Goed, we gaan terug aan de slag met ernstiger zaken dan de vorige larie....
Sinds enkele dagen ben ik terug naar school gegaan, met knikkende knietjes en enkele boterhammekes in mijn brooddoosje en een Mars voor de opkomende geeuwhonger.
In t caferatia kan ik ook nog een pakske chips kopen als het echt te erg word !
Neen, de eerste lessen die ik gegeven heb vielen zeer goed mee...Ook voor ons is dit steeds zo wat afwachten : welk vlees krijgen we nu weer in de kuip ? Soms zit daar zeer raar vlees in hoor !
Waar ik eigenlijk naartoe wil: we hebben vanavond, we, dat is iedereen , een doodsimpel gerechtje gemaakt dat ongeveer zo eenvoudig is als aardappelen koken en een fantastisch resultaat geeft : een gebakken of gebarbecuede camembert....
Het recept; ik haat het woord recept,...komt uit de Franche-Comté waar een kaas gemaakt word die vroeger alleen tijdens de wintermaanden verkrijgbaar was : de Vacherin du Mont d Or. Ondertussen is die kaas bijna gans het jaar door verkrijgbaar.
Deze kaas is verpakt in een houten doosje dat gemaakt is uit dennenhout. Dit geeft een extra harsachtige smaak aan de zeer smeuïge kaas die bijna vloeibaar is. Het bovenste gedeelte van de korst word verwijderd en dan kan de inhoud er uit gelepeld worden.
Tijdens de lange winteravonden aan het open vuur moet er ooit eens iemand op het idee gekomen zijn ...of per toeval... zo een kaas te verwarmen...
De kaas werd daardoor nog vloeibaarder. Er ontstond een soort fondue !
Nu , hetzelfde is mogelijk met elke witschimmelkaas van behoorlijke origine.
Bijvoorbeeld een camembert.
Men neme dus een camembert. Voorwaarde is wel dat deze in een houten doosje verpakt is !!!
Haal het kaasje uit de verpakking en leg hem terug in het houten doosje.
Men snijde een ronde opening in de kaas, bovenaan, zoniet, de kaas nog eens omdraaien.
Het uitgesneden stukje mag zo opgegeten worden of aan de hond gegeven...
In deze opening kan men nu bijvoorbeeld enkele stukjes fijngesneden knoflook prikken of enkele verse kruiden strooien en vooral de opening moet opgevuld worden met één of ander alcoholische drank. Des te sterker des te beter !!!
Witte wijn doet het wel, maar een scheut kirsch of schnaps of zelfs jenever doen het veel beter.
Nu pakt men de kaas in, in een stevig vel aluminiumfolie en nu zijn er mogelijkheden legio:
- Hem ofwel op de uitdovende barbecue leggen, iedereen is lekker aan het smikkelen en t kaasje ligt te sudderen.
- Ofwel hem gewoon in de oven stoppen bij ongeveer 180°C gedurende een kwartiertje.
Hij is klaar als de korst begint op te blazen en de massa duidelijk vloeibaar aanvoelt.
- Hem ergens in de het as van een uitdovende open haard leggen is natuurlijk onbeschrijflijk romantisch. Misschien is dit ook wel de beste methode...
Nu blijft er nog; de folie verwijderen en de kaas er met lepeltjes en stukjes brood uitlepelen of dippen... un vrai régal zouden de Fransen zeggen.
Doen !
De korst kleeft tegen de wand van houten doosje en binnenin bevind zich een ongelooflijk smeuïge fondue.
Goede dingen kunnen ook wel eens eenvoudig zijn ...
|