"Zeeuwse mosselen smaken niet te best"
Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft de nieuwe Zeeuwse mosselen
geproefd. Die werden vorige week woensdag in Yerseke voorgesteld als een
oogst van zeldzame kwaliteit. Test-Aankoop bevestigt dat het
vleespercentage goed zit, maar is niet enthousiast over de smaak.
In geen jaren werden nog zulke hoge vleesgehaltes gehaald als nu, lieten
de mosselkwekers vorige week optekenen in Nederlands Zeeland. Het
enthousiasme bij de mosselkwekers was groot en ze voorspelden dat de
prijs laag zou blijven. Test-Aankoop nam de proef op de som en
kocht 25 stalen aan in zowel supermarkten als viswinkels, voorverpakt en
los verkocht. De organisatie vergeleek de Zeeuwse mosselen met
Belgische en Franse.
Minder enthousiast over smaak
De
eerste conclusie is dat het vleesgewicht minder hoog is dan
aangekondigd. De mosselkwekers beloofden schelpen met 30 procent
vleespercentage, maar in de test bleek dat slechts 25 procent te zijn.
Wellicht is een deel van dat verschil te verklaren door de dagen tussen
de vangst en de degustatie. Microbiologisch bleken alle geteste
mosselen in orde. Over de smaak daarentegen is Test-Aankoop minder
enthousiast. Een degustatiepanel van experts proefde de 25 stalen en
bestempelde 9 ervan als zwak of zelfs slecht.
"Koop
supers"
Opvallend is dat er geen link werd gevonden tussen
de kwaliteit en de prijs of het kaliber. De organisatie raadt dan ook
aan om supers te kopen: die zijn goedkoper dan jumbo's, maar bevatten
even veel mosselgewicht per kilogram. Test-Aankoop kan wel
bevestigen dat de schaaldieren dit jaar iets goedkoper zijn. Toch zijn
er enorme prijsverschillen, vooral tussen de verschillende kalibers.
(belga/dea)
|