Dit receptje vertegenwoordigt niet een echt grote zoo met een veelvoud aan al
dan niet wilde dieren, maar je mag al wel een klein zootje in gedachten nemen.
Als je de ingrediënten bekijkt, zal het je opvallen dat zowel kip, geit
en varken vertegenwoordigd zijn.
En dan wil ik het nog niet hebben over de room, geleverd door een bonte koe,
en de rups die zich in de salade genesteld had.
Toen Greta in de keuken langs kwam, zei ze langs haar neus weg:
"Zeg eens, ik vind het hier maar een zootje."
Maar ook de plantaardige wereld levert zijn heerlijke bouwsteentjes:
olijven, look, tuinkruiden, peper, mosterd, aardappelen, sla met tomaten, komkommers enz.
Je zou het resultaat best kunnen vergelijken met "blinde vinken", maar dan moet het
in dit geval "blinde kippen" heten. Misschien kan ik een nieuwe naam lanceren,
met copyright of zo. Maar voorlopig mogen jullie het nog rustig namaken.
En ik raad het je aan!

Het heet "Kip met ham en kruidenvulling".
Zo simpel is het te maken:
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
4 dikke kipfilets
|
snij de kipfilets overlangs in en klap ze open
|
8 plakjes rauwe ham (Serrano,of...)
|
kruid ze van binnen stevig met peper
|
150g verse (geiten)kaas
|
meng de kaas met de look, tuinkruiden en mosterd
|
2 looktenen (Spanje: 1 lookstengel)
|
bestrijk de binnenkant van de kip hiermee en klap dicht
|
8 el gehakte tuinkruiden of diepvries
|
rol elke filet in 2 plakjes ham
|
(keuze: koriander, bieslook, en…)
|
bak ze 15’ à 20’ in wat olijfolie, en haal ze uit de pan
|
peper (geen zout!), of cayenne
|
blus de braadpan met de kippenboeljon
|
10 cl kippenboeljon
|
schraap de aanbaksels los met garde of houten spatel
|
10 cl room
|
laat snel inkoken tot ongeveer de helft
|
olijfolie
|
zet het vuur lager en voeg de room er aan toe
|
1 mespunt mosterd
|
laat inkoken tot sausdikte, en kruid eventueel bij
|
gebakken aardappelen (diepvries)
|
let op met zout, want de ham is al zoutig van smaak
|
|
serveer met gebakken aardappelen
|
|
|
een slaatje past hier eventueel bij
|
TIP: kan ook met parelhoen of kalkoen
|
Een lekker half ingedikt sausje om er bij te zetten (en te consumeren)
vervolledigt het gerechtje.
Best lekker, en zeker op een zonnig terrasje.
O ja, van plantaardige kant (was ik vergeten) wordt het gerecht
nog aangevuld met wat druivensap.
Ooit zal ik trachten ook een zooitje te maken: Gentse Waterzooi bijvoorbeeld,
of Waterzooi van Vis. Ook weer superlekker!
Vervaardigd en aangepast naar een receptje uit Libelle
|