“Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden op deze eigenste weblog.
Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk blinde vinken met pruimen
en Provençaalse kruiden, maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.”
Dit stond te lezen in de laatste Belgische update van onze blog.
De volgende keer is dus nu, vanuit Andalucia.
We waren negen dagen on the road, en we zijn weer
een aantal ervaringen rijker, die we binnenkort willen uitwisselen
met de lezers van de weblog.
Maar vandaag willen we zachtjes beginnen, namelijk met de blinde vinken.
Afspraak in de keuken dus, want hier is het lekkere gerechtje
met de vinken en de pruimen.
Dat is nu een gerecht waar ik een beetje fier op ben/was.
Ik had het gekozen omdat in het kookboek zo’ n mooie foto stond.
Mijn foto’s (genomen door Greta) zagen er ook fantastisch uit.
Dat komt omdat je in de dienschotel in het midden de blinde vinken ziet,
omgeven door twee rijen rattekes.(*)
(*)voor wie geen rattekes kent: het zijn lange, harde en magere patatjes,
die je sierlijk op rijen kan leggen.
Ze omringden dus de blakende blinde vinken.
Je voelt het zeker al aankomen: ik had per ongeluk de foto’s
in de vuilmand van de computer gekieperd.
Normaal is dat geen probleem: door één knop te drukken
kan je ze gewoon terugzetten, wat ik ook gedaan heb.
Problemo: de vijf foto’s kwamen niet terug.
Ik heb uren mijn computer afgezocht, maar ze niet gevonden.
Ergens verstoppen ze zich, en wie weet dat ze binnen
een paar maanden per ongeluk komen bovendrijven.
Het zal me niet beletten het gerechtje toch weer te geven.
Je weet maar nooit of er iemand in geïnteresseerd is.
Hier gaan we dan:
Ingrediënten voor 3
|
bereiding
|
2 el boter
|
Ui en wortel schillen, in schijfjes snijden
|
2 uien
|
Aanfruiten in de boter, met voortdurend roeren
|
1 dikke wortel
|
De blinde vinken met de groenten in deze pan heet aanbraden
|
3 blinde vinken (bereid)
|
Op smaak brengen met peper, laurier, tijm, eventueel zout
|
Peper (eventueel zout)
|
De boeljon in kop warm water oplossen, over het vlees gieten
|
Laurierpoeder
|
Opnieuw even aan de kook brengen
|
Tijm
|
Vuur lager zetten en 15’ laten sudderen
|
1 kop warm water
|
De pruimen toevoegen en nog 20’ laten pruttelen
|
Kippenboeljon in tablet of poeder
|
Opdienen met gekookte aardappelen (rattekes)
|
1 blik (ontpitte) pruimen
|
Saus eventueel dikken met een beetje rouxpoeder
|
Gedroogde peterselie
|
Alles serveren in een dienschotel
|
|
De aardappelen bestrooien met peterselie
|
|
Opm.: als de vinken al gekruid waren, geen zout toevoegen
|
P.S. als, zoals hier, een gerecht er lekker uitziet in het kookboek,
durf ik het al eens (s)maken voor drie personen
(de volgende dag als boblunch, weet je wel!).
|