Psoriasis
Psoriasis is een niet-besmettelijke huidziekte, die in talloze variaties en gradaties voorkomt. De meest voorkomende vorm is vlekpsoriasis, waarbij de huid opzwelt en bedekt raakt met zilverwitte schilfers. Bij anders vormen ontstaan etterige blaren, ernstige vervellingen, druppelvormige punten en gladde, ontstoken plekken. De oorzaak is onbekend, hoewel er waarschijnlijk sprake is van genetische aanleg. Zodra de ziekte zich manifesteert (als gevolg van een infectie, wondjes aan de huid, vaccinatie of bepaalde medicijnen), activeert het immuunsysteem van het lichaam de excessieve aanmaak van nieuwe huidcellen die zo kenmerkend is voor deze ziekte. De ziekte openbaart zich meestal rond de ellebogen, de knieën, de schenen, het hoofd en vlak onder de borsten.
Tegen psoriasis zijn nog geen medicijnen ontwikkeld. Het is een chronische ziekte, maar dit betekent niet dat individuele aanvallen niet goed behandelbaar zijn. De psychische gevolgen van psoriasis zijn meestal ernstig: schaamte, frustratie, angst, depressie en verlies van zelfvertrouwen. Daarom is het voor psoriasispatiënten zo belangrijk dat ze om leren gaan met spanningen, gezond eten en zo weinig mogelijk alcohol drinken.
De behandeling van de huidafwijkingen hangt af van de aard en ernst van de psoriasis, de medische achtergrond van de patiënt, zijn levensstijl, leeftijd, geslacht en de plek waar de afwijking zich manifesteert. Bij milde psoriasis wordt gewoonlijk teerzalf geadviseerd en vochtinbrengende crèmes moeten de huid soepel houden. Soms wordt een behandeling met ultraviolet licht voorgeschreven. Als de situatie niet verbetert, kunnen sterkere geneesmiddelen, zoals steroïden, worden geprobeerd.
Symptomen - pijnlijke kloofjes in de droge gedeelten van de handen en de voeten - etterblaasjes in de handpalmen of op de voetzolen - glazige, schilferige korstjes op de vochtige plekken van het lichaam - soms vervorming of verbrokkeling van de nagels
Feiten - één procent van de bevoling lijdt aan psoriasis - de aandoening treft iets meer vrouwen dan mannen. De eerste tekenen doen zich meestal rond het 28e levensjaar voor, maar ook baby's en bejaarden kunnen de aandoening krijgen - ongeveer 10 tot 15 % van de patiënten is onder de 10 jaar
Bron: Encyclopedie van de Alternatieve Geneeskunde van C. Norman Shealy
Aromatherapie
Etherische oliën die ontstekingen tegengaan, kunnen goed helpen, maar soms helpt het nog beter als u de stress probeert te verminderen.
Bergamot-, kamille-, geranium-, jasmijn-, lavendel-, neroli- of rozenolie kunt u met behulp van een emulgator( neutale badolie of schuim ook een weinig melk en daar enkele druppels Etherische Olie aan toevoegen en deze dan in uw bad gieten en goed omroeren) aan het badwater toevoegen. Deze oliën hebben een ontspannend en opbeurend effect. Gebruik steeds een andere olie, afhankelijk van uw emotionele staat en houd er rekening mee dat de genezing moeizaam verloopt en dat de toestand van de huid langzaam verbetert!
Maar wanhoop niet, want het is algemeen bekend dat psoriasis moeilijk te behandelen is.
Bron: Handboek voor een Natuurlijke Gezondheid van Mark Evans e.a.
Kruidengeneeskunde
Van oudsher weet men dat psoriasis verband houdt met een trage lever en stress. Levertonicums en weefselreinigers worden vaak voorgeschreven. Bestudeer de kruiden die onder Eczeem besproken worden.
Maak van gele zuring (Rumex crispus) en paardebloemwortel (Taraxacum officinale) een afkooksel om de galstroom te stimuleren en gif uit het hele lichaam te drijven.
Brandnetel (Urtica dioica) is ook een goede reiniger. Neem bij voorkeur brandnetelsap of maak er samen met kleefkruid (Galium aparine) een aftreksel van voor een sterker effect.
Wrijf de huid in met vochtig gemaakte havermout. Hierdoor zal de verdikte huid sneller loslaten.
Goudsbloem (Calendula officinalis) of rode klaver (Trifolium pratense) in een crème of zalf vermindert ontstekingen.
Als stress een voor de hand liggende oorzaak is, kan een ontspannende thee, zoals kamille (Chamomilla recutita), lavendel (Lavandula officinalis), citroenmelisse (Melissa officinalis) of Hollandse lindebloesem (Tilia europaea) na een tijdje het evenwicht herstellen.
Bron: Handboek voor een Natuurlijke Gezondheid van Mark Evans e.a.v
Natuurgeneeskunde
Veel voedingsadviezen die onder Eczeem worden genoemd, zijn hier ook van toepassing. Misschien verdraagt u geen tarwe. U kunt voor een korte periode een hoge dosis vitamine A innemen (tot 7500 ie per dag, 2-3 weken) maar teveel hievan kan giftig zijn.
Thee van populieren; artisjokcapsules; huid borstelen met Johannes olie (niet in de zon, verbranding); veel rauwkost eten.
Een supplement van multivitaminen kunt u veilig een tijd lang innemen, hoewel de werking minder is.
Zonneschijn helpt goed, maar zorg ervoor dat u niet verbrandt! Neem beschermende maatregelen als u lang aan de zon wordt blootgesteld. Zwemmen in de Dode Zee is een beroemd middel tegen psoriasis, vanwege de minerale zouten in het water en de zonneschijn. Deze zouten zijn in veel landen verkrijgbaar en u kunt ze aan het badwater toevogen. Behandel kleine delen huid in de wasbak.
Teunisbloemolie kan helpen, zowel in- als uitwendig (neem tot 1500 mg per dag).
Ontspanningsoefeningen zijn heel belangrijk. U leert beter met stress om te gaan, zodat stress niet langer uw leven beheerst.
Omdat psoriasis een zeer complexe kwaal is, kan het heel moeilijk zelf behandeld worden. Professionele hulp is de beste behandeling.
Psoriasis kan verband houden met spijsverterinsproblemen of tot een vorm van artritis leiden.
In de reformwinkel verkopen ze 'troebele Appelazijn'.
Appelazijn heeft oa een bloedzuiverende werking en kan daarom helpen te bevorderen om je huid gezonder er uit te laten zien.
Eén of twee kleine theelepeltjes met 'troebele Appelazijn' in een groot glas met water vermengen en leegdrinken; dit glas water met een of twee kleine theelepeltjes troebel Appelazijn mag je gewoon drinken gedurende de dag of in de avond.
Overigens: troebel Appelazijn heeft een echt heel heilzame werking op onze gezondheid.
Goed om te weten:
Melk vormt een slijmlaag op de ingewanden [Bron: Boek, "Eet je vit"]
De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis. Melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melkproducten tot problemen leiden. Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.
|