Ik heb ogen en handen te kort, want vandaag bereid ik iets uit drie kookboeken.
Hamburgers met blue cheese saus en geserveerd met een Caesar salade.
Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van deze salade.
Hoogstwaarschijnlijk kan hij worden toegeschreven aan een Italiaan,
Caesar Cardini, die in de jaren 1920 een resto had in Mexico.
De Caesar salade is ook eenvoudig te maken door de simpele kok zoals ik.
Wel belangrijk is de keuze van de sla. Origineel doe je het met Romeinse sla,
wat ik ook gebruik, maar persoonlijk vind ik
hem nogal hard voor dit gerecht.
Tip: Romeinse sla bewaart een paar weken in de koelkast, maar zorg ervoor dat hij lucht krijgt.
Ik zou de voorkeur geven aan een gewone krop groene sla.
ingrediënten voor 2 porties
|
bereiding
|
1 sneetje brood van 1 dag oud
|
snijd de ansjovisfilets in stukjes
|
lookolie
|
meng zeer goed alle ingrediënten voor de dressing
|
zout en peper
|
snijd de korsten van het brood en maak reepjes van 2;5 op 1 cm
|
Parmezaanse kaas in een blokje
|
verhit de lookolie in een pan
|
1 krop sla
|
bak hierin de reepjes brood goudbruin
|
|
bestrooi ze met zout en peper
|
dressing:
|
laat eventueel uitlekken op keukenpapier
|
1 verse eidooier
|
schaaf de Parmezaanse kaas met een aardappelschiller
|
20g ansjovisfilets uit blik
|
was en droog de sla en giet de dressing er over
|
½ tl Dijon mosterd
|
strooi de Parmezaanse kaas en de lookcroutons er over
|
olijfolie
|
breng op smaak
|
wijnazijn
|
|
|
TIP: het traditionele recept is met Romeinse sla (Caesar weet je wel), maar die is eigenlijk nogal hard voor dit gerecht
|
|
|
|
dit gerecht past bij hamburgers of steaks met blauwe kaas saus
|
Dit ziet er dan zo uit:
Prepareer de hamburgers (1 à 2 per persoon, naargelang de appetijt).
Maak ze af op smaak met Worcestersaus, kappers, pezo, … naar believen.
Bak de hamburgers in een middelwarme pan en maak de saus met blauwe kaas:
ingrediënten voor 2 porties
|
bereiding
|
Saus: 125g blue cheese
|
Saus: wrijf look en cognac tot pasta
|
1 teen look, geplet en 15’ in 2 el cognac geweekt
|
Meng kaas en olie erdoor
|
4el olijfolie
|
Smeer hamburgers in met kaasmengsel
|
|
Eventueel smelten onder de grill
|
Lekker met gebakken aardappelen met kleine spekjes, en zo kan het op tafel:
Yammi yammi.
|