dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een vreemdeling in Rusland

     

     

     

     De Victoriabaars of Nijlbaars is zilver van kleur, met een blauwe glans.

    Deze zwemmer heeft uitgesproken zwarte ogen, met een heldergele buitenste ring.

    Hij is één van de grootste zoetwatervissen met een maximum lengte

    van bijna twee meter, en een gewicht tot 200 kg.

    Volwassen nijlbaarzen kunnen eender waar in een meer overleven als er

    genoeg zuurstof aanwezig is, jongere exemplaren overleven alleen

    in de meer ondiepe gebieden dicht bij de kusten.

    De nijlbaars is een geduchte roofvis die zich onder meer voedt met vis

    (zijn eigen soort inbegrepen).

    Van alle baarsachtigen is het de enige zoetwatervis.

     

    De nijlbaars werd in de jaren ‘50 uitgezet in het Victoriameer.

    De introductie had een catastrofaal effect op het lokale visbestand.

    Vele honderden plaatselijke soorten zijn nu uitgestorven in het meer.

    Hoewel de nijlbaars op korte termijn wel nuttig was voor de grote visbedrijven,

    is het voordeel op langere termijn veel minder duidelijk, omdat de nijlbaars

    momenteel overbevist wordt.

    Bovendien is de nijlbaars moeilijk te drogen, omdat het een vettere vis is

    dan de lokale soorten. Daardoor stijgt de vraag naar brandhout, en komt er

    meer ontbossing, waardoor het meer dan weer te lijden krijgt van vervuiling

    door de erosie.

    De komst van de nijlbaars in het Victoriameer is een veel geciteerd voorbeeld

    van de negatieve invloed die de introductie van vreemde diersoorten

    kunnen hebben op ecosystemen en op de bevolking die daarvan afhangt.

     

      

    Na zoveel slecht nieuws moet ik deze trend keren en zal ik nu overgaan

    op het goede nieuws: het recept.

    Achteraf gezien heb ik een eigenaardig gerecht gemaakt.

    Het is een typisch Russisch recept, namelijk “Baars in zure room”

    in het Russisch genaamd “Okun v smetanje”, bereid met een vis uit Afrika!

    De baars zag er bij aanschaf heel baarsachtig uit, en daarmee was

    de Victoriakous voor mij af. Ziehier, hoe het beestje behandeld werd:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 filets Victoriabaars, ong. 400g

    schil de aardappelen, snijd ze in schijven van ½ cm dik

    sap van ½ citroen

    kook ze met zout en zet ze apart

    pezo

    dep de vis droog, bedruppel hem met citroensap

    400g aardappelen

    bestrooi hem aan de 2 zijden met pezo

    1 grote ui

    pel de ui en snijd hem in ringen

    30g boter

    verhit 50% van de boter in een pan, bak de ui hierin

    2 el bloem

    voeg de champignons toe en plaats een deksel

    12.5 cl zure room

    laat de ui in 5’ glazig worden

    200g champignons

    verwarm de oven op 180°

    1 glas witte wijn

    haal ui en champignons + vocht uit de pan en zet ze opzij

     

    bestuif de vis rondom met bloem en bak hem in de pan

     

    met een bodempje boter is hij na 2x 3 à 4’ goudgeel

     

    leg de vis in een beboterde of geoliede ovenschaal (of 2)

     

    bedek de bodem van de schaal met de aardappelschijven

     

    leg de vis in het midden van de schaal

     

    verdeel de uiringen rond de vis en strooi er pezo over

     

    verwarm de wijn en 10cl zure room, en schenk over de vis

     

    laat de vis, afgedekt met Alu-folie, 20’ in de oven staan

     

     

     

    serveer met komkommersla:

     

    snijd een halve komkommer in schijfjes

     

    meng de rest van de zure room erdoor

      

    Je ziet hier de ovenschotel met het resultaat.

     

     

     Deze intercontinentale combinatie heb ik nog een extra accent gegeven

    door een beetje toverkunsten. De bereiding ligt op de vorige foto in een

    rechthoekige schaal, en nu ineens in een ovale. Pure magie.

    Tenzij je goed kijkt...

     Omdat het zo’n dorstig weer is kan daar best een fris Australisch

    Chardonnay wijntje bij. Bijna alle wereldcontinenten staan nu op tafel!

     

     

     

    Daarbij is een komkommersla heel lekker, hoewel die van lokale oorsprong is.

    Bestrooi hem met wat mild paprikapoeder, zodat hij nog beter oogt.

     

      

     Smakelijk!

     Naar TimeLife, Europese Keukens, pag.102

     

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    joeltje
    blog.seniorennet.be/joeltje

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!