Bewust_zijn
mijn levensvisie
16-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs bakken.

Vanmiddag (ik schrijf dit zaterdag) at ik een heerlijke zelfbereide pladijs met aardappelpuree. De vis klaargemaakt op de wijze van mijn overleden vrouw. Die kon vis bakken als niet één. En dat moest ik natuurlijk ook kunnen. Verleden week kocht ik een aantal pladijzen (spotgoedkoop, dik en superlekker nu), probeerde er al ééntje, dat al direct goed geslaagd was, en deponeerde de rest in de vriezer. Vandaag dus weer eentje. En dat was nóg beter!

Het geheim van vis bakken? Niks geheim. Wél een supergoede pan, en vooral niet luisteren naar wat TV koks zeggen over bestrooien met bloem en zo...

Mijn pan? Wel, mijn vrouw deed het altijd in een Tefalpan in perfecte staat, waar ze heel voorzichtig mee omsprong. Maar vermits we op het laatste een serie van die nieuwe keramische pannen kochten, doe ik het nu dààrmee. Tussen haakjes, die pannen zijn goud waard! Bakken totaal niet aan en zijn in een wip weer schoon.

Nu, voor de geïnteresseerden volgt hier mijn:
werkwijze.

- Eerste vereiste: een goede antikleefpan, en liefst een keramische.

- Komt de vis uit de vriezer, eerst ongeforceerd laten ontdooien op kamertemperatuur (een drietal uur).

- Klont (soeplepel) bakboter in de pan laten smelten met evenveel olijfolie. Ondertussen één kant van de vis bestrooien met zout en peper. In géén geval bloem, want ik wil geen bruingebakken bloem maar bruingebakken vis!

- Zodra de boter lichtbruin wordt de vis er inleggen met de gekruide kant onder. De temperatuur van de pan moet zó zijn dat je de vis onmiddellijk hoort braden. Dan het vuur wat minderen. Het vet mag niet uit de pan spatten (te warm) en nooit méér dan gemiddeld bruin kleuren. Zo nodig het vuur nog minderen. Af en toe kun je eens schudden aan de pan om zeker te zijn dat de vis toch niet gaat kleven maar lekker mee over de bodem schuift.

- Wachten tot de 'cuisson' (wit verkleuren van de 'glazige' vis) tot nét boven de graat is gekomen. (Goed te zien aan het gedeelte waar de kop is afgesneden). Nu omdraaien na ook dié kant te hebben gezouten en gepeperd.

- Zodra de cuisson ook aan dié kant volledig is, is de vis klaar en ziet het velletje (en niet de bloem) lekker bruin.

Saus?

Sommige mensen beweren dat je van visjus geen saus kunt maken. O nee? Niks is makkelijker, tenminste, als je het vet niet zwart liet branden! Bijvoorbeeld, zoals ik vanmiddag deed: na het uithalen van de vis een koffielepel mosterd toevoegen aan de jus en wat melk naar believen. Even roeren en laten doorkoken. Je kunt er sausbinder of maïzena aan toevoegen, maar meestal is dat niet nodig en bindt de mosterd voldoende. Ook wat citroensap mag er wel bij voor een frisse toets.

Dan de pureepatatjes! Ook zoiets waar veel mensen mee sukkelen. Op TV pletten ze de aardappelen telkens weer met een vork of zo. Dat levert dan een nogal ruwe textuur op, en ik hou meer van een smeuïge puree waar geen brokjes meer inzitten.

Sommige mensen gebruiken een (soep-) mixer, maar dat levert dan weer een erg plakkerige puree op omdat het zetmeel dan een structurele verandering ondergaat. En zoals altijd, ligt de gulden middenweg... in het midden natuurlijk! Wél een mixer, maar voorzien van een stel kloppers en op de laagste snelheid.

Werkwijze: gekookte aardappelen afgieten, in een recipiënt doen, en alvorens er wat dan ook aan toe te voegen, de kloppers er in en laten draaien tot de aardappelen volledig in moes zijn. Dan kruiden met muskaatnoot en eventueel peper. Nog een klont boter en een heel ei erin en terug eventjes kloppen. Dit keer om alles goed te vermengen. Vervolgens al kloppend melk toevoegen tot een smeuïge puree ontstaat. Als de kloppers nog een duidelijk zichtbaar, maar glad spoor achterlaten aan de oppervlakte is er voldoende vloeistof toegevoegd. Méér zou eerder een papje opleveren! Smakelijk!

Nog over TV-koks: sommigen, vooral dan Piet Huyzentruit, maken altijd zo'n punt over het gebruik van een antikleefpan of een 'kleefpan'. Bakken vooral vlees alleen in een aanklevende pan. Waarom? Ze beweren dat je dan van het 'aanbaksel' lekkere saus kunt maken! Welnu, in een antikleefpan heb je nét zoveel bruin 'baksel', maar het is geen 'aan'-baksel en je moet het niet losmaken want het ligt los op de bodem! Is dus een pak makkelijker! Waar hàlen ze het ook, verdorie?

Willy.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (2)

16-06-2013
lekker
Het water komt me zo in de mond. Misschien kun je nog een andere rubriek openen nl. "bakken en braden". Nog een fijn weekend. Groetjes

16-06-2013 om 09:14 geschreven door pjerreke


Goedemorgen Willy
Bedankt voor de nuttige tips. Nog een aangename zondag gewenst.




16-06-2013 om 08:43 geschreven door lieve




Foto

Over mezelf:
Bouwjaar:
1941
Geboren:   Ja.
Geslacht:   Neen. 
                    Nog levend.
Adres:        Hier.
Beroep:      Levensgenieter.
Hobby's:    Veel.
Talen:         Ja. Vooral
                    betalen.
MEDEDELING:
Voor enkel politie-verhaaltjes, klik onderaan deze marge op 'fictie'.
Inhoud blog
  • Verblindingspolitiek.
  • Afgewend!
  • Charly's angels.
  • Nieuwe tijden.
  • Een nieuw jaar...
  • Nieuwjaar!
  • Kerst
  • Be happy!
  • Winterse gevoelens.
  • De bron van het kwaad.
  • Zondagse mijmeringen.
  • De illusionist.
  • Staken?
  • Herinneringen.
  • Nationalisme.
  • Ontdekkingsreis
  • Het septembergevoel
  • Jeugd.
  • Amateurs.
  • Nadenken.
  • Who did it?
  • Moord en brand.
  • Partnerbedrog?
  • Doordenkertje.
  • Kuddegeest!
  • De échte racist!
  • Mosselfestijn.
  • Arrogantie.
  • Ontroerend onschuldig!
  • Maatschappijkritisch.
  • Zomerhit.
  • Serenata.
  • Soelaas.
  • Mijn dag.
  • Greensleeves
  • Defilé.
  • Vrouw en maatschappij.
  • Beschamend!
  • Overdreven snelheid? ...
  • Sapristi!
  • Integratie.
  • Privatisering.
  • Koffiedik kijken!
  • Daar is ie dan!
  • Me-time.
  • Euh...
  • Levering!
  • Voor elkaar.
  • Nooit tevreden dan?
  • Reageren?
  • Bankstrategie.
  • Analfabeet?
  • Zeelucht.
  • La vie de Chateau!
  • Hedendaagse jeugd.
  • Thuisgevoel.
  • Levenskwaliteit.
  • Pasen!
  • Van frigoboxtoeristen...
  • Knokkeblues.
  • Perfectie!
  • Naweeën.
  • Volksmentaliteit.
  • Balconytalk.
  • Mijn nieuw stekje.
  • Welkom in Knokke!
  • Welkom in Knokke.
  • Afscheid van Oostende.
  • Nadere kennismaking.
  • Zondag!
  • Scannen!
  • Te gek!
  • Uitbollen!
  • Nog eens zwerfmail
  • Proef op de som.
  • Emotions.
  • Levenskunst.
  • Verhuismodus.
  • Euforie!
  • Dubbele namen.
  • Jonger dan je denkt.
  • Back to the roots!
  • Leve de vrede!
  • In den beginne...
  • Land van belofte.
  • Ik weet het niet...
  • Zeventien procent!!!
  • Dagdromen.
  • Gewenning.
  • Diversiteit.
  • De huidige generatie...
  • Schrijfseltje.
  • Geluid op hol.
  • De vierde dag.
  • Landverraad!
  • Aardbewoners (2)
  • Aardbewoners.
  • Magic Bullit?
  • Citroentip.
  • Nieuwe technologie.
  • Een nieuw jaar.
  • De facebookgeneratie!
  • Stil!
  • Kerst.
  • De nachtmis.
  • Woordenschat.
  • Tijdloosheid.
  • Interesses.
  • Arm Fientje!
  • Minderjarig gespuis.
  • Hersenen.
  • Wie durft?
  • Vrouwelijke rariteiten.
  • Ach die hippies!
  • Een hondenleven.
  • Gierig of efficiënt?
  • Vluchten voor wat?
  • Waar Welk Weer?
  • Nostalgisch tussendoortje.
  • Jezelf ontmoeten!
  • Muzikaal intermezzo.
  • Oorlogje spelen.
  • Streepje muziek?
  • Strangers in paradise.
  • Net gemist.
  • Scrollen maar!
  • Eerste resultaten.
  • Incognito!
  • Soms...
  • Winteruur.
  • Missen.
  • Eenzaam OF alleen?
  • Oktobergedicht.
  • Terreur.
  • Keyboard geleverd!
  • De oude tijd.
  • Gevonden...
  • Blogberichtje.
  • Jaargetijden.
  • Memoires
  • People.
  • Oktobermarkt.
  • Hygiëne.
  • Kommiezeslunsen.
  • Generatiekloven.
  • Vrolijk België!
  • Koken voor dummies.
  • ALS... (remake)
  • Als. (Herhaling)
  • Treintje spelen.
  • Peutercriminaliteit.
  • Foei!
  • Het Evasyndroom.
  • Hoezo?
  • Bewust zijn!
  • Levenslust!
  • Religieus gedicht.
  • Lonely boy?
  • Gezondheid!
  • Septemberse weeën.
  • Mens sana...
  • Blogberichtje.
  • Hugo Claus
  • Goed gevoel.
  • Reageren.
  • Vier 'heemse' kinderen?
  • De leeflonende leefloners.
  • Slim, niet mo-slim Japan!
  • Net gehoord...
  • Asociaal of wat?
  • Democratie.
  • Chinese pralines.
  • De kracht van humor!
  • Eenmanshuishouden!
  • Westerse bemoeiingen
  • De citroen (2)
  • Gratis opvang.
  • Jager of prooi?
  • Growing older 2013
  • Besnijdenis/verminking.
  • Goden of kosmonauten?(2)
  • Extremisme of boerenbedrog?
  • De zwarte raaf.
  • Goden of kosmonauten?
  • Indringers.
  • Stil verdriet.
  • Hersenen!
  • Feelings.
  • Ode aan de citroen.
  • Gesmolten inspiratie!
  • Amigos para siempre.
  • Verloederend gespuis.
  • Komkommertijd.
  • O zee!
  • Keramisch kookplezier.
  • Illegaal?
  • Religieus extremisme.
  • Verdraagzaamheid?
  • In de nor.
  • De 21° eeuw?

    Archief per maand
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • waar schrijf je niet meer
  • hallo Willy
  • gelukkige verjaardag
  • waanzinnig waterige woensdagwensen
  • EOAI

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Bedankt Dr Ilekhojie voor (Imelda Diamante)
        op Relativeren.
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/WhatsApp +27765274256 Black Magic Removal Expert in United Kingdom, Carribean, Middle East, Scandinavia, Oceania, Pacific Islands, Africa, Central America, North America, Greenland, Antarctica and South America (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/Text ☎ +27765274256 Remote Viewer, Healer and Magic Spell Caster Specialist in London, Lisbon, Denver, Dallas, Melbourne, Adelaide, Miami, Stockholm, Oslo, Brussels, New York, Athens, Beirut and Chicago (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Blog als favoriet !


    Categorieën
  • Chico2 (19)
  • Chicofotos (25)
  • Computertips. (11)
  • Culinaire avonturen. (2)
  • Fictie 01. (10)
  • Fictie 02 (10)
  • Fictie 03 (8)
  • INHOUD BLOG. (6)
  • Kroniek van een overlijden. (19)
  • Kroniek van een overlijden2 (11)
  • rokershoekje (17)

  • Mijn favorieten
  • Lieve
  • Fredje
  • Johan1944

  • Interessante blogtips:
  • Febe


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!