Telkens ik weer ergens een standwerker aan het werk zie, hetzij op de markt of op een jaarbeurs, heb ik binnenpretjes als ik zie wat die lui verkopen aan de goedgelovende massa. Van de reinigingstoestellen of producten gaan we maar zwijgen en ons tot de keuken beperken: allerlei keukenhulpjes zoals ajuinsnijders, alles in één raspen, magische messen- of pannensets... Het kan allemaal niet op en het publiek loopt er gretig in.
Je zou denken: hé, wat is koken toch simpel en hoe is het mogelijk dat sommige mensen het zonder deze gadgets moeten stellen!
Wel oké, ik loop er ook wel af en toe in! Om telkens weer tot mijn schade en schande te moeten vaststellen: het beste keukentoestel is nog altijd een goed snijdend mes!
Of... een 'alleskunnende' keukenrobot? Jawel, hij kan alles. En als je voor een heel regiment moet koken betekent hij wel degelijk een grote tijdwinst. Maar voor een gezinnetje? Ach kom nou... als je de tijd voor het opstellen en het afwassen van de gebruikte accessoires van het toestel meerekent, dan heeft het je in werkelijkheid veel tijd doen verliezen! Zélfs als je een afwasmachine hebt. Want daarin nemen al die dingen zoveel plaats in beslag dat de afwas in twee keer moet gebeuren... of dat je met een zucht je toestel en gebruikte accessoires maar met de hand afwast.
Zo kocht ik eens een veelbelovende ajuinsnijder! Ajuin er in... even hard drukken, en de ajuin was lekker gesnipperd. Ja. Maar... de ajuin mocht niet te groot zijn. Liefst vooraf al in twee, vier of meer partjes gesneden! En bleef je alsnog zitten met een moeilijk te reinigen snijrooster en meer van die onzalige dingen. Terwijl, als je een mes neemt om je ajuin te lijf te gaan, je in geen tijd flinterdunne ringetjes, of desgewenst kleine snippers hebt. En afwas? Even het mes onder de kraan spoelen en je bent er vanaf!
En om nog even door te gaan over die ajuin: op TV zie ik gediplomeerde koks zoals Piet Huizentruyt en consoorten ajuin snijden op 'professionele wijze'. Met andere woorden: waarom het gemakkelijk maken als het ook moeilijk kan? Om duidelijk te tonen hoe 'deskundig' je bent? En ja, snijden kunnen ze echt wel. Chapeau! Maar probeer het vooral niet na te doen, of je snijdt gegarandeerd in je vingers! Zéker als je, zoals zij dat doen met een ui, horizontaal en naar je vingers toe snijdt! Maar waaróm zou je een ajuinhelft horizontaal insnijden? Dat IS hij immers al van nature uit!
Hoe je dan wél op eenvoudige wijze een ajuin snippert? Wel, je haalt er de kont en de kop af met een aardappelmesje. Je snijdt hem overlangs (van kop naar kont) door en pelt de helften. Van nature uit is de ui al verdeeld in ringen, en dat schijnen die TV koks nog niet te hebben gemerkt. Misschien moeten ze eens langsgaan bij Pearl opticiens!
Nu snij je de ajuinhelften in breedterichting in reepjes en ze vallen uiteen in halve uienringetjes. Wil je snippers? Snij dan eerst de ajuin in de lengterichting in schijfjes die je tussen duim en wijsvinger goed bij elkaar houdt, en vervolgens in breedterichting. En daar heb je je snippers. Net zo groot als je zelf bepaalt. Gaat véél sneller dan wat die zelfbenoemde vaklui op TV je proberen wijs te maken!
En als je de afwas meerekent: één aardappelmesje af te spoelen. Hetzelfde waarmee je de patatjes schilde en eventueel de andere groentjes sneed! Al met al véél sneller dan wat die gewiekste standwerker je demonstreerde! En het neemt géén plaats in je keukenkasten.
Ach ja! Het geld moet rollen, en ergens heb ik wel bewondering voor die standwerkers en zie ik ze graag bezig hoor! Soms zijn het echte entertainers. Je moet het maar kunnen: de mensen iets aansmeren wat ze helemaal niet nodig hebben en uiteindelijk alleen maar tijd- en plaatsverlies veroorzaakt!
De geest van Tijl Uilenspiegel is blijkbaar nog lang niet verdwenen uit Vlaanderen!
De TV koks helpen er dan nog wat aan mee door makkelijke dingen moeilijk te maken, en de argeloze of nieuwbakken huisvrouw loopt in de praatjes van de standwerker... of denkt bij zichzelf: "Pfff... als koken zo moeilijk is zal ik dan maar wat kant en klare maaltijden gaan halen bij de traiteur!"
Willy.
|