dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    17-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een verse ananas, uit zijn jas

     

     

    De winter heeft recent ook toegeslagen in Marbella.

    Vorige zondag was de maximum temperatuur maar 8°!

    Intussen is deze winter weer voorbij en halen we terug de normale

    temperaturen en toestanden, maar dit terzijde.

     

    Laten we ons beter focussen op een gerecht, niet alleen voor de winter,

    maar voor alle seizoenen: varkenshaasje zoetzuur, stevig, en lekker ook.

    Een van de belangrijke ingrediënten zijn ananasblokjes of -schijven uit blik.

    Er zijn enorm veel praktische dingen over dit fruit waar ik niets over wist.

     

    Misschien geldt dit ook wel voor vele lezers. Tijd om informatie te geven!

    Hieronder bulkt het dus van de ananastips.

    Echt interessante dingen over aankoop, bewaring enzovoort bedoel ik.

    Je kunt er maar je voordeel mee doen.

     

     

    De ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia

    en Paraguay, en werd daar reeds langs voor de komst van Colombus geteeld.

    Tijdens Colombus' tweede reis naar Zuid-Amerika (1493-1496) kwamen er

    al enkele planten mee naar Spanje.

     

    De ananas groeit aan stekelige planten, die de oogst bemoeilijken.

    De Indianen gebruikten de planten dan ook als omheining voor hun dorpen.

    De Spanjaarden introduceerden de ananas in de Filippijnen, Hawaïi en Guam.

     

    In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt,

    maar dan wel in broeikassen.

    Momenteel worden ze overal in de tropen verbouwd op grote plantages.

     

    Ananas rijpt moeilijk na. Daarom moet de vrucht zo rijp mogelijk worden geplukt

    en zo snel mogelijk de winkelrekken bereiken. Het transport van ananas gebeurt

    dan ook meer en meer met het vliegtuig (vandaar ook de naam 'vliegananas').

    Erg CO2- en milieuvriendelijk is dit niet!

     

    De plant behoort tot de bromeliafamilie, die ook kamerplanten levert.

    De ananas is een grote samengestelde vrucht en ontstaat uit vele kleine besjes

    die samengroeien.

    Alle vruchtjes vergroeien samen met de bloeisteel tot een samengestelde vrucht.

    Wanneer we een ananas opsnijden is dit duidelijk te merken.

    Het centrale, vezelige deel is de bloeisteel.

     

    Ananas wordt, zoals je weet, vers en ingeblikt aangeboden.

    Verse ananas bevat een product, bromeline, dat inwerkt op dierlijke eiwitten.

    Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar.

     

    Zuivelproducten vermengd met verse ananas kunnen na enkele uren waterig

    worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties van ananas met gelatine

     (bijvoorbeeld bavarois) verliezen na een tijdje hun binding.

    De stof verliest wel haar werking als ananas enkele minuten wordt gekookt

     

    Ananastip 1!

    Vlees dat gemarineerd wordt in vers ananassap zal hierdoor zachter worden.

     

    Uit de bladeren van de ananasplant worden ook lange, zijdeachtige vezels

     gewonnen, die in Taiwan en de Filippijnen verwerkt worden tot een fijnmazige

    stof, piña genoemd.

    Gewoonlijk drinkt men tijdens het verwerken dan een piña colada.

    Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden,

    en heeft bovenop een rozet van bladeren.

    De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig.

     

    De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine A, B1 en E en

     mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

     Verder ook nog veel suikers en citroenzuur.

    Alstublieft, weg met die commerciële pillen en voedingssupplementen!

     

    De natuurlijke (of meest voorkomende) bestuiver van de ananas is de kolibrie.

    Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid van zaden

    een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit, is in Hawaï, waar ananas

    op grote schaal wordt gekweekt, de invoer van kolibries verboden.

     

    Zoals bij alle bromelia's kan de bloei van de ananas kunstmatig worden opgewekt

     door middel van ethyleen. Het vroeg oogsten van de hoofdvrucht zorgt voor een

     tweede oogst van kleinere vruchten.

    Na te zijn geoogst rijpt de ananas niet meer. Daarom wordt het vruchtvlees vaak

     ingeblikt. De andere variant is uiteraard de verse ananas.

    Nu volgt een verdere reeks praktische tips.

     

    Ananastip 2 tot 8!

    Tekenen dat een ananas rijp is (check dit dus in de ananaswinkel) zijn:

     

    2/ Middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken.

    3/ Sterke ananasgeur (ethylacetaat).

    4/ Stevig, veerkrachtig vruchtvlees (een ananas is rijp als het vruchtvlees

    aan de onderzijde meegeeft bij een lichte druk met de vingers).

    5/ De kleur van de schil zegt totaal niets over de rijpheid; ook een groene ananas

     kan goed rijp zijn.

    6/ De ananas heeft glanzende "ogen".

    7/ Als de ananas niet rijp is kan je hem versneld laten rijpen,

    door de ananas samen met een banaan in een plastic zak te bewaren.

    8/ Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes

    wijzen op overrijpheid. Ook vruchten met vlekken, beschimmelde plekken

    of zachte schil zijn niet meer vers.
    Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met een topaanvoer

    van december tot april.

     

    Ananastip 9! Eerst snijdt men de bovenkant weg met een mes, en dan hanteert

    men de ananasschiller. Deze zorgt ervoor met een draaiende beweging dat de schil

    en de weinig smaakvolle steel gescheiden wordt van het lekkere vruchtvlees.

     

    Dames, laat de volgende foto van een ananas zonder jas je niet van de wijs brengen!

    Het is gewoon het resultaat van het verwijderen van alle overbodige delen.

     

     

     

     

    Ananastip 10! De tijdens het schoonmaken van de ananas verwijderde

    bovenkant kan opnieuw in de bodem worden geplant.

    Op dezelfde wijze waarop een aardappel of ui groeit uit een uitsnede

    zal dan een nieuwe plant groeien.

    Perfect te kweken voor wie een serre heeft!

     

    Ananastip 11! Omdat verse ananas bromeline bevat, kan het niet

    gebruikt worden in recepten met gelatine omdat het enzym

    de eiwitten (en dus de gelatine) afbreekt.

    Dit effect verdwijnt wanneer de ananas enkele minuten wordt gekookt.

    Ananas in blik bevat geen bromeline meer.

     

    Ananastip 12! Bewaar een ananas niet onder 8 graden Celsius (dus niet in de

     koelkast!). Eenmaal te koud bewaard kan bij de ananas het zogenaamde

    lage-temperatuurbederf optreden.

    De vrucht wordt niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten.

    Bewaar een ananas bij kamertemperatuur.

    Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden Celcius nog 1 a 2 dagen.


    Hieronder zie je de grootste ananasplant ter wereld, zoals recent opgenomen

    in het “Guinness Book of Records”.

      

     

    Nu dat je dit allemaal weet komt mijn varkenshaasje zoetzuur op de proppen,

    waarin de ananas (en eventueel het sap) verwerkt wordt.

     

    Hieronder wordt het haasje gekruid, terwijl ik “ananassap” uitspreek.

     

     

    Greta zegt altijd dat ik meer moet proeven, en hier zie je het bewijs dat ik dat ook doe,

    met pijn in mijn tong weliswaar.

     

    Ananastip 13! (nog eentje dan maar, voor de bijgelovigen)

    Let op dat je bij het uitspreken van het woord “ananassap” je tong goed binnen

    in je mond houdt, want zoniet kan het wel pijnlijk zijn, zoals bij mij.

    Probeer maar eens.

     

     

     

     

    Het makkelijke recept vind je hier, met een variant voor risotto liefhebbers.

    In plaats van de vloeibare kippenfond, kan je natuurlijk ook vaste kippenboeljon gebruiken.

    Varkenshaasje Zoetzuur komt er aan. 

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een varkenshaasje van 400g

    snij het vlees in blokjes, laat de ananas uitlekken

    3 lente-uitjes

    snij de lente-uitjes in ringetjes

    125g sojascheuten

    bak de vleesblokjes rondom goed aan in hete olie

    1 blik ananasblokjes of –schijven

    kruid met pezo

    150g blokjes tomaat (blik)

    voeg er de blokjes tomaat, de fond en de chilisaus aan toe

    koffielepel (vloeibare) kippenfond

    eventueel ook ananassap (zie verder*)

    een vijftal el zoetzure (chili)saus

    doe de lente-uitjes in de pan en laat 10’ sudderen,

    2 el olijfolie

    doe er de ananasblokjes en de sojascheuten bij

    pezo

    laat goed doorwarmen

     

    breng eventueel verder op smaak met zoetzure saus

     

    indien nodig wat aandikken met maïzena express

     

    lekker met gekookte rijst, lange korrel Uncle Ben in zakje

     

     

     

    * een variant is:

     

    al het ananassap toevoegen in de pan, samen met de rijst

     

    de rijst zal het vocht opnemen, ananasrisotto als het ware

     

     

     

    Het afgewerkte gerecht komt op de terrastafel.

     

     

    Greta durft het schoorvoetend en met enige schroom aan om toch enkele schepjes

     op haar bord aan te brengen.

     

     

     

    Na de eerste proeving lijkt het volledig in orde, en nu zet ze volledig door.

    Ik heb het bereid met gewone witte gekookte rijst, en het heeft heerlijk gesmaakt.

     

    Mocht er iemand me willen bedanken voor het geven van al deze tips, aarzel dan niet

    om hier onderaan rechts op Reageer te drukken.

    Veel pret met je ananas!

     

     

    Bereid naar Libelle.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (4)

    16-06-2010
    Mooie blog
    Wat een mooi blog heeft u geschreven, u zou ook eens op de ananashyve moeten kijken. Dit is de fanclub voor de ananas, en ik zie u ook wel voor een fan aan met al die heerlijke gerechten.. Groeten Johan, ananasrules.hyves.nl

    16-06-2010, 10:10 geschreven door Johan


    06-06-2010
    neuzen in je foto's!
    heb echt genoten van je blog. dankUwel

    06-06-2010, 16:16 geschreven door Lieve


    23-01-2010
    Kan niet nalaten
    om je 'heel spontaan' een bedankje toe te sturen voor al die creatieve recepten Bob ! En dank ook voor je plezante mailtjes, eerst wist ik niet wie de afzender was. Fijn weekend en groetje aan Greta

    23-01-2010, 19:04 geschreven door Gazel


    17-01-2010
    Hallo Blogmaatje
    Jou gaan ze straks tot de Piet Huyzentruyt van bloggenland moeten gaan uitroepen.Weeral en gerechtje om van te smullen!!!!!Photobucket

    17-01-2010, 17:07 geschreven door Tulkens Michel


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    louke1952
    blog.seniorennet.be/louke19

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!