dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    09-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een malse borst tussen het groen!

     

     

     

     

     

    "Een malse borst tussen het groen." 

    Denk nu niet dat je hier een licht erotische tekst voorgeschoteld krijgt.

    Vandaag staat wel “Kalfsborst met dille” op het kookprogramma.

     

    Wat is de betekenis van dille als kruid?

     

    Dille is al eeuwenlang zowel als kruid als vanwege zijn geneeskrachtige

    werking geliefd en wordt al in oude Egyptische teksten en in de Bijbel vermeld.

    Vers geplukte dille gaat snel slap hangen, dit is nadelig voor de garnering,

    maar aan de fijne anijsachtige smaak verandert dat niets.

    Net als de meeste kruiden moet ook dille op het laatste moment aan warme

     gerechten worden toegevoegd omdat het anders zijn smaak verliest.

     

     

    Het blad kan de hele zomer worden afgeknipt en meteen vers worden gebruikt.
    Het is het meest aromatisch bij oogsten na zonnige dagen.
    Dille laat zich goed drogen of invriezen, maar verliest dan wel aan kracht.

    Dille kan je kweken in volle grond of in een bloempot.

     

     

    Het kruid speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische

     en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland.

    Dille wordt niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan

    zijn smaak verliest. Het wordt hoofdzakelijkgebruikt in soepen en sauzen.

    Ook gaat verse dille bijzonder goed samen met zalm en andere vis.

    Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken of inleggen

    van komkommers en augurken.

    Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.

    Dille is rijk aan vitamine C. Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht)

     slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.

     Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas

    worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid.

    Dille blijft maximaal 2 dagen in een vochtige doek in de koelkast mooi.

     

     

     

    Het recept van vandaag komt weer uit een land dat ik moet ontdekken op culinair

     vlak: Zweden. Daar draagt het de naam “Dillköt”.

    Gelukkig staat er geen “s “ achter.

    Hier wordt het vlees gesneden, en dan mag het nog 5’ trekken in de saus.

     

     

     

    Here we go: Kalfsborst met dille.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 tl zout

    breng op hoog vuur 1 l water met zout aan de kook in een ruime pan

    1tl peperkorrels

    doe er de peperkorrels in, de kruidnagelen en de laurier

    2 kruidnagelen

    leg er het vlees in, zet het vuur lager en zet een deksel op de pan

    3 verse laurierbladeren

    laat op een laag vuur circa een uur zachtjes koken

    ½ kg kalfsgebraad

    (schep eventueel bovendrijvend schuim af)

    1 wortel

    schil de wortel en snijd hem 1x in de lengte door en 1x in de breedte

    1 ui

    pel de ui en snijd hem in de helft door, doe de groenten in de pan

    20g verse dille

    was de 20g dillegroen, voeg 2/3 gesneden toe aan de boeljon

    takjes dille, ter garnering

    laat het geheel nog eens 20’ sudderen, neem het vlees uit de pan

     

    schenk de boeljon door een zeef en vang hem op in een kom

     

     

    voor de saus:

    smelt de boter in een pannetje en rooster de bloem hierin goudgeel

    30g boter

    roer er met een garde 1/2 l van de boeljon en de room door

    2 el bloem

    laat op een matig vuur in circa 5’ inkoken en binden

    15 cl room

    pluk de blaadjes van de overgebleven dille en hak ze fijn

    pezo

    breng de saus op smaak met pezo en citroensap

    1 tl citroensap

    klop de eidooier los met 2 lepels saus en roer dit door de hete saus

    1 eidooier

    de saus kookt niet meer op dat moment, strooi gehakte dille erover

     

    snijd het vlees in plakken en laat circa 5’ in de saus trekken

     

    garneer met takjes dille en dien op met gekookte aardappelen

     

    als groenten kan je een salade geven of gestoomde groenten

     

     

     

    Alles bij elkaar kost het wat tijd, maar het is wel lekker.

     

     

     

     

    Het wordt geserveerd met een gekookt aardappeltje en een salade.

    Laat het smaken!

     

     

    Bereid naar TimeLife, Europese keukens, pag.37.

     

     

    Zondag 11/10 vertrekken we naar zuid Spanje, via de Auvergne, Playa d’Aro

    en drie dagen Valencia, de opkomende ster.

    Ik hoop onderweg een live verslagje te kunnen geven.

    Kom dus regelmatig kijken naar dit blogje!

     

    Hasta la Proxima!

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    br01
    blog.seniorennet.be/br01

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!