xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Er is een e-mail verstuurd via het 'e-mail mij' formulier op uw blog http://blog.seniorennet.be/kruidenhoekje.
Titel: kurkuma kruid
Bericht:
heb begrepen dat in india geen of nauwelijks Alzheimer voor komt , men schrijft dit toe aan het gebruik van het kruid Kurkuma.
zit hiet enige kern van waarheid in?
zo ja werkt dit kruid dan ook, bij gebruik op latere leeftijd en = hier enig medisch naar gedaan?
_____________________________________________________________________
Beste,
Op dit moment wordt er door verscheidene instituten onderzoek naar de werking van Kurkuma gedaan.
De resultaten daarvan zijn hoopgevend. Er is echter geen documentatie over leeftijdbegrenzing o.i.d.
Het zal ongetwijfeld sterker werken voor diegene die al hun hele leven kurkuma gebruiken, maar er is geen info dat bepaald op welke leeftijd je uiterlijk zou moeten beginnen met het gebruik hiervan. Ik zou zeggen, gewoon gaan gebruiken.
Uit persoonlijke ervaring kan ik ook stellen dat Kurkuma acuut helpt bij alle vormen van diarree, m.i. dus ook een potje mee op vakantie J
Geelwortel tegen Alzheimer
Geelwortel, ook wel bekend als koenjit, wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder Alzheimer en Parkinson. Onderzoek aan de Rhodes universiteit in Zuid-Afrika heeft de heilzame werking van het kruid bevestigd en verklaard[2]. Sheril Daniel deed er onderzoek naar curcumine, één van de drie ontstekingsremmende stoffen die veel in geelwortel voorkomen. Hij constateerde bij ratten dat curcumine de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. Het stofje bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.
Bronnen, noten en/of referenties
Bronnen, noten en/of referenties: |
· (en) Zoek op PubMed naar onderzoek met Curcuma longa of de inhoudsstof curcumine.
· (en) Sharma RA, Gescher AJ, Steward WP. (2005) "Curcumin: the story so far.". Eur J Cancer, jrg.41 (nr.13): pp. 1955-1968. PMID 16081279
· (en) Aggarwal BB, Kumar A, Aggarwal MS, et al. (2005) "Curcumin Derived from Turmeric (Curcuma longa): a Spice for All Seasons". Phytopharmaceuticals in Cancer Chemoprevention, : pp. 349-387. gratis volledige artikel. Dit is een erg uitgebreid en goed overzichtsartikel.
· (en) (2001) "Curcuma longa (turmeric). Monograph.". Altern Med Rev, jrg.6 Suppl : pp. S62-S66. PMID 11591174 gratis volledige artikel
· (en) Maheshwari RK, Singh AK, Gaddipati J, et al. (2006) "Multiple biological activities of curcumin: a short review.". Life Sci, jrg.78 (nr.18): pp. 2081-2087. PMID 16413584
- ^ Michael Hardt en Antonio Negri (2004). Multitude. Hamish Hamilton.
- ^ (en) Daniel S, Limson JL, Dairam A, et al. (2004) "Through metal binding, curcumin protects against lead- and cadmium-induced lipid peroxidation in rat brain homogenates and against lead-induced tissue damage in rat brain.". J Inorg Biochem, jrg.98 (nr.2): pp. 266-275. PMID 14729307, Populair-wetenschappelijke beschrijving
|
Bron : Wikipedia
Kurkuma Longa (Curcumin)
NAAM:
Kurkuma of Curcumin
LATIJNSE NAAM:
Curcuma longa, Linné; Curcuma domestica, Val.
SOORTNAMEN:
Indische saffraan, geelwortel
FAMILIE:
Zingiberaceae
BELANGRIJKSTE CHEMISCHE BESTANDDELEN:
Mineralen (veel)
Zetmeel (50%)
H.E. (turmerone, maakt het bloed dunner)
Gele kleurstof (curcumine)
Hars
GEBRUIKTE DELEN:
Rizoom (wortelstok)
OORSPRONG:
India en Zuid-Azië
OMSCHRIJVING:
Winterharde plant van 50 cm tot 1 m hoogte. De wortel is een bolvormig rizoom dat geel van binnen is. De bladeren zijn lang en gesteeld met een zoom van maximaal 45 cm lengte en 18 cm breedte. De schutbladen van de bloemtrossen zijn groen-wit, de bovenste zijn wit en roze.
GESCHIEDENIS VAN DE PLANT:
Het uit de rizoom van de plant gehaalde kurkumapoeder werd lange tijd in het zuidoosten gebruikt om de smaak van het voedsel te versterken en dit te bewaren. De smaak is pittig en bitter. Het poeder is vooral bekend om zijn glanzend gele kleur en wordt vaak gebruikt ter vervanging van saffraan. Kerrie en mosterd hebben hun gele kleur aan dit poeder te danken. Kurkuma wordt al heel lang in de traditionele geneeskunst gebruikt, met name in India, om talrijke aandoeningen te genezen, van darm- en buikproblemen tot ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Kurkuma werd al vermeld in een Assyrisch herbarium uit ca. 600 v.Chr. De specerij wordt verder genoemd in de verhandeling De materia medica van de Griekse arts Dioscorides.
WETENSCHAPPELIJKE WERKEN EN RESULTATEN:
Curcumine, een extract van kurkuma, is een krachtig antioxidant dat efficiënt beschermt tegen door vrije radicalen veroorzaakte wonden. In 1995 toonden wetenschappelijke werken aan dat voedsel waarin curcumine zit, oxidatieve stress vermindert. Indiase onderzoekers hebben aangetoond dat vetperoxidatie remt en de radicalen superoxide en hydroxyl neutraliseert (Ruby AJ en al, 1995; Selvam M, 1995).
Er werden twee andere onderzoeken gepubliceerd in 2000. In het eerste toonden de onderzoekers aan dat een lang contact van endotheelcellen van de aorta van een koe met curcumine de celweerstand tegen oxidatieve wonden verhoogt. Tijdens een apart onderzoek ontdekten de onderzoekers dat cucurmine door trichlorethyleen veroorzaakte oxidatieve stress in de lever van een muis verminderde. Hun conclusie was dat de heilzame invloed van cucurmine een afgeleide zou kunnen zijn van het vermogen de toename af te remmen van de celniveaus van de peroxisoom, een bestanddeel dat verbonden wordt met het gebruik van zuurstof in de cellen.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië te Los Angeles hebben aangegeven dat in India het aantal aan Alzheimer leidende patiënten het laagste van de wereld is, dat wil zeggen 1% van alle personen ouder dan 65 jaar, terwijl ca. 10% van de Amerikanen ouder dan 65 jaar deze ziekte ontwikkelt. De onderzoekers suggereerden dat curcumin wellicht een anti-Alzheimer werking heeft. Onderzoekers van UCLA hebben een vrij interessant experiment gehouden. Muizen werden genetisch gefokt om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. De muizen werden vervolgens behandeld met meerdere doses curcumin. Men constateerde dat relatief lage doses curcumin de ziekte van Alzheimer verminderden door de pathologische veranderingen in de hersenen bij 50% van de muizen te vernietigen. De conclusie van de onderzoekers was dat het nuttigen van curcumin een alternatief kan zijn om de gevolgen van de ziekte van Alzheimer te verminderen.
Vriendelijke groeten,
Monique
Monique Verhaar, officieel Quantum-Touch® practitioner