Als we hier naar een Spaans restaurant gaan, zien we regelmatig een gerecht
op de menukaart met een bijvoegsel “a la Vasca”.
Wat bedoelen de Spaanse koks daarmee?
Als je verder leest ga je het weten, en dan moet je het niet meer vragen
aan de camarero.
Om te beginnen:
wat wij de Golf van Biskaje noemen, wordt door de lokale bewoners Viscaya genoemd.
Spanjaarden, en in het bijzonder de Basken zijn er zelf nog niet helemaal uit, wanneer
ze de V of de B moeten spreken/schrijven, en daarom spreken ze het maar hetzelfde uit.
Daarmee is het voor hen opgelost en is de kous af.
“A la Vasca” op een menukaart is altijd een gerecht, bereid met wijn en groenten.
Dat kan zowel vis als vlees zijn, of om het even wat.
Niet te verwarren met “A la Viscaina”, want dat is op Biskaaise wijze,
Dit is met zoet en uitgesproken scherp paprikapoeder.
De Baskische keuken heeft een erg solide reputatie in Spanje.
Goed koken en lekker eten zijn bij de Basken bijna tot een nationale sport geworden,
die men in verenigingsverband beoefent.
De koks sluiten zich aan bij gastronomische clubs, met eigen keukens en resto’s,
waar de leden samenkomen om te experimenteren met nieuwe recepten en
het resultaat gezamenlijk te testen.
Wie onlangs “De Bende van Wim” volgde op TV, heeft dat ook van dichtbij kunnen zien.
Het hier voorgestelde gerecht vandaag is “Pavo a la Vasca”, kalkoen op zijn Baskisch.
Eigenlijk is het oorspronkelijke gerecht in het kookboek “Pollo a la Vasca”,
met een stuk kip dus, maar een sappig kalkoenfiletje is een leuke variant.
Heel eenvoudig te maken: wat snijwerk, af en toe iets in de pan leggen en klaar is kees.
Iedereen kan dit natuurlijk. Zelfs ik.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
300g sjalotten in schijven gesneden
|
bereid de rode paprika’s indien verse, snijd in reepjes
|
rode paprika (250g)
|
kruid de kalkoenlapjes met pezo, tijm, rozemarijn
|
(Spanje: troceado, in stukken)
|
snijd de ham in blokjes (of koop de blokjes: in Spanje)
|
100g (Serrano)ham (in blokjes)
|
maak de groene paprika’s schoon, verwijder zaad en
|
groene paprika (400g)
|
zaadlijsten en snijd ze ook in reepjes
|
3 teentjes look
|
pel de lookteentjes, snijd ze zeer fijn
|
4 dunne kalkoenlapjes
|
rol de kalkoenlapjes op en prik ze eventueel vast
|
3 el olijfolie
|
verhit de olie in een braadpan
|
pezo, tijm, rozemarijn
|
braad hierin de stukken kalkoen aan op hevig vuur
|
2 el tomatenpuree
|
haal ze, als ze mooi gekleurd zijn, uit de pan
|
2 à 3 glazen droge witte wijn
|
bak de sjalotten in het resterende vet lichtbruin
|
|
voeg de ham, tomatenpuree en de paprika’s toe (*)
|
|
doe de lookteentjes erbij en de wijn
|
|
schik de stukken kalkoen op het groentebedje
|
|
laat 30’ zachtjes stoven
|
|
(*) indien troceado rode pepers: laatste 10’ toevoegen
|
|
serveer de kalkoen met aardappels
|
Eventueel kan je er, naar smaak, nog wat Cayennepeper bij doen,
of bijvoorbeeld een stukje gedroogde Piment d’Espelette (uit Frans Baskenland).
(zie: “Tonijn op Baskische wijze” op datum van 30.11.08)
Eenvoudig opgediend in de pan, met gekookte aardappel.
Lekker met een Spaans rood wijntje.
Hier heb je nog eens een close-up tijdens de laatste fase op het vuur.
Het ruikt heel aangenaam, ziet er heerlijk uit, en smaakt naar nog.
Buen approveche.
|