Deze titel heeft helemaal niets te maken met het vorige stukje
over de stierenarena van Granada en het bijbehorende restaurant
en haar specialiteit : de Tortilla de Sacromonte.
À propos, we zijn net terug van een heerlijke hoog-en-droog driedaagse,
en we hebben geen te riskante dingen gegeten, maar daarover later meer.
Wat ik bedoel met “zonder vleesballetjes”, is dat de soep die nu en hier
ter sprake komt geen met de hand gerolde balletjes bevat.
Het recept beschrijft de enige echte Portugese Soep,
en daar komen geen soepballetjes aan te pas.
Het recept van deze maaltijdsoep is voor de eerste maal op deze manier
genoteerd en gepubliceerd door een zekere Jean Hewitt in The New York Times
Weekend Cookbook.
Merkwaardig dat zo ’n “arm” Portugees gerecht terechtkomt in een chique
Amerikaanse publicatie. En vanaf vandaag ook op een minder chique weblog.
ingrediënten voor 8
|
bereiding
|
1.5 kg rundvlees (ragout)
|
halveer de kool, verwijder de nerven, snijd in reepjes
|
pezo
|
snijd de broccoli in fijne roosjes
|
olijfolie
|
ontdooi de spinazie in de microwave
|
3 uien, in plakken gesneden
|
strooi flink wat pezo over het vlees
|
2.5 l water
|
verhit de olie in een soepkasserol
|
150g witte bonen
|
braad hierin het vlees snel aan alle kanten bruin
|
150g bruine bonen
|
voeg de uien en het water toe en breng alles aan de kook
|
3 of 4 chorizo’s
|
deksel er op en laat een tot anderhalf uur lang zachtjes pruttelen
|
500g witte kool
|
voeg de kalfsfond er aan toe; kijk of het vlees gaar is
|
500g broccoli
|
haal het vlees uit de pot en snij het in kleine blokjes
|
500g diepvriesspinazie
|
doe het weer terug in de pot
|
1 el kalfsfond poeder
|
laat de worst (of blokjes chorizo) 5’ meekoken
|
|
voeg de kool toe en laat 5’ met deksel op de pan meekoken
|
|
roer de broccoli en de bonen erbij en laat die ook meekoken
|
|
doe de spinazie erin en laat heel kort meekoken met deksel
|
|
kruid eventueel bij en dien op
|
|
houd de rest bij in de diepvries
|
|
|
|
Tip: neem in Spanje ‘Taquitas de Chorizo’; dit is chorizo die al gesneden is in kleine blokjes, zoals spekjes
|
Het oorspronkelijke recept vraagt naar gedroogde bonen, bruine en witte,
die een nacht geweekt worden. Ik heb het ook op die manier gedaan,
maar waarschijnlijk heb ik steenbonen gebruikt, of boonstenen,
want ze vertikten het hardnekkig om mals worden.
Het is dus beter en zekerder om bonen uit blik te nemen en die pas
op het einde toe te voegen.
Voor de rest is alles eenvoudig te bereiden.
Op dit prentje gaat de spinazie er bij, na opwarming in de microwave.
Men gebruikt de voor mij onbekende chourico (Portugese worst),
maar je kunt even goed de beter bekende Spaanse chorizo nemen
(worst met look erin, en zachte paprika), die je overal kan vinden.
Van de gebruikte witte kool had ik genoeg aan minder dan de helft.
De rest bewaart heel lang in de koelkast, en je kunt er achteraf
nog allerlei dingen mee doen.
De eenvoudige, maar lekkere soep verlangt enkel nog naar een stuk brood
voor een volledige en gezonde maaltijd.
Smakelijk.
Gebaseerd op TimeLife, Soepen, pag. 153
The New York Times Weekend Cookbook
|