Giet een 2 liter glazen bokaal vol bloesem, twee in schijven gesneden (biologische) citroenen ertussen, overgieten met koud water en 24 uur op een warme plek laten trekken. Uitpersen door een doek en het vocht langzaam aan de kook brengen. Per liter vloeistof 1/2 kg suiker erdoor roeren. Afschuimen en in glazen potten gieten die je tot aan de rand vult, dichtschroeft en omgekeerd laten afkoelen. Gebruik de siroop bijv. in een glas droge witte wijn. Vlierbloesemthee Vlierbloesemthee kan je heel gemakkelijk zelf maken. Pluk 4 bloemschermen op een veilige plek. Doe er nog wat citroenverbenablaadjes en 3 kruidnageltjes bij. Overgiet met kokend water en laat niet langer dan 5 minuutjes trekken. Deze thee is niet alleen lekker, maar zorgt ook voor een goede bloedcirculatie. Als je een kouwelijk type bent, zal deze thee je lekker verwarmen. Thee van vlierbloesems, duizendblad en munt helpt een handje tegen griep. Vlierbloesemthee is ook goed tegen slijmvliesontsteking in de bronchiën en bovenste luchtwegen. Hooikoortspatiënten zouden baat vinden bij een kopje niet zo lekker geurende, maar wel zalig smakende vlierbloesemthee. Het spreekt vanzelf dat je naar de dokter moet, als het om ernstige kwalen gaat. Tip: Pluk je vlierbloesems op een onbezoedelde plek want je mag ze niet wassen, want ze drogen niet goed en worden dan bruin. Je kan de bloesems op een donkere, warme, luchtige plek drogen. Leg ze niet te dik op elkaar want dan schimmelen ze. En als je geen vlierstruik in je tuin of omgeving hebt, geen nood. Gedroogde vlierbloesems zijn te koop in een natuurvoedingswinkel.
Vlierbloemenlimonade & jam Je kan met vlier van mei tot juni aan de slag. Dan hangen de wit-gele bloesems massaal aan de takken. De eerste lekkernij die ik altijd maak is mijn vlierbloemenlimonade. Ik stop dan een glazen bokaal of een niet-metalen pot van twee liter vol met verse vlierbloesemschermen. Ik snij twee citroenen in schijven en steek die ertussen. Ik druk alles goed aan en overgiet het goedje met koud water. Ik laat alles 24 uur op een warme plek trekken. Dan doe ik de bloemschermen met de citroenen in een neteldoek en druk die heel goed uit. Ik neem nu 1 liter vocht en breng die langzaam aan de kook. Ik roer er ondertussen 1/2 kg suiker onder en neem de kookpot van het vuur als de eerste bubbels de kop opsteken. Dan schuim ik af en giet ik gespoelde glazen tot aan de rand vol. Je kan je vliersiroop daarna nog verder afwerken zoals je met aalbessen doet. Deze siroop kan je over pannenkoeken, yoghurt, cake en pudding gieten. Je kan een geutje bij gekoelde witte wijn doen. Hoe meer siroop je erbij doet, hoe zoeter en heerlijk naar lichtjes smakend drankje wordt. Mijn twee kinderen kregen vroeger in de hete zomers vliersiroop met gekoeld spuitwater! Tip: Je kan van deze siroop ook jam maken door het vocht met minuutsuiker verder af te werken. De oude methode 1 liter vocht en 1 kg suiker zachtjes laten inkoken tot hij stijf genoeg is, kan natuurlijk ook. nog een andere manier om vleirbloesem Limonade te makenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vlierbloesemlimonade
· 15 tot 25 mooie vlierbloesemschermen, nog beladen met stuifmeel
· 2 onbehandelde citroenen
· 5 liter water
· 500 gr suiker
Zet de vlierbloesemschermen met een in schijfjes gesneden citroen 24 uur te weken in het water. Filter dit door een kaasdoek en voeg de suiker en het sap van de tweede citroen toe. Roer goed tot de suiker is opgelost. Laat dit nog eens 24 uur staan en dan kun je hem lekker gekoeld drinken, het drankje is dan lichtjes gegist. Eventueel kan je hem ook 3 tot 4 weken laten staan, dan is er zoveel koolzuur ontwikkeld dat hij prikkelt als champagne.
Vlierbloesemcake 120 g boter
100 g suiker
120 g zelfrijzende bloem
2 eieren
4 grote, met stuifmeel beladen vlierbloesemschermen
Voeg de (zachte) boter en de suiker samen en meng met een mixer tot een homogene massa. Meng er de helft van de bloem en één ei onder, dan de andere helft van de bloem en het andere ei...Rits de bloemetjes van de schermen en meng onder het beslag. Strooi bloem of paneermeel in een beboterde cakevorm, leg eventueel blaadjes van een (citroen-)geurgeranium op de bodem. Doe het beslag in de vorm en bak een uur op 180 graden...
|