zware en vermoeide benen:
Aders in de benen dienen in hoofdzaak om het zuurstofarm bloed terug te brengen van de periferie naar het hart. Daarna pompt het hart dit bloed naar de longen, waar het opnieuw met zuurstof wordt verrijkt.
In horizontale positie kunnen de venen gemakkelijk het zuurstofarm bloed zonder bijkomende krachtbron naar het hart pompen; in recht opzittende en staande houding dient de zwaartekracht overwonnen te worden; als krachtbronnen hiertoe dienen de zogenaamde spierpompen, waarvan de kuitspierpomp de voornaamste is; bij spiercontractie worden de bloedvaten (venen) als een " spons" leeggedrukt; door de klepwerking wordt het bloed verplaatst in de richting van het hart. Vooral onbeweeglijkheid is dus nadelig voor het terugvloeien van het bloed naar het hart.
Zoals vermeld, doet de spierpomp het werk in onze benen niet alleen, want in onze bloedvaten zitten kleppen, die ervoor zorgen dat het veneuze bloed niet terugstroomt naar de voeten.
Wanneer het bloed niet meer naar het hart wordt gestuwd, dan blijft het bloed in de benen staan en wordt de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar het weefsel vertraagd . Als gevolg daarvan ontstaat er een keten van ontstekingsmechanismen en wordt de wand van de (bloedvaten die het bloed terugvoeren naar het hart noemt men aders of venen) aangetast.
Hoe te vermijden:
De veneuze circulatie mag niet gehinderd worden door het dragen van te spannende kousen of lange broeken. Soepele en ruime kleding verdient de voorkeur.
Vermijd te hoge hakken en platte schoenen.
Gekruide maaltijden, koffie, thee of alcohol worden zo veel als mogelijk ontraden.
Aan te raden:
In zittende houding zonder mogelijkheid de benen te strekken, wordt aanbevolen de schoenen uit te doen en de hielen op de bodem te plaatsen.
Zware benen: redenen om zich te verzorgen Zware of vermoeide benen is een frequente klacht die vele oorzaken kan hebben. Vaak gaat het om vermoeidheid na een lichamelijke inspanning. Maar als dat gevoel herhaaldelijk terugkomt en/of gepaard gaat met andere tekenen, kan het wijzen op een ernstiger onderliggende aandoening. Typisch vrouwelijk! Zware benen is vooral een probleem bij vrouwen. Vrouwen zijn inderdaad gevoeliger voor het probleem dan mannen. Zware benen na lang rechtstaan zonder veel te bewegen, is normaal. Zware benen kunnen echter ook wijzen op veneuze insufficiëntie of een vitaminetekort.
Belangrijkste oorzaak De belangrijkste oorzaak van dat gevoel is de zwaartekracht, de kracht die ons naar de grond trekt. Het bloed dat in de benen komt, moet naar het hart terugkeren, dus tegen de zwaartekracht in. De terugkeer van het veneus bloed naar het hart wordt mogelijk gemaakt door meerdere mechanismen: de aders bevatten kleppen die het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen, en de contracties van de voet- en beenspieren stuwen het bloed naar het hart. Bij mensen die lang blijven staan, werkt de spierpomp uiteraard niet. Tweede mogelijke oorzaak: warmte Warmte, vooral warmte die uit de grond komt, doet de aders verwijden, waardoor het bloed nog meer in de benen blijft 'staan'. Warmte verhoogt ook de toevoer van arterieel bloed. Met andere woorden, er komt meer bloed aan in de benen en het bloed geraakt er minder goed uit weg. Daardoor bevat het bloed minder zuurstof, wat de indruk geeft van vermoeidheid. Derde mogelijke oorzaak: voedingstekort Ook een tekort aan vitamines en spoorelementen kan het fenomeen verergeren: vitamine B1 (thiamine), ijzer, enz.
Belangrijkste maatregel: het gedrag wat aanpassen De benen waar mogelijk in hoogstand brengen Een beetje stappen De kuiten doen werken, de voeten buigen en strekken Geen spannende kousen en schoenen dragen Slapen met de benen in hoogstand Plaatsen met grondverwarming mijden een goeie tip!
Cypres - (Cupressus Sempervirens)
een lichtgele tot olijfgroene dunne vloeistof met een rokerige, zoete, balsemachtige, doordringende geur Mengt goed met ceder, den, lavendel, mandarijn, scharlei, citroen, kardemom, kamille, muskuszaad, cisteroos, jeneverbes, benzoe, bergamot, sinaasappel, marjolein en sandelhout De Cypres met zijn opvallende vorm en blauwgroene kleur kan tot 60 mtr. hoog worden. De oorsprong is Azië, de boom wordt nu vooral in het Middellandse Zeegebied veel aangeplant. De Tibetanen gebruiken Cypreshout als zuiverende wierook. In de Aromatherapie wordt de olie vooral toegepast als tonicum voor de bloedvaten en lymfebanen. Cypres versterkt de aderen, werkt vaatvernauwend en is daarom zeer geschikt bij de behandeling van aambeien, spataderen en couperose. In de verdamper werkt Cypres bemoedigend en bewerkt een goede stemming. De olie wordt gewonnen door distillatie met waterdamp van vers geoogste takken. De kleur varieert van lichtgeel tot groen. Cypres olie roept de geur van een frisse boslucht tijdens een wandeling op. Bij overdadig gebruik kan schade aan de lever ontstaan. Wordt ook gebruikt als geurstof in after-shaves en parfums. Cypres kan gebruikt worden voor o.a. couperose, heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, pijnlijke menstruatie, stress, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichts reuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven. Cypres is ook een goede insectenverdrijver. In feite mag je zelfs kijken naar mijn uitleg over spataderen want dit komt een beetje overeen alleen is dit ( de vermoeide benen) een verwijzing naar, een begin of verwitteging van mogelijks spatadderen!
groetjes Ronny
|