aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
20-10-2009
Nog geen sinaasappels in Valencia.
We zijn drie dagen langs en in Valencia geweest, en dat is prima meegevallen.
Behalve het gebrek aan verse sinaasappels. Die zijn er pas begin december,
wanneer Sinterklaas van hier vertrekt met zijn stoomboot naar de lage landen.
De avonturen zullen binnenkort volledig uit de doeken worden gedaan.
Een paar goede en minder goede herinneringen schieten me nu al door het hoofd:
1/ echte originele Paella Valenciana eten aan het meer van Albufera.
2/ met de taxi naar het centrum van Valencia rijden vorige zaterdagavond om 20u30,
zonder te weten dat in dat zelfde centrum een betoging doorgaat tegen abortus,
en dat om 21u30 de voetbalwedstrijd Valencia-Barcelona begint.
Deze aflevering is nog een light versie, want we zijn nog te moe van de
verplaatsing, maar we zijn toch terug op onze winterbasis in het zuiden van Andalucia.
Zeer binnenkort meer nieuws.
PS. Bedankt iedereen die, op mijn vraag, gestopt was met e-mails te sturen.
Degenen die mails zijn blijven sturen, zoals J.D. en A.VdZ, zal ik, net als vorig jaar
maar met de mantel der liefde bedekken.
20-10-2009, 22:33 geschreven door grob
15-10-2009
in het hart van Catalonië: Playa d'Aro
Vandaag om ongeveer 18u30 zijn we aangekomen in Playa d’Aro, Costa Brava .
Hier moet je natuurlijk zeggen Platja d’Aro, want we bevinden ons in Catalonië Territory.
We werden opgewacht door onze lieve vrienden Dani en Luc, die we meer in Spanje
tegen het lijf lopen dan in België.
We waren uitgenodigd voor het aperitief, en een paar flesjes Cava gaan er dan zo in.
Dan zijn we naar een restaurantje gegaan, waar naast enkele lekkere brokjes
nog een paar flesjes tinto en een digestief op het programma stonden.
Voldaan, en tevreden zijn we nu in het hotel.
Het is nu ruim na middernacht en de thermometer neigt nog altijd naar de 20°.
Wat een verschil met gisteren en vandaag in de Franse Auvergne.
Gisteren waren we op de middag op de top van de Puy Mary,
de hoogste der Franse vulkanen, ongeveer op 1550 m.
Er blies een zotte wind en de thermometer hield het op 2°.
De foto’s die Greta nam zijn nog altijd bevroren, maar binnenkort
kunnen jullie zeker alle avonturen lezen.
Ook hoe ik maandag in het midden van de nacht, bijna naakt in de tuin rondliep
van de Bed en Breakfast in Montoldre, bij Mike en Sue.
Nu kruip ik onder de dekens, want morgen vertrekken we met Dani en Luc
voor een City Trip van drie dagen naar Valencia.
Hasta la proxima.
15-10-2009, 00:00 geschreven door grob
09-10-2009
KOKENETEN: een malse borst tussen het groen!
"Een malse borst tussen het groen."
Denk nu niet dat je hier een licht erotische tekst voorgeschoteld krijgt.
Vandaag staat wel “Kalfsborst met dille” op het kookprogramma.
Wat is de betekenis van dille als kruid?
Dille is al eeuwenlang zowel als kruid als vanwege zijn geneeskrachtige
werking geliefd en wordt al in oude Egyptische teksten en in de Bijbel vermeld.
Vers geplukte dille gaat snel slap hangen, dit is nadelig voor de garnering,
maar aan de fijne anijsachtige smaak verandert dat niets.
Net als de meeste kruiden moet ook dille op het laatste moment aan warme
gerechten worden toegevoegd omdat het anders zijn smaak verliest.
Het blad kan de hele zomer worden afgeknipt en meteen vers worden gebruikt. Het is het meest aromatisch bij oogsten na zonnige dagen. Dille laat zich goed drogen of invriezen, maar verliest dan wel aan kracht.
Dille kan je kweken in volle grond of in een bloempot.
.
Het kruid speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische
en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland.
Dille wordt niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan
zijn smaak verliest. Het wordt hoofdzakelijkgebruikt in soepen en sauzen.
Ook gaat verse dille bijzonder goed samen met zalm en andere vis.
Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken of inleggen
van komkommers en augurken .
Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.
Dille is rijk aan vitamine C . Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht)
slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.
Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas
worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid .
Dille blijft maximaal 2 dagen in een vochtige doek in de koelkast mooi.
Het recept van vandaag komt weer uit een land dat ik moet ontdekken op culinair
vlak: Zweden. Daar draagt het de naam “Dillköt” .
Gelukkig staat er geen “s “ achter.
Hier wordt het vlees gesneden, en dan mag het nog 5’ trekken in de saus.
Here we go: Kalfsborst met dille.
ingrediënten voor 2
bereiding
2 tl zout
breng op hoog vuur 1 l water met zout aan de kook in een ruime pan
1tl peperkorrels
doe er de peperkorrels in, de kruidnagelen en de laurier
2 kruidnagelen
leg er het vlees in, zet het vuur lager en zet een deksel op de pan
3 verse laurierbladeren
laat op een laag vuur circa een uur zachtjes koken
½ kg kalfsgebraad
(schep eventueel bovendrijvend schuim af)
1 wortel
schil de wortel en snijd hem 1x in de lengte door en 1x in de breedte
1 ui
pel de ui en snijd hem in de helft door, doe de groenten in de pan
20g verse dille
was de 20g dillegroen, voeg 2/3 gesneden toe aan de boeljon
takjes dille, ter garnering
laat het geheel nog eens 20’ sudderen, neem het vlees uit de pan
schenk de boeljon door een zeef en vang hem op in een kom
voor de saus:
smelt de boter in een pannetje en rooster de bloem hierin goudgeel
30g boter
roer er met een garde 1/2 l van de boel j on en de room door
2 el bloem
laat op een matig vuur in circa 5’ inkoken en binden
15 cl room
pluk de blaadjes van de overgebleven dille en hak ze fijn
pezo
breng de saus op smaak met pezo en citroensap
1 tl citroensap
klop de eidooier los met 2 lepels saus en roer dit door de hete saus
1 eidooier
de saus kookt niet meer op dat moment, strooi gehakte dille erover
snijd het vlees in plakken en laat circa 5’ in de saus trekken
garneer met takjes dille en dien op met gekookte aardappelen
als groenten kan je een salade geven of gestoomde groenten
Alles bij elkaar kost het wat tijd, maar het is wel lekker.
Het wordt geserveerd met een gekookt aardappeltje en een salade.
Laat het smaken!
Bereid naar TimeLife, Europese keukens, pag.37.
Zondag 11/10 vertrekken we naar zuid Spanje, via de Auvergne, Playa d’Aro
en drie dagen Valencia, de opkomende ster.
Ik hoop onderweg een live verslagje te kunnen geven.
Kom dus regelmatig kijken naar dit blogje!
Hasta la Proxima!
09-10-2009, 23:13 geschreven door grob
03-10-2009
Einddoel Spaanse kust (deel 5): Ongi etorri*
* Baskische uitdrukking voor Welkom. Hoe schattig ! Je spreekt nu je eerste Baskische woordjes !
Vorige keer zaten we hoog in de wolken, te wachten op het tandradje dat ons
terug naar beneden brengt. Op de foto hieronder is dat bij punaise nummer 3.
Om de rondrit af te maken rijden we direct naar het badstadje Saint Jean de Luz .
We voelen bijna lichamelijk de Spaanse grens, tussen Hendaye (Frankrijk)
en Irun (Spanje). Zie foto.
Vanaf de bergtop La Rhune kan je trouwens diep in Spanje kijken
(als er geen wolken zijn, zoals tijdelijk in ons geval).
Later bollen we dan terug richting Bayonne, via Biarritz, helemaal de kust langs.
Saint Jean de Luz is een aangename kustplaats waar je oergezellig kan
rondkuieren, en tot in oktober is de vakantiesfeer nooit ver weg.
Vanaf hier kan je de berg La Rhune, waar we vandaan komen, goed zien liggen.
De stad werd bekend en welvarend door de walvisvangst, maar ook vanwege
de trouwpartij van de Franse Zonnekoning Louis XIV en de Spaanse prinses
Maria-Teresa, die in deze stad werd voltrokken in 1660.
Deze 17de -eeuwse Franse Jean-Marie Pfaff heeft natuurlijk hier zijn
ruiterstandbeeld gekregen, in een mooi kader.
Place Louis XIV is hét centrale plein in St Jean de Luz.
Aan dit plein bevindt zich ook het Maison Louis XIV, het huis waar Lodewijk XIV
woonde voor hij in het huwelijk trad met Maria-Teresa. Lodewijk XIV staat trouwens
bekend als een van de gangmakers van het voorhuwelijks(s)paren.
Het is een mooi en autovrij plein waar het soms lastig is om een leeg plekje
op het terras te veroveren. Logisch, want na het strand is dit de meest
populaire plek om neer te strijken voor een koele verfrissing.
In elk geval zijn we daar vrij goed in geslaagd, zodat Greta de belevenissen
op de grote hoogten en in de wolken snel kan verwerken.
Greta showt hier haar meest mysterieuze Mona Lisa glimlachje.
Bij nadere beschouwing is dat uit dankbaarheid voor de heerlijke Leffe
die op haar (en op mij) wacht.
Ook de Fransen beginnen met zekerheid de Belgische bieren te begrijpen.
Slechts 50 meter verder klotst het zeewater tegen de boeg van de vissersbootjes.
De kleine vissersbootjes zijn zeker niet meer bestemd voor de walvisvangst,
en ze lijken eerder op pleziervaartuigjes voor een havenrondvaart.
San Juan de Luz, op zijn Spaans, bezit ook een oogstrelend zandstrand
en een nogal smalle hoge dijk, waar alleen maar pittoreske huisjes achter staan.
Geen sprake van hoogbouw, geen verstikkende drukte hier.
Ik vermoed dat eerst de huizen er stonden, en dan pas de dijk is aangelegd.
Dat zou verklaren waarom elk huisje op de verdieping verbonden is met de dijk
via een smal gekleurd bruggetje.
Er zijn prachtige havenpanden te bezichtigen (waaronder Nederlandse),
die toebehoorden aan de welstellende vissers, en de kerk werd grondig vernieuwd
voor het koninklijke huwelijk. Het beste barokbeentje werd voorgezet.
St Jean de Luz ademt nog altijd een authentieke sfeer uit. Het letterlijk
kleurrijke stadje kent talloze pittoreske straatjes, die vragen om verkend te worden.
Bekender dan Saint Jean is zeker Biarritz, de volgende bestemming op onze rondtrip.
Het lijkt wat op Knokke, maar dan in het kwadraat.
De stijl van de gebouwen die de skyline bepalen is ietwat pompeus,
maar in tegenstelling tot de badplaatsen aan de Belgische kust staat het
toch niet volgepropt met hoogbouw tot op het strand.
De oorspronkelijke naam van de stad is Béariz.
In het stadsschild staat een boot afgebeeld van een walvisvaarder,
die tot op heden het symbool van de stad is.
Het was tevens het eindpunt van de Duitse ' Atlantikwall ' .
Biarritz is een bekende badstad sinds de negentiende eeuw .
Het was een klein dorpje toen Victor Hugo het ontdekte in 1834 .
Biarritz kwam echter vlug in de belangstelling toen keizerin Eugénie besloot
om er haar vakantieoord van te maken.
De hotels ademen vandaag nog altijd een koninklijke grandeur uit.
Het wordt stilaan schemerig en de zon zakt weg achter de kerk van Biarritz.
Voor half oktober valt dat wel mee.
Een Casino mag hier natuurlijk niet ontbreken.
Dit deel van de uitgebreide badstad heeft (letterlijk) zijn hoogtes en laagtes.
Het zandstrand wordt afgewisseld met kleine fraaie rotspartijen,
waardoor het geheel iets exotisch krijgt.
De vroegere adellijke dames moesten tot aan de zee kunnen komen
zonder risico op contact met zand of zeewater.
Dus legde men maar wandelbruggen aan die tot aan de zee reikten,
om de lange rokken netjes te houden.
Vanaf keizer Napoleon III en Eugénie werd Biarritz een centrum voor
de Europese adel en gekroonde hoofden, wat haar de titel «la reine des plages
et la plage des rois» (de koningin van de stranden en het strand der koningen) opleverde.
Het resultaat was dit geheel.
Niet mis, maar Saint Jean de Luz is veel gezelliger.
Volgende keer gaan we de grens over, richting Burgos.
03-10-2009, 11:46 geschreven door grob
26-09-2009
KOKENETEN: schladijs naar de Dikke Van Dale?
Het avondmaal komt vandaag uit de Noordzee.
Gepelde grijze garnalen doen hun best om hun rol van decoratie ten volle
uit te spelen, maar het hoofdstuk, het belangrijke stuk zeg maar, is een vis.
Deze platte knaap plaatst me een beetje voor een dilemma.
Hier ter plaatse noemen we dat een “pladijs”, maar net dezelfde bodemzwemmer
geeft men in Nederland de naam “schol”.
Voor de Nederlanders: in Belgie betekent schol: “op je gezondheid”,
bij het ledigen van een of ander lekker (vloeibaar) goedje.
Ik ben even naar de statistieken van mijn blog gaan kijken, en al 36.5 %
van de regelmatige lezers komen uit Nederland.
Na rijp zelfberaad heb ik het volgende uitgedacht: ik noem de vis een “schladijs”.
De twee landen kunnen zich in deze naam vinden, en het grootste deel
van de naam is Belgisch, maar daar hebben deze laatste recht op,
met meer dan 50% van het lezersaantal.
Het recept komt uit een kookboek over Europese keukens,
en ik had nog nooit iets gemaakt uit Denemarken.
Dat is met deze dan weer rechtgezet.
Ik vind de naam van deze schladijs in het Deens ook maar niks.
Het is “r ø dst æ te”. Alsof de vis al een beetje rot is.
Geef mij dan maar schladijs.
Laten we nu toch maar overgaan tot de bereiding, eenvoudig als altijd.
De vis is lekker vers, net uit de viswinkel tussen Sluis en Knokke.
De heer Van Dale, die ons heeft opgescheept met zijn groen woordenboek,
is trouwens afkomstig van Sluis.
Ik zie hem regelmatig als ik langs het Walplein kom, waar zijn standbeeld
in het middelpunt van de belangstelling staat.
Hij moet er maar eens over denken dit woord neer te pennen
in de volgende uitgave.
Wie weet hoeveel zich verbergende schladijzen we nog zullen ontdekken,
wanneer de Nederlanders ooit de Schelde uitdiepen?
Here we go: Schladijsfilet met grijze garnalen.
ingrediënten voor 2
bereiding
4 schladijsfilets (2 vissen)
verwarm een ovenschaal voor op 75°
citroensap
dep de visfilets droog, druppel citroensap en bestrooi met zout
pezo
schep bloem en paneermeel in diepe borden
2 el bloem
klop het ei los in een derde diep bord
3 el paneermeel
wentel de visfilets door de bloem, schud overtollige bloem af
1 ei
haal de vissen door het ei en wentel ze door het paneermeel
boter en olijfolie
verhit in een antikleefpan 30g boter met de olie
100g gepelde grijze garnalen
bak de visfilets op een laag vuur in porties in circa 3’ goudbruin
1 citroen
houd ze warm in de oven in de ovenschaal
verhit intussen in een kleine pan in wat olie 3’ de garnalen
snijd de citroen in partjes, verdeel de garnalen over de visfilets
garneer met partjes citroen en wat dillepoeder
dien op met gekookte piepers en een salade met vinaigrette
Dat is al. Eenvoudig hé.
De foto uit het kookboek hieronder spreekt me helemaal niet aan.
Als je de foto’s vergelijkt ziet mijn vis er wel beter uit.
Dit receptje dateert van augustus. De reden om dan een paar schladijzen
in de pan te kwakken, is ingefluisterd door een lokale visser:
De schladijzen (toen noemde hij het nog pladijzen) zijn nu het lekkerst en het dikst.
Het is een echte zomervis.
In de winter kan je hem ook aanschaffen, maar wie eet er nu graag een anorexia schladijs?
Met een frisse salade er bij kan de dag weer niet meer stuk.
Laat het je smaken!
26-09-2009, 00:00 geschreven door grob
22-09-2009
Einddoel Spaanse kust (deel 4): met peper de wolken in
De eerste dag (of avond) Bayonne was enkel voor de aankomst,
de tweede dag hebben we de stad verkend, en nu de derde dag maken we
een wijde cirkelvormige bocht in de grote en hoge omgeving.
We maken de blauwe lus, vertrekkend uit Bayonne waar het vlaggetje staat,
naar het zuiden, in de richting van de bergen.
We werpen een laatste blik vanuit onze hotelkamer in de richting van de stad,
en we zien dat het weer goed zit.
Slechts twee dagen na mijn vorig verslagje over Bayonne, met onder meer
de overstromingen in februari jl., zag ik op het Tv-nieuws beelden uit Bayonne,
met opnieuw grote waterellende in het stadscentrum.
Voor alle zekerheid gaan we nog even in de kathedraal een schietgebedje
prevelen, om vandaag goed weer af te smeken voor het Baskenland.
Op het fotokaartje bovenaan dit blad stoppen we een tijd waar nummertje 2 staat,
in Espelette.
Het toeval wilde dat ik eens een lekkere bereiding had gemaakt uit het kookboek
“Frankrijk, het zuiden” van Timelife. Het gerecht was Thon à la Basqaise.
Hierin gebruikt men piment d’Espelette, en dat was me onbekend.
Klik hiernaast in de rechterkolom, bij "archief per maand" op "11-2008",
en daar is het gerecht en de Espeletten uit de doeken gedaan,
met inbegrip van een aantal merkwaardige foto's.
Nu we hier ter plaatse voorbijkomen, moet ik het fijne ervan weten.
We stoppen dus bij een van de grotere peperboeren, en worden al direct
geconfronteerd met een quiz.
Quizzen doe ik graag en misschien winnen we wel een stenen pijp of zoiets.
De antwoorden op de quizvragen zijn te vinden in de gronden
waar de pimentjes groeien van groen naar rood.
We bekijken natuurlijk ook de pepertjes, die bijna tot rijpheid zijn gekomen.
Ze zijn nu bijna allemaal rood, met een lengte tot 12 cm.
Dit pepertje werd door een missionaris uit India meegebracht, en werd toen
Indische peper genoemd (maar dan in het Baskisch).
De rode pepers worden ook gedroogd en gemalen en dienen als smaakmakers.
Goed om weten: niet ver van Espelette ligt de prachtige Aldudesvallei,
befaamd voor de kweek van het Baskische varken.
Bij de beste hammen ter wereld horen inderdaad Serrano, Parma en Bayonneham.
Aan het Espelettepoeder heeft de Bayonneham zijn rode kleur,
aangenaam aroma en conservering te danken.
De pepers zijn bij verkoop beschermd, zoals de Franse wijnen, door een AOC-label,
Appelation d’Origine Contrôlée.
Overal zijn ze, met etiket, in trossen en guirlandes te koop op de lokale markten
in het Baskenland. We hebben er ook een gekocht van ongeveer 20 stuks.
De eerste twee maanden zijn ze niet pikant, wel zeer aromatisch, en kan je ze
gebruiken als groente. De volgende 2 à 3 jaar drogen ze verder, en zijn ze HOT.
Daarna kan je de tros nog 10 jaar laten hangen als versiering.
Wie meer wil weten, kopieer dit naar de adresbalk van je internetbrowser, of klik:
http://het.gastronomen.net/CMArticles/ShowArticle127.asp?id=28989
We gaan hoger de bergen in, op zoek naar een tandradbaan.
Vrij makkelijk komen we terecht in een klein stationnetje…
Het is middag en het personeel van de “Chemin de Fer de la Rhune” is onzichtbaar.
Greta kan soms toch wel geduldig zijn, want je ziet ze hier rustig zitten
wachten op het bankje, voorzien van haar rugzakje.
Na enige tijd komt het treintje er aan gepuft. Het bakje moet honderd jaar oud zijn.
Er is een tandradbaantje met twee sporen en een hou-vast-spoortje,
want een gewone trein raakt hier niet boven.
Ik houd mijn ticketje klaar, maar er is enkel een virtuele kaartjesknipper te zien.
De Basken zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd.
Onder elke zwarte muts vind je er een.
Het is bloedheet. De datum staat op 16 oktober, de thermometer op 26°,
en we staan op grote hoogte, aan de enkels van de Pyreneeën.
Het treintje is nu gestopt met puffen, en het is de beurt aan de passagiers.
Langzaam loopt het vehikeltje vol.
Terwijl ik nog een laatste foto neem vóór het vertrek, knoopt Greta een gesprek aan
met Jean-Luc Dehaene.
We tsjoeken door een verlaten landschap met veel varens en wat bomen.
Het treintje ratelt als een kudde verloren gelopen kettingen.
Af en toe lopen wilde pony’s langs het traject.
Na een kwartier klimmen, zien we de Golf van Gascogne
en alles wat ertussenin ligt.
Ook half wilde paarden vinden het hier goed.
Je kan de toestand vergelijken met de Galloway runderen die ze bij ons
uitzetten in natuurgebieden.
Ze hebben de mens niet nodig en zorgen voor het korthouden van de begroeiing.
Een win-win situatie.
Boven op de berg zijn verschillende panoramapunten en een paar tavernes.
Greetje geniet, maar achter haar zijn de wolken in aantocht.
Hier zit je niet ver meer van de echte Pyreneeën.
Terloops gezegd: denk niet dat dit een licht erotische foto is,
met aan de rechterkant zicht op een stuk blote vrouwenborst of een tepel.
Het is een stomme elleboog van een toerist.
Het leeggelopen treintje, gezien van op de berg.
Het gaat vertrekken om een nieuwe lading Basken naar boven te sleuren.
Er rijden altijd twee treintjes tegelijk die elkaar kruisen in het midden.
Dat geeft ons tijd om boven goed rond te neuzen en visueel te genieten
van Frankrijk (en Spanje).
Wat gebeurt er hier?
Op tien minuten tijd is de helderblauwe lucht gecamoufleerd door wolkenpartijen.
Te laat om nog in te stappen. Het hobbeltreintje gaat al de berg af.
In de bergen kan het weer snel en onverwacht veranderen.
Alles wordt met grote snelheid onzichtbaar.
We zullen er intussen het beste van maken en op het volgend knarsertje wachten...
22-09-2009, 00:00 geschreven door grob
18-09-2009
KOKENETEN: een vreemdeling in Rusland
De Victoriabaars of Nijlbaars is zilver van kleur, met een blauwe glans.
Deze zwemmer heeft uitgesproken zwarte ogen, met een heldergele buitenste ring.
Hij is één van de grootste zoetwatervissen met een maximum lengte
van bijna twee meter, en een gewicht tot 200 kg.
Volwassen nijlbaarzen kunnen eender waar in een meer overleven als er
genoeg zuurstof aanwezig is, jongere exemplaren overleven alleen
in de meer ondiepe gebieden dicht bij de kusten.
De nijlbaars is een geduchte roofvis die zich onder meer voedt met vis
(zijn eigen soort inbegrepen).
Van alle baarsachtigen is het de enige zoetwatervis.
De nijlbaars werd in de jaren ‘50 uitgezet in het Victoriameer.
De introductie had een catastrofaal effect op het lokale visbestand.
Vele honderden plaatselijke soorten zijn nu uitgestorven in het meer.
Hoewel de nijlbaars op korte termijn wel nuttig was voor de grote visbedrijven,
is het voordeel op langere termijn veel minder duidelijk, omdat de nijlbaars
momenteel overbevist wordt.
Bovendien is de nijlbaars moeilijk te drogen, omdat het een vettere vis is
dan de lokale soorten. Daardoor stijgt de vraag naar brandhout, en komt er
meer ontbossing, waardoor het meer dan weer te lijden krijgt van vervuiling
door de erosie.
De komst van de nijlbaars in het Victoriameer is een veel geciteerd voorbeeld
van de negatieve invloed die de introductie van vreemde diersoorten
kunnen hebben op ecosystemen en op de bevolking die daarvan afhangt.
Na zoveel slecht nieuws moet ik deze trend keren en zal ik nu overgaan
op het goede nieuws: het recept.
Achteraf gezien heb ik een eigenaardig gerecht gemaakt.
Het is een typisch Russisch recept, namelijk “Baars in zure room”
in het Russisch genaamd “Okun v smetanje”, bereid met een vis uit Afrika!
De baars zag er bij aanschaf heel baarsachtig uit, en daarmee was
de Victoriakous voor mij af. Ziehier, hoe het beestje behandeld werd:
ingrediënten voor 2
bereiding
2 filets Victoriabaars, ong. 400g
schil de aardappelen, snijd ze in schijven van ½ cm dik
sap van ½ citroen
kook ze met zout en zet ze apart
pezo
dep de vis droog, bedruppel hem met citroensap
400g aardappelen
bestrooi hem aan de 2 zijden met pezo
1 grote ui
pel de ui en snijd hem in ringen
30g boter
verhit 50% van de boter in een pan, bak de ui hierin
2 el bloem
voeg de champignons toe en plaats een deksel
12.5 cl zure room
laat de ui in 5’ glazig worden
200g champignons
verwarm de oven op 180°
1 glas witte wijn
haal ui en champignons + vocht uit de pan en zet ze opzij
bestuif de vis rondom met bloem en bak hem in de pan
met een bodempje boter is hij na 2x 3 à 4’ goudgeel
leg de vis in een beboterde of geoliede ovenschaal (of 2)
bedek de bodem van de schaal met de aardappelschijven
leg de vis in het midden van de schaal
verdeel de uiringen rond de vis en strooi er pezo over
verwarm de wijn en 10cl zure room, en schenk over de vis
laat de vis, afgedekt met Alu-folie, 20’ in de oven staan
serveer met komkommersla:
snijd een halve komkommer in schijfjes
meng de rest van de zure room erdoor
Je ziet hier de ovenschotel met het resultaat.
Deze intercontinentale combinatie heb ik nog een extra accent gegeven
door een beetje toverkunsten. De bereiding ligt op de vorige foto in een
rechthoekige schaal, en nu ineens in een ovale. Pure magie.
Tenzij je goed kijkt...
Omdat het zo’n dorstig weer is kan daar best een fris Australisch
Chardonnay wijntje bij. Bijna alle wereldcontinenten staan nu op tafel!
Daarbij is een komkommersla heel lekker, hoewel die van lokale oorsprong is.
Bestrooi hem met wat mild paprikapoeder, zodat hij nog beter oogt.
Smakelijk!
Naar TimeLife, Europese Keukens, pag.102
18-09-2009, 00:00 geschreven door grob
14-09-2009
Belgische -> Spaanse kust (deel 3): het kanon van Bayonne
Drie dagen blijven we in Bayonne.
Bayonne is een middelkleine stad van 40000 inwoners, niet ver uit de kust,
meer bepaald dicht aan de Golf van Biskaje (of Viscaya).
Om hotel Loustau te bereiken moeten we de rivier Adour oversteken.
Deze foto is genomen uit de hotelkamer, in de richting van het centrum.
Volgende foto is een schaalmodel van de stad in de tijd van Napoleon.
De Adour is hier, bijna aan zee, een tamelijk brede rivier geworden.
Zijn bron ontspringt in de Pyreneeën, op de fameuze col du Tourmalet.
In Bayonne komt de Nive, als laatste zijrivier de Adour vervoegen.
Hij gaat uiteindelijk de Golf van Biskaje in en de Atlantische Oceaan.
Het huidige stadscentrum ligt rechts op de foto, en ons hotel ligt helemaal links,
bijna op de brug, maar de ingang ligt wel onder de waterspiegel.
Via het model kan je zien hoe kwetsbaar Bayonne is voor overstromingen
(zie verder).
Het hotel zelf is een oud klassiek Frans *** hotel, dat wat vernieuwing kan gebruiken.
Het is een dag in de week, de toeristen zijn vertrokken, en een wandeling
in het oude centrum doet deugd.
De stad bulkt van de statige huizen met een aparte stijl.
Sommige gevels lijken scheef te staan, maar het kan ook aan
het aperitief van de fotograaf liggen.
Er zijn enkele winkelwandelstraten, die kleurig bevlagd zijn.
Het zijn enkel Baskische vlaggen en kleuren die de toon zetten.
Ook hier komt het nationalistisch gevoel van de Baskjes naar boven.
Voor deze beer zal dit worst wezen.
Het enige dat hij interessant vindt is zeepbellen de straat in blazen.
De restaurantjes en eettentjes lokken, maar we houden ons in,
want in het hotel verwachten ze ons voor half pension.
De kathedraal is niet te groot, maar wel mooi en stemmig,
met prachtige glasramen.
En dit is dan het kanon van Bayonne.
Ik geef geen verdere commentaar om insinuaties te vermijden.
Na een flinke wandeling belanden we uiteindelijk op de kaden van de Adour,
waar half oktober de bloemetjes nog worden buiten gezet en gehangen.
De kaden zijn zo goed als leeg, maar dat is goed, want dan hebben we meer plaats.
Dit is een andere brug, waar iemand zijn palmboom vergeten heeft.
We hebben hem laten staan, want in Spanje is daaraan geen tekort.
Het taaltje van de Vasken of Basken (zie ook het stukje van 16-04-09
over deze materie!!) is moeilijk te doorgronden.
De tekst wordt al enigszins duidelijker als je hem achterstevoren leest.
En zo gaan we naar rechts opnieuw de brug over naar het hotel.
Het restaurant heeft een afzonderlijke naam: “Le Clos Saint Esprit”.
Dat klinkt heel chic. Het ontbijtbuffet is okidoki, en het diner eet men
in een mooi kader met hielklakkende obers, maar er is te weinig volk
om het gezellig te maken.
Onze wagen is geparkeerd rechts, naast de witte.
Je ziet me daar staan, terwijl ik het portier dichtgooi.
Vóór de hoteldeur kan men alleen parkeren op de openbare weg,
mits gebruik van een ticket uit een parkeermeter.
Het betalend parkeren start om 8u30 ’s morgens, wanneer een normaal mens
voor de eerste keer zijn ogen opent!
Ik heb op de drie dagen dat we er verblijven één parkeerboete
onder de ruitenwisser gevonden, en ze direct weggegooid.
Op het TV nieuws in Spanje kregen we Bayonne opnieuw in beeld
op 12 februari 2009.
Wegens enorme Baskische stortvloeden staat het stadscentrum blank.
Ziehier, een gedownloade foto van het internet op de plaats waar we eerder waren.
Bericht uit de pers van 12-02-09:
Certaines rues de Bayonne dans les Pyrénées-Atlantiques, notamment
du quartier historique, ont été partiellement inondées jeudi matin.
En cause : la conjugaison de fortes pluies et d'importantes marées
qui a provoqué des débordements de l'Adour et de la Nive.
Une dizaine de personnes y ont été évacuées par hélicoptère.
L'eau est montée par endroits de deux à trois mètres.
Des véhicules ont été emportés et des maisons inondées.
Het was 60 jaar geleden dat het water zo hoog stond.
Er vallen drie doden.
Volgende keer kom ik hopelijk met droger nieuws.
14-09-2009, 00:00 geschreven door grob
06-09-2009
KOKENETEN: zelfs de naam is Bombastisch Bonkig
Belgen staan overal bekend als Bourgondiërs, zeker in België.
Niet dat wij in het oosten van Frankrijk zouden wonen, maar het heeft
alles te maken met eetgewoonten.
Enkele honderden jaren geleden was dit land geruime tijd bezet
door de hertogen van Bourgondië, en dat heeft (culinaire) sporen nagelaten.
Ter nagedachtenis van de hertogen, de hertoginnen, en hun chef-koks,
en wat ze hebben nagelaten, moet ik toch ook mijn klein steentje bijdragen.
Zo heb ik, om deze historische episode in de verf te zetten, en met Karel de Stoute
in gedachten, een gerechtje gemaakt dat op en top Bourgondisch is.
Vandaag maken (en eten) we dus “Boeuf Bourgignon ” .
Het vraagt wat tijd, maar intussen moet je zelf niks doen en kan je genieten
van de sappige aroma’s die uit de pot loskomen.
Een paar dagen later wordt het tweede deel van het gerecht langs het keelgat weggevoerd,
en dan is het nog veel lekkerder.
Laat het maar wat warm pruttelen, en klaar is kees.
ingrediënten voor 4
bereiding
700g rundvlees
snijd het rundvlees in stukjes
100g zout spek
snijd het spek in dobbelsteentjes
50g boter
laat de boter smelten, fruit hierin de uitjes en de spekjes
2 middelgrote uien
neem ze uit de pan, en gebruik ze ook voor het vlees
30g bloem
laat het vlees in 2 beurten aanbakken op hoog vuur
20cl rundsboeljon
deglaceer telkens met een beetje boeljon
20 cl rode (tafel)wijn
bestrooi het vlees met bloem en voeg de boeljon toe
bosje tuinkruiden (tijm, laurier, enz)
doe er nu ook spekjes, uitjes en de rode wijn bij
100g champignons
voeg de losse kruiden toe en het bosje tuinkruiden
pezo, beetje cayennepeper of Cajun
laat ongeveer 2u30 zachtjes stoven met deksel
eventueel maïsbloem (saus dikken)
af en toe nakijken of het nog pruttelt, en eens roeren
indien nodig de saus wat indikken met maïsmeel
Tip: snij de champignons niet te dun
maak de champignons schoon en snijd ze in schijven
voeg ze toe ongeveer 15’ voor tijd
serveren met gekookte piepers en een groene salade
Je kunt natuurlijk ook de klassieke Vlaamse Karbonaden bereiden, maar het is
alsof je een Mc Donalds burger zou vergelijken met een Chateaubriand.
Gewoon betere klasse.
Ik heb het gerecht verder aangevuld met gekookte piepers en een salade.
Op de foto’s kan je zien dat het al bijna verorberd was voordat de foto’s
goed en wel genomen waren. De verleiding was te groot. Sorry.
Greta doet er nog een schepje bij (en terecht). Als beginnende kok doe ik wel eens
bereidingen die niet door de beugel kunnen, maar daar hoort deze zeker NIET bij.
Ik kan er nog aan toevoegen dat dit heerlijke gerecht komt uit een kookboek
van de Weight Watchers, maar dat gaat toch niemand geloven.
Smakelijk!
06-09-2009, 00:00 geschreven door grob
03-09-2009
Belgische kust naar Spaanse kust (deel 2): La Rochelle
.
Bij het vertrek rijden we door een tunnel van groen, met wat geel, rood
en bruin tussen de stervende bladeren.
Maar we zien licht aan het einde van de tunnel. De zon wacht ons op
en zal ons gezelschap houden gedurende de zes volgende maanden.
Vanaf onze B&B is het maar een kort stuk naar de kustplaats La Rochelle.
Die plaats heeft bij mij altijd een zekere aantrekkingskracht uitgeoefend
door zijn imago van mysterieuze en historische havenstad, vlakbij enkele eilanden.
Denk maar aan Ile de Ré en Ile d’Oléron.
Vanuit de wagen zien we de herfstlandschappen voorbijschuiven…
We parkeren de wagen ondergronds in het centrum van de stad,
Place de Verdun, nemen de trap naar boven, en daar wachten al de vélos jaunes.
Deze stadsfietsen betaal je 1€ /uur, maar de eerste twee uren zijn gratis.
Met de wagen in La Rochelle rondrijden is doodzonde, want het is een felgroene stad.
In 1971 was men hier de luchtkwaliteit al aan het meten.
Vanaf 2000 had men al stadsfietsen en elektrische wagens voor het stadspersoneel.
Straks rijden hier cybercars rond, op eigen omlopen, met of zonder bestuurder!
We besluiten ons verblijf volledig met de fiets te doen.
En zo ziet het reclamepaneeltje op de fietsen er uit:
We rijden rond in deze aangename omgeving, waar in de middeleeuwen
de karvelen de zee opgingen met vooral zout en wijn, en terugkwamen
met wol en suiker.
Later werd de meeste rijkdom vergaard met de handel in zwarte slaven uit Afrika.
Als gevolg van dit alles werd de stad volgebouwd met stevige constructies,
zoals het neoklassieke gerechtshof en het Gotisch stadhuis.
Veel kooplieden lieten destijds arcaden bouwen in het centrum, zodat ze
het ganse jaar door hun koopwaar droog konden uitstallen.
Nu nog maakt dat de charme uit van de binnenstad.
Het historische La Rochelle heeft geen gebrek aan historische prestigieuze gebouwen.
Hier zie je de Porte de la Grosse-Horloge vanaf de kade van de oude haven.
La Rochelle heeft niet minder dan vier havens. Les Minimes is trouwens
de grootste jachthaven van Europa aan de Atlantische oceaan.
Je kunt naar deze plezierhaven met de bus de mer , elektrisch.
Groen La Rochelle uit zich op verschillende manieren.
In het midden van de foto zie je een pontje de historische havengeul oversteken.
Het is de Passeur , aangedreven door zonne-energie.
Zijn verbruik is minder dan 1€/dag aan energie.
Historisch is de stad protestants, wat kardinaal Richelieu deed besluiten om ze,
n 1627, te belegeren en terug op het “juiste” spoor te zetten.
Na acht maanden, en nadat drie vierde van de bevolking was gestorven
door voedselgebrek, werd de hele omwalling gesloopt.
Slechts drie torens mochten daar blijven staan.
De twee torens in het centrum van de oude haven zijn de Tour Saint-Nicolas ,
en de Tour de la Lanterne , de oudste vuurtoren in Frankrijk.
We fietsen gewoon verder, helemaal naar de andere kant op de gele vehikels.
Half oktober zijn de toeristen verdwenen, en we hebben de terrasjes
aan de rand van de stad bijna voor ons alleen.
De oesters van het Ile de Ré, hier vlakbij, wachten hier op de liefhebbers.
De rietstengels zijn rijp, en plots komt er een rietgors uit gesprongen.
Dit is de Europese kopie van de Phare du bout du Monde .
Het origineel staat aan Cap Horn (kaap Hoorn) op de zuidpunt van Argentinie.
Het is een replica van het origineel, dat beroemd werd met het laatste boek
van Jules Verne.
Het was hét herkenningspunt aan een van de gevaarlijkste zeestromingen ter wereld.
Het werd verlaten in 1903, en herontdekt in 1993 door een inwoner van La Rochelle.
In 1994 werd het hersteld en werd er hier een replica van geplaatst.
Dit is het einde van het bezoek aan La Rochelle. We rijden verder naar het zuiden,
en tegen de avond zijn we in Bayonne, geen havenstad, maar toch dicht bij de zee.
03-09-2009, 00:00 geschreven door grob
31-08-2009
KOKENETEN: Tournedos, tapéno en Co
In de zomer volstaan eenvoudige gerechten, met bij voorkeur koude ingrediënten,
om de hitte te kunnen weerstaan. Liefst dan nog met een minimum aan producten,
zodat men niet te veel tijd in de keuken moet doorbrengen.
Ik kies voor een tournedos met tapenade en groene boontjes.
Een doodgewone tournedos moet het maar doen, want de best gekende variant,
de tournedos Rossini valt nogal zwaar op de maag.
Voor wie niet weet wat de “Rossini” is, ziehier wat uitleg (ik wist het ook niet).
Tournedos Rossini is een recept voor haasbiefstuk op een in jus gedrenkte
croûton , geserveerd met in boter gebakken ganzenlever en enkele plakken
geschaafde truffel , besprenkeld met madeira .
Het gerecht is genoemd naar de componist Gioacchino Rossini ,
die het recept aan de Franse topkok Auguste Escoffier
van restaurant Café Anglais doorgegeven zou hebben.
Het verhaal gaat dat het gerecht heimelijk aan Rossini werd opgediend,
om het niet aan de andere gasten te hoeven tonen.
Dit vanwege de nogal ongebruikelijke bereiding. De naam tournedos zou
hierop gebaseerd zijn, waarbij tourner le dos Frans is voor de rug toekeren .
Terug naar de gewone tournedos. Hij is deels mislukt.
Greta dacht dat het vlees van geen goede kwaliteit was, maar intussen
heb ik de waarheid ontdekt, dank zij het Tv-programma SOS Piet.
Gelukkig mag ik me als beginnende kok al eens een foutje permitteren.
De fout was, dat ik de dikke stukken vlees uit de koelkast heb genomen,
en dadelijk gebakken.
FOUT, GROTE FOUT!
De buitenkant was duidelijk te hard gebakken. Volgens Piet moet de haasbiefstuk
op kamertemperatuur zijn als hij wordt gebakken.
Dan kan de warmte langzaam in het vlees trekken, en is het resultaat beter.
Wie het wil proberen, ziehier het recept, maar gebruik geen te koud vlees.
Vandaag maken dus “Tournedos met tapenade en groene boontjes” .
ingrediënten voor 2
bereiding
2 tournedos of chateaubriand
verwijder de uiteinden van de boontjes
olijfolie
laat ze 5’ koken in gezouten water
250g groene boontjes
spoel ze onmiddellijk onder koud water (voor de kleur)
2 jonge uitjes
hak de uitjes fijn en fruit ze in wat olijfolie (vuur op 4-5)
2 kleine tot middelgrote tomaten
voeg er de boontjes aan toe en laat 5’ op het vuur staan
pezo
breng op smaak met een beetje peper
tapenade naar keuze uit de handel
pel intussen de tomaten en snij ze in blokjes
Ik nam tapenade van rode pepers
kruid het vlees met pezo en bak het in een bakpan
schik de boontjes met de tomaten op de borden
leg de tournedos op de groenten
doe een eetlepel tapenade op de tournedos
dien bij dit gerecht gebakken aardappeltjes op
Ik heb over de tournedos een (rode) klaar bereide tapenade over gelegd,
die ik volledig klaar gekocht heb.
Nog een woordje over de tapenade. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt,
maar van waar komt het eigenlijk?
Tapenade is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes.
Van oorsprong is het een Provençaals product.
De naam is dan ook afkomstig van tapéno , Provençaals voor kappertje.
Volgens Van Dam, auteur van het kookboek “De Dikke Van Dam” dateert
de vroegst bekende publicatie van het recept van rond 1895
(in Rebouls Cuisinière Provençale ), waarbij als bedenker Meynier
wordt genoemd, van La Maison Dorée in Marseille.
In dat recept worden kappertjes, zwarte olijven, ansjovis gemarineerde tonijn
en mosterd fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden.
Inmiddels bestaan er vele varianten, die vaak weinig meer lijken op het oorspronkelijke recept.
Tapanade wordt ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen.
Het kan dienen als borrelhapje (op een toastje), broodbeleg, saus
(door en over pasta-soorten) of dressing.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden
in de Mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen
(bijvoorbeeld tomatentapenade en pesto) verkocht onder de noemer tapenade.
Merk op dat pesto een saus is op basis van basilicum.
Smakelijk!
31-08-2009, 21:28 geschreven door grob
28-08-2009
Belgie -> Spanje (deel 1): Poitou - Charentes
Het wordt hoog tijd om de verplaatsing van vorig jaar even uit de doeken te doen,
nu hier de bladeren van de bomen er al niet meer zo fris uitzien,
en al zin krijgen om dwarrelend de nakende herfst aan te kondigen.
Tien jaar is het bijna geleden dat we Spanje zijn binnen gereden langs de westkant.
Langs het westen is de afstand naar het zuiden een stuk korter dan langs het oosten en
de middellandse zee, maar de westkant in Spanje is gewoon oersaai om te berijden.
Het komt niet op een dag aan, of op een kilometer.
Trouwens, Hemingway heeft het dikwijls genoeg herhaald:
de bestemming is niet belangrijk, maar de reis.
De eerste dag rijden we rond Parijs, tot ongeveer Niort, een vrij grote stad,
in de regio Poitou-Charentes, departement Deux-Sèvres, op de autoweg
van Poitiers naar Bordeaux.
We vertrekken rustig zondag rond 10 uur s’ morgens, zodat we op de middag
op de oostelijke ring rond Parijs zitten, waar het rond die tijd vrij kalm is,
met “traffic fluide” tussen de verschillende autowegslingers.
In de namiddag belanden we in de gereserveerde Bed&Breakfast,
uitgebaat door twee Vlamingen.
Zoals gewoonlijk komen we terecht in een gerestaureerd landhuis
op de rustige boerenbuiten, en op korte afstand van de autoweg.
Dit is de achterzijde van het woonhuis.
Het huis is uiteraard omgeven door een groene rustige tuin.
Het is half oktober, maar de bloemen tieren nog welig, maar niet melig.
Onze wagen heeft vandaag wat opwarming gehad, en mag afkoelen
in een ruime carport. Je ziet hem daar links staan, en hij heeft het naar zijn zin.
Waarschijnlijk was dit gedeelte vroeger een hooizolder of zoiets.
De wagen op slot doen is overbodig, want hier komt niemand.
We hebben nog tijd om een wandeling in de buurt te doen,
om onze benen wat te strekken, en te genieten van de rust en de natuur.
Ook hier, toch al een stuk naar het zuiden, beginnen de bladeren al geel te worden.
We zijn op tijd weg uit België zien we.
Onderweg smeken deze wilde cyclamen om op de foto te staan.
Misschien is het wel een andere soort, want van planten ken ik niet veel.
Tijdens de boerenwandeling hebben we een interessante ontmoeting met
twee viervoeters met lange oren, die Greta even willen betasten en omgekeerd.
Het linker exemplaar is niet gerust in de lokale weersvoorspellingen
en heeft al zijn pelsmantel aangetrokken, met dreadlocks.
Na de wandeling maken we ons klaar voor het diner.
De B&B heeft drie kamers, we zijn vandaag de enige gasten en we kiezen
voor de ruime en gezellige kamer op het gelijkvloers.
Dit is een ander gedeelte van het slaapgedeelte, gezien naar de kameringang.
De gastheer en gastvrouw hebben gedurende tien jaar de wereld rondgereisd
met dit jacht. Vertrokken uit Brouwershaven in Zeeland, en finaal aangekomen
in La Rochelle, niet ver hier vandaan.
Ze hebben hun jacht verkocht en zijn overgeschakeld op een B&B.
In de woonkamer staat een vitrinekast vol met accessoires van hun reizen.
Linksboven zie je toevallig de bevallige fotografe die alles on the spot inblikt.
Bij Ushi en Jean-Pierre mag je ook mee aan tafel, vlak naast de open haard.
Zowel de kwaliteit en de kwantiteit is gegarandeerd, doorspekt met de
beste wereldverhalen. Dit is puur reisgenot.
De volgende ochtend is spijtig genoeg het afscheid van Ushi en Jean-Pierre.
We hebben het uitstekend naar onze zin gehad, en we komen zeker terug.
Mocht jezelf in de buurt van Niort, Poitiers of La Rochelle komen,
boek dan via: www.lemouillagevert.com , met de groeten van Greta en Bob.
Onze eerste dag is al geslaagd en nu rijden we over een korte afstand
naar La Rochelle, waar we ruim tijd nemen om de kustplaats te bezoeken.
Come and see next time!
28-08-2009, 00:00 geschreven door grob
22-08-2009
KOKENETEN: Zwitserse koeien en een roze vis
Gruyère is een Zwitserse kaassoort, een zoete kaas met een pikante nasmaak.
Het is een grote kaas met een ietwat vettige korst.
Om een ronde Gruyère kaas van 80 kilo te maken heeft men 800 (!) liter melk
nodig van de koeien rond de stad Gruyères.
Jonge Gruyère is romig en heeft een nootachtige smaak.
Van binnen is hij stevig, maar iets zachter dan de Emmentaler en hij voelt gladder
aan in de mond. Hij is zachtgeel met hier en daar een gaatje.
Hoe langer de kaas gerijpt is, hoe droger hij wordt.
Gruyère is een prima smeltende kaas. U kunt de kaas daarom goed gebruiken
voor het gratineren, en dat is precies wat we nu gaan doen.
Je kan in plaats van Gruyère kaas ook Comté gebruiken.
Comté is een Franse Gruyère´s afkomstig uit de streek Comté.
De kaas wordt gemaakt van koemelk en is herkenbaar aan de vorm van een heel
groot wagenwiel. De kwaliteit van de kaas kan onder meer worden beoordeeld
aan de grootte van de gaten in de kaas. De smaak is romig pikant, maar ook een beetje zoetig. Comté is ook uitermate geschikt voor kaasfondue en het gratineren van gerechten.
Vandaag maken we superlekkere “Zalmfilets, gevuld met Gruyèrekaas” .
De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt, waarbij de natuur zoveel mogelijk
wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten
om zalm te kunnen kweken.
Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het
onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm
heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm.
Zo simpel is dit smakelijke receptje te maken:
ingrediënten voor 2
bereiding
2 zalmfilets van 200g
spoel de courgette en snij hem in fijne plakjes
50g kaas: gruyère of comté
snij de gepelde tomaat in blokjes, pitten verwijderen
100g courgette
rasp de kaas
1 vleestomaat
verwarm de oven voor op 200°
1 el boter
bak de courgette aan elke kant 3’ in de hete olie
1 el olijfolie
doe er de tomaat bij en laat nog een minuut bakken
basilicum: verse of uit tube (Spanje)
snij de zalmfilets voorzichtig horizontaal doormidden
pezo
kruid de binnenkanten met pezo
leg er 2 naast elkaar in een ingevette ovenschotel
TIP: basilicum verliest veel smaak
verdeel er de groenten en de kaas over
indien hij gebakken of gekookt wordt
dek af met de rest van de visfilets
dus best zo laat mogelijk toevoegen!
leg er de boter op in enkele kleine vlokjes
zet de schotel 15’ in het midden van de oven op 200°
dek eventueel af met alu-folie als de vis snel verkleurt
zet de oven af, haal de vis eruit
bedek de vis voorzichtig met basilicum
zet nog even in de oven
lekker met gebakken aardappeltjes of kroketten
en met een frisse groene salade, met vinaigrette
Op dit beeld wordt de doorgesneden zalmfilet belegd met de Gruyèrekaas.
De vis is nu bestrooid met de basilicum, en heeft nog even de oven gevoeld.
De borden worden gedresseerd met de zalige zalm.
De vis is klaar voor verorbering, met aardappelkroketten, een groene salade,
en een druivensapje. Subliem!
Tip voor behandeling van vis:
Vis eet u best nog de dag van de aankoop.
Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren.
De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs.
U kunt de vis ook invriezen op de dag van de aankoop.
Op die manier blijft de vis nog 2 à 3 maanden houdbaar.
man met zalm (ofwel zalm met man)
Bereid naar een recept uit Libelle.
22-08-2009, 00:00 geschreven door grob
20-08-2009
Beaufort 03: kunst aan zee (deel 2)
Het was de bedoeling alles over Beaufort 03 in één maal te presenteren,
maar door technische(?) problemen zijn een aantal foto's
op het einde van het stukje van 18 augustus niet geupload.
Beste lezers, ik verontschuldig me daarvoor, en gelieve eerst (hieronder)
het vorige stukje gemaakt op 18 augustus te bekijken aub,
en dan pas wat hier volgt. Bedankt !
Dit is dus het vervolg...
Het geheel ademt een heel aparte Zen-sfeer.
Voor het volgend werk gaan we naar het gewezen Zeepreventorium in De Haan,
waar vroeger kinderen met longproblemen verpleegd werden,
waarvoor zeelucht heilzaam was.
Nu is het een opvangcentrum voor obesitas-kindjes.
Vanuit het hoofdgebouw loopt een tunnel dwars onder de duinen en komt uit
op het strand. Het is deze tunnel, die artistiek bewerkt is door Chilenen.
Brigada Ramona Parra – ‘Saqueando nuestra historia’
Tunnel (v.h. Zeepreventorium) onder de duinen. Tramhalte De Haan – Preventorium….
dan ca. 1 km .
Of vanaf de dijk van De Haan (kant Bredene): strand volgen gedurende 500 m
tot aan de vlaggenmast.
De ‘Brigada Ramona Parra’ is een Chileens kunstenaarscollectief.
In 1940 wordt tijdens een betoging tegen machtswissels een jonge betoger neergeschoten…
Ramona Parra wordt vanaf dan gedragen door een artistieke beweging
die de straten van Santiago vult met illegale kunst en politieke propaganda
en pleit voor de verwezenlijking van de mensenrechten.
Nu maakt de Brigada nog steeds schilderingen als protest nu tegen het kapitalisme.
De tunnel is een prachtige locatie (voor mij ook verwijzend naar ‘ontsnappingsweg’…
redding…. Ook de intense blijde kleuren stralen hoop uit…).
De kunstenaars van de Brigada reizen de wereld rond om projecten uit te werken
met lokale mensen…
.
Hier schilderden de patiëntjes mee aan een verhaal over vissers, Chileense moeders,
gedichten, liedjes…. en geschiedenislessen
We zijn dan te voet langs het strand gegaan, tot aan een bos met luchtzakken.
Daniel Buren (71 j. FR °1938) – ‘Le Vent souffle où il veut’
Tramhalte De Haan – Aan zee… dan ca. 1 km .
Op het strand ten O. van dijk De Haan centrum. De sculptuur is geplaatst op het strand,
maar is perfect zichtbaar van op de dijk.
Daniel Buren is een gevestigde waarde in het internationaal kunstcircuit.
Ruimtelijke bewustwording is essentieel voor Buren; hij wil hier op het strand
de illusie van een bos wekken…. 100 vlaggemasten, stammen, waartussen de bezoeker
kan wandelen… interactie is belangrijk… het werk is “slechts” een middel tot reflectie.
Dit werk ligt in het verlengde van “Voile/Toile” in de Wannsee, Berlijn 1975….
(Zeilbootjes met 9-kleurige zeilen)
Hij nam o.a. deel aan Documenta 5 en 7 en de Biënnale van Venetië.
Er is werk van hem in o.a. Guggenheim N.Y. en in het Palais Royal Parijs.
Bij ons, in Leuven, plaatste hij in 2004 ‘Le jardin Imaginair’ (metaal en glas,
18 transparante structuren) in het stadspark St. Donatius.
Ten slotte zijn we nog eens naar onze oude vriend Albert afgedwaald.
Einstein, die een tijdje woonde in De Haan, nodigde de Olaba-hersenen uit
voor een intelligent gesprekje op zijn geliefkoosd bankje.
Hij heeft beloofd volgende keer mee op pad te gaan.
(*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
Voor details, zie vroegere stukjes.
20-08-2009, 00:00 geschreven door grob
18-08-2009
Beaufort 03: kunst aan zee
Na 2006 hebben we met Olaba(*) nu opnieuw Beaufort Outside bezocht,
de driejaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst langs de Belgische kust.
Beaufort Inside bestaat ook, is in Oostende, maar vermits we hier altijd
goed weer hebben, blijven we liever in open lucht.
Dank zij Erik, Artistiek Directeur van Olaba, is dit weer een prachtige dag geworden.
Uit een dertigtal kunstwerken, verspreid over de kust,
had hij er een tiental geselecteerd, die echt de moeite waren.
s’Morgens vertrekken we dus met de kusttram, en rijden van Knokke
naar de Panne, een traject van meer dan twee uren.
Het eerste werk staat dicht aan de tramhalte Schipgat, en het betreft 9 totems, die verspreid staan over het strand.
Op de foto hieronder staat een van de totems.
Ik ga het me voor een keer eens gemakkelijk maken en laat Erik aan het woord.
Valérie Mannaerts
– ‘If travel is searching and home what's been found’
Tramhalte Oostduinkerke – Schipg at. Strand Sint André (einde van de Gillis Scottlaan).
De 9 ‘totems’ staan (net niet) lukraak verspreid.
(Een aantal zijn zichtbaar vanaf het einde van de Gillis Scottlaan,
andere staan wat verderop op het strand/naast de duinen.)
De jonge kunstenares maakt ‘veelgelaagd’ werk….
Haar collage-achtige tekeningen zijn bekend.
Zij combineert papier, fotografie, video, sculpturen en die taalvormen vloeien in elkaar over.
Ook in dit werk speelt ze met gelaagdheid: de sculpturen gaan in dialoog
met de er aanwezige ‘elementen’… zijn ze aangespoeld?
De toeschouwer kan zich afvragen wat er wel en wat niet tot het ‘werk’ behoort….
Wat er dus ‘kunst’ is en wat niet….Zoeken en (hopelijk) vinden… let op de titel !
Dit visnet behoort niet tot Beaufort 03, maar ik heb het wel opgeplooid
en stiekem in mijn rugzak gestoken.
Ik ga hiermee mijn kandidatuur stellen in 2012. Hihi.
Binnenin Abdij Ter Duinen moesten we ook zijn, maar …bittere pil:
gesloten op maandag.
Foutje van de organisatie? Wie dit wil bezoeken is dus verwittigd!
Deze man voor de deur werd rood van schaamte, maar kon ons niet helpen.
Op deze foto zie je het bewijs dat we op de tram wachten op de Esplanade
in De Panne.
Olaba is zeer milieubewust, en onze ecologische voetafdruk houden we klein.
Matt Mullican (56 j. USA ) Twin Stations’
15 gietijzeren platen tussen de betegeling van het tramdepot van De Lijn (naast Loskaai 15).
Tramhalte De Panne – Esplanade.
De sterke wil om alles te ordenen vormt de basis van zijn werk.
Matt Mullican bedacht een “persoonlijke kosmologie” (wetenschap van het heelal)
bestaande uit 5 niveaus van de zuivere materie tot de ‘hoge’ geestelijke menselijke activiteit.
Aan elk niveau verbindt hij een kleur: groen voor zuivere materie; blauw voor de wereld der dingen;
geel voor wetenschappen en kunst; zwart en wit voor tekens en taal en rood voor geestelijke activiteit.
Zijn pictogrammen hebben het doel orde te scheppen in de chaos.
Hij verwijst naar een wereld waarin codes en tekens de plaats innemen van de realiteit.
Als ‘toeschouwer’ verdwaalt men – en dat is op zijn minst paradoxaal - in die poging van de kunstenaar
om rationeel orde en klaarheid te scheppen in het begrip wereld… en komt men (hier!) op ‘n “dood spoor’’ .
De Beaufort03-catalogus vermeldt dat Matt Mullican tekeningen maakt in trance, onder hypnose
wordt de kunstenaar een ander iemand in zichzelf…
Bij zijn eerste bezoek aan de Belgische kust viel de kusttram hem op…. vooral dan de tramspoor-lijnen.
Stelt wereldwijd tentoon. Hij ontwierp de logo’s op de vlaggen van deSingel (A’pen) en eerder werk,
gerelateerd aan tram/trein-sporen, was al te zien in Venlo (NL) en Graz (Oostenrijk).
Dit werk is speciaal gemaakt voor de 8 Olaba’s: ieder mocht zijn eigen symbool kiezen.
Erik gaat zelfs zover, uit pure bewondering, om zijn roestig symbool te kussen.
Evan Holloway ( 42 j. USA °1967) – ‘Never Good Enough’
Strand van Sint-Idesbald. Tramhalte Koksijde – Sint-Idesbald…. Aan dijk ca. 300 m naar R.
Prachtige locatie voor deze sobere monumentale ( 14 m . H / 12 m . B) stalen constructie
waarop zijn statement als sterke boodschap: NEVER GOOD ENOUGH!.
Geen enkel beeld kan immers op tegen het overweldigende ‘echte’ beeld van zee en strand….
Kunst kan niet ‘concurreren ‘ met de zee.
Vandaar zijn ‘Never Good Enough’ op een metalen net aan een stalen geraamte
als speelbal van weer en wind…
Greta is min of meer zoals de Japanners: alles moet in het fotokastje
opgeslorpt worden.
Al haar creaties kan je dan ook vinden via de link
http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album
Dan belanden we in Nieuwpoort aan de havengeul.
Het kunstwerk, een verticale prauw, komt in beeld.
De dames maken leuke kiekjes.
Stoere veerman Pepe helpt bij de overzet.
Vissersboten varen de vaargeul uit, de zee tegemoet.
Gelukkig verdrinken we niet, en kunnen we juichen na de geslaagde overzet.
Philip Aguirre Y Otegui (48 j. BE °1961) – ‘Gaalgui’
Aan het begin van het Oosterstaketsel (einde Vierboeteweg). Tramhalte Nieuwpoort – Bad.
Philip Aguirre Y Otegui is van baskische afkomst
Via Picasso’s kubisme kwam hij terecht bij de oude Grieken…
De studie van de Griekse en Etruskische beeldhouwkunst ondersteunde Philip Aguirre
in zijn zoektocht naar de zuivere, de pure vorm.
Bootvluchtelingen, sloppenwijken en oorlogsgeweld komen vaak aan bod in zijn werk
dat sociale thema’s paart aan uitgepuurde klassieke vormen.
Daarvan getuigt o.a. ook zijn ‘Man met Matras’ in Zaventem Luchthaven.
De sociaal-maatschappelijke context in zijn werk en zijn engagement groeiden
bij de vele bezoeken aan vluchtelingenkapmen en hulporganisaties
De prauw waarmee Afrikaanse bootvluchtelingen de levensgevaarlijke overtocht ( 1600 km )
van Senegal naar de Canarische Eilanden proberen te maken inspireerde Philip Aguirre
tot dit ‘beeld’ (12 m. hoog) voor Beaufort. ‘Gaalgui’ betekent ‘prauw’ in het Wolof,
de plaatselijke taal.
Aguirre maakte het krachtig beeld samen met plaatselijke ambachtslui en vissers
in het haventje M’Bour, okt. - dec. 2008.
Ze hebben eerst een kleiner beeld gemaakt ( 6 m ) namens Beaufort aan de lokale bevolking
geschonken, dat nu als ‘le monument’ ( zoals zijn medebouwers het noemen….
ze vonden het eerst knettergek dat hij de boot verticaal oprichtte) op het strand
van M’Bour staat. De kunstenaar bezoekt Senegal sedert het midden van de 90-er jaren…….
De haven van Nieuwpoort als locatie is een verwijzing naar bootvluchtelingen
en naar een regiment Senegalese soldaten van het Franse leger die in W.O.1
aan het nabijgelegen front in de loopgraven vochten.
Binnen loopt een video waarin moeders van jonge, op zee omgekomen Afrikanen,
hun landgenoten oproepen om hun leven niet op het spel te zetten en in eigen land
een beter leven op te bouwen.
Aeneas Wilder (42j. U.K. ° 1967) – ‘Untitled # 143’
Strand aan hotel Bellevue. Tramhalte Westende – Bellevue
De Schot Aneas Wilder woont en werkt het grootste deel van het jaar in Japan…
het intens contact met de Oosterse kunst beïnvloedt in grote mate zijn werk.
(Getuige ervan is het project “Zen Gardens”). Hij maakt videokunst en constructies.
Deze elegante houten koepelstructuur – 17,5 m . hoog - ervaar ik als een zeer sterk werk
qua vorm en inhoud. De ruimte is 50% open, 50% dicht, gelijktijdig fragiel en stabiel….
Binnen voel je ’n bijna sacrale sfeer… en toch sijpelt het kustgebeuren binnen…
De locatie is goed gekozen in harmonie en dialoog met de architectuur van Hotel Bellevue,
geklasseerd en bijna 100 jaar ouder (1911). De manier waarop het licht beweegt
door en langs de structuren van “stapelingen” is een constante in zijn werk.
De koepel is terplaatse gemonteerd en is gebaseerd op een studie (2008) van een ‘kogel’
voor het landschapspark in de ‘Hoeksche Waard’ in de gemeente Korendijk (NL).
Bij Verbeke Foundation (Kemzeke) staat zijn ‘Dome in Motion’ ( = 1° proef voor hg. opdracht),
eveneens zo’n koepeltempel maar met glad, zuiver afgewerkt hout
en met meer dynamische (spiraalbeweging) vormgeving.
Binnen zie je het goed: 50% dicht en 50% open
De beste manier om de sfeer te ondergaan is horizontaal.
Lut gaat direct plat.
Wat ze dan te zien krijgt is dit:
Het geheel ademt een heel aparte Zen-sfeer.
18-08-2009, 23:31 geschreven door grob
15-08-2009
KOKENETEN: een klein zootje
Dit receptje vertegenwoordigt niet een echt grote zoo met een veelvoud aan al
dan niet wilde dieren, maar je mag al wel een klein zootje in gedachten nemen.
Als je de ingrediënten bekijkt, zal het je opvallen dat zowel kip, geit
en varken vertegenwoordigd zijn.
En dan wil ik het nog niet hebben over de room, geleverd door een bonte koe,
en de rups die zich in de salade genesteld had.
Toen Greta in de keuken langs kwam, zei ze langs haar neus weg:
"Zeg eens, ik vind het hier maar een zootje."
Maar ook de plantaardige wereld levert zijn heerlijke bouwsteentjes:
olijven, look, tuinkruiden, peper, mosterd, aardappelen, sla met tomaten, komkommers enz.
Je zou het resultaat best kunnen vergelijken met "blinde vinken", maar dan moet het
in dit geval "blinde kippen" heten. Misschien kan ik een nieuwe naam lanceren,
met copyright of zo. Maar voorlopig mogen jullie het nog rustig namaken.
En ik raad het je aan!
Het heet "Kip met ham en kruidenvulling".
Zo simpel is het te maken:
ingrediënten voor 4
bereiding
4 dikke kipfilets
snij de kipfilets overlangs in en klap ze open
8 plakjes rauwe ham (Serrano,of...)
kruid ze van binnen stevig met peper
150g verse (geiten)kaas
meng de kaas met de look, tuinkruiden en mosterd
2 looktenen (Spanje: 1 lookstengel)
bestrijk de binnenkant van de kip hiermee en klap dicht
8 el gehakte tuinkruiden of diepvries
rol elke filet in 2 plakjes ham
(keuze: koriander, bieslook, en…)
bak ze 15’ à 20’ in wat olijfolie, en haal ze uit de pan
peper (geen zout!), of cayenne
blus de braadpan met de kippenboeljon
10 cl kippenboeljon
schraap de aanbaksels los met garde of houten spatel
10 cl room
laat snel inkoken tot ongeveer de helft
olijfolie
zet het vuur lager en voeg de room er aan toe
1 mespunt mosterd
laat inkoken tot sausdikte, en kruid eventueel bij
gebakken aardappelen (diepvries)
let op met zout, want de ham is al zoutig van smaak
serveer met gebakken aardappelen
een slaatje past hier eventueel bij
TIP: kan ook met parelhoen of kalkoen
Een lekker half ingedikt sausje om er bij te zetten (en te consumeren)
vervolledigt het gerechtje.
Best lekker, en zeker op een zonnig terrasje.
O ja, van plantaardige kant (was ik vergeten) wordt het gerecht
nog aangevuld met wat druivensap.
Ooit zal ik trachten ook een zooitje te maken: Gentse Waterzooi bijvoorbeeld,
of Waterzooi van Vis. Ook weer superlekker!
Vervaardigd en aangepast naar een receptje uit Libelle
15-08-2009, 00:00 geschreven door grob
09-08-2009
brood en spelen in Lucilinburhuc
Luxemburg is de hoofdstad van het gelijknamig Groot Hertogdom.
We zijn er al verschillende malen langs geweest, en “aangenaam”
is wel het meest gepaste woord vind ik voor deze plaats.
Meestal verpozen we er als we terugkeren uit Frankrijk via Metz.
Deze keer gaan we einde juni op een zaterdag, want het is goed weer
en het is antiek- en brocantemarkt. Leuke trip en sfeer gegarandeerd.
Dat is volledig in contrast met de hoofdstad van Belgisch Luxemburg: Arlon.
Een oerlelijk dorp is dat, waar ze ons niet gaan terugzien.
De naam "Lucilinburhuc" is afkomstig uit de oeroude vroegmiddeleeuwse tijd,
en het betekent zoveel als “kleine burcht”.
Wil je er meer over weten, google dan eens “wikipedia Luxemburg”.
In het weekend kan je in Luxemburg stad meestal ook goedkoper logeren,
want de hotels zijn vooral business gericht.
Wie de stad (nog) niet kent zal verbaasd zijn door de diepe kloof
die de stad in twee snijdt.
Op de bodem van de kloof loopt een klein riviertje, de Pétrusse, waarlangs je
een rustige wandeling kunt doen. Je hoort niets dan vogels.
In het midden van de stad sta je hier in volle natuur.
Deze keer doen we de wandeling niet.
We nemen een foto van de top van de kloof, waar je een van de bruggen
ziet die de grote spleet overspant.
Dit is in het volle stadscentrum, met aan de linkerkant de Notre Dame kathedraal.
De stad is een paar jaar geleden volledig opgeknapt, toen ze
de Culturele Hoofdstad van Europa was in 2007.
We maken een rustige wandeling aan de rand van de stad, waar een gordel
van aaneengesloten parken als een halve maan rond het centrum ligt.
Het zijn oude parken, met reusachtige bomen, met waterpartijen en hier en daar
stadsmuren van de Romeinen.
Greta probeert aan de linkerkant de fontein na te bootsen.
Ik moet toegeven dat het haar gedeeltelijk gelukt is.
Vanaf een brug zie ik beneden een groot aantal dikke hongerige karpers
op zoek naar eetwaar, zoals lekkere sappige mensentenen.
Ze lusten natuurlijk ook graag brood , en spelen doen ze ook graag.
Gelukkig krijgen ze een homp brood van een koppeltje, zodat de stress
bij deze schubbendragers stilaan kan wegebben.
De Place des Armes is de plaats waar iedereen naartoe gezogen wordt.
The place to be. De zaterdagmarkt is al volop aan de gang.
Ook als er geen antiekmarkt is, is er hier leven in de brouwerij, vooral
door de vele terrassen. De toeristenvallen onder de terrasjes hebben
we intussen, met schade en schande, ook al leren kennen.
Zoals de meeste meisjes houdt Greta wel een beetje van snuisteren
op een antiekmarkt.
Dit zijn de Rail Road Side Dancers uit Reuver, een dansgroep uit Nederland.
Ze staan nog wat te keuvelen voor hun optreden.
De Reuverse keuvelers.
Aan de rand van de Place des Armes kan je je laten schminken,
Vrij opvallend, en bijna van kop tot teen.
Een fanfare toetert hier alles bij elkaar onder de stralende zon.
Pure brood en (muziek)spelen op dit plein. Ambiance is verzekerd.
De koopwaar behoort hier niet tot de categorie rommel. Ook de kramen lijken
afgelikt en ogen Duits degelijk. De lederhosen wonen maar op enkele kilometer.
Camionetten, wagens, lege dozen en andere rommel zijn hier niet toegelaten.
We hebben wel al andere markten gezien…
Op één plaatsje moeten we aan Spanje denken: een paellapan te koop
met een steel van meer dan een meter.
We kopen ze niet, want ze past niet in onze pannenkast.
Nog even terug naar het park. We ontdekken een originele speel tuin.
De jeugd kan hier o.a. experimenteren met de vijzels van Archimedes, en water oppompen.
Greta speelt hier graag met haar groene vriendje. Zonder brood.
Let wel, het is zeker geen marsmannetje, want de twee stekeltjes ontbreken.
De speeltuin is leuk ontworpen: aan het eind ligt een speelkarveel, en vooraan
zijn er experimenten met water. Wat doet de jeugd meer deugd?
Uit een paalwoning (?) vertrekken dikke buizen waar de kindjes kunnen doorglijden.
Wel ontoegankelijk voor Mc Donald- en obesitaskindjes.
Af en toe kan ik het niet laten en komt de werkmicrobe weer boven.
Het beste middel om dit te verhelpen is mijn ogen een halve minuut te sluiten,
dan ergens rustig te gaan zitten en te wachten tot het helemaal overgaat.
Zo beland ik dan hier op deze viervoeter van Lacoste
We keren terug naar de stad.
Hier merk je drie engeltjes naast elkaar, en een indrukwekkend jaartal.
Quizvraag: hoelang staan deze engeltjes hier al?
Het middelste exemplaar buiten beschouwing gelaten.
In het centrum wordt deze ijzeren knaap herdacht.
Waarschijnlijk een ridder, of een graaf.
Zo te zien kan het Boudewijn-met-de-IJzeren-Arm zijn,
of Jean Zonder Kop.
Aan de voet van een kerk vind je altijd en overal een goed terrasje, waar we
relaxed tussen alle andere Vlamingen een paar Leffe’s tot ons laten komen.
Gezeten aan nog een ander terrasje, worden we aangesproken door
een slim blondje, dat ons (vruchteloos) wil overtuigen meer thee te drinken.
Haar hele garderobe is volgehangen met theezakjes, op haar hoofd staat
een theepot, maar ze deelt wel lekkere snoepjes uit.
Ze is eigenlijk op stap met een aantal vriendinnen voor haar bokkenfuif,
of heet zoiets “geitenfuif” bij de meisjes?
Morgen stapt ze in het trouwbootje, en begint ze aan haar wittebrood sweken.
Traditiegetrouw mag er dan ook gespeeld worden.
Greta is gelukkig nog net op tijd om haar, met de wijsvinger in de hoogte, wat
nuttige waarschuwingen en listige adviezen aan de hand te doen over de mannen.
En een daarvan is een citaat van Agatha Christie: “Een vrouw kan maar best
met een archeoloog getrouwd zijn.
Hoe ouder ze wordt, hoe meer hij zich voor haar gaat interesseren”.
09-08-2009, 00:00 geschreven door grob
03-08-2009
KOKENETEN: gestoofde zwemmer, volledig in het rood
Terwijl we in België zijn is het volkomen normaal en gepast dat in de keukenpotten
de lokale zwemvissen één voor één aan de beurt komen.
Vandaag geef ik de voorkeur aan een kabeljauw, hoewel je die toch (nog) overal
kan verkrijgen in Europa. Voor dit gerecht heb ik liefst een tamelijk harde vis,
die goed overeenkomt met paprika’s en tomaten.
Kabeljauw is dus één van de mogelijkheden.
Verder is het recept eerder Mediterraan, wat voor ons geen probleem is.
Wel integendeel. Op het eerste zicht zie je op de foto geen vis meer,
maar wees gerust, hij doet gewoon enkele millimeter kopje onder.
Een beetje cameravrees waarschijnlijk.
Hier is het geur- en kleurrijke receptje van “Stoofschotel met tomaat en vis”:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g witte vis: kabeljauw of andere
verhit de olie en voeg de bloem er aan toe, roer zachtjes
20 cl visboeljon of -fond
voeg de paprika, ui en selder toe en bak het geheel
3 el bloem, 3 el olie
tot de bloem een warme donkerbruine kleur heeft
½ groene paprika, fijngehakt
en de groenten zacht zijn geworden
1 kleine ui, fijngehakt
voeg de visboeljon en de tomatenblokjes uit blik toe
2 stengels selder, fijngehakt
dan de tomatenpuree, en kruid met pezo (en Cayenne)
1 blik tomatenblokjes (+/- 460g)
breng dit alles aan de kook
1 el tomatenpuree
laat sudderen tot de saus gebonden is, voeg de wijn toe
pezo (eventueel wat Cayenne)
kook alles ongeveer 20’
3 el witte wijn
snijd de visfilet in stukken en voeg de vis toe na +-10’
1 el gehakte peterselie
(hoe zachtere vis, hoe later toe te voegen)
½ el dille
roer op het einde de peterselie er door
zorg ervoor dat de vis niet uit elkaar valt
breng eventueel nog op smaak met pezo
dien op met gekookte aardappelen
TIP: de wijn kan je vervangen door 1 el citroensap
en 2 el water
TIP: kan met elke soort witte vis
Het is een gezellig en gemakkelijk gerechtje om te koken, maar ook degene
die in de onmiddellijke omgeving zit heeft er wat aan, want het ruikt heerlijk
tijdens het garen.
Mocht je dit gerechtje bereiden, hou er dan rekening mee dat je links en rechts
tijdens het kookproces wat kwijl van de grond moet opscheppen van de huisgenoten.
Nog een tipje (maar niet van de sluier): we drinken er een fles Gato Negro bij,
uit Chili. Dit betekent niet “zwart gat” in het Spaans, maar wel “zwarte kat”.
Een kleine nuance natuurlijk. Vooral de versie met de Cabernet Sauvignon druif
is lekker, maar hij bestaat ook met andere druivensoorten.
Yammi yammi.
03-08-2009, 00:00 geschreven door grob
31-07-2009
Focus op de Crocus.
“Of we geconfronteerd zijn met een dergelijk alarm, en of we het
overleefd hebben laat ik jullie zeer spoedig weten!”
Dat was de laatste noodkreet van het Olaba bezoek aan een mijnenjager.
Welnu, er is goed nieuws, we hebben alles nipt overleefd,
in die onheilspellende buik van de Crocus.
Het staat hier vol met de meest extravagante dingen.
Neem nu deze hoop cilinders, met vierkante koppen.
Wat doen ze hier? Niks. Maar wacht tot de Crocus aan het zinken is.
Het zeewater komt volgens de kenners dan waarschijnlijk van beneden.
Deze metalen klompen zet men dan schrap tegen de luiken vanwaar
het zeewater naar boven wil komen.
Door deze knotsgekke buizen uit te rekken kan men ze opspannen
en het luik dichthouden.
Een kurkentrekker in omgekeerde zin als het ware.
We achten het niet voor mogelijk, maar er is n ó g een dieper luik om verder
naar beneden te gaan. En ditmaal is het niet voor doetjes, want onder dit luik
is er geen trap, maar een vette vertikale ladder.
We zijn onderweg naar de machinekamer, in de onderbuik van het schip.
De machinist zet op deze ladder ook altijd zijn voeten, met goed geoliede
schoenzolen natuurlijk. Vettig boeltje.
Niets kan Olaba afschrikken. Met ware doodsverachting dalen we toch
naar de kelder van het schip waar de machinist zijn mayonaise maakt.
Diep (letterlijk) onder de indruk aanschouwen we de krachtbron van de Crocus,
met deskundige uitleg van de Commandant. Zelfs de dames worden er stil van.
Heel merkwaardig. Tussen allerlei motoren en technische installaties
zie ik een groot houten stuur waarvan ik gisteren nog een exemplaar zag
op de TV in een film met een Caraïbisch piratenschip.
Als de andere besturingen het laten afweten, kan men hier komen aan draaien.
Dieper kunnen we nu niet meer, of we zitten aan het middelpunt van de aarde.
Allen naar boven dus, tot in de open lucht zelfs.
Aan de rand van het dok staat een reusachtige schoendoos,
(een vorm die onmiddellijk de aandacht trekt van de dames).
Het is een loods, waar de Crocus een vol jaar heeft ingelegen, voor groot onderhoud.
Het lijkt erop alsof andere marinevaartuigen in de rij staan om hun beurt te krijgen.
Op het Crociaans achterdek heerst een drukke activiteit.
Twee matrozen verslepen een zware witte cilinder. Wat is het? Een torpedo?
Een gasfles voor een tapinstallatie? Een vredespijp? Een mini flitspaal?
Een mislukte saxofoon misschien? Een wit product? We weten het nu nog niet.
Aan de andere kant van het achterdek staat het paradezeepaardje van het schip:
de nieuwe spectaculaire supersonar voor het opsporen van zeemijnen.
Marc, de enige échte Zeebruggenaar, voelt de zeekriebels opkomen door zijn aders.
Hij ziet zijn haven, de schepen, de giraffekranen en hij droomt weg, over alle oceanen.
Zijn benen beginnen te trillen van pure drang naar de wijde zee.
Lut, zijn lieftallige echtgenote, heeft alle moeite van de wereld om hem tegen te houden
onmiddellijk een contract tekenen en toe te treden tot de marine.
Uiteindelijk kan ze hem overtuigen met de belofte dat thuis de Blonde Leffe
altijd voor hem klaar zal staan. Daar kunnen enkele golven niet tegenop.
Commandant Frederik stelt ons voor aan Oscar, die hier dag en nacht en langer in
militaire houding staat, altijd paraat om de functie van nepdrenkeling uit te oefenen.
Oscar, je kunt zijn naam zien op zijn borstzak, zit nogal benepen in zijn pak,
en wordt hier gelukkig wat frisse lucht toegediend.
De tijd van de Titanic is blijkbaar voorbij.
Een reddingssloep is een piepklein ding geworden.
Wanneer men de sloep in het water neerlaat, gaat ze even kopje onder,
komt terug naar boven, en blaast dan zichzelf op tot respectabele afmetingen.
Dat idee is waarschijnlijk afgekeken van ergens anders…
De volgende stap is de brug, het ultieme zenuwcentrum van het schip.
Het stuur is een ware ontgoocheling. Te minimaal zelfs voor op de foto.
Het is enkel een klein zwart rond dingetje, dat je in je broekzak kan steken.
We hebben nu ongeveer alles gehad. Voor El Grande Finale keren we terug
naar het salon van de Crocus, waar we onder het goedkeurend oog
van koning Albert en op zijn gezondheid een lekkere Leffe Blond
door onze dorstige zeemanskelen gieten.
Dit kan een mens goed doen, maar de tijd van gaan is helaas gekomen.
De Clash of the Giants kan niet langer uitblijven.
De twee hoofdmannen zijn nu vrienden voor het leven: de President van Olaba,
en Commandant Frederik van de Crocus.
Wanneer en waar zullen onze paden nog eens kruisen?
Hopelijk niet onder water.
We laten de Crocus achter zoals we hem gevonden hebben.
Hij heeft ons bezoek goed verteerd.
Terwijl we van het schip stappen zie ik plots een loens individu op de kade
uit een of ander mangat kruipen. Hoogstwaarschijnlijk een KGB-spion,
die de geheimen van de Crocus wil doorgronden.
Waarlijk een bad guy uit de 007 Bond films!
Even later merken we dat hij wordt ingerekend door het bewakingspersoneel
en achteraf vernemen we nog dat dit sinistere heerschap werd opgesloten
tussen de bezemstelen en de poetsvodden, onder strenge bewaking van Oscar.
Terechte straf.
Einde goed, alles goed, en we wensen de Crocus en zijn bemanning een goede vaart,
met de juiste kaart.
31-07-2009, 00:00 geschreven door grob
28-07-2009
KOKENETEN: het is zomer, bak het dus maar bruin
Ik loop al een tijdje gefrustreerd rond.
De reden is dat ik een heleboel gerechtjes probeer te maken uit allerlei landen,
maar er is er één land waar ik nog te weinig aan denk. En dat is Nederland.
Ik ben eens naar de statistieken van mijn blogbezoeker gaan kijken,
en ik zie dat meer dan 34% van de lezers afkomstig zijn uit Nederland.
Het is dus de hoogste tijd, al was het maar uit erkentelijkheid,
om dat even recht te zetten.
Vandaar dat ik klassiek een gerecht heb gekozen, en ook bereid,
afkomstig en geïnspireerd door onze dichtste buren.
En ik wil nog beter doen, als extra boetedoening: woensdag 29 juli gaan
we fietsen in Nederland, meer bepaald tussen Vlissingen en Westkapelle.
Ziezo, mijn frustraties zijn weer even weggespoeld.
Het recept, volgens het kookboek specifiek Nederlands is gewoon oersimpel.
Een pretje om te maken, en mooi van uitzicht ook nog.
Onderschat de Nederlanders dus niet op culinair vlak.
De ingrediënten lopen niet over van originaliteit, maar zijn wel stuk per stuk
puur natuurlijk. Dit Nederlandse gerecht is Bruine bonen met spek.
De alom gebruikte “actieve voedingsdriehoek” met de onmisbare voedingsstoffen
(koolhydraten, eiwitten, vitaminen,…) wordt perfect ingevuld.
Geen aardappelen meer nodig, want de bonen leveren voldoende koolhydraten.
Hier is het recept, straight from Holland.
ingrediënten voor 2
bereiding
250g bruine bonen uit blik
prepareer de salade, in een slakom, en op de 2 borden
150g gerookte spekblokjes
giet de bonen af, spoel met water en laat uitlekken
versgemalen peper
bak de spekjes uit gedurende +/- 5’, tot ze licht krokant zijn
2 el suikersiroop of honing
meng de bonen door het spek en kruid het geheel met peper
laat het geheel opwarmen, kruid eventueel wat bij
salade:
schep de bonen op de borden en druppel de honing erover
groene sla of andere
3 tomaten, middelgroot
een achttal kleine augurken
pickles
stukje lenteui, gesneden
vinaigrette voor de salade:
pezo
4 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
kruiden naar keuze
Keurig en kleurig, en lekker.
Greta houdt van bonen, vooral de bruine.
Ik zal ze dus meer naar Nederland moeten sturen, om lokaal bonen te gaan happen.
Hier kan je het nog eens uit een andere hoek bekijken.
Laat me wel opmerken dat de wijn niet afkomstig is uit Nederland.
Ik ga nu ook weer niet overdrijven.
Ik wil er ook op wijzen dat er optisch gezichtsbedrog in het spel is.
Mijn duim zit niet in het wijnglas, en ik giet er geen wijn over.
Naar TimeLife, Europese Keukens, pag. 70
Smakelijk.
28-07-2009, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord