't Klinkt zomers, maar eigenlijk kan zo'n maaltijdsoep met verschillende soorten vis altijd. Welke vis u kiest, maakt niet zoveel uit. Als het maar stevige witte vis is die niet te vlug uiteenvalt.
Voor 4 personen:
Stoof 2 sjalotjes en een paar knoflookteentjes samen met 500 g (verse) tomaatblokjes aan in olie. Schenk er 11 visbouillon bij en voeg er wat (zuiderse) kruiden aan toe (tijm, rozemarijn, laurier). Breng aan de kook. Voeg er 1 kg visfilets aan toe (zoals kabeljauw, roodbaars, zeeduivel of zeewolf) in kleine stukken. Laat sudderen tegen het kookpunt aan, tot de vis bijna gaar is. Leg er een achttal reuzengarnalen bij. Laat nog een paar minuten op het vuur staan, tot ook de zeevruchten gaar zijn. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Serveer goed heet.
N.B.: Een scheutje pastis (anijsdrank) maakt zo'n bouillabaisse helemaal af.
Bij bouillabaisse horen stokbrood en rouille. Dit koopt u serveerklaar - of u maakt het zelf. Snij 2 rode chilipepertjes (zonder zaadjes) en 4 gepelde knoflookteentjes in stukjes: Doe ze in een mengkom met 1 warme, gekookte aardappel, 2 à 3 eetlepels visfond en 1 eierdooier. Pureer en leng aan met ongeveer 1 dl olijfolie, of tot de rouille dik smeerbaar is.
|