Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mispels

    Mipsels noemden wij vroeger die bruinige grauwe bolletjes…

    Je kan ze pas eten als ze rot zijn werd er toen nog nodeloos bij gezegd!

    Wie ooit een harde groene mispel gegeten heeft herinnert zich dat zeker nog. Dat is gewoon niet te vreten.

    Mooi kan je de vrucht ook niet noemen vooral de kleur is niet zo aantrekkelijk.

    Toch laat ik mij elk jaar opnieuw verleiden om een handvol mispels te kopen.

    Nog zoiets… waar koop je mispels?

    Er zijn niet al te veel winkels waar je ze vindt….

    Toevallig ken ik er wel een. Je kan er nooit parkeren voor de deur, er is een gele lijn op het trottoir geschilderd en een witte lijn in het midden van de straat en 10 meter verder staat een verkeerslicht…

    Deze voormiddag lukte het… geen politieagent te zien…!

    De baas was net buiten zijn bestelwagen aan het laden en vermits hij vroeger nog bij mij in de les gezeten heeft was dit het moment om eens een “klapke” te gaan doen.

    In de vitrine lag behalve de mispels, waarvoor hij mij nogmaals op het hart drukte om ze niet te eten als ze nog hard zijn, ook een kistje met andere, mij totaal onbekende gele vruchten…

    Er stond een kaartje bij : nectacot… Eén komma veertig euro per stuk… Goedkoop is anders…voor een vrucht niet veel groter dan een uit de kluiten gewassen pruim.

    De nieuwsgierigheid heeft het gewonnen van de zuinigheid…

    Op het internet zijn er juist geteld een drietal sites te vinden die de vrucht vermelden…

    Het is een kruising tussen abrikozen en nectarines.

    Het is een gladde knalgele vrucht die er inderdaad uitziet als een vrij grote abrikoos.

    Geen genetische manipulaties maar het heeft veertig jaar geduurd eer men er in gelukt is om deze kruising tot stand te brengen door selectie en ze zijn puur met hybride technieken gekweekt, niet door genetische manipulatie.

    Deze nectacotten of hoe heet zoiets in het meervoud, waren ingevoerd uit Zuid-Afrika maar er komen er ook uit Spanje onder de benaming : nectagold…

    En nu willen jullie weten hoe het smaakt ?

    De smaak van vruchten valt niet te omschrijven. Zoiets als een mengsel van dit en een beetje van dat en nog een zweempje extra… Dat klopt nooit.

    Voor één euro een veertig cent kom je het te weten!

    Vermits dat veel geld is zal ik het zeggen: naar nectarine… en niet al te veel naar abrikoos.

    Dan met de mispels naar huis…

    Gelukkig waren er al vele rotte exemplaren te vinden tussen het hoopje mispels dat nu in de fruitschaal ligt.

    En weer bega ik de fout om te schrijven, “rotte mispels”. De mispels zijn niet rot, ondanks het Vlaamse gezegde : zo rot als een mispel...

    Ze zijn beurs!

    Dat is het moment om ze te eten. Hoelang ze in die eetbare toestand blijven weet ik niet. Daarvoor hebben we nog nooit het geduld gehad. Maar naar goed ingelichte bron worden ze snel echt rot nadien. Het vruchtvlees gaat gisten en de mispels smaken dan zuur.

    Het eten is simpel.

    Zet jezelf best aan een tafel kwestie van vlekken op zetels enzovoorts te vermijden.

    Haal het bruine velletje van de mispel. Maar peuter eerst het kroontje er uit. Dan zal je zien dat het kroontje vijf puntjes heeft. Dat betekent dat de mispel een roosachtige is, die hebben allemaal vijf blaadjes…

    Stop de mispel daarna in je mond en lik je vingers schoon. Zorg dat je de kleverige schil ergens kwijt raakt en spoel dan je handen.

    Begin nu met de pitten uit te spuwen. Als je er maar vier kunt uitspuwen betekent dit dat je er een ingeslikt hebt…

    Geen nood, misschien is het wel een goed middel tegen constipatie…

    Volgens de signatuurleer… asperges zijn goed voor de sex, pruimen goed voor de vrouwen, enz… zullen mispels wel goed zijn voor de vooruitgang van de achteruitgang….

    Ergens heb ik eens gelezen dat je met de pulp van mispels en soort geleiachtige confituur zou kunnen maken.

    Heb ik natuurlijk geprobeerd…

    De mispels eerst pellen, het kroontje eerst verwijderen en dan de pulp uit de schil nijpen. Dan de pulp door een zeef wrijven om de pitten er uit te halen en dat is al geen eenvoudige klus waar veel tijd in kruipt. En dan heb je nog een hoop verlies door alles wat blijft plakken in potten, kommen, lepels, zeven, enz… De kroontjes van aardbeien trekken gaat aardig wat sneller.

    Dan heb ik ongeveer evenveel gewicht aan water bij de pulp gedaan en het zaakje opgekookt met geleisuiker. Met het water heb ik wel eerst de resterende pulpafval goed “gewassen” kwestie van zo min mogelijk vruchtvlees te verliezen.

    Erg enthousiast kan ik er toch niet over zijn.

    Het idee dat het helpt bij constipatie wordt nogmaals versterkt... Afschuwelijke kleur. Met donkerbruine spikkeltjes er in…

    Ergens schreef iemand over een rood rozige tint van de gelei….Misschien een kleurenblinde?

    En de smaak? Niet slecht, maar ook niet om over naar huis te schrijven. ’t Is een aardig experiment… als je veel tijd en veel mispels hebt.

    Laten we ons maar houden aan de klassieke aardbeienjam…!

    Mijn grootmoeder had een mispelboom of is het een mispelaar, in haar tuin.

    Het boompje bloeide in het voorjaar met grote roomwitte bloemen… Daar is het ook dat ik de eerste keer mispels gegeten heb.

    Van de takken zou men wandelstokken maken of gemaakt hebben. Wie gebruikt er nog een wandelstok?

    Knoestige, naar het schijnt, zeer sterke wandelstokken.

    Tegen dat ik zelf slecht te been zal zijn, als het ooit zover komt, ik heb mij voorzien.

    De knoestige wandelstok van grootmoeder hangt te wachten… bij mij!

    Dan las ik laatst nog een receptje op een blog waarin stond: haal de grote glimmende bruine pitten uit de mispels…

    Waarop een paar reacties kwamen in de zin van: hoe kan dat nu dan heb je toch moes en er zitten toch geen grote bruine pitten in mispels enz….

    Het auteur (?) van het recept, die het weer eens ergens afgeschreven had, was een Nederlander die een Turks recept overgenomen had en hij had alles netjes en juist vertaald maar begreep duidelijk niet waarover het ging.

    Er bestaat inderdaad nog een tweede vrucht die mispel genoemd wordt in vele landen.

    Deze vrucht is zelfs hier bij ons in de lente te koop in de Turkse winkels. Ook in Zuid Frankrijk en ruime omstreken… in Algerije heb ik ze voor het eerst gezien en gegeten.

    De Fransen noemen ze “les nèfles du Japon”… Alles wat de Fransen niet kennen is “du Japon”… maar de vrucht heet inderdaad zo… (Eriobotrya japonica)

    Een meer algemene naam is “loquat”, maar de meesten zullen dat ook niet kennen.

    Een mooie gele langwerpige vrucht, met een vijfbladig kroontje, dus ook van de rozenfamilie.

    De smaak is niet denderend. Een beetje flauw zuurzoetig, maar smaken van vruchten zijn moeilijk te omschrijven zoals ik reeds schreef.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (4)

    23-10-2011
    mispelconfiture
    Geamuseerd las ik over de mispeljam, ja zo hou je natuurlijk weinig over en bezorg je, jezelf veel werk. Je moet de mispels gewoon koken misschien doormidden snijden maar je kan ze ook kapot prikken tijdens het koken. Later druk je ze door een zeef om van de rommeltjes af te komen. Hier mijn recept:

    2 kilo mispels, 2 stuks citroenen,0,5 liter water ,750 gram geleisuiker ,2 afgestreken theelepels speculaaskruiden <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

      Was de zachte mispels en snij ze doormidden. Doe het water er bij. Laat even aan de kook komen. Druk ze door een appelmoeszeef.
    Doe er de geleisuiker en het sap van de citroenen bij.
    Als je het iets zoeter wilt hebben, doe je er dan wat gewone suiker, rietsuiker of honing bij.
    Doe er de speculaaskruiden bij en laat, even pruttelen.
    Vul je potjes tot de rand, zet het schroefdeksel erop zet ze op zn kop en laat afkoelen.
    Veel plezier er mee groet Corry

    23-10-2011, 14:20 Geschreven door Corry Gerards


    26-11-2009
    hallo,dag




    Ik heb hier toch wat opgestoken zulle,nog veel succes he',groetjes uit Terneuzen,Paolo.

    26-11-2009, 10:38 Geschreven door paolo


    21-11-2009
    wandelstokken
    ik dacht dat wandelstokken, en ook krukken werden gemaakt van kreupelhout

    21-11-2009, 21:18 Geschreven door Van Broeck Marc


    wandelstokken
    Ook ik heb hier aan de schouw de wandelstok van mijn vader nog hangen. Waarschijnlijk heb ik die onbewust meegenomen omdat er nog eens iemand op een blog over eten gaat schrijven dat hij er ook één heeft. Kunnen we binnen een paar jaar, als de onderdanen niet zo goed meer meewillen samen gaan wandelen. Tenzij jij dat "skistokken meesleuren" ofte "Nordic walking" verkiest... (volgende maal reageer ik over mispels)

    21-11-2009, 10:22 Geschreven door Jan Faes


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!