
Zelden kan een gerecht uit Duitsland me boeien, maar dit recept
zag er toch lekker uit en niet te moeilijk.
Ik nam het min of meer uit een kookboek getiteld “Warme Voorgerechten”.
Verwacht hier dus geen kartoffelen met bratwurst.
Vermits we (thuis) zelden een voorgerecht nemen, heb ik het dan
maar wat uitvergroot tot een stevig hoofdgerecht voor twee.
In deze “Gefüllte Tomaten” zitten typisch Duitse onderdelen, zoals zure room
en runds (of varkens-) gehakt, maar toch ook wat andere ingrediënten,
met een andere strekking, zoals rijst en verse kruiden.
Ik heb de rijst niet gebruikt om de tomaten te vullen, want ze zaten zo al vol genoeg.
Als hoofdgerecht lijkt het me beter de gekookte rijst er veiligheidshalve
apart bij te geven.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
5 grote rijpe tomaten
|
snij een kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit
|
20 cl zure room
|
betrooi de binnenkant met zout en peper en draai ze om
|
zout en (cayenne)peper
|
kook de rijst volgens de opgegeven tijd op de verpakking
|
400g rundsgehakt
|
bak het gehakt in boter tot het lichtbruin is; goed roeren
|
90g boter
|
voeg het grootste deel van de uien toe en bak ze mals glazig
|
2 uien, gehakt
|
voeg het mengsel bij de gekookte rijst, ei, zout en peper
|
zakje rijst van 125g
|
vul de tomaten hier voorzichtig mee, doe de kapjes er op
|
1 ei
|
(of beter: serveer de rijst achteraf apart)
|
kaas om te raspen
|
leg de tomaten in een beboterde ovenvaste schaal
|
1 el bloem
|
strooi er geraspte kaas over, giet er 30g gesmolten boter over
|
2 el verse dille, peterselie of bieslook
|
zet de tomaten in een oven op 200°, ongeveer 15’
|
30g Serrano voor de vulling
|
maak intussen de zure roomsaus:
|
|
bak de resterende ui glazig en mals in boter of olie
|
|
roer de bloem en de zure room erdoor
|
|
laat de saus enkele minuten koken
|
|
als ze te dik is, klein beetje water toevoegen
|
|
giet de saus over de tomaten,
|
|
strooi wat kruiden erover voor garnering
|
|
|
Als je het hoedje van de tomaten snijdt, en ze uitholt,
kan je ze meteen beter al bestrooien met wat zout en omdraaien.
Op die manier komt het vocht er beter uit.
Voor de rijst heb ik een zakje wit genomen met lange korrel
van onze zwarte vriend Uncle Ben.
Het gerecht is vrij snel klaar, is lekker en gemakkelijk.
Wat moet je nog meer?

Veel afwas geeft het ook al niet.
Licht verteerbaar en toch goed vullend.
Scheppen maar en genieten met een flesje wijn…
Smakelijk.

P.S. voor een hartige vulling kan je 30g gedroogde ham (Serrano,…)
toevoegen, en/of 1 el kappertjes, enkele druppels citroensap,
snuifje paprikapoeder (zacht).
|