dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Vasken of Basken

     

     

     

    Als we hier naar een Spaans restaurant gaan, zien we regelmatig een gerecht

    op de menukaart met een bijvoegsel “a la Vasca”.

    Wat bedoelen de Spaanse koks daarmee?

    Als je verder leest ga je het weten, en dan moet je het niet meer vragen

    aan de camarero.

     

    Om te beginnen:

    wat wij de Golf van Biskaje noemen, wordt door de lokale bewoners Viscaya genoemd.

    Spanjaarden, en in het bijzonder de Basken zijn er zelf nog niet helemaal uit, wanneer

    ze de V of de B moeten spreken/schrijven, en daarom spreken ze het maar hetzelfde uit.

    Daarmee is het voor hen opgelost en is de kous af.

     

    A la Vasca” op een menukaart is altijd een gerecht, bereid met wijn en groenten.

    Dat kan zowel vis als vlees zijn, of om het even wat.

    Niet te verwarren met “A la Viscaina”, want dat is op Biskaaise wijze,

    Dit is met zoet en uitgesproken scherp paprikapoeder.

     

    De Baskische keuken heeft een erg solide reputatie in Spanje.

    Goed koken en lekker eten zijn bij de Basken bijna tot een nationale sport geworden,

    die men in verenigingsverband beoefent.

    De koks sluiten zich aan bij gastronomische clubs, met eigen keukens en resto’s,

    waar de leden samenkomen om te experimenteren met nieuwe recepten en

    het resultaat gezamenlijk te testen.

    Wie onlangs “De Bende van Wim” volgde op TV, heeft dat ook van dichtbij kunnen zien.

     

    Het hier voorgestelde gerecht vandaag is “Pavo a la Vasca”, kalkoen op zijn Baskisch.

    Eigenlijk is het oorspronkelijke gerecht in het kookboek “Pollo a la Vasca”,

    met een stuk kip dus, maar een sappig kalkoenfiletje is een leuke variant.

    Heel eenvoudig te maken: wat snijwerk, af en toe iets in de pan leggen en klaar is kees.

    Iedereen kan dit natuurlijk. Zelfs ik.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    300g sjalotten in schijven gesneden

    bereid de rode paprika’s indien verse, snijd in reepjes

    rode paprika (250g)

    kruid de kalkoenlapjes met pezo, tijm, rozemarijn

    (Spanje: troceado, in stukken)

    snijd de ham in blokjes (of koop de blokjes: in Spanje)

    100g (Serrano)ham (in blokjes)

    maak de groene paprika’s schoon, verwijder zaad en

    groene paprika (400g)

    zaadlijsten en snijd ze ook in reepjes

    3 teentjes look

    pel de lookteentjes, snijd ze zeer fijn

    4 dunne kalkoenlapjes

    rol de kalkoenlapjes op en prik ze eventueel vast

    3 el olijfolie

    verhit de olie in een braadpan

    pezo, tijm, rozemarijn

    braad hierin de stukken kalkoen aan op hevig vuur

    2 el tomatenpuree

    haal ze, als ze mooi gekleurd zijn, uit de pan

    2 à 3 glazen droge witte wijn

    bak de sjalotten in het resterende vet lichtbruin

     

    voeg de ham, tomatenpuree en de paprika’s toe (*)

     

    doe de lookteentjes erbij en de wijn

     

    schik de stukken kalkoen op het groentebedje

     

    laat 30’ zachtjes stoven

     

    (*) indien troceado rode pepers: laatste 10’ toevoegen

     

    serveer de kalkoen met aardappels

     

    Eventueel kan je er, naar smaak, nog wat Cayennepeper bij doen,

    of bijvoorbeeld een stukje gedroogde Piment d’Espelette (uit Frans Baskenland).

    (zie: “Tonijn op Baskische wijze” op datum van 30.11.08)

     

     

     

    Eenvoudig opgediend in de pan, met gekookte aardappel.

    Lekker met een Spaans rood wijntje.

     

     

    Hier heb je nog eens een close-up tijdens de laatste fase op het vuur.

    Het ruikt heel aangenaam, ziet er heerlijk uit, en smaakt naar nog.

     

     

    Buen approveche.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stonetours
    blog.seniorennet.be/stoneto

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!