dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: artisjokken en spinazie uit de oven

     

     

    Klik eens op deze link van Greta:

    http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album

     

     

     

     

    De overstap van Rusland naar Griekenland is niemendal (op culinair gebied).

    Griekenland heeft een keuken waar vlees een onbelangrijke rol speelt.

    Er lopen weinig koeien rond, de échte vleesmachienen,

    maar des te meer schapen en geiten.

    Gezien de Grieken de laatste paar honderd jaar nogal aan de arme kant

    stonden, zijn het vooral de groenteschotels die populair zijn/waren,

    en natuurlijk de (zee)visgerechten.

    Een Griek moet niet te ver gaan voordat hij de zee in zijn oogbollen ziet.

     

    Vandaag en vandaar dus een groenteschotel, met de Griekse naam

    “Anginares me spanaki”.

    Artisjokken me spinazie dus.

    Het recept uit het kookboek zet een mens aan tot pure handenarbeid:

    “Was de artisjokken en verwijder lelijk buitenblad, verwijder

    het hooi binnenin enz.…”. Zijde gijle zot?

    In de supermarkt ligt het panklaar bij de diepvriesproducten.

    Idem scenario voor de spinazie.

    In het oorspronkelijke recept gebruikt men blokjes (Griekse) Gravierakaas,

    als laagje tussen artisjok en spinazie.

    Bij nadere opzoeking lees ik over Graviera:

    pikante, tamelijk vast of geheel vaste kaas van schapen- of koemelk.

    In Spanje is dat dus de Manchego.

    Indien deze kazen moeilijk te vinden zijn in België,

    dan is Gruyère de perfecte keuze.

     

    Het recept:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g artisjokken uit de diepvries

    ontdooi en snijd de artisjokken doormidden indien nodig

    400g spinazie uit de diepvries

    vet een lage ovenschaal in

    boter

    verhit 20g boter in een koekenpan

    100g gekookte ham (blokjes)

    bak hierin de artisjokken even aan, schik ze in de schaal

    100g Manchegokaas (koe en schaap)

    snijd de kaas in kleine blokjes

    1 el bloem

    strooi de helft hiervan over de artisjokken

    15 cl melk

    verdeel hierover de ontdooide spinazie

    pezo

    bestrooi deze met de resterende kaas en ham

    1 ei

    verwarm de oven voor op 225°

    50g harde geitenkaas (of Parmezaans)

    maak een bechamelsaus:

     

    laat 30g boter smelten in een sauspan

     

    roer de bloem er door

     

    giet er al roerend de melk bij, kook de saus

     

    boven een laag vuur tot ze bindt

     

    haal de pan van het vuur

     

    maak de saus op smaak af met pezo

     

    roer het ei los en roer het snel door de saus

     

    giet de saus over de groenteschotel

     

    bestrooi het geheel met geraspte kaas

     

    plaats de schotel 20’ midden de oven

     

     

     

    lekker met gekookte piepers

     

    niet-vegetariërs kunnen er wit vlees bijdoen

     

      

    Vooraleer de schotel in de oven te schuiven, strooien de Griekse koks

    er Kefalotirikaas over. Dit is een Griekse geitenkaas.

    Te vervangen door gewone (harde) geitenkaas, of Parmezaanse strooikaas

    (maar dan is het niet meer Grieks).

    Ik ben nogal een vleeseter, dan doe ik er maar wat chipolata’s bij.

     

     

     

    Het recept wordt ook aangemaakt met een bechamelsaus,

    als dakje  voor de groenten. Die heb ik wel zelf met de hand gemaakt.

    Het is trouwens de allereerste keer dat ik een bechamel verwerk.

    Een beginnende kok moet dat toch ééns gedaan hebben vind ik.

    Een paar aardappeltjes koken in de microwave is ook zo achter de rug.

    En het spul mag op de tafel.

     

     

    Er hangt blijkbaar een dikke vette mist in de keuken en de woonkamer.

    Er mankeert dus niets aan je ogen!

    Sorry daarvoor en smakelijk.

     

    Naar ”Artisjokken en Spinazie uit de oven” uit Koken in de Wereld, “Griekenland“, pag.98.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    anastacia
    blog.seniorennet.be/anastac

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!