Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet met vlierbessensiroop.
Het is nu wel zomer (de vlierbessen beginnen goed te rijpen ) maar nu is het DE moment om voorzorgen te nemen voor de Herfst, want zoals iedereen weet, kortere dagen, minder zonlicht, het vreet aan een mens, de energiebalans raakt uit evenwicht met als gevolgXML:NAMESPACE PREFIX = O />: we worden ziek. Dat hoeft echter niet, de natuur reikt ons een hand en wil helpen met een overaanbod aan medicinale kruiden. Niet enkel onze smaakpapillen worden verwend met de vele heerlijke kruiden, bijna allen werken ook genezend. Enkele receptjes wil ik hierna prijsgeven - ik heb ze bijeengesprokkeld uit een oud met de handgeschreven kookboek van mijn oma zaliger, een ander van een vriend... - stuk voor stuk zijn het pareltjes die helen en verlichten en ze smaken lekker !
Vlierbessensiroop: De vlier kan echter voor veel andere doeleinden gebruikt worden o.a. zijn de rijpe bessen bruikbaar als lokaas bij de hengelaars die deze dit gebruiken om te vissen. Onderstaand recept van de vlierbessiroop die ik U wil meegeven heeft een medicinale werking en zal zeker goed van pas komen om koning winter te trotseren.
Ingrediënten :
rijpe vlierbessen suiker (Riet-, of kandijsuiker) en eventueel volgens smaak Ahorn siroop ( is niet alleen zeer lekker maar ook gezond!) 4 à 5 kruidnagels een Takje Thijm een snuifje Kaneel en Gember ook volgens smaak
Bereidingswijze : Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef.
Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker (+ één of twéé eetlepels siroop naar smaak) en de kruiden tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg.
Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af (zodat deze dan door afkoeling zich vacium zuigen). Bewaren op een donkere en koele plaats.
Nog een bereidingswijze
Neem steeds rijpe (zwarte) vlierbessen onrijpe bessen zijn giftig. De vlierbessen afrissen, wassen en opzetten met juist genoeg water om niet aan te branden. De bessen zeer goed laten koken tot ze openbarsten. door een neteldoek of een fijn vergiet gieten. Het verkregen sap meten en de helft bruine suiker toevoegen (500 gr bruine kandij suiker en twéé eetlepels Ahorn siroop op 1 liter sap) opzetten en laten koken tot men een stroperige vloeistof bekomt (ongeveer een half uur). In flessen gieten en voorzien van etiket. Dit is een voortreffelijke hoestsiroop voor kinderen.
Hoe en waarvoor te gebruiken ? De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking.Bevat vééél "vitamine C" De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.
Ideale verhouding bij verkoudheid is: de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankje zo heet mogelijk uitdrinken. Zo gaat men zweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee.
De toevoeging van kruidnagel en de Thijm aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.
Nog een ander Recept voor VlierbessenSiroop Vlierbessensiroop
- 2.5 kg vlierbessen
- 0.5 liter water
- pijpje kaneel
- 5 kruidnagelen
- een kleinstukje gember
- 2 kg fijne bruine kandijsuiker
- (Je kan de kruidnagels en de gember -en eventueel de kaneel- ook weglaten of vervangen door tijm en pepermunt, zeker als je de siroop voor kinderen wil gebruiken)
Breng kruidnagelen, kaneel en gember met het water aan de kook, laat een half uurtje zachtjes trekken, filtreer en laat afkoelen. Haal de bessen van de steeltjes en was ze. Doe ze met het kruidenaftreksel in een pan en breng aan de kook, laat even sudderen en pers het nog warme sap door een zeef. Breng onmiddellijk terug aan de kook en voeg er al roerend de suiker aan toe. Laat nog even doorkoken en vul af in potjes. (Als je nog geen kruiden had toegevoegd kan je eventueel voor het afvullen nog een paar druppels etherische olie toevoegen, waarbij ik opnieuw tijm of pepermunt zou adviseren.) Los van de siroop 1 à 2 eetlepels op in een beker heet water, eventueel met een scheutje whisky. Drink dit 's avonds in geval van verkoudheid of 's winters als slaapmutsje.
|