Voor 4 personen:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1 klein wild konijn (in stukken verdeeld)- 400 g droge witte bonen- 2 uien- 1 kruidnagel- 1 kruidentuiltje
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge- 3 dl kippenbouillon- 500 g diepvrieserwtjes- het hart van een kropsla- 1 suikerklontje- 50 g boter- 1 eetlepel roze bessen- zeezout en witte peper van de molen- gehakte peterselie
Zet de witte bonen de dag voordien te weken in water.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem (of in een pan van gietijzer). Laat de stukken konijn er lichtjes in bruinen. Kruid met peper en zout, voeg de uien toe en laat ze mee fruiten. Voeg dan de uitgelekte bonen, de kruidnagel en het kruidentuiltje toe, overgiet met de kippenbouillon en laat 2 uur lang op een zacht vuurtje afgedekt gaarsudderen (het konijn moet helemaal onderstaan).
Verhit 30 minuten vóór het einde van de kooktijd de boter in een andere pan met dikke bodem. Leg er de gewassen en uitgezwierde sla en het suikerklontje in en laat al roerend fruiten. Voeg nu de ontdooide en uitgelekte erwtjes toe, dek de pan hermetisch af en laat 20 minuten op een zeer zacht vuurtje sudderen (de sla en de erwtjes moeten geglaceerd zijn). Voeg op het eind een weinig zout toe.
Wanneer het konijn en de bonen gaar zijn voeg u de groenten met hun kookvocht en de roze bessen toe. Kruid zo nodig bij met peper en zout.
Serveer de ragout in diepe, voorverwarmde borden. Bestrooi met peterselie en geef er gestoomde aardappelen bij gegarneerd met verse basilicum.
Tips:
Volgens het seizoen kunt u andere groenten in de ragout verwerken: in grote stukken gesneden sperziebonen, verse erwtjes, paprika's, aubergines, spruitjes.
Zoals alle ragouts zal ook deze stoofschotel aan smaak winnen als u hem de dag voordien maakt en de volgende dag opwarmt.
|