat paneermeel en wat melk en doe er het ei onder
paneermeel
snipper de ui fijn, en meng hem in het gehakt, kruiden naar smaak
lauwe melk
voeg de helft van de gemalen Gruyère toe, goed door elkaar mengen
boter
neem 2 ronde broodjes, snijd ze overlangs in 2, haal de kruim er uit
1 ei
vul de holten van de broodjes op met het gehaktmengsel
gehakte peterselie
plaats elk half broodje op een blad aluminiumfolie
100g gemalen Gruyère
maak aluminiumkorfjes, zodat de bovenkant een weinig open blijft
kruiden, peper en zout
leg de pakjes op een ovenplaat in de oven, voorverwarmd op 180° (B)
2 pistolets of broodjes
haal ze er uit na 30’, strooi er de rest van de gemalen kaas over
1 ui
zet ze opnieuw nog 5’ in de oven, zodat de kaas smelt en kleur krijgt
lekker met gebakken tomaten (Fonteyn kookboek, pag.269)
Het is zeker interessant als je nog een paar pistoleekes over hebt,
zelfs van de vorige dag. Heel budgetvriendelijk gerecht ook.
Oude pistolets: nada. Gemengd gehakt: kost niks,
tomaten in deze periode: goede waar voor weinig geld.
TIP: meng de smeltkaas met een beetje zacht paprikapoeder,
en het resultaat krijgt een goudblond kleurtje (ik was hier mijn eigen tip vergeten).
Heerlijk met gebakken tomaten (voor vier personen).
ingrediënten voor 4
bereiding
8 middelgrote stevige tomaten
halveer de tomaten, haal de pitjes eruit met een koffielepel
50g boter of olie
strooi er wat zout en peper in en draai ze om
zout, peper
maak het vet heet in een grote koekenpan
peterselie en basilicum(pasta) (Spanje)
leg de tomaten erin met de gesneden kant naar beneden
bak ze snel aan, strooi nog wat peper over de tomaten
sluit de pan, laat ze op een laag vuur nagaren
dien ze op, bestrooid met peterselie + basilicum(pasta)
14-09-2008, 00:00 geschreven door grob
31-08-2008
Barcelona (2)
Een stukje buiten de stad ligt het park Güell, een van de baby’s
van Gaudì. In dit gebied dat in die tijd buiten de stad lag
wou hij een architecturaal mirakel oprichten.
Hij begon met de constructie van terrassen op verschillende
niveaus, en bouwde er een huis voor zichzelf, waar hij ging wonen,
en een voor de conciërge, maar de rest is financieel niet van de grond gekomen.
Maar zelfs zo is het een MUST voor de Barcelona bezoeker.
Gemakkelijk bereikbaar: 5’ metro vanaf de Ramblas en 15’ wandelen.
We keren terug met een taxi en doen er drie kwartier over.
Je kunt langs twee kanten het park binnen. Wij starten bovenaan,
en laten onderweg een kiekje nemen door een koppeltje Nieuw Zeelanders.
De balustraden van het terras zijn hoogst ongewoon en dwingen je
een standpunt in te nemen: welnu ik ben helemaal pro Gaudì.
De bovenzijde van het terras is een soort dolomiet, die wordt
gedraineerd doorheen zuilen die zich in een ruimte daaronder bevinden:
een lege tempel, lijkt het.
Greetje laat de zitbanken hun rol spelen en droomt al van een huisje in Gaudì stijl.
Na enkele uren wordt ze opnieuw wakker en staat/zit weer klaar voor haar droomprins.
Aan de rand van het park staat de portierswoning. troebel weer vandaag, je kan zelfs de zee niet zien.
Vanuit de hoogte lijkt de Sagrada Familia wel op een dood insect dat met zijn poten omhoog ligt.
Soms denk ik dat er kabouters op het toneel gaan verschijnen,
uit een klein deurtje kruipend en nog wat geeuwend
nadat hun siësta achter de rug is.
Hierin wilde Gaudì zelf wonen, maar er kwam iets tussen .
Enkele rare beesten bewaken de ingang.
31-08-2008, 00:00 geschreven door grob
29-08-2008
KOKENETEN: gegrilde zalm met tapenade
Let op beste vetzakken!! Dit is niets voor jullie.
Af en toe moet er hier iets op de plank komen
dat wetenschappelijk en sociaalagrarisch hoge toppen scheert.
En dat is NU! Dit is een waar Montignac gerecht.
Volgens de regels van de kunst. Hééél gezond, vermagerend,
antistress, en je mag er een glas wijn bij drinken.
In het Montignac boek ziet het resultaat er zó uit.
Volgens mij is die gebakken zalm nog halfrauw
of is de foto achteraf bijgekleurd, maar het ziet er degelijk (fotograaf)werk uit.
Maar waar is de tapenade gebleven?
Mijn uitkomst, als sukkelaarkok lijkt niet zo appetijtelijk
(heeft de zalm een camoeflagevest aan?), maar het was toch lekker.
Hier is het gerecht (mét tapenade op de zalm!):
ingrediënten voor 2
bereiding
½ komkommer, geschild, zaden eruit, in blokjes
pureer de geschilde komkommer met de staafmixer
1 prei in ringetjes gesneden
breng deze coulis op smaak met veel peper en zout
200 g peultjes (labboontjes)
blancheer de preiringen en peultjes in de microwave
2 visfilets (zalm, kabeljauw, zalmforel…)
(diepgevroren peultje zijn al gekookt = makkelijker)
peper en zout
maal de koriander en look, meng met de olie
verwarm de grill voor en leg de peultjes en de prei op de bodem van een ovenschaal
voor de tapenade :
bestrooi de visfilets met peper en zout
½ bosje koriander + 1 lookteen
beter: koriander- en lookpasta uit tube (Spanje)
dresseer de vis op de groenten
½ el olijfolie
plaats de schaal 3’ onder de grill
draai de vis voorzichtig om, bestrijk met tapenade
TIP: deze tapenade is ook lekker op gebakken
plaats de schotel terug 2’ onder de grill
plakken courgette of aubergine, als amuse
verdeel de groente en vis over 2 grote borden
gueule bijvoorbeeld
sprenkel er wat komkommercoulis omheen
Hier wordt de zalm uit de doeken en uit de schotel gedaan
door de aanwezige commis.
De komkommercoulis mag er ook nog op.
29-08-2008, 16:31 geschreven door grob
28-08-2008
Barcelona (1)
Tiens, ’t is waar ook, ik moest nog wat verder gaan
met onze verplaatsing naar Spanje in oktober.
We verlaten Leuc en zijn paarden, wippen even binnen en buiten
in de Espinet in Quillan, en we zitten in Spanje.
Greta heeft een perfect hotel gevonden in het centrum
voor enkele nachten en we zitten op rozen.
Citytrip met de wagen (die wat mag rusten in de hotelgarage).
We waren al eens eerder in Barcelona, waar we de autoferry moesten nemen
naar Mallorca. We zijn toen in de haven blijven hangen,
in de buurt van de zuil met Colombus er bovenop.
De ramblas hadden we toen niet echt gezien.
Nu doen we de hele tour.
Het krioelt er van de mimespelers, zoals deze hier.
Het grootste pluspunt is de versmarkt in een zijstraat.
We bewandelden al tientallen markten, maar deze is fenomenaal.
Hier zie en ruik je dingen om te eten die je niet voor mogelijk houdt.
Het grootste minpunt zijn de horeca toeristenvallen, met peperdure prijzen,
mindere kwaliteit en niet altijd even proper.
Ga dus liever een glas drinken in/aan een bar off-Ramblas.
Wat we dus ook doen, zoals op de aangename Plaza Real,
met straatverlichting, ontworpen door Gaudì.
Barcelona is een prachtige stad, met wondermooie huizen,
prachtige winkels, en een toffe, erg levendige sfeer
Een must is natuurlijk de Sagrada Familia, het levenswerk van Gaudì.
Het ligt wat apart, maar op wandelafstand van ons hotel.
Volgens de huidige planning zou de kathedraal moeten af zijn
tegen 2050. Er wordt al 100 jaar dagelijks aan gewerkt!
In het park rond het gebouw zit het vol met grote groene parkieten.
Deze muur met glasramen is letterlijk schitterend als de zon schijnt.
De zuilen en bogen zijn ontworpen wiskundig ontworpen,
zoals hier met hyperbolen.
Dit is de niet-zonkant. Aan één zijde is alles trouwens nog open,
zonder muren dus.
Hier zie je een stukje van de stad, foto genomen van op het dak
van de kathedraal.
Elke grote metropool heeft tegenwoordig zijn eigen piemel.
Ook vanop het dak: enkele van de ongewone torens. Wonderlijk.
Een stukje van de voorgevel.
Een andere gevel: één grote bouwwerf. Ooit raakt het af...
28-08-2008, 00:00 geschreven door grob
25-08-2008
KOKENETEN: tweemaal lekker
Deze week zijn kalfslapjes met salie aan de beurt.
Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik tot voor kort
salie te weinig kende, behalve gedroogd, maar dan is de geur
grotendeels verdwenen.
Ik heb ontdekt dat het een van de heerlijkste geuren heeft van alle verse
kruiden, en het doet het uitstekend met de neutrale smaak van kalfsvlees.
Hier heb je het: smakkie smakkie.
KALFSLAPJES MET SALIE
ingrediënten voor 2
bereiding
4 dunne kalfslapjes
bedek de kalfslappen met de ham
4 sneetjes rauwe ham: Serrano, Ganda, enz
voeg ook de salieblaadjes toe
5 cl witte wijn
rol op en pin vast met prikkers
8 verse salieblaadjes
bak het vlees in olie aan alle kanten goudbruin
olijfolie
schik het kalf op een voorverwarmde schaal
zout en peper
bak de champignons op hoog vuur en verminder
aardappelen
blus de pan met de wijn, laat inkoken tot de helft
boschampignons
voeg het kookvocht van de champignons toe
indien nodig: dik de saus wat aan met Roux Express
giet de saus over het vlees
dien op met de champignons en piepers
Deze keer is er geen fotootje voorhanden.
Greta had haar apparaatje laten liggen in de wagen, die langs de straat
geparkeerd stond.
Ter compensatie geef ik nog een tweede gerechtje, dat ik ooit
maakte in Spanje.
Het komt uit Jamaica, maar bevat geen speciale ingrediënten,
behalve misschien bataten, met een “b” vooraan, die je kan vinden
in elke “serieuze supermarkt.
Ze worden behandeld als piepers, maar ze zijn zoet.
Dit gerechtje wordt koud verorberd, en kan uitstekend dienen als lunch.
Daar gaan we dan:
CREOOLSE SALADE MET BATATEN
Ingrediënten voor 2
bereiding
2 zoete aardappelen of bataten
Bataten vooraf schillen
Kleine stengel selder
Kook de bataten 10’ tot ze beetgaar zijn
1 tomaat
Snij ze in plakjes
1dl room
Snij selder en ananas in blokjes
1 limoen
Snij de tomaat eveneens in blokjes
1 jong uitje
Meng de room met de curry en limoensap
Kerriepoeder
Doe er het fijn gesneden uitje bij
1 schijf ananas
Meng de saus met de andere ingredienten
Vers gemalen peper
Werk af met vers gemalen peper en dien koel op
Harde kaas
Schraap eventueel de harde kaas voor garnering
Rucolasla
Voeg eventueel rucolasla en appel toe
1 appel eventueel
25-08-2008, 00:00 geschreven door grob
18-08-2008
VAN ST-MARTIN-DE-LA-CLUZE NAAR MELOISEY EN VERDER
We verlaten de hoge bergen en bollen richting Bourgondië, door iedereen wel bekend…
voor zijn hertogen natuurlijk.
Vanaf Lyon volgen we de klassieke Route du Soleil, maar wel in de "foute" richting.
Onze bestemming is het piepklein dorpje Meloisey, naast het even piepe Pommard.
Onze GPS stuurt ons toch liever naar een volledig ander dorp.
Hoe dat komt? De namen van de Franse dorpjes bevatten soms
meer letters dan inwoners. Daarom maakte ik er een goede gewoonte van
om het postnummer in te drukken in de GPS. (zo kan ik eelt op mijn vinger vermijden).
Je kent dat wel: 5 cijfers, waarvan de eerste 2 het nummer
van het departement is, en dan nog 3 cijfers met het nummer van de lokaliteit.
Dan wordt de gewenste straatnaam ingevuld…
Maar wat zien we nu? In Bourgondië bijvoorbeeld zijn zoveel piepkleine dorpjes
dat 000 tot 999 niet volstaat.
Gevolg: een aantal gemeenten hebben hetzelfde postnummer.
En als je nu toevallig naar een straat wil, die in de 2 dorpjes bestaat,
bijvoorbeeld Rue de La Poste of Place de la République,
dan heb je 50% kans dat je het zuur krijgt.
Gevolg: als de GPS zegt: “je bent aangekomen”, zitten we 15 km verder.
Als onze € valt, en de bestemming vernieuwd is, krijgen we de kans
om lustig en rustig tussen de onmetelijke wijngaarden te toeren.
Wat ons vooral opvalt, is de geschiktheid van het terrein om daar te fietsen,
wat dan ook heel gretig gedaan wordt door de Fransen en anderen.
We zien in verhouding 10 fietsen tegen 1 wagen.
Uiteindelijk bereiken we dan toch onze bestemming en gaan onmiddellijk
een stapje in de Bourgondische wereld zetten.
Hoewel het dorpje heel klein is, zijn er toch aardige dingen te zien,
zoals dit Greetje bijvoorbeeld, volledig geassorteerd met de omgeving.
We gaan een heuvel op, en wat zien we? Weer tientallen paragliders.
Zijn dat nu dezelfde van vanmorgen? Misschien worden we bespied !
Boven heb je een heerlijk zicht over de ganse streek met zijn wijnheuvels.
Back in town en in onze verblijfplaats, worden we ontvangen
door de Hertog himself en zijn Hertoginnelijke gemalin
Regina van Bourgondië in hun beste adellijk pak.
Wat een eer voor ons!
Gezien er hier geen warm diner wordt geserveerd,
heeft de Hertogin een koud (Bourgondisch!) schoteltje geprepareerd.
Als je de blik van Bob bekijkt, dan zie je hem denken: alweer 2 broden,
worsten, hammen, paté, kazen, salades, 3 flessen wijn…
Gelukkig dat Greta dadelijk invalt: “en vanaf morgen gaan we regimen!”.
Het bed is OK voor onze vermoeide lijven, maar het meubilair is geen topper.
Deze BB "Mariecalou" komt niet voor in onze Top 10.
En dan nu morgenvroeg vrolijk naar België…
18-08-2008, 00:00 geschreven door grob
14-08-2008
KOKENETEN: VIS MET EXOTISCH FRUIT
Af en toe is er bij mij een vernieuwde (en telkens teleurstellende) kennismaking
met de weegschaal.
Daarvoor is het gepast een (symbolische?) poging te doen om even
over te schakelen naar een gerecht van de Weight Watchers strekking.
Heel lekker vind ik dat dan niet, maar het is wel gezond, zegt men.
Deze week is het weer zover. “Exotische vis met fruit” is heel eenvoudig
te maken. Deze titel uit het WW Kookboek is niet goed gekozen,
want eigenlijk is het “Vis met exotisch fruit”, vooral omdat ik achteraf
bij de ingrediënten de appel vervangen heb door ananas.
ingrediënten voor 2
bereiding
300g zeeduivel (of kabeljauw…)
bestrooi de vis met peper en zout en bestrijk met de pickles
1 banaan
schil het fruit en snijd het in schijven
1 kiwi
leg de vis in een ovenschaal en
2 schijven ongezoete ananas
doe er het fruit en rozijnen op, besprenkel met citroensap
20 g rozijnen
dek af met aluminiumfolie, zet 20´ in de oven op 180°
4 el Belgian pickles
dien op met rijst en sla of groenten
1 citroen
schik het fruit op de vis
peterselie voor garnering
1 pakje rijst Uncle Ben lange korrel
P.S kook de rijst in water, waar je citroensap aan toevoegt
De appel die ik gebruikte is (en blijft) harder dan het andere fruit.
Te vervangen door ananas. Neem een witte harde vis voor dit gerecht.
De rijst koken in citroenwater geeft een meerwaarde aan de smaak.
14-08-2008, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord