Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sardientjes

    Enkele dagen geleden ben ik nog eens naar de Marokkaanse vishandelaar geweest. Dit zeer tegen de zin in van Ben. Ben is een Belgische vishandelaar, goeie vriend van mij.

    Per toeval had ik zo wat “troubles” met mijn auto, niks ergs hoor maar een bezoek aan de garage was echt nodig. De technische controle aanvaard niet dat je met een autoband rondrijd met een snee erin...!

    In het terugkomen van de garage rijd ik dan onvermijdelijk voorbij een kleine vishandel, amper zichtbaar vanaf de baan. Ik zal zijn naam noemen, om de Antwerpenaren en aangelanden de kans te geven om er eens een kijkje te gaan nemen. Geen reclame, absoluut niet !

    Het zijn zeer vriendelijke jongens, wat dacht je ? Toch geen vrouwen in een Marokkaanse winkel zeker ?

    “Ibn Batutta” , dat is de naam van de winkel, juist voor grens Antwerpen, Hoboken, op het Kiel... als je van Antwerpen komt. Van Hoboken uit is het net andersom...

    De vitrine is amper zichtbaar omdat ze boven ooghoogte staat.

    Ibn battuta was een Marokkaans ontdekkingsreiziger, een verkenner... Wat hij verder met een viswinkel te maken heeft weet ik ook niet...

    Een zeer sobere winkel maar kraaknet, niet open voor tien uur ’s morgens, dan zijn ze, de jongens, naar de Brusselse groothandelaars om er een nieuwe voorraad vis op te halen.

    Een aanbod, iets ongehoords, alles wat je, je maar kan voorstellen maar vooral de typische Middellandse zeevissen zoals ansjovisjes, inktvissen, bogas, calamares, klein grut voor soep, grote roze garnalen en sardientjes...

    Ook kabeljauw, tongen en zalm, daar niet van, dat is er allemaal en in prachtig verse toestand...

    Kongeraal, voor de tajine... de coq rouge... wat een prachtige mooie vis is dat...?

    Ook Afrikaanse vissen zoals de “capitaine” en de corvina, de maigre, allemaal vissen waar wij hier bij de standaard visboer maar kunnen van dromen...

    Het grote probleem; er zijn geen prijzen vermeld. Alle vissen liggen netjes uitgestald in het ijs maar zonder prijskaartje. Dat moet je er maar bijnemen of de prijs vragen.

    Als ik de totaalrekening vraag kijken ze zo eens eventjes naar mijn “teut” en daarvan zal waarschijnlijk ook de prijs afhangen...

    Ik heb voor twee pietermannen (vive), waar vind je dat nog, wat is dat trouwens, en een twaalftal kraakverse sardientjes vier euro en tachtig cent betaald. Als jullie nu volgende keer daar het dubbel moeten voor betalen dan is dat mijn fout niet...! Je had dan maar wat vriendelijker moeten kijken.

    Als je een discussie wil aangaan, geen probleem, ik heb even geteld, de jongens spreken ongeveer zes talen, waaronder Antwaarps...Spaans, Portugees, Berber, Frans en natuurlijk ook Arabisch...

    Wil je hebben dat ze de vissen kuisen, slecht Vlaams woord, dat de vissen van hun ingewanden en ongerechtigheden ontdaan worden, dan moet je het wel degelijk vragen. Anders word het een plastic zak met alles er in... en wegwezen...

    Vooral in de voormiddag als het druk is... Maar eens ze je kennen gaat alles een stuk vlotter.

    De titel van dit stukje is toch : sardientjes !

    Wel ja, ik heb dus sardientjes gekocht, verse, kraakverse sardientjes....

    Wat zitten wij nu eigenlijk te zagen over de prijs van tong en tarbot en kabeljauw...?

    Koop sardientjes, Vijf eurootjes per kilo. Prachtige vis en uitermate lekker.

    Maar de jongens zullen de visjes niet ‘kuisen”! Dat moet je zelf doen. Daar wringt hem het schoentje de laatste tijd. Wie kan dat nog ?

    Dat is eigenlijk allemaal zeer jammer. Zoveel goeds gaat er aan onze neus voorbij, gewoon door onkunde en onkennis...

    Waar zouden we het ook nog geleerd hebben ?

    Voor sardienen is het eenvoudig hoor. De Portugezen en ook de Fransen nemen de sardien, zo met alles er op en er aan, oren, kop en poten en wippen ze op de barbecue... Zelfs de ingewanden blijven er in, ook de schubben blijven er aan...

    Dan komt het probleem. Hoe eet ik dat beestje nu op. De meest onhandige begint dan met de het visje in stukken te snijden en dan wordt het een regelrechte ramp...

    Iets dat ons niet meer aangeleerd werd. Waarom? De moeders hebben het ook niet geleerd. Kindjes eten vissticks en alle vis waar graatjes inzitten dat is voor grote mensen, maar die grote mensen weten er ook geen blijf meer mee... Ze hebben alleen vissticks leren eten !

    Zielig is dat ...

    Tongfilets van 40 euro per kilo ruw gewogen... Mooi hoor, prachtige vis!

    Tarbot, de echte dan, ik durf nog niet aan de prijs te denken...

    Lotte, staartvis, herinner ik mij nog, die werd vroeger gewoon terug overboord gegooid, zo een lelijk beest. Vermits er geen graten inzitten; kijk nu eens naar het prijskaartje...!

    Er zitten geen graten in. Dan is de vis geschikt voor Vlaamse consumptie...

    Omega drie, dure pillen bij de apotheker of bij diverse dubieuze handelaars. Zelfs de margarinefabrikanten maken nu reclame voor hun synthetische rommel met omega drie vetten.

    Heeft iemand er al eens op gelet dat margarine nu meer kost dan echte boter ???

    Weten jullie trouwens nog wat boter is ? Dat komt van de koe... Een lelijk beest...

    Al eens een klont margarine laten bruinen in een pan en dan even goed de geur ervan opgesnoven? Walgelijk, dat ruikt naar vis... Maar dan wel naar synthetische vis...

    Sardientjes, vijf euro per kilogram, soms zelfs minder, vliegensvlug gaar even in de pan met en scheut olie. Dit keer mag het olijfolie zijn en een snufje gehakte look er over en wat grof zout. Omega drie is inbegrepen in de prijs...gratis.

    Hemels eten is dat...

    Het barbecue seizoen komt er aan...

    Nu nog met mes en vork leren eten en vooral, hoe fileer ik een visje en toch nog wat eetbaars over te houden.

    Als ik dit nu overlees ben ik weer vreselijk aan het zagen geweest en aan het moraliseren maar ’t zal beteren...

    Er ligt hier nog iets te wachten over kabeljauwtongen... Niet goedkoop hoor !



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    23-06-2007
    Sardientjes
    Bedankt Jacqueline voor je reactie. Maar toch even opletten, tenzij je echt een grote fan bent van sardines zou ik toch de kop en de graten niet mee opeten hoor...

    23-06-2007, 22:13 Geschreven door Nicolay


    Bedankt
    Schande voor mezelf dat ik niet meer tijd maak om je blog te komen lezen. Het is zo prachtig geschreven. Vandaag kom ik toevallig eens kijken, en wat ik me al jaren afgevraagd heb, wordt me hier met de nodig humor, leesbaar uitgelegd. In Austin Texas bij de Asian Market, ik noem hem voor het gemak, de Chineze Winkel, zonder rassist te zijn..hadden ze altijd hopen van die zilveren visjes die sardientjes zijn, vers en gedroogd. Een paar keer heb ik ze gekocht, maar mijn man wil ze niet eten. Hij is nochthans niet vies gevallen, doch hij wil zelfs geen sardinnen in blikjes eten omdat er graten inzitten. Daar was ik dus met mijn kilo zilvervisjes die ik overal in mijn kookboeken, franse en engelse, zie staan, maar nooit uitgelegd hoe je ze kunt eten. Ik had altijd het gevoel dat ik iets mistte. Uw artikel heeft mij nu gerustgesteld. En omdat ik hier in Merida in de supermarkt ook verse sardientjes kan kopen, ga ik de volgende keer voor een halve kilo, en als ik ze alleen moet eten zal ik het doen ook. Jouw uitleg heeft mij een hart onder de riem gestoken... ik voel mij niet meer alleen, althans om sardientjes met graat, kop en staart, helemaal op te eten. Dus, nogmaals bedankt en de groeten uit
    merida.jpg

    23-06-2007, 20:53 Geschreven door Jacqueline


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!