Titel: Mevr. Reactie: Waar haal je isoflavonen uit als je een intolerantie hebt voor soja ?
Bronnen van isoflavonen
Er zijn verschillende natuurlijke bronnen van isoflavonen maar de belangrijkste zijn soja en rode klaver.
Rode Klaver:
Rode klaver is een vaste plant met een samengesteld blad (drie blaadjes) en roze tot rode bloemen. De plant is geurig en er wordt soms door kinderen op gezogen voor de smaak van de nectar. De rode klaver is een lid van de peulvruchtfamilie (vlinderbloemigen) en wordt wereldwijd gebruikt als voeder voor vee, koeien, paarden en schapen. De bladeren en de jonge scheuten zijn een goede bron van proteïnes. Aan de rode klaver worden ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven die van belang zijn voor de mens. Het gunstige effect van rode klaver is mede te danken aan de isoflavonen die er worden in aangetroffen. Deze isoflavonen zijn gelijkaardig aan die van soja. De isoflavonen van rode klaver zullen eveneens de symptomen van de menopauze verminderen. Ze helpen ook om de botdensiteit van vrouwen in de menopauze en preimenopauze te behouden. Het is echter nog niet aangetoond dat de isoflavonen van rode klaver een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. Dit is mogelijk te wijten aan het feit dat in soja ook nog andere werkzame bestanddelen zitten.
Sojabonen:
Isoflavonen zijn in vrij grote hoeveelheden aanwezig in sojabonen. De sojaboon kan worden verwerkt tot een hele reeks van producten. Het bekendste daarvan is sojamelk, een veganistisch alternatief voor koemelk. Andere sojaproducten zijn tofu, miso, tempeh, sojasaus en sojaspruiten. Verder worden sojaderivaten in heel wat voedingsproducten verwerkt, vooral in vleesvervangers. De gehele sojabonen bevatten ongeveer 200 mg isoflavonen per 100g. De sojabonen bevatten drie types van isoflavonen in vier chemische structuren.
De beste bron van isoflavonen zijn sojaproducten, vooral geroosterde sojanoten. Er bestaan grote verschillen in het gehalte aan isoflavonen in soja, al naar gelang de teelomstandigheden. Sojaproducten als tempé, tofoe, miso, ketjap en sojamelk zijn stuk voor stuk uitstekende bronnen van isoflavonen. Daarnaast zijn ze rijk aan andere waardevolle stoffen, waaronder eiwitten en andere fotochemicaliën. Isoflavonen zijn vrij stabiel en gaan doorgaans niet verloren bij het koken.
Isoflavonen supplementen:
Er zijn heel wat isoflavonen supplementen op de markt. Het grootste deel van deze supplementen bevatten isoflavonen die worden gehaald uit sojabonen of rode klaver. Zij kunnen daarom als natuurlijke producten worden beschouwd.
Het staat echter niet vast of deze isoflavonenpreparaten dezelfde heilzame werking bezitten als isoflavonen uit voedsel. Bovendien bestaat het risico dat ze de celgroei stimuleren en dus een averechts effect hebben. Als u besluit tot het gebruik van een isoflavonensupplement, lees dan de instructies op de verpakking altijd aandachtig door en neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Vraag bij twijfel de arts of apotheek om advies.
Sommige supplementen en geneesmiddelen bevatten een synthetische vorm van isoflavonen, namelijk ipriflavone. Ipriflavone heeft een positief effect op de botdensiteit. Ipriflavone wordt niet gebruikt voor andere symptomen van de menopauze en er zijn ook geen aanwijzingen ipriflavone aanleiding zou kan geven tot met oestrogeen afhankelijke kankers.
Er bestaan grote verschillen in het gehalte aan isoflavonen in soja, al naar gelang de teelomstandigheden. Sojaproducten als tempé, tofoe, miso, ketjap en sojamelk zijn stuk voor stuk uitstekende bronnen van isoflavonen. Daarnaast zijn ze rijk aan andere waardevolle stoffen, waaronder eiwitten en andere fotochemicaliën. Isoflavonen zijn vrij stabiel en gaan doorgaans niet verloren bij het koken.
kruidige groetjes Ronny
|