MOOI, MOOIER.......DIEST / VOS SCHAFFEN / DIEST 29/11/2008
MOOI, MOOIER .DIEST.
VOS SCHAFFEN.
DIEST.
Diest ligt op de grens van de Kempen en het Hageland aan de Demer. De oude stad heeft prachtige gebouwen en het ommeland heeft prachtige natuur en wat Kempische bossen. De wandeling brengt ons langs een paar van deze prachtige gebouwen.
Het eerste wat we tegenkomen is het Het Hoekhuis De Roskam uit den16de eeuw deels uit vakwerk. Op de Grote Markt staan een hele reeks 17de en 18de eeuwse gevels mùet mooie namen als De Gulden Boom De Korenbloem, De Lelie en De Keyzer. De wandeling brengt ons langs een paar verdwenen brouwerijen, de Cerckel is de eerste waar we aankomen. 100 jaar geleden telde Diest 43 brouwerijen.
Met de sluitingen van de brouwerijen Cerkel, Duysters en Ooms in de jaren 70 was het doek definitief gevallen over het roemrijk bierverleden van Diest. Er resten nu nog alleen leegstaande en wegkwijnende brouwerijgebouwen. De aloude bierglorie van Diest was stervende. Gelukkig, in 1995 brengt Marc Beirens weer leven in de brouwerij Duysters. In het naburige Zichem was hij zaakvoerder van een groot dranken verdeelcentrum gespecialiseerd in abdij- en trappistenbieren.
Naast deze functie wou hij ook creatief met bier bezig zijn. Een deel van brouwerij Duysters werd opgeknapt en ingericht als gelagzaal met huisbrouwerij. Met een diploma van biochemie op zak en de aankoop van een tweedehands installatie van een Parijse thuisbrouwerij was alles voorhanden om weer Diesters bier te maken. Het hele proces van brouwen tot bottelen en etiketteren gebeurt ter plaatse. De naam van het bier Loterbol verwijst naar een historisch Diesters spotfiguurtje. In de Sint Sulpiticuskerk in Diest versieren deze figuurtjes uit hout gesneden het koorgestoelte. Loterbol betekent een keiknappe gast (=bol) die de kunst bezit om leute (=lote) te maken.
Door het bier te drinken ben je goed op weg een echte loterbol te worden. De loterbol bruin is een volmondig zwaar (8 % vol. alc.) en donker bier. Het eerste mondgevoel is zoetig maar de afdronk is uitgesproken bitter van gebrande mout. Geluk hebben we vandaag de brouwer is daar en nodigt ons uit voor een bezoek. Na ons bezoek komen we terug in het centrum en wandelen l angs de voormalige brouwerijen De Drie Kronen en De Palmboom we verlaten het centrum en gaan langs de vestingen, het Leopoldfort. Deze werden tussen 1837 en 1844 gebouwd.
De indrukwekkende citadel is nu de kazerne van het eerste bataljon parachutisten er zijn nog meer resten van de vestingen. Nu komen we in het begijnhof van Diest is een historische stadswijk in het noordoosten van de oude binnenstad van Diest waar vroeger de begijnen woonden. Dit begijnhof rekent men tot het stadstype, hetgeen betekent dat de huizen langsheen straten staan (zoals in een `ministad') en niet rondom een groot centraal plein.
Com in mynen hof, myn suster bruyt staat te lezen op de barokke toegangspoort van het begijnhof. De poort staat er sinds 1671. Het begijnhof is veel ouder werd gesticht in 1253door Arnold IV. Toen de poort gebouwd werd woonden er 400 begijntjes de laatste twee verlieten het begijnhof in 1928. We verlaten het begijnhof en komen De Warande thans een park.
Hier stond de burcht van de Heren van Diest. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling met veel prachtige bebouwen, een stukje geschiedenis, wat natuur en de Demer en wat lekker Bier. Dit is een wandeling die lang bijblijft.
MARCHE INT. DU PLATEAU / LES PIQUANTS HERVE / HERVE 15/11/2008.
MARCHE INT. DU PLATEAU.
LES PIQUANTS HERVE.
HERVE.
Het Land van Herve! Dat is het gebied tussen Vesder en Maas, bestaande uit 450 km² wallenlandschap, boomgaarden met fruitbomen, hagen, akkers en culturen, rivieren en beekjes, een nu en dan bebost heuvelachtig gebied, maar altijd weer pittoresk . Hoe kun je een prachtige streek met een rijk verleden en vol met traditie beschrijven?
Ik vond volgende tekst van Thomas Lambiet Historicus:
Het Land van Herve: een charmant tafereel.
Het « Land van Herve» ? Dat is het dan: een veelvoud van dorpjes die ingebed liggen in dit gedeelte van Luik dat zich uitstrekt tussen de Maas en de Vesder en dat in het noorden en in het oosten begrensd wordt door Nederland en Duitsland. Dit is het hart van de multiculturele Euregio die in ver vervlogen tijden het hart vormde van het grondgebied van de Eburonen waarvan de aanvoerder, Ambiorix, het de legioenen van Julius Caesar knap lastig maakte.In dit gebied vinden we sporen terug van alle tijdvakken. De eerste mens sleep hier silexsteen, een gesteente dat hier overal overvloedig werd aangetroffen. De «prehistorie ateliers van het Land van Aubel zijn internationaal vermaard. Met de komst van de Romeinen ontstonden hier grote landgoederen die de bewoners villa noemden.
De belangrijkste villa is ongetwijfeld villa Fouron die nadien een Merovingisch en nog later een Karolingisch paleis werd. Karel de Grote ging in de uitgestrekte bossen die het plateau bedekten ongetwijfeld jagen. Was zijn geboorteplaats niet Herstal en leefde hij niet in Aken?Vanaf het jaar 1000 raakte het grondgebied opgedeeld in een veelvoud van kleine Staten, de vrucht van de verkaveling van de keizerlijke fiscus ten gunste van de plaatselijke Heren. In het gebied tussen Vesder en Maas tellen we niet minder dan acht Staten. Het Hertogdom Limburg bekleedde de belangrijkste plaats in dit gebied, tot het in 1288 werd ingelijfd bij het Hertogdom Brabant. Vanaf deze periode is het gedaan met de zelfstandigheid en met een rol op het politieke toneel. De regio is dan niet meer dan een pion op het schaakbord van de Bourgondiërs, de Spanjaarden en Oostenrijkers. Op economisch vlak blijft het Land echter niet achterop. De stichting van de abdij van Val-Dieu in 1216 betekent een aanzienlijke spirituele stap voorwaarts. Bovendien zorgt deze abdij door de landbouwactiviteiten en meer bepaald door de ontginning en de verovering van nieuw land voor een enorme economische stimulans. Vanaf de 16de eeuw verandert dit ploegland geleidelijk in weideland.
De erg vochtige ondergrond blijkt zich beter te lenen voor dit type cultuur. Tegen het einde van de 17de eeuw zijn alle dorpen omgeschakeld. Precies vanuit deze mutatie ontstaat de markt van Aubel, op het raakvlak van twee culturen en dus op het ideale trefpunt voor de handel. Ook de productie van de kaas van Herve, die zijn unieke karakter aan een plaatselijke bacterie ontleent, vindt zijn oorsprong in deze periode. In de 18de eeuw helpt de steenweg Luik-Aken, die langs de bovenrand van het plateau loopt de regio uit haar isolement. De handel kan nu echt aantrekken. Ook de nijverheid krijgt hier met de bewerking van textiel, de exploitatie van kool en lood, de ontwikkeling van looierijen en de productie van schoenen voet aan de grond. Ja, de 19de eeuw is ongetwijfeld de grote eeuw voor het Plateau van Herve. In de schaduw van de fruitboomgaarden die op de weilanden worden aangeplant, ontstaan de stroop- en ciderfabrieken.
Dit is het begin van de voedingsnijverheid die ten nadele van de traditionele industrie, een faam krijgt die het Land van Herve en Aubel verheft tot een streek van kwaliteit. Dit rijke verleden schonk de huidige bewoners van het plateau een belangrijk en prestigieus patrimonium. De abdij van Val-Dieu is daar vast en zeker het paradepaardje van. Weg genesteld in de vallei van de Berwinne heeft deze abdij door het homogene karakter van de gebouwen en de zuiverheid van de lijnen temidden van een unieke groene omgeving een uitgesproken charme bewaard. Kastelen zijn hier in overvloed. Ieder dorp telt er minstens drie. We citeren graag de kastelen van Bempt in Moresnet, van Streversdorp in Montzen, van Crawhez in Clermont of van Beauregard in Charneux.
Niemand die ongevoelig blijft voor het indrukwekkende kasteel van Bolland met de versterkte hoeve uit de 17de eeuw en het landsheerlijke verblijf uit de 18de eeuw. Al even prachtig zijn de hoofdgebouwen van de ontelbare hoeves die over het plateau verspreid liggen. In alle structuren treffen we natuursteen aan, die wijst op de rijkdom uit het verleden. In de 17de eeuw domineert de Maas-Renaissance met dikke muren en kleine vensters met dwarsbalken in steen. In de 18de eeuw doen Franse stijlen, waaronder Lodewijk XIV en Lodewijk VX, resoluut hun intrede. Dit is ook de periode van de opkomst van de dorpen die hun huizen met houten vakwerk de rug toekeren en opteren voor schitterende gevels in baksteen en natuursteen. Clermont, Charneux, Aubel, Montzen, Herve, behielden hun charme van ver vervlogen tijden en verenigden in harmonie oude gebouwen met moderne kenmerken.
Een wandeling hier vormt dus een constante verrijking, want afgezien van de typische huizen ontdekt u hier ook kerken, kapellen, oude kruisbeelden, en tal van monumenten verspreid in het wallenlandschap. Maar als de stenen op het plateau een ziel hebben, hebben de zielen ook een gezicht. Het zijn de mensen uit het verleden en het heden die deze regio tot een bijzonder Land maken en hebben gemaakt. Hun originaliteit? Een merkwaardige maar volledige assimilatie van de elementen die een invloed uitoefenden op hun evolutie. De bewoners van het plateau zijn in de eerste plaats onafhankelijke, vrije mannen en vrouwen die zich goed voelen in hun vel. Ze zijn trotse, moedige, noeste werkers en ietwat perfectionist. Hoewel ze wat hun ideeën aangaat eerder behoudsgezind zijn, zijn ze vanuit economisch oogpunt heel ondernemend en avant-gardistisch. Ze houden van lekker eten en feesten stoort hen evenmin. Maar hoe dan ook komt de familie altijd op de eerste plaats! Echt, met dergelijke personages blijft de verveling ver uit de buurt. Tot slot bewaart het Plateau van Herve altijd een uitgelezen plaatsje voor traditie en folklore. We kunnen niet voorbij gaan aan de oude broederschappen van openbare bescherming zoals de « Broederschap van Sint-Hubertus » in Aubel, die haast vijf eeuwen oud is, of aan de gastronomische broederschappen zoals de Broederschap van Herve, de Heerlijkheid van Remoudou of nog de Broederschap van levgos. De « Cavalcade » van Herve, die meer dan een eeuw oud is, is een meesterstukje van Waalse folklore. En dan zijn er nog de spijkerbomen, de beurzen, markten, legendes, Ja zeker, deze regio vloeit over van schatten uit het verleden, schatten die nog heel levendig zijn.
De vele waterlopen die in zilveren draden langs de hellingen van de heuvels naar beneden slingeren en hun weg door de valleien banen, een vruchtbare regio met boomvegetatie, een ontelbaar aantal kastelen en typische hoeven, charmante dorpen die tegen de hellingen aanleunen of verborgen liggen in de valleien, dat is het land dat men in België algemeen het Plateau van Herve noemt.
Thomas Lambiet Historicus - Maart 2002
Geen wonder dat het Land van Herve voor ons één van onze favoriete wandelstreek is. Steeds weer worden we getroffen door de schoonheid van deze streek of het nu lente, zomer herfst of winter is steeds weer beleven we hier een prachtige wandeling met heel veel mooie gebouwen en kastelen, geschiedenis en erfgoed is hier overal te vinden, maar vooral de prachtige natuur trekt ons aan. Wandelen in het Land van Herve is genieten met volle teugen.
MARCHE PROVINCIALE / COMITE PROVINCIAL DE LIEGE / WEGNEZ 11/11/2008
MARCHE PROVINCIALE.
COMITE PROVINCIAL DE LIEGE.
WEGNEZ.
Wegnez is een deelgemeente van de Belgische gemeente Pepinster. Wegnez ligt in de provincie Luik. De streek is gewoon prachtig en de omgeving is top.
Prachtige bossen en het golvend landschap met diepe dalen die ons op de heuvelrug een panorama schenken om van te dromen, genieten van al het moois wandelen we verder op het parkoer. De streek rond Pepinster is bekend voor zijn textiel verleden. Met als gevolg dat er prachtige kastelen en residenties liggen.
Wij kunnen van al deze prachtige gebouwen genieten. We komen zo aan het prachtige dorp Soiron, met zijn schitterende kasteel, ligt te midden de heuvels, velden en boomgaarden die afwisselend met doorlevende hagen en groepjes bomen zijn afgezoomd.
Bij de traditionele woningen, die zoals vaker in het Land van Herve in de Maaslandse renaissancestijl zijn gebouwd, heeft men gebruik gemaakt van baksteen, zandsteen en kalksteen voor de omlijsting van deuren en ramen. Vanaf de weg hebben we een prachtig panorama op Soiron daar beneden in het dal. Wij wandelen nog wat verder en komen langs het kasteel van Wegnez. Nog even en wij zijn terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling in een bijzondere mooie omgeving.
MARCHE DE L'ARMISTICE / CERCLE DES MARCHEURS DE SAIVE / HOUSSE 09/11/2008
MARCHE DE LARMISTICE
CERCLE DES MARCHEURS DE SAIVE.
HOUSSE.
Housse is een deelgemeente van de Belgische gemeente Blegny. Het is gelegen in het Land van Herve. Met zijn heuvelachtige plateaus is het in de eerste plaats een zuivelstreek, denk maar aan de beroemde kaas van Herve, hier in Limburg gewoon stink kaas genoemd. Maar ook de fruitteelt is van belang denk maar aan de Siroop van Aubel en cider Ruwet.
Wij wandelen vandaag in dit prachtige landschap, maar we worden ook naar een bijzonder monument gebracht. De Mijn van Blegny. In Blegny begon de exploitatie van de steenkool in de 15e eeuw, onder impuls van de monniken van de abdij van Val-Dieu. De steenkoolmijn van Argenteau-Trembleur, op het grondgebied van Blegny, is de laatste steenkoolconcessie in het Noorden van het Luikse Bekken.
De mijn werd definitief gesloten op 31 maart 1980, maar in 1978 was er al besloten om het gehele complex om te vormen tot toeristische site. Kenmerkend voor deze steenkoolmijn is dat ze niet zo diep is als de andere Waalse steenkoolmijnen. Sommige lagen komen zelfs aan de oppervlakte in de omliggende velden. Wij wandelen rond de terrils welke vandaag een bron van natuur zijn, met infoborden word ons verteld welke dieren, insecten, vlinders hier voorkomen de verscheidenheid is heel groot. Ook de verschillende planten zijn bijzonder en sommige komen alleen hier op de steenberg voor. Voor natuurliefhebbers is dit werkelijk een paradijs.
Maar ook voor erfgoedliefhebbers is hier nog veel te ontdekken. Door de perfecte bewaring van de mijn en de machines is dit een van de belangrijkste historische mijnen van ons land, gelukkig dat men reeds voordat men de sluiting overweeg de beslissing genomen dat deze mijn bewaard moest blijven. Hierdoor is er zowel bovengronds als onder de grond veel bewaard gebleven is het de enige mijn waar je nog kunt afdalen en ondergronds kunt gaan. Wij wandelen vandaag het domein op en gaan eens kijken op de terrils en naar de ophaalinstallatie van de steen wagentjes. Eigenlijk is het maar een eenvoudig gebouwtje met de motor en de lier. Maar wel goed bewaard. Wij wandelen verder en verlaten het domein.
Wij laten het complex achter ons en wandelen de prachtige omgeving in, hier komt het landschap van Herve heel goed uit. Het typische voor het Land van Herve zijn de wilde hagen, ze dienen niet alleen om de eigendommen af te bakenen, maar spelen een belangrijke rol in het vrijwaren van de lokale fauna en flora. We wandelen nog wat verder en komen aan de siroperie Lambert. We hebben vroeger deze eens bezocht en toen waren het zo vriendelijke mensen, maar nu zijn ze belangen niet meer vriendelijk je mag zelf geen fotos meer maken op het grondgebied. Je zou denken dat ze iets te verbergen hebben.
Gelukkig kunnen we van op de weg een paar fotos maken, het ziet er niet meer zo verzorgt uit als enkele jaren geleden. Vroeger hadden ze ook een klein museum maar dit is ook dicht. We wandelen verder en komen nog langs een prachtig boerderij. Deze is wel een uitzondering want de meeste boerderijen zijn eerder bescheiden en functioneel maar door hun eenvoud stralen ze de charme van de streek uit. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt.
Een prachtige wandeling in het Land van Herve met oude vergane industrie die een nieuw leven krijgt met het toerisme. De stroop heeft de tand des tijd te weten overleven en is nu een gegeerd product, zeker de kleinere stroopfabriekjes die op ambachtelijke wijze deze heerlijke toespijs maken.
Wandelbloggers der Lage Landen is een blog waar wandelaars hun verhaal vertellen en er dikwijls foto's bijplaatsen, met links naar de fotoalbums. Hier kun je prachtige wandelverhalen lezen. zeker eens doen.
Vertrek in de kazerne van de Genie in Jambes. Eigenlijk is het de genieschool. Jambes is een hartelijk dorpje aan de oevers van de Maas, waar het aangenaam wandelen. Jambes was lange tijd een akkerland; op de hellingen verbouwden de Cotelis wijn en hop en in de vallei kweekten de Masuis (tuinders) groenten, daar is nu niet veel van over gebleven. De hellingen van de Maas zijn bedekt met bossen.
Wij wandelen naar de maasoever, waar we kunnen genieten van de watervogels en op een draad over de Maas zit een hele rij Aalscholvers. Wij wandelen richting Namen, en al vlug zien we de Citadel boven op de helling. De citadel gelegen in een bosrijk domein van 8 ha. De panoramas zijn hier verrassend. De 2000 jaar geschiedenis die hier verteld wordt geeft ons een beeld van de belangrijkheid van deze plek. Van het kasteel van de Graven van Namen tot op heden.
Maar we wandelen eerst door het prachtige domein en de omliggende bossen. Langs de prachtige huizen en kastelen, we komen langs het kasteel waar de 3 koningen ooit geweest zijn. In 1692 de koning van Frankrijk Louis XIV, in 1823 koning Guillaume I van Nederland en in 1899 koning Leopold II van België. Het kasteel is gelegen in een prachtig bos.
We verlaten het bos en wandelen naar Namen, langs de prachtige huizen en het kasteel van Namen dan beklimmen we de Citadel, langs de gangen en de poorten. Langs de parfumerie in een voormalige legergebouw, 10 meter onder de grond rijpen de parfums van Guy Delforge. Ook langs het oudste gedeelte de burcht van de graven van Namen.
Als je op de heuvel van de citadel naar beneden kijkt heb je een prachtig zicht op de stad en de vele mooie gebouwen, hier kun je de kerktorens tellen. De citadel troont hoog boven de stad uit zon 220 meter hoog. De wandeling door het fort is altijd een heel bijzondere ervaring, wij dalen naar beneden en komen zo terug aan de Maas.
Vanop zijn paard kijkt koning Albert I naar de plek waar Samber en Maas samenvloeien. We wandelen nog een heel eind langs de rivier en de brug dan komen we terug aan ons vertrekpunt. Wij hebben genoten van de prachtige wandeling in het land van de Naamse Maas.
HEIDETOCHT / DE SCHOVERIK / DIEPENBEEK 03/11/2008.
HEIDETOCHT
WSV DE SCHOVERIK.
DIEPENBEEK.
Wij vertrekken met de wandeling om het Patersplein, waar het beeld van de mijnwerker staat. Wij schrijven ons in om met onze club te wandelen al jaren wandelen we hier in Diepenbeek en toch blijft het een aangename wandeling. De herfst met zijn mooie kleuren geeft de wandeling een speciale effect.
De roodbruine bladeren die nog op de bomen hangen, het tapijt van bladeren waar we door wandelen gewoon mooi. Er is wel altijd iets wat opvalt op en wandeling, en de ene keer is het de gebouwen de andere keer zoals vandaag zijn het de dieren die we op de wandeling tegen komen. Zoals de Bok die van rustig ligt te rusten.
We komen aan het kanaal dat we oversteken, en we blijven even kijken naar de boten die de sluis binnen varen. Het is toch altijd weer een spektakel het versassen van de boten, hoe het hoogte verschil overwonnen word. Wij wandelen verder en genieten van de mooie herfstkleuren. In een weide staan enkele herten ons aan te staren met hun lieve snoetjes.
We wandelen het bos binnen waar we van de paddenstoelen kunnen genieten met hun mooie kleuren. Langs het kanaal komen we nog relieken uit de oorlog tegen, de bunkers zijn bijna geheel opgenomen door de natuur, we wandelen nu het natuurreservaat de Maten in.
Dit uniek natuurreservaat is een prachtige streek om te bewandelen. We genieten van de wandeling en door het mooie landschap is het altijd weer een hele prachtige wandeling.
CANADEES WANDEL WEEKEND 1-2 NOVEMBER 2008 KNOKKE-HEIST.
MONUMENTENTOCHT
BEVRIJDINGSMARS.
KNOKKE HEIST.
Canadees Wandelweekend in Knokke-Heist, is de afsluiting van de Canadaweek 2008. Zaterdag is een monumententocht die ons doorheen Knokke-Heist met bijzondere aandacht voor de monumenten opgericht ter nagedachtenis aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We worden verrast door de historische context van de wandeling en de schoonheid van het landschap, vooral op zondag.
We vetrekken met de wandeling op het plein midden in de stad, dat het Knokke-Heist ernst is kun je zien aan de duizenden Canadese vlaggen die de stad versieren. Overal vlaggen die in de wind wapperen. Spijtig dat het de ganse dag regent. We wandelen langs de verschillende oorlogsmonumenten, die allemaal bebloemd zijn.
Dan wandelen we de dijk op, en gaan een eind het strand op, Jefke beleeft de tijd van zijn leven, hij is dol op water en strand. We wandelen een stuk door de duinen, hier is nog een prachtig stukje strand en duinen waar geen appartementen staan en waar je kunt zien hoe het ooit geweest moet zijn zonder al de bebouwing. We wandelen nu terug richting binnenland en komen aan de Visserskapel. Daarna komen we aan het Monument 14-18. Dan wandelen we naar de controlepost in het Strubbepark, hier is een heemkundig museum spijtig dat ze vandaag niet open gedaan hebben.
Na de controle wandelen we door de lanen van Knokke - Heist. De grote villas zijn hier wel opvallend aanwezig. Aan een grote vijver, hier staat het beeld van Ode aan de vrouw zo komen we terug aan op het plein met de verwarmde tent.
Binnen staan doedelzakspellers ons op te wachten en geven ons een muzikale aankomst. Wij blijven nog wat napraten over de wandeling, wij hebben een hotel geboekt in Zeebrugge voor een paar nachten, wij gaan nog even naar Blankenberge om naar het vuurwerk te gaan kijken. Wat een prachtig spektakel van 35 minuten was.
We keren naar Zeebrugge terug morgen de Mini Bevrijdingstocht.
Gelukkig is het weer vandaag een beetje beter, geen regen. We wandelen de stad uit om naar de polders te gaan.
De polderlandschappen met zijn authentieke dorpjes te midden van uitgestrekte velden met knoestige knotwilgen. We wandelen hier richting het Zwin. We wandelen naar de Hazegraspolder en keren zo terug richting oosthoek en dan terug langs het mondaine Knokke. Als we Knokke binnenwandelen word het duidelijk dat het hier om een herinneringsmars gaat, op de plaatsen waar de legers kampplaatsen hadden zijn nu terug in beeld gebracht.
Wij wandelen verder en komen langs de Vlindertuin. Hij is nu wel gesloten. Dan weer langs de prachtige huizen van Knokke. We komen zo terug aan de tent. Een fanfare speelt er mars muziek, wel prachtig om gade te slaan.
Wij besluiten om nog een ommetje te maken naar het strand en de dijk, wij wandelen de dijk af en komen aan het natuurreservaat De Zwinduinen en polders. Hier is ook de surfclub waar we kunnen genieten van een drankje en hapje en het zicht op de zee. Spijtig dat een weekend zee zo vlug om is, maar we hebben zeker genoten van de wandelingen en de kust.
Verscholen tussen Tongeren en Sint Truiden, midden in het vruchtbare Haspengouw, hier ligt Borgloon. Het charmante stadje lijkt zo uit de middeleeuwen gestapt. Zet de klok even stil, ontvlucht alle drukte en geniet van het prachtige, groene centrum van de fruitstreek.
ABDIJ COLEN
Zo kondigt Radio 2 de wandeldag aan, en op een gewone zondag klopt dit ook, maar op de Radio 2 wandeldag hebben we hiervan niks kunnen merken, volk, veel volk, parkeer problemen, teveel volk op de controlepost waar je niet aan een koffie kom komen, wij hebben al veel beter georganiseerde wandelingen gedaan. Voor wie Borgloon eens wil verkennen raden we een gewone zondag aan als het rustig is. Wij hebben gekozen voor de Katarakt wandeling. Wij wandelen naar de Abdij van Colen. Hier genieten we van het gloeiende landschap, de abdij waar nog een 7tal zuster wonen, ook hier is het Fruitstreekmuseum gehuisveste.
COLENVALLEI
FRUITLIJN
STOOMSTROOPFABRIEK
Als je even halt houd en de prachtige vallei van Colen in ogenschouw neemt heb je de perfecte indruk van hoe Haspengouw eruit ziet. De vallei met de beek en plantage met de boerderijen, de tegenover gelegen wijngaard, en de parochiekerk van kerniel, gewoon mooi. We wandelen over de oude spoorwegbrug en dalen af naar het fietspad, deze is gelegen op de oude spoorweg ook wel Fruitlijn genoemd. Wij wandelen richting Stationsplein, dat deze spoorlijn voor Haspengouw veel betekend heeft zie je nog in de stationsbuurt, 3 stroopfabrieken en stoommelkerij de weg van het station naar het centrum is de plaats waar de mooiste oude huizen van Borgloon staan.
FRUITPERSEN
STOOMSTROOPFABRIEK
Wij wandelen naar het Stoomstroopfabriek, waar vandaag en demonstatie fruitpersen is, iedereen kan hier zijn eigen fruit laten persen en het fruitsap meenemen, het pas hernieuwde plein van het Stoomstroopfabriek steken we over en gaan even de stroopfabriek binnen, de stroopstokers zijn nog aan het werk, wij wandelen nu de stationsstraat op en gaan voorbij de prachtige villas, al deze woningen zijn nu beschermd als monument.
Wij wandelen nu naar de Markt met het stadshuis en de onlangs aangelegde plein. Hier vetrekken de Katarakt wandelingen van Grootloon. Langs de Oude Berg, met de Burchtheuvel waar de burcht van de Graven van Loon stond. We dalen af, want Borgloon ligt op een heuvel, steken de Steenweg over en wandelen nu de Bolderberg op. Hier zijn de afgelopen maanden werken uitgevoerd om de natuur een heel nadrukkelijke deel te laten uitmaken van dit prachtige landschap, we klimmen Bolderberg op. Links liggen de resten van de Kersentoren uit de Kataraktserie. De eigenaar heeft hen dadelijk na de uitzending van de serie afgebroken, een stukje fruithistorie is verloren gegaan.
HUIS DONCKERS UIT KATARAKTSERRIE
STADHUIS
KANUNIEKENHUIS
Wij wandelen nu naar de Romeinse Kassei of Heerbaan, hier heeft men in een oude kersenweide een picknick plaats gemaakt, je mag men geloven in de lente als de oude kersenbomen in bloei staan en je kunt, op een zonnige dag hier je boterhamen opeten het is een feest. Vandaag is het niet zo goed weer, maar wij willen toch hier halt houden om onze boterhamen op te eten, het is er gezellig ver weg van de drukte en alle verkeer. De wandeling over de Romeinse heerbaan brengt ons naar het idyllische dorpje Grootloon, hier moet je zeker in de bloesemtijd komen, vele hoogstamboomgaarden zijn hier bewaard er en het nieuwe Katarakt wandelpad leid ons door de prachtige boomgaarden en velden. De glooiende akkers, de imposante boomgaarden en hoeves zijn een streling voor het oog.
De controlepost is in de Servaeshoeve, een Haspengouwse vierkantshoeve, waar de sporen van het stroopstoken nog aanwezig zijn, voor de tijd van de stroopfabrieken werd op de boerderijen stroop gestookt en werden stallen gebouwd om stroop te stoken, en je herkent deze aan de typische lagen daken. We verlaten Grootloon om terug naar Borgloon te wandelen, al vlug komt Borgloon kerk in zicht, niet moeilijk ze ligt op een van de hoogste punten van de stad naast de Burgheuvel.
SERVAESHOEVE
STROOPDAK
We wandelen terug langs het kasteel de Grote Mot. Dan via de Graef naar het centrum, wij dalen terug af naar de fruitveiling, het is er druk 8000 wandelaars hebben de weg naar Borgloon gevonden. Alhoewel we hier in onze eigen achtertuin aan wandelen zijn is het voor ons toch altijd aangenaam om te wandelen en genieten we met volle tuigen van het landschap en de mensen die hier wonen.
INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG / CHARLY'S WANDERCLUB / MONTENAU 25/10/2008
35. INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG
CHARLYS WANDERCLUB MONTENAU.
MONTENAU.
Montenau een deelgemeenten van Amel ligt aan de Ravel (fietsroute) van de Scheinenbett der Vennbahnstrasse. Deze fietsroute op de bedding van de Vennbaan is ook een deel van onze wandeling. Maar we wandelen eerst naar Inveldingen, een prachtig dorpje met een geklasseerd kerkje en een paar prachtige boerderijen. We klimmen naar boven en komen aan het kerkje.
INVELDINGEN
Dan wandelen we de Ravel-fietsroute op, hier is het prachtig om te wandelen en de herfstkleuren zijn nu op zijn best. We worden getrakteerd op prachtige zichten over het mooie landschap. We wandelen verder en komen aan de Place Saint Donat, een gezellig pleintje met een zitbank en een zicht op de kerk. Dan weer verder langs prachtige lanen in de bossen we wandelen een heel eind langs de Amel.
Het staatsbos Rohrbusch is een prachtige bos om in te wandelen, met naaldverliezende dennen die nu mooi geel kleuren en daarna afvallen. We wandelen terug richting Montenau om langs het klooster te komen, wij wandelen verder en wandelen een stukje langs de Goud groeven, rond 1900 waren verschillende goudmijnen in dit gebied. In 1919 werden de mijnen gesloten door de Duitse regering. Een postkaart uit 1911 laat deze goudmijn zien.
POSTKAART 1911/GOUDMIJN
AMEL
Altijd komen we wel iets te weten over de streek waar we wendelen, als je maar de infoplaten leest en wat tijd maakt om naar de mensen te luisteren, dit maakt voor ons het wandelen niet alleen een gezonde ontspanning maar je leert ook nog iets van de streek. We wandelen het dorpje weer binnen, langs de voormalige station ook hier weer een reeks infoborden met het verhaal van de Vennbahn.
Langs een van de beste en smakelijkste Schinkendrogerij uit de streek. De Montenauer Original Ardenner Schinken. We zijn zo weer terug aan ons vertrekpunt op de brug over de Amel. Een herfstwandeling met de wandelclub van Montenau. In de 25 jaar die we wandelen hebben we nooit een wandeling in Montenau overgeslagen, en toch blijft het elk jaar weer een prachtige wandeling met een weerzien van wandelvrienden.
HET VOORRECHT VAN GROOTOUDERS TE ZIJN IS DAT JE MET JE KLEINKIND NAAR SINTERKLAAS MOOGT GAAN, ALHOEWEL ONZE JELLE NOG MAAR 7 MAANDEN IS ZIJN WE TOCH MET HEM NAAR DE SINT GEGAAN SAMEN MET ZIJN NEEFJE SENNE EEN HEEL FIJNE NAMIDDAG.
MARCHE DE L'DERENE MASTOKE / LES CASTORS DES COMOGNES DE VEDRIN / NOVILLE-LES-BOIS 19/10/2008.
25E MARCHE DE LDERENE MASTOKE.
LES CASTORS DES COMOGNES DE VEDRIN.
NOVILLE-LES-BOIS.
Noville-les-Bois is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Fernelmont. Noville-les-Bois ligt in de provincie Namen.
Wij starten onze wandeling in het centrum van het dorpje, en dan wandelen we het dorpje uit. In de verte zien we het kasteel van Noville liggen. Beter gekend als het kasteel van Fernolmont. Dit prachtige kasteel is nog volledig intact met als middelpunt de donjon in natuursteen. Gelegen in een moerassige gedeelte is het gebouwd op houten palen. Nog steeds bevinden zich achter het kasteel grote vijvers, de kasteelhoeve bevind zich rechts van de ingang, in het verleden hebben we dit prachtige bouwwerk bezocht. Wij vatten onze wandeling aan en verlaten het dorpje om kennis te maken met de groene omgeving. Uitgestrekte velden met grote boerderijen. We komen langs de vroegere Siroperie en dan langs een copie van een windmolen. Hier is het aangenaam om te wandelen. Langs een prachtig veldkapel en dan de uitgestrekte velden in.
Controle pop één van de grote boerderijen, deze zijn hier wel indrukwekkend. Verder wandelen we langs de molen en dan komt het stadhuis van Noville in zicht. Een prachtig oude kasteeltje. Door het dorpje en dan komen we terug aan het kasteel van Noville.
Na de wandeling gaan we nog even terug naar het kasteel kijken. We lopen de laan met bomen af naar de ingang, spijtig dat de poort gesloten is, wij wandelen langs de muur en komen zo aan de zijkant waar we een prachtig zicht hebben op de binnenkoer en de donjon. Van hieruit hebben we een mooi zicht op de achterliggende vijvers. Aan de andere zijde ligt de kasteelhoeve die nog altijd uitgebaat wordt als landbouwbedrijf. Al bij al is het een heel fijne wandeling, wij hebben er met volle teugen van genoten.
We vertrekken in Aubin een gehucht van Neufchateau. We wandelen door een plantage met zicht op de kerk van Aubin. De neoclassicistische Sint-Laurentiuskerk in het oude gehucht Aubin die dateert van 1789-1791. Zij is de parochiekerk voor de hele deelgemeente.
Er bevindt zich een grafkapel uit 1714 van de graven de Hoen-Neufchâteau. We wandelen het dorpje binnen en worden aangetrokken door de grote kapel aan de kerk, gelukkig is er iemand binnen en kunnen we even in de kapel kijken, spijtig dat de kapel zo onderkomen is, het is wel een prachtig gebouw geweest, indrukwekkend in afmetingen, de grafkapel van de graven van Hoen-Neufchateau is een van de weinige grafkapelen van deze grote en omvang. In de koepel staat het wapenschild van de graaf van Hoen-Neufchateau. Ook het grafmonument is mooi. Wij verlaten Aubin en wandelen richting Neufchateau.
Controle in de parochiezaal met een prachtig kasteel. Da verder zien we in de verte het Fort Aubin-Neufchâteau maakt deel uit van de fortengordel rond Luik uit de jaren 1930. Na de val van het Fort Eben-Emael bood het fort van Aubin-Neufchâteau nog 11 dagen weerstand tegen de Duitsers. Na de capitulatie gebruikten de Duitsers het fort om te experimenteren met een nieuwe soort granaat. Alle metalen onderdelen zijn verkocht aan een schroothandel.
Wij wandelen verder door de prachtige omgeving, veel weilanden en stukjes bos. Door de vallei met op heuvel het prachtige kasteel. Deze dorpen hebben verschillende kastelen, we moeten zeker eens terug komen om deze allemaal eens te bezoeken en bekijken.
We wandelen terug naar Warsage, dit dorpje bezit nog verschillende prachtige boerderijen. Een wandeling die zeker de moeite waard is op nog eens te doen, tot volgende keer Marcheurs Alliance Warsage.