Kip op jagersmanier! Poulet Chasseur. Traditioneel, en duimenlikkend lekker.
De naam is eeuwenoud, en geeft aan dat het seizoen van de jagers
en de (wilde) champignons samenviel.
Vandaag kan je natuurlijk 365 dagen per jaar paddenstoelen verkrijgen,
maar in de tijd dat bovenstaande foto genomen werd (1909!) was dat wel anders.
Het is een heel klassieke bereiding die elke kok met plezier zal maken, en
zelfs voor een amateurkok als ik, is het een koud kunstje (hoewel het toch
best warm wordt geserveerd).
De stukken kip worden heerlijk op smaak gebracht met rookspek in blokjes.
Een geslaagde groentecombinatie blijft natuurlijk ook wortelsnippertjes met ui.
Een geut rode wijn en een slok kippenboeljon maakt de smaak volledig.
Intussen komen ook de champignons in de pan terecht, en kunnen de piepers
aan hun kookproces beginnen.
De zure room houdt zich klaar om de smaak nog voller te maken.
Tijd dus om het recept eens van dichterbij te bekijken:
Here we go: Kip op jagersmanier.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
een kip of borsten + bouten
|
indien hele kip, in 6 tot 8 stukken snijden, bestrooien met pezo
|
pezo
|
de spekblokjes in een pan rustig aanbakken
|
150g rookspek in blokjes
|
de kip erbij leggen en aan alle kanten aanbraden
|
2 stevige wortels
|
spek en kip uit de pan nemen, de uien snipperen
|
1/8 l rode wijn
|
de wortels in duxelles fijnsnijden en met de stukjes ui roosteren
|
¼ l kippenboeljon
|
de stukken kip er ook bijvoegen, met de rode wijn overgieten
|
300g verse paddenstoelen
|
het vocht tot de helft laten inkoken
|
20g olijfolie of boter
|
de kippenboeljon erover gieten (eventueel Huysentruyt + water)
|
1 el bloem
|
in gesloten pan de kip langzaam in circa 30’ laten smoren
|
1/8 l zure room
|
intussen de champignons (proper) in dikke stukken snijden
|
peterselie, fijn gesneden
|
laat ze 10’ smoren in een afgedekte pan
|
2 uien
|
de bloem met de zure room vermengen
|
|
samen met de paddenstoelen (met vocht) bij de kip voegen
|
|
alles nog 5’ lichtjes laten koken
|
|
opdienen, rijkelijk bestrooid met peterselie, en gekookte piepers
|
Hier zit alles bijeen, en kan het gerecht nog vijf minuutjes rustig borrelen.
Gelukkig laat het weer toe om dit heerlijke gerecht in openlucht te smaken.
Op het bordje leggen, met de gekookte piepers, en genieten maar!
Bereid naar het Groot Fontein Kookboek, pag. 95.
|