Gastspreker en politicoloog Carl Devos wees op het imagoprobleem van de VVB. ‘Veel mensen kennen de VVB niet, of linken de militantenbeweging met vijftigjarige mannen met ringbaarden die lezersbrieven naar de kranten schrijven om hen te wijzen op een verkeerd gebruikt voorzetsel. De VVB speelt op dit moment politiek onder haar intellectueel gewicht.’

Frissere aanpak

VVB-voorzitter De Valck is zich bewust van de uitdagingen. ‘De VVB heeft een eigen plaats veroverd, maar die kunnen we enkel behouden als we ons durven te herdefiniëren’, sprak de voorzitter, die voor een nieuwere, frissere aanpak pleitte.

VVB wil bijvoorbeeld werken aan een betere communicatie en ledenwerving. ‘We moeten de Vlaming overtuigen om complexloos met een gerust gemoed voor de Vlaamse onafhankelijkheid te gaan. Hen zonder negatieve verklaringen overtuigen van ons Vlaams product, waar je je broek niet kan aan scheuren’, klonk het.

Campagne

Een van die nieuwe en grote acties is een Europese samenkomst in Brussel op 30 maart, samen met Catalanen, Schotten, Basken en Zuid-Tirolers. ‘Die ontheemde volkeren weten al langer dat economische en sociale vooruitgang enkel mogelijk is in een omgeving van taalkundig en cultureel grote entiteiten’, aldus De Valck. Die actie zal ook gekoppeld worden aan de binnenlandse campagne ‘JA voor Vlaanderen’, waarmee naar de verkiezingen wordt getrokken.

Heel wat N-VA’ers waren aanwezig, onder wie Siegfried Bracke, Pol Van Den Driessche, provincieraadslid Peter De Roo en kamerlid Ben Weyts.