Ja, het is alweer komkommertijd. Weinig te beleven, en misschien moet ik nog maar eens de culinaire toer opgaan. Want gisteren maakte ik nog een keer, voor het eerst sedert jaren, komkommersoep! Een niet zo gebruikelijk soepje, maar eenvoudig te maken en heel lekker. Het recept haalde ik ooit van een Spaanse TV zender en dito kok. Het kookproces wijkt wel wat af van de normale manier van doen, maar is net daardoor zelfs eenvoudiger.
Klaarleggen:
1 komkommer. Geschilde aardappelen. In volume evenveel als de komkommer groot is. 2 ajuinen. 2 blokjes groentebouillon. Boter. Bloem. Melk.
Doen:
- De komkommer wassen, maar niet schillen. Overlangs in 4 snijden, en dan dwars in stukken van zowat 1 à 2 cm. - De ajuinen en de aardappelen in even grote stukken snijden. - Wat bakboter in de kookpot smelten, de groenten erbij en een ietsje water. Laten aanstoven tot de geuren goed loskomen. - Water toevoegen tot de groenten goed onderstaan, de bouillonblokjes er in en het vuur zo regelen dat alles netjes doorkookt tot ook de hardste groenten (aardappelen) zachtgekookt zijn.
- Ondertussen een bechamelsaus maken met 1 soeplepel boter, 1 soeplepel bloem, en melk. - De saus van het vuur nemen en af en toe eens doorroeren zodat er geen velletje op komt.
- De soep gladmixen, en er daarna de witte saus bijgieten, zodat een gebonden geheel ontstaat. De dikte kun je bepalen door er nog water bij te gieten indien gewenst.
- Weer aan de kook brengen, bijkruiden met peper en zout, en klaar.
Ook ijskoud geserveerd smaakt deze soep heerlijk. Heel verfrissend bij dit warme weer!
Willy.
|