dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een turbo(t) voor de Fransen

     

     

     

    Een Meunière saus hoort meestal bij een zeetong, maar voor de andere

    populaire platvis, de tarbot, komt ze evengoed in aanmerking.

     

    Tarbot is een interessante vis, en lekker ook nog.

    Voor de Fransen en de Engelsen is het een turbot, zoals hier regelmatig

    te lezen is op de menukaart van de plaatselijke restaurants.

    De tarbot is een van de grootste platvissoorten. Hij kan tot 1 m lang worden,

    maar 40 tot 50 cm lange exemplaren komen meer voor.

    Vreemd dat de twee ogen aan dezelfde kant van de vis staan, maar dat komt

    door zijn manier van bewegen, of is het omgekeerd?

    In elk geval: hij schuurt continu over de zeebodem, op zoek naar wat lekkers.

    Mocht hij aan elke kant een oog hebben, zoals jij en ik, dan zou hij aan de

     bodemkant niet veel te zien krijgen. De natuur heeft deze vis dus wat aangepast.

    De ogen zitten op de oorspronkelijke linkerkant.

     

    Hij komt voor in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan

    en de Middellandse Zee. De diepte waarop de soort voorkomt is 20 tot 70 m

    onder het wateroppervlak. Hij kan ook gekweekt worden.

    Maximum leeftijd: 17 jaar voor de mannetjes en 27 jaar voor de vrouwtjes.

    De zoveelste vorm van discriminatie natuurlijk.

    De tarbot van vierde leeftijd kan dus een lengte bereiken van 100 cm.

    Gewoonlijk ligt hij al in de braadpan voor het zover is.

    Wie heeft er nu een pan van een meter doorsnee?

     

     

     

    Hij heeft geen schubben, is dus schoonmaakvriendelijk, maar heeft wel

    een grote hoeveelheid wratachtige knobbeltjes, verspreid over de bovenkant

    van het lichaam.

    De lichaamsvorm is net een platte ronde schijf, maar ook is hij relatief dik.

    Doordat zijn BMI-index aan de hoge kant ligt, is er wel ruim wat vlees aan.

    De kleur is variabel; hij kan zich wat dat betreft enigszins aanpassen aan

    de ondergrond.

    Meestal grijsbruin met een olijfgroen waas erover, donkerbruin of zandkleurig

    met vele donkere vlekken en stippen. Een sterke modekleur dus.

    De onderkant (oorspronkelijk de rechterzijde) is vuilwit.

    Deze roofvis eet voornamelijk andere vissen. Daarnaast versmaadt hij ook

    garnalen en schelpdieren niet, vooral als hij nog jong is.

    Hij verschalkt zijn prooien vanuit een hinderlaag, zoals op de foto.

    De vis is zeer goed gecamoufleerd doordat hij zeer goed in staat is om

    zijn kleur aan te passen aan die van de plaatselijke zeebodem.

    Je ziet hem eigenlijk niet, maar dat is ook zijn bedoeling.

    In de pan heeft hij gelukkig minder gelegenheid om zich te verbergen.

     

     

     

     

    De tarbot die ik bereid heb, kocht ik vers. Het beest woog anderhalve kg.

    De visdame nam mijn beest in behandeling onder mijn goedkeurend oog.

    Na het schoonmaken was er precies de helft over.

    Ik had dus twee dikke filets om mijn gang mee te gaan.

     

    Wat ik er mee deed kan je hier in detail lezen: Tarbot Meunière.

    De naam “Meunière” komt, zoals turbo(t), van het Frans, en betekent “molenaarsvrouw”.

    Heel dichterlijk uitgedrukt, voor gewoon het lichtjes in bloem wentelen

    van de platte zwemmer.

    Citroen hoort er eigenlijk ook bij.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g vis: tarbot, zeeduivel, …

    doe de vetstof in de pan, en laat ze schuimen

     2 el boter

    snijd de vis in twee even grote stukken

    bloem

    kruid ze aan beide zijden met pezo

    pezo

    wentel de stukken vis door bloem en schudt het teveel af

    bloem

    bak de vis aan beide zijden ongeveer 3’

    sap van citroen

    als de boter te bruin wordt, voeg dan koude boterklompjes toe

    kappertjes

    neem de vissen van het vuur en leg ze op een bord

     

    voor de saus: voeg bij de boter 1 el water per stuk vis

     

    goed mengen met het sap van een citroen

     

    bestrooi de vis eventueel met groene kruiden, en kappertjes

     

     

     

    serveren met groenten en aardappelpuree

     

     

     

     

    Je kan evengoed op dezelfde manier tewerk gaan met zeetong,

    zeeduivel of een andere platvis.

     

     

     

    Mislukken kan dit recept nauwelijks, ook niet voor de beginnende kok (zoals ik).

    Als je een profkok met dit gerecht aan de slag wil zien, klik dan op deze link,

    of kopieer hem in je browser:

     

    http://www.focus-wtv.tv/programma/vispa/vispa-tong-meuni%C3%A8re

     

    Chef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus in Heist maakt het iets

     gesofisticeerder, met geklaarde boter en zo, maar voor mij hoeft het niet echt.

    Hier is mijn afgewerkte bereiding, met een aardappelpuree en een salade.

    Zonder franjes, maar lekker. Smakelijk.

     

     

     

    Bereid naar een recept uit De Perfecte Keuken van Piet Huysentruyt.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    22-02-2010
    In de keuken
    Chef Bart Desmidt van Bartholomeus is morgenavond te gast in het programma 'In de keuken' op Canvas. Op dinsdag 23 februari zal hij er de geheimen van twee van zijn topgerechten uit de doeken doen. Later kan je de recepten daarvan terugvinden op canvas.be/indekeuken. 'In de keuken' zie je elke dinsdag om 20.40u op Canvas.

    22-02-2010, 13:44 geschreven door Valerie voor Canvas


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    luckruisstraat
    blog.seniorennet.be/luckrui

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!