Voor 4 personen:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
600 g varkens- en rundergehakt- 4 sneden wittebrood (zonder korst)- 10 cl volle melk- 2 dikke eieren-
2 eetlepels paneermeel- 3 sjalotten- 1 koffielepel gedroogde tijm- 1 koffielepel gedroogd bonenkruid- 1 mespuntje laurierpoeder- 50 g smout- tarwebloem- zout peper
Voor de saus :
6 dikke uien- 4 eetlepels arachide-olie- 6 eetlepels Luikse stroop- 6 takjes vers bonenkruid- zout, peper
Laat het smout smelten. Maak de balletjes klaar: pel de sjalotten en hak ze fijn. Verscheur het broodkruim en laat het 10 min. zwellen in melk. Meng in een slakom het vlees, de geklopte eieren, de aromaten, het paneermeel, de helft van het smout en het broodkruim dat u eerst uitperst tussen de vingers: de bereiding moet goed homogeen zijn. Rol dit alles tot
8 balletjes en wentel ze in de bloem.
Giet de rest van het smout in een gratineerschotel en schik daarin de balletjes, die u stevig tegen elkaar aan drukt. Laat 30 min. bakken in een hete oven (th. 6-7, 200°C).
Voor de saus: pel de uien en hak ze grof. Fruit ze in de hete olie tot ze zacht zijn (+/- 10min.). Voeg daarbij het bonenkruid, de Luikse stroop en laat nog 5 min. koken op matig vuur: de saus moet glanzend zijn.
Neem de balletjes uit de schotel en giet het bakvocht door een fijne puntzeef. Voeg het bij de saus, meng en dompel de balletjes erin. Dek af en laat nog 30 min. koken op zacht vuur, waarbij u de balletjes halfweg de kooktijd omdraait.
|