Ik loop al een tijdje gefrustreerd rond.
De reden is dat ik een heleboel gerechtjes probeer te maken uit allerlei landen,
maar er is er één land waar ik nog te weinig aan denk. En dat is Nederland.
Ik ben eens naar de statistieken van mijn blogbezoeker gaan kijken,
en ik zie dat meer dan 34% van de lezers afkomstig zijn uit Nederland.
Het is dus de hoogste tijd, al was het maar uit erkentelijkheid,
om dat even recht te zetten.
Vandaar dat ik klassiek een gerecht heb gekozen, en ook bereid,
afkomstig en geïnspireerd door onze dichtste buren.
En ik wil nog beter doen, als extra boetedoening: woensdag 29 juli gaan
we fietsen in Nederland, meer bepaald tussen Vlissingen en Westkapelle.
Ziezo, mijn frustraties zijn weer even weggespoeld.
Het recept, volgens het kookboek specifiek Nederlands is gewoon oersimpel.
Een pretje om te maken, en mooi van uitzicht ook nog.
Onderschat de Nederlanders dus niet op culinair vlak.
De ingrediënten lopen niet over van originaliteit, maar zijn wel stuk per stuk
puur natuurlijk. Dit Nederlandse gerecht is Bruine bonen met spek.
De alom gebruikte “actieve voedingsdriehoek” met de onmisbare voedingsstoffen
(koolhydraten, eiwitten, vitaminen,…) wordt perfect ingevuld.
Geen aardappelen meer nodig, want de bonen leveren voldoende koolhydraten.
Hier is het recept, straight from Holland.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
250g bruine bonen uit blik
|
prepareer de salade, in een slakom, en op de 2 borden
|
150g gerookte spekblokjes
|
giet de bonen af, spoel met water en laat uitlekken
|
versgemalen peper
|
bak de spekjes uit gedurende +/- 5’, tot ze licht krokant zijn
|
2 el suikersiroop of honing
|
meng de bonen door het spek en kruid het geheel met peper
|
|
laat het geheel opwarmen, kruid eventueel wat bij
|
salade:
|
schep de bonen op de borden en druppel de honing erover
|
groene sla of andere
|
|
3 tomaten, middelgroot
|
|
een achttal kleine augurken
|
|
pickles
|
|
stukje lenteui, gesneden
|
|
vinaigrette voor de salade:
|
|
pezo
|
|
4 el olijfolie
|
|
1 el witte wijnazijn
|
|
kruiden naar keuze
|
|
Keurig en kleurig, en lekker.
Greta houdt van bonen, vooral de bruine.
Ik zal ze dus meer naar Nederland moeten sturen, om lokaal bonen te gaan happen.
Hier kan je het nog eens uit een andere hoek bekijken.
Laat me wel opmerken dat de wijn niet afkomstig is uit Nederland.
Ik ga nu ook weer niet overdrijven.
Ik wil er ook op wijzen dat er optisch gezichtsbedrog in het spel is.
Mijn duim zit niet in het wijnglas, en ik giet er geen wijn over.
Naar TimeLife, Europese Keukens, pag. 70
Smakelijk.
|