Nederlandse wetenschappers kweken proefbuishamburger in strijd tegen voedseltekort
Wie wil de eerste proefbuishamburger achter de kiezen steken? Daar
zijn Nederlandse wetenschappers naar op zoek. Zij werken aan zo'n burger
met rundsgehakt gemaakt uit stamcellen.
Over nog geen jaar zal deze burger een feit zijn, beweren professor Mark
Post van de Universiteit van Maastricht en zijn team. "Ik zie geen
enkele manier om de komende decennia voort te bouwen op de ouderwetse
veestapel", zegt Post. "Proefbuisvlees zal onze enige resterende keuze
zijn."
Niet genoeg vee voor stijgende wereldbevolking
Zo
moet de mens geen dieren meer slachten om aan vlees te geraken. De
wereldpopulatie groeit zo snel dat er ook niet genoeg vee zal
overblijven om iedereen van vlees te voorzien. De oplossing ligt volgens
de Nederlandse wetenschappers dan ook in het kweken van runds-, kippen-
en lamsvlees in een laboratorium.
Ze werken ook aan een
hamburger, die zal ontwikkeld worden uit 10.000 stamcellen afkomstig van
vee. De stamcellen worden in het lab vermenigvuldigd met een factor van
meer dan een miljard om zo spierweefsel te kweken dat op rundsvlees
gelijkt. Naam van het nieuwe product: in vitro-vlees.
Ook al gelijkaardige varkensreepjes en visfilets
"We
proberen daar een consumptie-artikel van te maken en we zoeken een
proefpersoon die het als eerste wil testen", aldus professor Post. "Als
we geen kandidaten vinden, dan doe ik het zelf."
In 2009
produceerden wetenschappers van de Universiteit van Maastricht ook al
varkensreepjes via dezelfde methode, maar ze moesten toegeven dat het er
allemaal niet zo appetijtelijk uitzag. De reepjes waren grijs en hadden
de textuur van calamares. En in New Yorkse labo's werden visfilets
ontwikkeld uit stamcellen van spierweefsel van goudvissen. Ook al smaken
al die pogingen niet zoals het echte vlees dat we gewoon zijn, toch
denken wetenschappers dat we snel zullen wennen aan de nieuwe smaak.
Verwacht
wordt dat de vleesconsumptie tegen 2050 zal verdubbelen. De
proefbuisburger zou weleens de eerste stap naar een voedselrevolutie
kunnen zijn, zo menen de wetenschappers, om de toenemende vraag naar
vlees te kunnen bijhouden. (hlnsydney/jv)
|