Voor 4 personen:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
400 g mager rundergehakt (type soepvlees)- 80 g boter- 2 uien- 150 g tomatenblokjes (in blik)- 1 dl tomatencoulis- 1 koffielepel verkruimelde tijm- 1 teentje knoflook
Voor de puree
800 g aardappelen- 40 g boter- 20 cl volle melk- 2 l runderbouillon (gemaakt met twee blokjes)- geraspte nootmuskaat volgens smaak- boter voor de schotel- 4 eetlepels paneermeel- 50 g geraspte emmentaler- zout, peper
Pel de uien en hak ze fijn. Fruit ze 5 min in 50 g warme boter. Doe er het rundergehakt bij en laat nog 15 min bakken op laag vuur. Bestrooi met zout en peper en voeg de tijm en het geperste knoflook toe.
Doe er de tomatenblokjes, de tomatencoulis en het tomatensap bij. Meng alles grondig en laat 5 min sudderen op laag vuur.
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in de runderbouillon.
Stamp ze tot puree met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de warme melk en
de koude boter in stukjes toe.
Smeer een gratineerschotel in met boter. Giet er de bereiding uit de braadpan en daarna de puree in.
Doe er stukjes boter op en bestrooi met paneermeel en geraspte emmentaler.
Laat 10 min gratineren in de warme oven (thermostaatstand 6, (180°C).
|