Voor 4 personen:
4 verse, panklare zeetongen (van ong. 400 g)- 2 dl room- ½ glas droge witte wijn- 20 g boter- 1 plukje saffraandraadjes- verse tijm en oregano- peper.
Spoel de vissen onder de koudwaterkraan. Dep ze goed droog met keukenpapier. Snij elke vis aan de (donkere) velkant met een scherp mes drie keer in. Leg in elke kerf een minitakje tijm. Laat in twee grote koekenpannen de boter smelten en goed heet worden. Bak de vissen 2 tot 3 minuten op de (lichte) onderkant. Draai ze voorzichtig om. Laat ze nog 2 tot 3 minuten bakken op de rugkant. Schenk er de wijn bij. Laat op het vuur staan tot de vloeistof bijna verdampt is. Schep de tongen met een schuimspaan op voorverwarmde borden. Hou ze vervolgens warm onder aluminiumfolie. Blus de bakpannen met de room. Schenk alle saus in een pannetje. Doe de saffraan en een paar takjes oregano bij de saus. Laat ze op een hevig vuur tot ongeveer de helft inkoken. Breng ze op smaak met peper uit de molen. Lepel de hete saffraansaus bij de vis en dien op.
Lekker met aardappelpuree.
|