Een verfijnd zomerstoofpotje, Geef er rijst bij of kleine, gekookte aardappeltjes, even opgebakken in olijfolie meteen takje rozemarijn. Maak het vooraf klaar, dan wordt het dubbel zo lekker en hoeft u niet in de keuken te staan tijdens het aperitievenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
VOOR 8 personen:.Braad 1,6 kg lamsvlees (ontbeend schouderstuk, in blokjes) kort aan in olijfolie. Doe er 4 uien, 4 wortelen, 2 preien - alles in fijne julienne - bij en schep goed om. Voeg er 2 kruidentuiltjes, 2 kruidnagels, 1 fles droge witte wijn, 35 cl water, peper en zout aan toe. Dek af en laat 50 minuten stoven. Zeef, neem de kruiden weg. Zet het vlees even apart. Pureer de groenten en doe de puree weer in de pan met 25 cl van het stoofvocht en 60 cl room. Laat 30 minuten inkoken. Doe er het vlees weer bij. Warm de blanquette op een zacht vuur op.
Het groentegarnituur maakt u 'last minute': blancheer 800 g peultjes 2 minuten in gezouten water. Bak 2 bosjes jonge uitjes en 300 g spekblokjes 5 tot 10 minuten in een koekenpan, in een nootje boter en een lepel olijfolie. Vermeng met de peultjes en kruid met zwarte peper uit de molen en (eventueel) zout.
|