Ik ben een tijdje afwezig geweest op mijn weblog, en dat komt
onder meer doordat mijn computer nogal dol draaide.
Beter mijn computer dan ikzelf zeg ik soms.
Hij is intussen onder het mes geweest, en had wat
revalidatie nodig (lees: mijn handen en hersenen vol met
herinstalleren van programma’s enz.).
Intussen heb ik iets gekookt, waarvan ik niet wist dat
het zo’n succes zou hebben bij Greta.
Nu de financiële en andere markten aan het instorten zijn,
is het nog een troost om lekker (en toch goedkoop) te kunnen eten.
Nu er waarschijnlijk veel restaurants in de problemen gaan komen,
moeten we vastberaden gereed staan om zelf smaakvolle dingen te maken.
Gelukkig heb ik onze Greta, en probeer ikzelf één keer per week
mijn duit/eurocent in het zakje te doen.
Het gerechtje van vandaag is dan ook nog afkomstig van de hand
en de pan van de heer Montignac. Lekker én gezond dus.
Het staat in een van zijn boeken vermeld als “ingepakte vis”.
Je kunt het met allerlei vissen maken, en ik heb verse zalm gekozen.
Hier is de kok al in volle actie.
Zijn linkerhand beweegt met een snelheid die onwaarschijnlijk is.
Greta vindt dat fijn, dan kan ze foto’s nemen met een ‘flou artistique’,
zoals ze dat noemt.
Het gerecht ziet er een ietsje alternatief uit, maar dat is nu heel erg ‘cool’.
Hier staat dan wat er allemaal inzit, en hoe het bereid wordt.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
2 zalmfilets (150 à 200g), of andere vis
|
snijd de prei in dunne reepjes
|
citroensap
|
wrijf de vis in met peper en zout, sprenkel citroensap erover
|
peper en zout
|
bestrijk de visfilets aan één kant met de pesto
|
2 el groene pesto
|
maak met de kaasschaaf lengteplakken van de courgette
|
1 grote courgette
|
(dunschiller gaat ook): een drietal per visportie
|
1 kleine prei
|
wikkel de visfilets er in, gebruik eventueel cocktailprikkertje
|
5 cl droge witte wijn
|
snijd de rest van de courgette in reepjes of stukjes
|
5 cl water
|
breng in een pan de witte wijn en het water aan de kook
|
1 el room
|
voeg prei en gesneden courgette toe, en roer goed
|
|
leg daarop de ingepakte vis, zet het deksel op de pan
|
TIP: geef hier gebakken knolselder bij
|
maak het gerecht gaar in circa 5’ à 7’
|
|
leg de pakketjes op een voorverwarmd bord
|
|
schep de groenten er voorzichtig naast
|
|
laat het stoofvocht inkoken, dik eventueel met Roux Extra
|
|
roer de room erdoor, garneer met zachte rode paprika
|
De langwerpige zalmstukken, gewikkeld in de courgetteschijven
krijgen gezelschap van de groenten.
Geen aardappelen deze keer, want de Michel (Montignac) laat dat niet toe.
Hijzelf stelt gebakken knolselder voor. Dat gaat als volgt:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
een halve knolselder
|
verwijder de buitenkant van de knolselder
|
1 el olijfolie
|
snijd hem in de helft, maak plakken van ongeveer 1.5 cm dik
|
1 tl kerriepoeder
|
snijd de plakken verder in kleinere stukken
|
peper en zout
|
doe deze in een recipiënt, en kook ze met een tl water in de microgolf
|
kruiden
|
zet hem op max. vermogen gedurende 3’ à 5’ tot hij mals wordt
|
|
verhit de olie in een koekenpan en bak daarin kort het kerriepoeder
|
|
kruid met peper en zout en andere kruiden
|
|
bak de knolselder in de kerrieolie rondom geel en knapperig
|
|
zet hem op niet te hoog vuur
|
|
TIP: heel lekker bij “ingepakte vis”, Montignac pag. 165
|
Hier heb je de close up van de vis en van de stukjes knolselder.
Greta was er echt op verlekkerd, in de eerste plaats op de selder, maar evenzeer op de combinatie met de rest.
Eerlijk gezegd, ik lustte het ook helemaal. Er bleef geen brokje over.
Voor dit gerechtje kreeg ik de grootste onderscheiding van Greta.
Een 10/10 aub!!
Ik heb dit genoteerd, want als het op eten aankomt is het geen doetje.
Van het kookvocht blijft ook een heerlijk ingedikt sausje over, zie foto.
Smakelijk!
|