dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    09-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kip XXXL, met een hete speksaus, en nog wat.

     

      

     

     

    Deze week presenteer ik drie recepten voor de prijs van één, omdat het Pasen is.

    Het hoofdbestanddeel is kip, uiteraard een must met Pasen.

    In alle bescheidenheid durf ik er aan toevoegen, dat dit gerecht

    (voor mijn persoonlijke smaak) het beste is wat ik dit jaar gemaakt heb.

    Zelfs een startende kok als ik kan (toevallig?) toch ook wel eens scoren

    of wat geluk hebben in de keuze van de recepten en de bereiding!

     

    Merkwaardig is dan nog dat ik het recept met kip simpelweg had gekozen

    wegens zijn lange, en grappige naam. In het kookboek staat dit recept vermeld als:

    “Erskine Caldwell’s Genuine Southern Fried Chicken”.

    Uit de USA. Alstublieft. XXXL. 

    De Amerikanen kunnen niet koken, maar wel de grappigste namen bedenken.

     

    Het geheim van deze kipbereiding zit hem daarin, dat hij een nacht geweekt

    wordt in melk. Hierdoor krijgt hij een ultra softe smaak, een beetje te vergelijken

    met Tandoori-kip van de Indiërs, maar beter van smaak, en met een lage

    moeilijkheidsgraad om te bereiden.

     

    Ik lees in het kippenkookboek dat (citaat)

    “Sinds de invoering van wetenschappelijke intensieve kweektechnieken

    zijn kippen gegarandeerd vlezig en mals.

    Maar omdat ze op een standaarddieet gesteld zijn, en weinig beweging

    krijgen, heeft het hedendaagse gevogelte een fantasievol maar verstandig

    gebruik van marinades, sausen en /of vullingen nodig om hun smaak te verhogen.”

    Dus het kippetje krijgt zijn marinade, en ook andere aanvullingen om het

    yammie-yammie te maken.

    Zo zag Erskine Caldwell zijn eigen kippetje evolueren:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 stevige kipfilets

    snijd de kipfilets in 3 stukken

    ½ l halfvolle melk

    zet de stukken kip een nacht in de melk,…

    1 ei, losgeklopt

    waaraan het ei, wat zout en een scheut tabasco is toegevoegd

    zout

    laat de stukken kip uitlekken in een vergiet, en dep ze droog

    tabasco

    haal ze door een mengsel van half bloem, half paneermeel

    1 el bloem

    bak ze in olijfolie tot ze bruin zijn

    1 el paneermeel of broodkruim

    doe ze dan 10 à 15’ in een oven op180°

    olijfolie

    heel lekker met gegrilde tomaten en een hete speksaus

     

    Welke groenten komen in aanmerking? Bij een kip is er keuze te over.

    Maar, mits de kip in de oven moet, kan de oven beter nog wat voller.

    Twee vliegen in één klap.

    Hoewel gebakken vliegen alleen in Cambodja op het menu staan.

    De keuze valt op gegrilleerde tomaten. Ze doen denken aan de zomer en BBQ.

     

    Ook weer heel eenvoudig te bereiden.

    Ik had het vroeger al eens met succes bereid bij  kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 stevige grote tomaten

    maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje

    4 looktenen (onder olie)

    snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in

    olie, zout en peper naar smaak

    pers de look en vermeng de lookpuree met de olie

    basilicum(pasta uit tube)

    verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten

     

    doe er de basilicum(pasta) bovenop

     

    besprenkel met beetje olijfolie en grilleer de tomaten 10´

     

    dien ze op, bestrooid met zout en peper

     

    En zo komt het lekkere duo samen in de oven terecht.

     

     

     

    Nu hebben we al vlees en groenten. Wat met de koolhydraten?

    Toevallig loop ik door het kookboek “Salades en Koude Voorgerechten”,

    en zie ik een hete speksaus staan. Vreemd hoe dat in dit kookboek terecht komt.

    Het is geen salade, en nog minder een koud voorgerecht.

    Misschien heeft de receptenverzamelaar dit in het boek gezet op een maandagmorgen.

    Ik vergeef hem, want het is lekker, zeker  in combinatie met de rest.

    À propos, in België gebruikt men regelmatig een microgolfoven.

    In Nederland niet, maar de keukens blijken daar uitgerust met een magnetron.

    Er is geen enkel verschil. Omdat statistisch 25% van de lezers van deze weblog

    Nederlanders zijn, is het mijn plicht ook voor hen de recepten leesbaar

    en gebruiksvriendelijk te maken. Ziezo.

    Nu weten ze inmiddels nog niet dat “piepers” aardappelen zijn, maar ja,

    alles op zijn tijd.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    1 el sherryazijn

    schil en kook de aardappelen (in de microgolfoven)

    4 el olie + olie om te bakken

    bak het spek even aan in een pan en giet het vet weg

    pezo

    maak in een kommetje de vinaigrette

    2 grote of 4 kleine aardappelen

    doe er het spek en de gesnipperde ui bij

    100g blokjes gerookt spek

    giet deze saus opnieuw in de pan, breng het aan de kook

    1 gesnipperde ui

    draai het vuur laag, laat het vocht een tijdje pruttelen

     

    zet er geen deksel op, roer af en toe tot de uien zacht zijn

     

    snijd de hete piepers in schijfjes (warm!)

     

    rangschik ze op een verwarmd diep bord

     

    giet de warme saus gelijkmatig over de aardappelen

     

    dien de salade meteen op

     Je ziet hoe mijn spieren zich spannen (van de schrik)...

     

     

     

     

    Het spek wordt voorzichtig uit de pan geschept, en alles is klaar.

    Alles heeft zijn weg gevonden naar de tafel: de tomaten,

    met de lookpuree en de basilicum.

     

     

     

    Verder zie je de gebronsde kipfilets en de hete speksaus op de schijfjes

    aardappel.

    Ik heb er ook nog een gemengde salade bijgedaan, om het feest

    compleet te maken.

    Superlekker!

     

     

     

     

    Lichtjes gebaseerd op:

    TimeLife Gevogelte pag.98

    Eten van grill en BBQ pag.88

    TimeLife Salades en Koude Voorgerechten pag.29

     

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    satu
    blog.seniorennet.be/satu

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!