Geachte raadgever, Ik wil graag maria distel gebruiken maar ik weet niet hoe ik de plant kan consumeren. Weet u misschien een recept. Ik wil het gebruiken als reiniger van gal en lever. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Frank door Frank van Sloten
Eerst en vooral ik ben geen heer, Raadgever of mijnheer, zeg maar gewoon Ronny ;-))
Mariadistel Milk Thistel (Silybum marianum):
De lever is het belangrijkste orgaan in het metabolisme. Een verstoring van de normale leverfuncties betekent een ernstige verstoring van alle metabolische processen. De metabolische functies van de lever omvatten eveneens de regulatie van koolhydraat, eiwit en vetmetabolisme, opslag van vitamines en mineralen en de ontgiftigings reacties. Want de lever is de voornaamste plaats in het lichaam waar giftige chemicaliën onschadelijk worden gemaakt, het wordt eveneens belaagd door verscheidene chemicaliën. Het is niet bekend in hoeverre de mens wordt blootgesteld aan deze giftige substanties, maar het is waarschijnlijk aanzienlijk omdat de jaarlijkse productie van deze pesticiden alleen al de 1,4 BILJOEN pond overschrijdt. Daarbovenop, is het van veel drugs, steroïden en alcohol bekend dat het een ernstige belasting voor de lever betekend.
Het zo veel mogelijk vermijden van deze beschadigende substanties is de eerste stap om de lever te beschermen. Het gebruik van Silymarin complex zou een tweede stap in de bescherming van de lever kunnen zijn, zijn kruiden, die verbazingwekkende resultaten in diverse experimentele onderzoeken hebben laten zien, wat betreft hun bescherming van de lever en het verbeteren van de leverfuncties.
Mariadistel bevat drie uiterst potente leverbeschermende flavonoïden. Deze flavonoïden, silybin, silydianin en silychristin, worden meestal gerefereerd als silymarin.
Deze melkdistel bevat enkele van de meest krachtige leverbeschermende substanties, die bekend zijn. De hoogste concentraties van deze componenten vindt men in de vrucht. Silybums effect op het voorkomen van leverbeschadiging komt van zijn mogelijkheid tot het blokkeren van die factoren die verantwoordelijk zijn voor die beschadiging. Vernietiging van de levercellen gebeurd hoofdzakelijk door giften die zich gedragen als vrije radicalen of die deze produceren. vrije radicalenzijn uiterst reactieve moleculen die andere moleculen beschadigen. ( hierover staat een ander artikel op deze site). Silybums componenten voorkomen schade aan de lever door zich te gedragen als een antioxidant. Deze componenten zijn in hun antioxidante werking vele malen sterker dan b.v. Vitamine E.
Er is overeenstemming dat bij eigen gebruik van Mariadistel een hoeveelheid van 12 tot 15 gram zaden per dag aangehouden moet worden, ongeacht hoe bereid.
Thee: een ruime theelepel geplet of gemalen zaden overgieten met heet water, 10 minuten laten trekken, afzeven; warm en sloksgewijs drinken, 3x daags: 's ochtends op de nuchtere maag, en een half uur voor de lunch en voor het avondmaal, of het avondeten overslaan en voor het slapen; de thee kan op smaak worden gebracht met wat pepermuntblad (dit recept is ontleend aan: R.F. Wweiss & V. Fintelmann, "Lehrbuch der Phytotherapie"). (Het gemalen of geplette zaad kan ook in yoghurt of in water aangemaakt worden tot een papje.)
Tinctuur: de zaden zullen het best afgetrokken worden in een sterke alcohol, volgens het recept 1 : 3 (op 1 deel zaden 3 delen alcohol) in alcohol van 70% of hoger; een minder sterke tinctuur wordt verkregen in een verhouding 1 : 1, alcoholpercentage 60%, dit is dus aangelengd met water; een nog minder sterk vloeibaar extract is in de verhouding 1 : 5 in 25% alcohol (Noot: Omdat Mariadistel wordt ingezet bij leverkwalen (de lever is gevoelig voor alcohol, zeker bij iemand die leverschade heeft door drank) en vergiftigingen (o.a. als tegengif tegen de zwaar vergiftige paddestoel de groene knolamaniet), lijkt een (sterke) tinctuur eigenlijk niet aangewezen: er kan beter geen nieuwe alcohol in het lichaam komen, die immers een belasting is voor de lever. Dosis: 70% > 0,5 tot 1 theelepel, tot 4x daags; 60% > 20 tot 40 druppels; tot 5x daags. een alternatief voor de thee van Mariadistelzaad : 20 druppels tinctuur in een kopje pepermuntthee.
dus je kan kiezen tussen Thee; (gemakkelijk) je kan ze vers en/of gedroogd gebruiken, Tinctuur; (ietsje moeilijker) daar moet je zoals al eerder beschreven in mijn blog Alcohol voor hebben ( ik gebruik het liefst Wodka heeft bijna geen smaak) en als laatste Etherische olie; maar daar moet je wel een stoom installatie voor hebben en die heb ik niet en jij waarschijnlijk ook niet.
veel succes met uw kruid
groetjes Ronny
|