Onbegrijpelijke titel? Inderdaad, het is een oud Knoks woord, én een culinaire lekkernij!
Taalkundige uitleg:
Oude Knokkenaars noemden douaniers vaak 'kommiezen'. Zo ook de uitdrukking "Ge zult de kommiezen tegenkomen..." als iemand iets riskant doet dat zou kunnen mislopen. Waar dat woord vandaan komt weet ik niet, maar ik denk dat het iets te maken heeft met het Franse woord 'commis' (hulpje... bode...).
Waar het verband tussen dat woord en het gerecht ligt snap ik ook niet, maar het doet er niet toe.
Een 'sluns' is dan weer een slons, vod, afwasdoek...
Het gerecht zelf:
Het gaat om witloof. Witloof die je op tientallen manieren kunt klaarmaken, maar die 'komiezeslunsen' zijn naar me dunkt toch wat in de vergeethoek geraakt. Onterecht trouwens, want ik vind het nog altijd het lekkerste witloofgerecht.
Recept voor één persoon:
1. Twee witloofstronken in de lengte doorsnijden en een vijftal minuten koken tot ze halfzacht zijn. In de microgolf kan ook: 5 minuutjes in bvb een pyrexpotje met deksel, met een tweetal soeplepels water.
2. Laten uitlekken en afkoelen in een vergiet.
3. In de breedte in stukken van 5 à 10 cm lang snijden.
4. Een ui grof snipperen. In ringetjes is ook goed.
5 Een soeplepel boter (of margarine) en evenveel olijfolie in een stoofpotje of pan lichtbruin laten worden en er het witloof en de ui op een laag vuurtje in stoven tot alles bruin kleurt. Af en toe roeren.
6. Naar smaak een of meer teentjes look pletten en toevoegen.
7. Kruiden met peper en zout.
8. Blussen met een scheut witte wijn of water. Deksel op de pot en op een laag vuurtje nog zowat een kwartier laten sudderen en af en toe omroeren.
9. Daarna deksel afnemen en indien nodig het overtollig vocht nog wat laten uitdampen.
10. Serveren.
Het resultaat lijkt inderdaad op een hoopje natte vodden, maar is heel lekker!
Waar ik het vandaan haal? Wel, van mijn moeder gezien en (héél dikwijls) geproefd. En mijn moeder was in de jaren vóór de tweede wereldoorlog, en dus nog vóór mijn geboorte, kokkin geweest in een gerenommeerd hotel te Knokke. Waar het wel niét als 'komiezeslunsen' op het menu zal gestaan hebben maar waarschijnlijk onder een iets deftigere naam! (Chicon mijoté misschien?)
Smakelijk!
Willy.
01-10-2013 om 00:00
geschreven door Willy
Categorie:Culinaire avonturen.
|