SPATADEREN:
Spataderen zijn gezwollen, verwijde aderen die zich meestal op de benen bevinden, maar ook overal in het lichaam kunnen voorkomen. Als de kleppen niet goed functioneren zakt het bloed door de zwaartekracht naar beneden en doet de aderen opzwellen, waardoor ze op den duur hun elasticiteit verliezen en blijvend verwijd raken. Het veroorzaakt dus stuwingen in de bloedsomloop. De symptomen kunnen dan zijn: pijn in de benen, gezwollen enkels, zweren aan de enkels, eczeem, onderhuidse bloedingen, blauwe plekken, soms trombose. Soms is het nodig een ader of een deel daarvan operatief te verwijderen.
De oorzaken kunnen zijn:
Erfelijk bepaalde slappe vaatwanden (bindweefselzwakte). Veel staan. Overgewicht Zittend leven Beschadiging van de kleppen ná trombose.
Maatregelen die men kan nemen zijn:
Langdurig staan vermijden. Hou de spieren actief, ga afwisselend op de hakken of tenen staan en bij bedlegerige patienten oefeningen in bed. Wisselvoetbaden stimuleren de bloedsomloop ( 3 minuten warm, 3 seconden koud) voeg steeds nieuw heet water toe. Leg 's nachts de benen wat hoger. Bij ernstige spataderen steunkousen dragen. Bij overgewicht iets aan het gewicht doen d.m.v. betere voedingsgewoonten. Voldoende vitamine C-komplex en B-komplex zijn noodzakelijk om de aderwand in goede konditie te houden (denk aan de bioflavonoïden, onderdeel van vitamine C-komplex), OPC's (zie daar). Kalk en kiezelzuur (silicea) spelen een rol. Vitamine E kan de zwelling en de pijn verminderen en aderontsteking (flebitis) voorkomen. Gebruik dagelijks lecithine met saffloerolie. Lecithine vult de werking van vitamine E aan. Vitamine E zit in: tarwekiemolie, tarwekiemen, sojaolie, broccoli, spruiten, spinazie, volkoren meel, eieren. Eet vaker eens biet, bosbes, kastanje, rauwe koolsoorten. Extra vitamine C-komplex en E zijn aan te bevelen. Gebruik geen geraffineerde produkten zoals witmeel, suiker (verlagen de kalkspiegel), alcohol. Wees matig met zout en vlees. Lichaamsbeweging, wandelen, niet lang staan en goed ademen. Zorg altijd voor warme voeten. Aesculus Ø (paardekastanje) 3 x daags 10 druppels stimuleert de bloedsomloop bij bloedsomloopstoornissen zoals spataderen, aambeien. Ook goed bij zenuw- en algehele zwakte. Met goudsbloemzalf (calendula) regelmatig de benen insmeren ( 2 x per dag). Etherische oliën bij spataderen: bergamot, citroen, cipres, jeneverbes, knoflook, rozemarijn, ui.
Duizendblad (Gewoon) - Achillea millefolium Voeg tegen spataderen 30 druppels tinctuur van paardekastanje (aesculus hippocastanum) toe aan 6 dl duizendblad thee (koop losse kruiden van Duizendblad in een Reform/Natuur winkel of bij een apotheker en maak daar thee van{ gebruik vier tot zes afgestreken kofilepels voor een liter thee }) en drink die een dag lang. Hetzelfde mengsel is ook toepasbaar als kompres. Gebruik duizendblad olie bij eczeem. Kauw om bloedingen te stelpen enkele bladeren zacht en leg ze op de wond (de alkaloïden hebben een bloedstelpende werking).
Inwendig: Bij aambeien in- en uitwendig. Bij koorts om transpiratie op te wekken en de koorts te laten zakken. Duizendblad is geschikt voor kinderen met koorts Bij slechte bloedsomloop, koude voeten en spataderen. Bij menstruatiepijnen en pijn in het bekken als gevolg van verstopping, eerdere kwalen en ontstekingen.
Etherishe olie van... voor...:
Ceder Virginia: Net als alle andere Jeneverbessen is het een goede aderversterker en stimuleert het de bloedsomloop. De olie is dus goed te gebruiken bij aderklachten, zoals spataderen, aambeien en aderverstoppingen. Wordt heel veel gebruikt in luchtverfrissers en insectenverdrijvers. |
Gebruik Virginia Ceder o.a. bij; eczeem, psoriasis, onzuivere huid, bronchitis, slijmvlies ontsteking, jeugdpuistjes, wondjes, zweertjes, dof haar, roos, haaruitval, spierpijn, artritis, reuma, verharde spieren, vermoeide huid, afbrekende nagels, aambeien, spataderen, cellulitis, blaasontsteking, witte vloed en vermoeidheid. contra-indicatie: niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Kan plaatselijke irritaties veroorzaken
Virginia Ceder kan goed gecombineerd worden met Patchouli, Spar, Vetiver en andere Juniperus oliën. hieronder enkel voorbeelden beschrijvingen met toepassingen: |
bij eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes; 20 druppels Ceder Virginiana mengen in gekookt water en hiermee iedere avond de huid deppen. |
verdampen: 8 druppels Ceder Virginiana in de aromalamp houden insecten op een afstand. |
bij aambeien; meng 25 druppels Ceder Virginiana en 25 druppels Cypres met 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen. |
bij spataderen; 20 druppels Ceder Virginiana, 10 druppels Citroen en 20 druppels Cypres mengen met 100 ml. Amandel-olie, met dit mengsel 1 keer per dag de benen inwrijven, daarbij de benen hoog leggen. |
bij spierpijn; meng 3 druppels Ceder Virginiana, 4 druppels Rozemarijn, 5 druppels Berk en 10 druppels Citroen met 50 ml. Jojoba-olie. Met dit mengsel dagelijks minimaal 1x de pijnlijke plaatsen masseren. |
CYPRES: Gebruik Cypres o.a. bij; couperose, heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, pijnlijke menstruatie, stress, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, spierpijn, bedplassen (bij kinderen), zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichts reuma, ernstige haaruitval, aambeien, kriebelhoest. Is vaatwand versterkend, ook tegen onbestemde angsten, nachtmerries, depressies. Goudsbloem (Calendula officinalis) Het beste middel tegen huidaandoeningen, met name bij droge uitslag, ontstoken wonden, winterhanden en uitslag, bij alle mogelijke pijnlijke en ontstoken plekken, schimmelinfecties, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus, spruw en als lippenzalf. Muizedoorn (Ruscus aculeatus) bevat bestanddelen die ontstekingwerende eigenschappen hebben. Muizedoorn werkt samentrekkend en versterkend op vaatwanden. Bovendien verbetert deze plant de doorbloeding in de aderen, met name in de benen. Aesculus complex van Zonnegoud versterkt de bloedvaten en bevordert de circulatie. Samenstelling: Aesculus hippocastanum, Hamamelis virginica, Achillea millefolium, Erythraea centaurium.
Verbeter de conditie van vaatwanden en bindweefsel. Schade aan vaatwanden en kleppen is veelal een gevolg van reacties van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn kleine, agressieve deeltjes die onder andere vrijkomen bij de verbranding van voeding in het lichaam. Anti-oxidanten voorkomen ongewenste oxidatie. Anti-oxidanten waarvan is aangetoond dat deze een beschermende rol spelen in de bloedbaan, vaatwanden en omliggend bindweefsel, zijn: vitamine C en OPC's (de oligomere proanthocyanidinen extracten gewonnen uit bosbessen, Ginkgo biloba, druivenpitten en pijnboombast. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stoffen zijn onder meer (bos)bessen, citrusvruchten, uien, knoflook, gember, en groene thee.
Toverhazelaar - Hamamelis virginiana
Werking: Bloedsomloop:
Bij alle problemen van de aderen, spataderen, aambeien, aderontsteking, couperose, bloeddoorlopen ogen, open benen, in - en uitwendige bloedingen. Sterk wondhelend, bloedstelpend, vaatvernauwend en desinfecterend. Bij aambeien kan men Toverhazelaar tweemaal daags als een warm, vochtig kompres toepassen.
Huid: Bij wondgenezing van schaafwonden, bloedneus, brandwonden en een ruwe, droge huid, luiereczeem, insectenbeten. Binnen de EHBO kan de zalf gebruikt worden bij schaafwonden, verbranding, ruwe handen, zuigelingenzorg en aambeien. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een gefiltreerd deel van het extract van de Toverhazelaar dat hoofdzakelijk proanthocyandine bevat een sterke werking tegen het Herpes simplexvirus heeft.
Bewegingsapparaat: Bij verstuikingen, verrekte spieren.
Overige: Bij problemen met de spijsvertering (diarree en dysenterie) en de vrouwelijke geslachtsorganen (hevige bloedingen). in een aantal bronnen wordt overigens vermeldt dat inwendig gebruik van de Toverhazelaar vermeden moet worden. Ook bij rode ogen veroorzaakt door allergie. Ook binnen de parfumindustrie wordt Toverhazelaar gebruikt. Hamamelis zit vaak in zalven voor aambeien, in haarspoelingen en gezichtslotions.
Gebruik: Men gebruikt het jonge blad en de bast van jonge twijgen, deze bevatten de meeste looistoffen, men kan de bladeren het best verzamelen in de vroege zomer, terwijl de bast verzameld wordt in de lente, hier worden aftreksels en tincturen van gemaakt. Er bestaat ook een distillaat van Toverhazelaar, voor dit doel worden de takken van de Toverhazelaar in herfst geoogst tijdens de bloei, de takken worden versnipperd en in een roestvrijstalen distilleerketel gedaan, door middel van stoomdistillatie wordt een kleine hoeveelheid pure alcohol verkregen. De zalf is goed zelf te maken van de bast. De zaden werden door een aantal zuidelijke indianenstammen wel gegeten, de smaak zou op die van pistachenoten lijken.
combinatie: Bij aambeien en spataderen wordt Toverhazelaar vaak samen met Kastanje toegepast.
Er zijn inderdaad veel mogelijkheden, Muizedoorn en Aesculus comp. geven meestal sneller verlichting van de klachten en OPC's verbeteren de algehele conditie van de vaten.
|