Belgen staan overal bekend als Bourgondiërs, zeker in België.
Niet dat wij in het oosten van Frankrijk zouden wonen, maar het heeft
alles te maken met eetgewoonten.
Enkele honderden jaren geleden was dit land geruime tijd bezet
door de hertogen van Bourgondië, en dat heeft (culinaire) sporen nagelaten.
Ter nagedachtenis van de hertogen, de hertoginnen, en hun chef-koks,
en wat ze hebben nagelaten, moet ik toch ook mijn klein steentje bijdragen.
Zo heb ik, om deze historische episode in de verf te zetten, en met Karel de Stoute
in gedachten, een gerechtje gemaakt dat op en top Bourgondisch is.
Vandaag maken (en eten) we dus “Boeuf Bourgignon ”.
Het vraagt wat tijd, maar intussen moet je zelf niks doen en kan je genieten
van de sappige aroma’s die uit de pot loskomen.
Een paar dagen later wordt het tweede deel van het gerecht langs het keelgat weggevoerd,
en dan is het nog veel lekkerder.
Laat het maar wat warm pruttelen, en klaar is kees.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
700g rundvlees
|
snijd het rundvlees in stukjes
|
100g zout spek
|
snijd het spek in dobbelsteentjes
|
50g boter
|
laat de boter smelten, fruit hierin de uitjes en de spekjes
|
2 middelgrote uien
|
neem ze uit de pan, en gebruik ze ook voor het vlees
|
30g bloem
|
laat het vlees in 2 beurten aanbakken op hoog vuur
|
20cl rundsboeljon
|
deglaceer telkens met een beetje boeljon
|
20 cl rode (tafel)wijn
|
bestrooi het vlees met bloem en voeg de boeljon toe
|
bosje tuinkruiden (tijm, laurier, enz)
|
doe er nu ook spekjes, uitjes en de rode wijn bij
|
100g champignons
|
voeg de losse kruiden toe en het bosje tuinkruiden
|
pezo, beetje cayennepeper of Cajun
|
laat ongeveer 2u30 zachtjes stoven met deksel
|
eventueel maïsbloem (saus dikken)
|
af en toe nakijken of het nog pruttelt, en eens roeren
|
|
indien nodig de saus wat indikken met maïsmeel
|
Tip: snij de champignons niet te dun
|
maak de champignons schoon en snijd ze in schijven
|
|
voeg ze toe ongeveer 15’ voor tijd
|
|
serveren met gekookte piepers en een groene salade
|
Je kunt natuurlijk ook de klassieke Vlaamse Karbonaden bereiden, maar het is
alsof je een Mc Donalds burger zou vergelijken met een Chateaubriand.
Gewoon betere klasse.
Ik heb het gerecht verder aangevuld met gekookte piepers en een salade.
Op de foto’s kan je zien dat het al bijna verorberd was voordat de foto’s
goed en wel genomen waren. De verleiding was te groot. Sorry.
Greta doet er nog een schepje bij (en terecht). Als beginnende kok doe ik wel eens
bereidingen die niet door de beugel kunnen, maar daar hoort deze zeker NIET bij.
Ik kan er nog aan toevoegen dat dit heerlijke gerecht komt uit een kookboek
van de Weight Watchers, maar dat gaat toch niemand geloven.
Smakelijk!
|