Voor 8 personen:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor de parfait: 2 eidooiers- 50 g fijne suiker- 2 onbehandelde limoenen- 40 ml limoensiroop- 300 g verse room- papieren cakevormpjes
Voor de gekarameliseerde aardbeien: 800 g aardbeien- ½ l sinaasappelsap- geraspte schil van 1 onbehandelde sinaasappel- 120 g fijne suiker- 1 vanillestokje- 80 ml sinaasappellikeur (Cointreau, Grand Marnier)
En verder: 100 g bruine suiker- verse munt.
1.Klop de eidooiers met de suiker in een warmwaterbad tot de crème als een lint van de klopper afloopt. Roer er het limoensap, de geraspte limoenschil en de limoensiroop door.
2.Neem de crème uit het warmwaterbad en bewerk hem met de mixer of keukenrobot tot hij volledig afgekoeld is (hij zal dan in volume ongeveer verdriedubbeld zijn). Klop de room stijf en spatel hem erdoor.
3.Leg in 8 vormpjes een papieren vormpje. Verdeel er de crème over. Zet ze minstens 3 uur in de diepvriezer.
4.Laat voor de karamel de suiker op een zacht vuur smelten (niet roeren). Blus met het sinaasappelsap en roer pas dan om.
5.Doe er de geraspte sinaasappelschil en het merg uit het vanillestokje bij. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes inkoken, tot een dik vloeibare stroop. Laat wat afkoelen en voeg de sinaasappellikeur toe. Halveer de aardbeien en schep ze door de karamel.
6.Ontvorm de parfaits op vuurvaste bordjes. Neem voorzichtig het papieren vormpje weg. Bestrooi ze met bruine suiker. Laat de suiker smelten onder de salamander (of met de gasbrander).
7.Schep er de gekarameliseerde aardbeien bij. Werk af met een plukje verse munt.
Serveer meteen.
|