Vandaag ben ik er in gelukt om mijn vierde kookboek van Cauderlier te bemachtigen.
Het hadden er vijf moeten zijn , maar er zat één valse tussen, ook een interessant boek maar geen Cauderlier.
Nu heb ik :
- Het spaarzame keukenboek : Zevende uitgave , ergens van rond 1887
- Het spaarzame keukenboek : Twaalfde uitgave , ergens van rond 1922
- LEconomie culinaire : geen idee over de ouderdom, de
beginpaginas zijn verdwenen, maar zeker en vast niet zeer oud. ( Zeker
na 1886)
- Le livre de la fine et de la grosse CHARCUTERIE : vermoedelijk 1915 .( goede staat )
Al deze boeken zijn in miserabele toestand, ze zijn dan ook
duizenden keren gebruikt geweest in de keukens door de keukenmeiden van
de hogere burgerij, de pastoors, de notarissen en die van mijnheer den
baron. Nadien hebben ze nog tientallen jaren liggen verschralen op
zolder of in de kelder van de eigenaars of van hun erfgenamen.
Wat zegt u ? Nooit gehoord van Cauderlier ! ?
Nu, dit jaar, is het jaar van Cauderlier!
Er werd een nieuw boek uitgegeven om de man opnieuw in de belangstelling te brengen.
Zie hier : http://www.asg.be/cauderlier/
Om even kort te gaan : Philippe Cauderlier was een Gentse kok, die
het er zeker niet slecht van af gebracht heeft. Hij was traiteur te
Gent. Hij heeft gekookt voor de koning en nog voor enkele prominente
persoonlijkheden. Dit schrijft hij ook in zijn boeken !
Hij heeft ook verschillende kookboeken gemaakt die in zijn tijd zeer
succesvol waren. De oorspronkelijke werken waren Franstalig, maar ze
zijn ook vertaald in het Nederlands. Sommige werken zijn nooit vertaald
geweest. Nochtans kende de man ook wel Nederlands, t is te zeggen
schuuën Gents, of Brussels, want hij heeft ook in Brussel gewoond en
werd geboren in Antwerpen. (Er is geen enkele foto van hem beschikbaar
!)
Deze boeken werden op enorme oplages verspreid, zowel in België als
in Frankrijk en zijn tot in de jaren 1930, het standaardwerk geweest
voor de toenmalige keukenmeiden.
Het is de uitgeverij Hoste die de verspreiding verzorgde. Cauderlier was gehuwd met een dochter van de uitgever ! Deze uitgeverij zorgt nu nog steeds voor Het volk !
Nadien heeft het kookboekje van de Boerinnenbond de vlag overgenomen.
De keuken van Cauderlier was geschreven voor de keukens van de aristocratie, de notabelen.
Het boek van de Boerinnenbond gaf instructies aan de gewone
landbouwersvrouwen. Daar werden geen truffels, ganzenlever en andere
liflafjes gebruikt.
Onze Cauderlier is dan vele tientallen jaren in de vergetelheid
verdwaald tot de Academie voor streekgebonden gastronomie , afgekort
tot ASG , een heel nieuw boek over Cauderlier gemaakt heeft. Zij
hebben zijn boeken terug te voorschijn gehaald.
De werken van de man zijn dan ook niet te onderschatten, hij behoort tot een groep van koks die einde 19e eeuw furore maakten.
Hij is beginnen schrijven in 1860 en is blijven schrijven tot 1886.
Hij behoorde tot een groep van gereputeerde Franse chefs wiens naam nu nog steeds voorkomt in vele gereputeerd gerechten.
Toch was hij een beetje verbitterd ten opzichte van de Franse chefs. Hij moet daar enkele tegenwerkingen gekregen hebben...
Mocht er iemand nog een boek van hem te koop hebben ....smiley...
Zet maar in het gastenboek.
16-10-2005, 00:00
Geschreven door Nicolay 
|