Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    01-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EINDELIJK.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bemiddelaars mislukt, eindpunt onderhandelingen     31/07/08
    CD&V/N-VA maakte de garanties bekend die volgens het kartel nodig zijn om een akkoord te bereiken over een grondige staatshervorming, noodzakelijk voor het behoud van welvaart en welzijn. De N-VA stelt vast dat aan deze voorwaarden van het kartel niet is voldaan, dat de koninklijke bemiddelaars nieuw uitstel vooropstellen en dus mislukt zijn in hun opdracht. Nu dit eindpunt is bereikt, roept de N-VA alle leden bijeen om de verdere partijlijn uit te tekenen op een congres op 21 september in Gent.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geduld moeten wij hebben.
    -VA is ontgoocheld maar stapt niet op
    De Wever voert het dreigement van zijn partij niet uit.

    MOOI  CD&V en N-VA betreuren dat de bemiddelaars er nog niet zijn in geslaagd tegemoet te komen aan de garanties die de Vlaamse partijen hebben gevraagd over het heropstarten van een communautaire dialoog. De N-VA zal haar dreigement voorlopig niet uitvoeren om de meerderheid niet meer te steunen. Voor N-VA is de kous ondertussen wel af.

    "Stekker nu uitrekken zinloos"
    Na de aanstelling van de drie koninklijke bemiddelaars eisten zowel CD&V als N-VA duidelijke garanties voor een staatshervorming. De partij van Bart De Wever dreigde er zelfs mee de meerderheid de rug toe te keren. Nu de "noodzakelijke" garanties er nog niet zijn, houdt het kartel het bij het "betreuren" van de situatie. Voor N-VA is de kous echter wel af. Midden in de zomer zeggen dat je uit de meerderheid stapt, heeft echter geen zin, meent De Wever. Een congres maakt in de tweede helft van september, wellicht op 21 september, de eindbalans op.

    Zeven voorwaarden voor dialoog
    Het kartel somt nog eens klaar en duidelijk zeven voorwaarden op om "tot een zinvolle dialoog te komen". Eerste voorwaarde is dat de onderhandelingen moeten uitmonden in een confederale staatsstructuur, waarbij het zwaartepunt bij de deelstaten ligt. "De confederale logica moet intussen alvast worden toegepast in de bestaande instellingen", luidt het.

    Dialoog van gemeenschap tot gemeenschap
    Om tot die confederatie te komen, is volgens CD&V/N-VA een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap nodig. En die moet geleid worden door de Vlaamse minister-president Kris Peeters en zijn evenknie in de Franse gemeenschap en Waals gewest Rudy Demotte. Indien zij het eens raken over de aanpak van die dialoog, kan die tegen het einde van het parlementaire reces van start gaan. Voor de regionale verkiezingen van 2009 dienen resultaten te worden geboekt. Bedoeling is dat de twee minister-presidenten de federale regering en de parlementen betrekken bij de dialoog. "Op een gepaste wijze en wanneer het hun bevoegdheden betreft kunnen ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige gemeenschap mee aan tafel zitten, meen het kartel.

    Open agenda
    De dialoog moet met een open agenda van start gaan en ervoor zorgen dat het akkoord tussen de gemeenschappen op federaal niveau uitmondt in een grondwetswijziging en de nodige (bijzondere) wetten. "De staatsinrichting, de bevoegdheidsverdeling en de financieringsafspraken worden beheerst door de principes van wederzijds respect, territoriale integriteit, solidariteit, subsidiariteit, efficiëntie en financiële en fiscale verantwoordelijkheid", luidt het verder.

    Parlementaire procedure B-H-V
    Laatste voorwaarde voor het kartel is dat de parlementaire procedure inzake de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde verder zijn gang moet kunnen gaan. De federale regering mag geen initiatieven terzake nemen, stelt CD&V/N-VA.

    "Geen garanties, da's jammer"
    "De drie bemiddelaars zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de Vlaamse partijen de noodzakelijke garanties te bieden. Het kartel betreurt dit. Voor CD&V/N-VA blijven bovenstaande garanties noodzakelijk", besluiten CD&V-voorzitster Marianne Thyssen en N-VA-voorzitter Bart De Wever. (belga/vsv)

    Bron: 'Het Laatste Nieuws' 31/07/2008


    23-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kamerdebat.

    Na het volgen van het kamerdebat deze voormiddag heb ik voor het ogenblik er genoeg van.
    Het was voor mij een schijnheilige bedoening ,een echt circus,allemaal pipo's.
    Ik ga er even uit,tot 31 Juli dan zien we wel.
    Aan alle bloggers een prettig verlof en tot later.
    Vergeet niet van Uw mening te laten kennen in het gastenboek.
    Vliegt de blauwvoet ,storm op zee,op 1 Augustus,of vergis ik mij !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    22-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat nu weer ?
    Vlaamse geschiedenisles schokt Le Vif
    Vlaamse geschiedenisboekjes voorzien het einde van België al, kopte Le Vif/L'Express vorige week. Het blad is geschokt door Vlaamse lesboekjes die de leerlingen informeren over de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië, over het Vlaamse geld dat jaarlijks naar Wallonië vloeit, over de taalstrijd, enz. Na een uiteenzetting over de actuele Vlaamse thema's vraagt het boekje Historia 6 de leerlingen of zij niet denken dat de Belgische federatie aan zijn eind gekomen is. De vraag stellen is hem al haast beantwoorden, schrijft LeVif, en de omslag van het boekje toont de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië al.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gisteren 21 Juli.


    Vandaag 21 juli
    is het onze
    Nationale
    Feestdag

    of wat er momenteel
    nog van overblijft....



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Separatisten waar ?

    Waar zitten de separatisten?

    Jan Van de Casteele 21-07-2008

    De Standaard peilde naar de Vlaamsgezindheid van de kamerleden. De manier waarop was niet bepaald wetenschappelijk, de resultaten voorspelbaar. Een paar signalen: de kamerfractie van sp.a is conservatief, die van Groen! merkelijk Vlaamsgezinders dan kopvrouw Vogels. (63 van de 88 Kamerleden konden of wilden antwoorden).

    De Standaard dwong de ondervraagden in een wat vreemd keurslijf: een scenario met vijf opties

    1 - communautaire status-quo

    2 - Vlamingen moeten hun eisen milderen

    3 - Vlamingen moeten voet bij stek houden

    4 - regio's moeten heft in handen nemen (confederalisme)

    5 - Vlaanderen moet eenzijdig onafhankelijkheid uitroepen

    Een overzicht:

    De sp.a'ers staan vooral op de rem

    Voorstanders van 'status-quo en verder regeren' zijn Renaat Landuyt, Hans Bonte, Christine Van Broekhoven en Ludwig Vandenhove (B-Plus). 'De Vlamingen moeten hun eisen milderen' vinden David Geerts, Maya Detiège, Dirk Van der Maelen en Jan Peeters.

    Bruno Tuybens is de enige in de kolom 'voet bij stuk houden, zelfs als dat een diepe crisis veroorzaakt'.

    Open VLD scoort nog zwak

    Gewoon niks doen (status-quo) zeggen Bruno Steegen, Yolande Avontroodt, Rik Daems, Herman De Croo, Guido De Padt en Geert Versnick. Willem-Frederik Schiltz kiest door de optie 'voet bij stuk houden' en met Luk Van Biesen en Maggie De Block heeft de partij toch nog een paar confederalisten in huis.

    Groen! verrassend?

    Alleen Wouter De Vriendt vindt dat de Vlamingen hun eisen moeten milderen. Drie andere groenen vinden dat de Vlamingen voet bij stuk moeten houden. 'De Vlaamse eisen zijn niet excessief'... 'Het zijn de Franstaligen die overdrijven met hun eisenpakket' (Stefaan Van Hecke), 'Op een aantal punten zoals BHV mogen de Vlamingen niet toegeven' (Meyrem Almaci), 'De Vlamingen mogen niet toegeven op BHV'... (Tinne Van der Staeten) het klinkt iets anders dan de toon die Mieke Vogels aanslaat. Een tweede signaal (na de dissidentie van de gemeenteraadsleden) dat vermoedelijk alleen Vogels nog enige 'vervlaamsing' van de partij in de weg staat. 

    Lijst Dedecker:

    'Voet bij stuk houden', stellen alle leden van LDD (inclusief JM Dedecker) terwijl Ulla Werbrouck het duidelijkst opteert voor confederalisme.

    CD&V kleurt behoorlijk Vlaams

    Niemand van CD&V situeert zich onderaan de lijst (status-quo of milderen). Gematigd ('voet bij stuk houden') zijn Roel Deseyn, Jenne De Potter, Leen Dierick, Nathalie Muylle, Katrien Schryvers en Ilse Uyttersprot, niet meteen de grote namen.

    Uitgesproken confederalistisch zijn Michel Doomst, Liesbeth Van der Auwera, Gerald Kindermans, Mia Deschamphelaere, Mark Verhaegen en Stefaan De Clerck.

    N-VA en Vlaams Belang voor onafhankelijkheid

    De voltallige Kamerfracties van Vlaams Belang en N-VA staan geplaatst in de kolom 'Vlaanderen moet zijn onafhankelijkheid uitroepen'. Rita De Bont (VB) vertoeft met Bart De Wever een kolommetje lager.

    'Confederalisme onderhandeld door de regio's is het meest realistische scenario. Dat zal op termijn trouwens sowieso toto onafhankelijkheid leiden', noteert Rita De Bont.

    'De regio's kunnen het best bekijken wat ze nog samen willen doen in een Belgische bondsstaat', zegt De Wever.

    Beide laatstgenoemden spreken over regio's. We zullen er maar van uitgaan dat ze in het scenario van hun toekomst Brussel niet noodzakelijk als tweede van drie gesprekspartners aanzien? En er wel van uitgaan dat ze bedoelen dat het confederaal model langs Vlaams kant moet worden gedragen door iets als een Vlaams Parlement. 'België bestaat vandaag uit twee volkeren, met een eigen identiteit en met een eigen cultuur', zeg dat grondwetspecialist Robert Senelle het gezegd heeft (Knack, 18 juli)


    21-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reaktie graag in het gastenboek.

    maandag, juli 21, 2008

    Gelukkige verjaardag België!

    Kan iemand mij eens zeggen waarom Google vandaag uitpakt met de Belgische driekleur in haar logo? Wil Google hiermee een Belgicistisch statement maken, of weten zij echt niet beter?

    Zijn de programmeurs van Google misschien de enige personen op deze aardkloot die de laatste maanden niets over de interne Belgische problemen en gevoeligheden gelezen of gehoord hebben?

    En waarom moest koning Albert II per se zijn heilige broer Boudewijn ophemelen in zijn 21-julispeech als "visionair"?

    Een volk krijgt de leiders en koningen die het verdient! Happy birthday Belgium! En aan alle lezers: prettige "nationale" feestdag!
    Reaktie
    en
    opmerkingen
    in het gastenboek.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedenkingen op 21 juli.

    Vlamingen op Nederlandse radio over Herenigde Nederlanden

    Jan van de Casteele 20-07-2008

    Op donderdag 17 juli 2008 was er in het ochtendprogramma "De ochtenden' op de Nederlandse Radio een 2,5 uur durende thema-uitzending over "De Herenigde Nederlanden". (Dagdromen over een fusie Nederland-Vlaanderen). Hierin onder meer gesprekken met Carl Huybrechts, Etienne Vermeersch, Siegfied Bracke en VVB-voorzitter Eric Defoort.

    De uitzending bestond uit drie luiken 

    Een Belgische regeringscrisis hangt in de lucht. Ook de Nederlanders volgen dit spektakel met belangstelling.

    'Opnieuw dreigt het spaak te lopen tussen de Walen en de Vlamingen. Het land is broos en zou binnen afzienbare tijd zelfs kunnen barsten. Sommigen dromen al openlijk over deze breuk - en zelfs al over een mogelijke hereniging van Vlaanderen met Nederland', aldus de programmamakers.

    Radio 1 De Ochtenden droomde donderdag 17 juli mee met gesprekken, discussies en reportages over dit thema.
    Vlaamse en Nederlandse voor- en tegenstanders van de fusie kruisten er de degens. 

    09.00 uur: Historie en noodzaak van de hereniging
    Een discussie waarom er al dan niet een hereniging van de Lage Landen moet komen. Gasten zijn freelance journalist Chris Michel en oud-senator Andries Postma van het CDA. Ook buigen twee historici zich over de vraag: is het eerder geprobeerd, hoe liep het fout en wat is daarvan te leren? Te gast zijn Wim Berkelaar en Eric Defoort

    10:00Thema-uitzending: De Herenigde Nederlanden 10:00 uur: Passen we bij elkaar?
    Er is geen chemie en binding tussen Vlamingen en Walen - dat mag inmiddels duidelijk zijn. Maar hoe zit dat met Nederlanders en Vlamingen? De Ochtenden vraagt het aan een 'gemengd' echtpaar uit Etten-Leur.

    Is een fusie realistisch?
    In het laatste deel van de uitzending denkt een aantal gasten na over de toekomst: hoe realistisch is een fusie? Gasten zijn Piet Van Eeckhaut (SP.A) en Andries Postma (CDA).

    Wie de uitzendingen wil (her)beluisteren kan dat op http://www.ochtenden.nl/afleveringen


    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom altijd de waarheid verzwijgen ?

    De kloof: faillissementen treffen vooral Brussel en Wallonië

    Jan Van de Casteele 20-07-2008

    Het recordcijfer van maandelijkse faillissementen van juni 2005 (854) werd in juni 2008 overschreden (916). Over dit gegeven wordt in het debat over ‘wat goed voor de mensen’ al eens paniek gezaaid. Een ‘echt probleem’, weet je wel… Het gaat om cijfers van de "Federale" Overheidsdienst Economie. Altijd opletten als daar de bel rinkelt.

    Karel Van Eetvelt (Unizo) relativeerde al netjes een en ander (De Ochtend): het gaat vooral om starters, om kleine ondernemingen (1 tot 4 werknemers), om handel, horeca en transport.
    'Vorig jaar was er een recordaantal van 70.000 starters. Het is dus logisch dat er nu ook een hoger aantal faillissementen is', aldus nog Van Eetvelt. Volgens Unizo overleeft gemiddeld een kwart van de starters het eerste jaar niet.

    Het regionale verschil wordt vaak netjes verzwegen. In de maanden april-juli 2008-2007 was er een stijging met 9,1% in Vlaanderen, met 13,4% in Wallonië en met 17,4% in Brussel.

    Dat we in lekkere economische tijden leven, hebben we hiermee niet gezegd. Gestegen grondstoffen-, energie- en loonkosten – factoren waar België noch de regio’s heel veel vat op hebben - kunnen ook volgens Van Eetvelt in het najaar voor problemen zorgen.

    Cijfers: Statbel

    19-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K en V.V.B in aktie.

    Vlaamsgezinden betogen voor meer Vlaams in Brusselse rand

    rr

    Als het Taalaktiekomitee (Tak), het Halle-Vilvoordekomitee (Haviko) en de Vlaamse Volksbeweging (VVB) een autokaravaan organiseren door de Brusselse Rand, gaat bij de federale politie het alarm af. Het bleek nergens voor nodig, zaterdagmiddag tussen Zaventem en Wemmel. Een in een boomtop vastgelopen gele ballon en wat verkeershinder waren de enige feiten die de actievoerders voor een Vlaamser Vlaams-Brabant ten laste kunnen worden gelegd.

    Wellicht dachten de ordediensten dat de betogers François Van Hoobrouck d’Aspre (MR), de (niet-benoemde) burgemeester van Wezembeek-Oppem, een peer gingen stoven, want ze grendelden zijn gemeentehuis zaterdagnamiddag vakkundig af.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen we rekenen op het verleden?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De stoere krijgers van weleer,hadden wij ze nog een keer.
    Gwijde van Dampierre (links)en Robrecht van Bethune,hakten zij de fransen niet in de pan?

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En aktie is er nodig.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlaamse autokaravaan trekt door Brusselse rand

    Een karavaan van een vijftigtal wagens met Vlaamse actievoerders trekt zaterdag sinds 14.30 uur door een aantal gemeenten van de Brusselse rand. De actie is een initiatief van het Taal Aktie Komitee (TAK) met steun van de Vlaamse Volksbeweging en het Halle-Vilvoorde Komitee.

    De actievoerders willen de nadruk leggen op het Vlaamse karakter van de randgemeenten en de Vlaamse politieke partijen onder druk zetten.

    Die mogen volgens hen geen toegevingen doen aan de Franstalige vragen voor een uitbreiding van Brussel en moeten werk maken van de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat doet Bartje? op 31 Juli ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    N-VA mogelijk oppositiepartij na 31 juli     18/07/08
    Als de drie bemiddelaars op 1 augustus geen garanties voor een staatshervorming kunnen voorleggen, zal de N-VA de federale regering niet steunen. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever nog eens duidelijk uitgelegd in Terzake. "En dan volstaat het niet meer dat de Franstaligen op hun communiezieltje zweren dat ze het nu wel begrepen hebben", waarschuwt de N-VA-voorzitter.
    www.n-va.be/spot.asp

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef Uw mening in het gastenboek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    In geval van problemen is deze nieuwsbrief ook te zien op dit adres
     


      Vrijdag 18 juli 2008 Nr. 140
    710 abonnees + 2000 pageviews per week. Info
     

    Waals idee voor staatshervorming
    De Koning heeft het gevraagde ontslag van premier Leterme geweigerd en heeft drie personen advies gevraagd over wat nu te doen. Zij rapporteren rond 1 augustus. Als de gewesten de staatshervorming mogen voorbereiden dan
    wil de Duitstalige Gemeenschap meepraten. Meer bij Het Laatste Nieuws
    Deze week heeft het Waalse parlement alvast zijn idee over de staatshervorming geopenbaard: een federatie van 3 Gewesten waarin een iets vergroot Brussel een volwaardig Gewest wordt. Er kan een aparte Waals/Brusselse federatie komen voor de taalrelatie. Sociale solidariteit moet een landelijke kwestie blijven, fiscale concurrentie tussen de gewesten wordt afgewezen en met nieuwe taken moeten nieuwe budgetten meekomen. Meer bij 7sur7


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal er dan gebeuren? Wat denkt U ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Franstaligen moeten garanties vinden

    18/07/2008

    De koning heeft premier Leterme ontboden en heeft zijn ontslag geweigerd. Hij heeft drie Franstalige bemiddelaars aangeduid (François-Xavier de Donnéa, Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz). Zij moeten nagaan welke garanties mogelijk zijn om tot een geloofwaardige institutionele dialoog te komen. Zij krijgen daarvoor tijd tot eind juli.

    Deze opdracht beantwoordt aan twee essentiële eisen van CD&V:

    1. De bal ligt hiermee in het kamp van de Franstaligen. Het is nu aan hen om verantwoordelijkheid op te nemen.
    2. Vooraleer een dialoog wordt opgestart moeten er garanties zijn. Daarnaar wordt nu gezocht. De korte termijn – tot eind juli – garandeert ons bovendien dat de zaak niet op de lange baan wordt geschoven. Over minder dan twee weken weten we waar we staan.

    De ministerraad moet zich in die periode terughoudend opstellen. Ze verzekert enkel de noodzakelijke continuïteit.

    Marianne Thyssen


    18-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerbied van over de taalgrens.

    Waals salpeterzuur in Vlaamse wonde

    Jan Van de Casteele 17-07-2008

    Het Waals parlement trok in consensus duidelijke krijtlijnen (16 juli, resolutie). Hun ‘confederale interesse’ draait rond twee jokers: vastklampen aan de voorrechten (dat noemen ze ‘solidariteit’) en nog assertiever en vooral opener dan vroeger ten aanval trekken tegen de Vlaamse Rand.

    Samengevat komt de Waalse Resolutie neer op: federalisme gebaseerd op drie gewesten (1), solidariteit tussen Walen en Brusselaars via federatie Wallonië-Brussel (2), interpersoonlijke solidariteit via sociale zekerheid en interregionale solidariteit via de financieringswet (3) en géén fiscale autonomie (concurrentie) tussen de gewesten (4), geen nieuwe regionale bevoegdheden zonder middelen (5). Brussel moet volwaardig derde gewest zijn (6) en uitbreiden (7), de kaderconventie over de bescherming van de nationale minderheden moet worden geratificeerd. Alle Franstalige partijen spraken over ‘legitieme eisen’.

    De Vlaamse volksvertegenwoordigers zijn lekker met vakantie. Ze worden voorlopig niet teruggeroepen, besliste het uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement, dat wil wachten op federale duidelijkheid.

    Vl.Pro (ex-Spirit), Lijst Dedecker en Vlaams Belang hadden de bijeenroeping gevraagd. Vlaams Belang wil dat Vlaanderen een ‘actieve rol’ speelt en klaar is om het gesprek te voeren op basis van de Vlaamse resoluties uit 1999 en van het Vlaamse regeerakkoord.

    Als dat gesprek tussen gemeenschappen niets oplevert, moet Vlaanderen volgens Vlaams Belang ‘eenzijdig zijn autonomie verklaren’. ‘Neemt Wallonië daar geen genoegen mee, dan moet de boedelscheiding van België tot uitvoering gebracht worden’, onderstreept Dewinter.

    De partij wil 150.000 handtekeningen verzamelen voor 10 verzoekschriften die te maken hebben met het thema van de onafhankelijke Vlaamse staat.

    Op 17 of 18 juli komt de Vlaamse regering bijeen om zich opnieuw over het thema te buigen. Maandag kon ze nog om de hete brij heen, nu zal ze erin moeten bijten.

    Verstoppertje spelen of halfslachtig bezig zijn, het kan niet lang meer duren. Vlaams minister-president Kris Peeters dreigt in het federale moeras te worden getrokken. ‘Verbrand te worden’, zeggen veel CD&V’ers.

    Bovendien dreigt Peeters in een positie van drie tegen één terecht te komen, schreef Wim Winckelmans (DS, 17 juli) Vermoedelijk doelt hij op de minister-presidenten Demotte, Picqué en Lambertz. Hij had ook kunnen schrijven één tegen vier. Of was het naarvoor schuiven van Reynders ‘een graptje’?

    Guy Tegenbos legde in DS nog eens uit waarom Demotte nu plots toch wil meedoen

    - de federale staat ‘moet er ook bij zijn’ (lees MR en Reynders). ‘Demotte wil niét deelnemen als enkel hij en kris Peeters betrokken zijn. Alle gewesten en gemeenschappen moeten erbij zijn.’ Wat een gekte. Het leidt geen twijfel dat Demotte speculeert op meer gewicht in de schaal via het inzetten van het hele regiment Francofone gezagsdragers, afgevaardigden van zoveel francofone speeltuinen, maar ook van ‘bondgenoot Brussel’. Brigitte Grouwels bewijst Vlaanderen geen goede zaak door in naam van enkele tienduizenden Vlamingen in Brussel mee aan de kar van het derde gewest te trekken (haar voorstel is om ook Vlaamse Brusselaars en niet alleen Picqué bij het confederaal model te betrekken; oogt logisch, want over Brussel zal véél moeten worden gepraat, maar binnen het kader van de huidige besprekingen moet Brussel op zijn plaats worden gehouden: een stadsgewest mét grenzen, binnen Vlaanderen.

    - Demotte wil géén tijdslimieten. Terwijl sommige CD&V’ers zich uit de naad werken om de koning op 21 juli te laten uitpakken met een reddingsscenario voor het oude België.

    - Demotte wil géén Copernicaanse revolutie, zoals Vlaams minister-president Peeters die omschreef (federale staat secundair en draaiend rond deelstaten in plaats van omgekeerd). Lees: de Vlamingen kunnen een grote staatshervorming op hun buik schrijven

    Het is duidelijk dat de francofone minderheid van dit land – nu officieel bevestigd via de eisen van het Waals Parlement – salpeterzuur strooit in de open wonde van de Vlamingen: de wonde van de immense verdeeldheid, die niet alleen de Vlaamse politieke klasse aantast, maar ook CD&V zelf.


    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat U zien op de autokaravaan.
    VVB autokaravaan
    De vlaamse politieke partijen moeten zich laten zien,CDenV,NV-A,LDD,VL-Belang enz laat de bewoners van de rand zien dat gij bekommerd bent om hem.
    Laat de leeuw los in de rand,maar hang het beest niet uit.
    Stuur die franse politiekers de taalgrens over,franse ratten rol Uw matten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedenkingen in de kroeg.

    De intellectuele knokploeg verandert van tactiek

    Jan Van de Casteele 16-07-2008

    Het hele orkest van tegenstanders van meer Vlaanderen, de hele intellectuele knokploeg die CD&V dertien maanden (en langer) onophoudelijk frontaal aanviel, niet zelden onder de gordel, wordt dezer dagen met veel ijver in stelling gebracht voor een nieuwe poging om het kartel te breken.

    Even kijken naar het geschut in één krant. ‘Toogpraat’, noemt Yves Desmet (De Morgen) de vraag naar een grote staatshervorming mét garanties en datum. ‘Zo ne goeie hebben wij nog niet gehad, had, had...’, jubelt hij over Leterme en het (plots interessant bevonden) idee - (‘nog zo dom niet’) - van een confederale conventie, die ‘contouren uitwerkt’ voor na 2009. In de volksmond ‘voor na het jaar stillekes’... Opvallend hoe hardnekkig De Morgen partij blijft kiezen voor een status-quo, en derhalve voor de eis van de Franstaligen.

    Nochtans vis je met enige moeite uit dezelfde krant wat er schort aan die zogezegd ‘confederale’ optie:

    1. De Franstaligen zouden niet Demotte, maar Reynders als voorzitter naar voor schuiven, én bovendien ook Picqué. Tussenstand: 1 (Vl) – 2 (Fr.) 2. Kartelpartner N-VA kan zoiets niet slikken, dus is dit scenario voor CD&V zelfverminking, ... tot de terugval in een tweederangsrol, of in de oppositie hierop volgt. 3. De reacties van de CD&V-basis (en zelfs van tenoren) laat er geen twijfel over bestaan dat velen binnen de partij dat niet pikken en zullen afhaken als kiezer (of verkozene) 4. De Franstalige interpretatie van confederalisme is wel heel doorzichtig: ‘een paritaire senaat en de federale kieskring’, met een ‘aanpassing van de financieringswet’ (ze krijgen nog niet genoeg transfers), met ‘een uitbreiding van Brussel’ en met het uit de keuken gooien van BHV tot na de verkiezingen van 2009.

    In de krant worden de klassieke steunpilaren van het koninkrijk achter de microfoon geplaatst

    1. Marc Eyskens (zoals gebruikelijk vervolgens ook koning van Voor de Dag en het TV1-journaal) 2. Louis Tobback (‘het is Letermes fout’) 3. ACW, met het stokpaard van de economische crisis die de schuld zou zijn van de Vlaamsgezinden 4. Het VBO (Rudi Thomaes), met hetzelfde stokpaard 5. Een anonieme ex-VU’er die Bourgeois mogen afmaken (‘sluipschutter’, ‘duikboot’) 6. Open VLD, bij monde van Bart Somers: ‘De ergernis over N-VA is erg groot bij ons...N-VA heeft voor ons de bonen gevreten’. 7. De Franstaligen, die zich uitspreken voor een confederaal model, maar wat voor een... Een staatshervorming ‘achter de muren van nooit’, te bakken in de oven van werkgroepen en met als ingrediënten ‘een paritaire senaat en de federale kieskring’, met een ‘aanpassing van de financieringswet’ (ze krijgen nog niet genoeg transfers), met ‘een uitbreiding van Brussel’ en met het uit de keuken gooien van BHV tot na de verkiezingen van 2009. 8. Belgicist Dave Sinardet (‘Leterme heeft de verkiezingen niet gewonnen met communautaire thema’s) 9. Jos Bouveroux, de VRT-specialist die ons binnenkort op ‘zijn’ tv zal voorlichten over de staatshervorming (‘Met een big bang hebben enkel de radicalen en de populisten belang’), voorstander ook van dialoop met de drie minister-presidenten (dus met twee Franstaligen en één Vlaming) 10. Geert Buelens (Pavia-fanaticus), die de armtierige peiling van Marc Swyngedouw als argument inroept (‘slechts 9 procent is voor de splitsing van het land’) en ontkent dat CD&V in 2007 (ook) een communautaire campagne heeft gevoerd. 11. De klassieke lezersbrievenrubriek met de onvermijdelijke Staf Dewilde, ultra-belgicist Andy Vermaut (BUB) en nog een paar lezers die beweren dat ‘niemand’ bekommerd is om een staatshervorming. 12. Eigen raspaard Walter Pauli, die betreurt dat CD&V niet meer ‘staatsdragend’ is (zoals CVP). Leuke analyse: het is de eigen achterban die Leterme voetje lichtte. Partijbelang boven staatsbelang. Niet vies van paradoxale gedachtekronkels weet Pauli dat die achterban omwille van ‘portemonnee, kinderen en job’ Leterme dan weer niet zou volgen... Een stuk dat alleen Pauli zelf misschien begrijpt.

    Het hele orkest van tegenstanders van meer Vlaanderen, de hele intellectuele knokploeg die CD&V dertien maanden (en langer) onophoudelijk frontaal aanviel, wordt de komende dagen ongetwijfeld in stelling gebracht voor een nieuwe poging om het kartel te breken.

    Yves Desmet vindt verkiezingen ‘niet het beste idee’. De man die al maanden beweert dat niemand wakker ligt van het communautaire, voelt blijkbaar dat er aan die redenering iets niet klopt. Een man met schrik voor de democratie?


    16-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mopje (of toch werkelijkheid.)

    Ergens in Wallonië staat een groepje stadsarbeiders een sigaretje te roken aan een bloemenperkje waar ze onkruid moeten wieden.

    Op de rugzijde van hun werkkledij staat een mooie Vlaamse leeuw geborduurd.

    Een Brusselaar komt voorbij en fronst de wenkbrauwen.

    Enigszins geïntrigeerd en geërgerd vraagt de Brusselaar:

    “Waarom staat er een Vlaamse leeuw op uw kledij?’

    Waarop de arbeiders antwoorden: “Dat is onze sponsor!”


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pro Flandria.

    16-07-2008

    PRO FLANDRIA

    RIEN NE VA PLUS

    In november 2005 reeds stelde de Vlaamse intellectuele denkgroep “In de Warande” op basis van een nuchtere, cijfermatige en zakelijke analyse dat voor Vlaanderen en óók voor Wallonië het statuut van zelfstandige lidstaat binnen de Europese Unie de beste kansen en stimulansen bood om de enorme uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

    Ook voor Pro Flandria, het onafhankelijk Vlaams netwerk van ondernemers en academici, moet Vlaanderen dringend zijn lot in eigen handen nemen en moet België, naar het voorbeeld van Tsjechoslovakije, vreedzaam worden gesplitst.

    De fundamentele meningsverschillen in België verhinderen elk vorm van deugdelijk bestuur en brengen de Vlaamse welvaart in gevaar. Het Belgische model is niet langer geschikt om met kans op succes de grote sociaal-economische uitdagingen aan te gaan omwille van de inefficiënte structuur, de chaotische bevoegdheidsverdeling, het totaal gebrek aan vertrouwen én het feitelijke vetorecht van de franstalige minderheid ten opzichte van de Vlaamse meerderheid.

    Pro Flandria vraagt dan ook dat álle Vlaamse partijen op dit mogelijks historisch moment hun partijpolitieke berekeningen vergeten en zich bereid verklaren het gesprek aan te gaan om te zien hoe zij de noodzakelijke Vlaamse onafhankelijkheid kunnen voorbereiden en bekomen om aldus de kansen op welvaart voor Vlaanderen veilig te stellen.

    Dr. Gui Celen
    Voorzitter Pro Flandria
    15 juli 2008


    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!