dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    16-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
     

     

    Ik sta nog een beetje achter met uitleg over de pogingen die ik doe

    om in de keuken links en rechts wat culinaire dingen te bereiden.

    Ik beschouw mezelf nog altijd als een beginnende kok, maar toch

    krijg ik al meer vat op de ingrediënten. Om risico’s van het vak te

    vermijden ga ik meestal voor eenvoudige gerechten, die moeilijk

    of maar voor de helft kunnen mislukken.

     

    Hopelijk zitten er tussen de lezers personen (mannen?), die wel eens

    willen koken, maar niet goed durven. Deze rubriek is voor hen bestemd,

    want wat ik bereid is eenvoudig, en het werkt!

    Het bijgevoegde recept komt altijd uit een of ander kookboek,

    maar ik pas zonodig het recept (en zijn tekortkomingen) aan,

    zodat het resultaat eetbaar is. Gelukkig beschik ik over een

    goede raadgever (Greta), die deze recepten blindelings maakt.

    Omdat deze blog in de categorie “Reizen” zit, zijn de gekozen

    gerechten veelal gebaseerd op buitenlandse recepten.

    Een exotisch tintje is nooit ver weg.

    Wat ik bij dezen bereid, voldoet aan de twee voorwaarden.

    Het is heel gemakkelijk én het is bereid in Spanje, met lokale mediterrane

    ingrediënten. Het is trouwens het laatste gerecht van het winterseizoen.

     

    Een belangrijk onderdeel van dit recept zijn tomaten, die goede diensten

    kunnen bewijzen bij een vis die de oven ingaat. Het typische voor een

    dergelijke vis is, dat die gemakkelijk de neiging vertoont om te

    verbranden of in het beste geval uit te drogen.

    TIP: voor de minder ervaren kok die een vis in de oven gaat zetten:

    tomaten (onder andere) brengen redding.

    Omdat ze zoveel water bevatten houden ze de vis mals en sappig.

    Tomaten zijn waarschijnlijk de groenten die het meest worden gegeten,

    maar wat weten we van die (meestal) rode bollen? 

     

     

     

     

    Tomaten zijn afkomstig uit Amerika, waar de voorvaderen van de Inca's

    en de Maya's in de Indiaanse oertijd kleine varianten van kweekten.

    Het zijn de Spanjaarden die er het eerst mee in contact kwamen.

    De conquistadores stuurden vervolgens planten met kleine gele

    vruchten naar Spanje, want toen zagen ze er nog geel uit.

    De Spaanse veroveraars lustten er wel pap van, na de ontberingen

    tijdens het oversteken van de Atlantische Oceaan.

    Ze namen min of meer de Azteekse naam over, die xitomatl luidde.

    (het woord is verwant aan een ander Azteekse woord,

    namelijk xipotatl oftewel patat. 

    Dit is geen grapje, maar het woord chocolade stamt af van

    het Azteekse chocolatl.

    Ook coca colatl is Azteeks, maar dat is wel een grapje natuurlijk.

     

     

     

    De plantjes oogden mooi met hun gele bloempjes, en werden in Europa

    vooral als sierplant geteeld. Maar degene die aan het groene bladplantje

    zelf proefde, kwam (te laat) tot de slotsom, dat het giftig was.

    De gifstof in deze plant heet tomatine. De stof wordt door de plant geproduceerd

    als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens.

    De groene bessen die door de plant na de bevruchting worden gevormd,

    zijn licht giftig. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt stilaan de gifstof hieruit,

    hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor schimmels

    en bacteriën. De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan

    die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden. 

    TIP: het blad en de stengel zijn dus giftig, net zoals bij aardappel-,

    aubergine- en paprikaplanten.

    Let op: in groene tomaten is de gifstof tomatine nog volop aanwezig.

    In Amerika worden groene tomaten verwerkt in een chutney; hiervan

    mag men eveneens niet te veel eten. 

    Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850

    is het een veelgebruikte groente geworden in de Europese keuken.

     Ook voor andere gelegenheden worden ze soms gebruikt.

    De Spaanse stad Buñol bijvoorbeeld kent jaarlijks het Tomatina-festival

    met onder andere het grootste tomatengevecht ter wereld met ongeveer

    45.000 deelnemers. 

     

     

    Er zijn talloze varianten van tomaten. Naast de tegenwoordig heel populaire

    trostomaten, zijn er de kleine kerstomaatjes, pruimtomaten enz.

    Een bijzondere soort die je allen aantreft in het volle tomatenseizoen,

    zoals nu, is de cœur de bœuf variant.

    Het zijn de King Kongs onder de tomaten, hebben zeer veel vruchtvlees

    en zijn heel smakelijk en geknipt om op te vullen met van alles en nog wat.

     

      Nog een zeer interessante en vooral smaakvolle versie zijn de zongedroogde

    tomaten. In Spanje is dat geen probleem, maar in België bereidt men die

    maar best voor in de oven. Anders zou het te lang kunnen duren.

     Nu ga ik even terug naar het gerecht, dat kei eenvoudig te bereiden is,

    en zo lekker ook: “Vis met groenten in de oven” is de naam.

    Hierbij staat het recept (halve tomaten inbegrepen, maar deze komen uit een blik).

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een hele vis, waarbij de soort weinig rol speelt

    snipper de sjalotten en de look, laat ze garen

    (al bereid met zalm, zeebaars en bonito)

    de paprika kan je ook even mee laten aanbraden

    2 à 3 sjalotten

    doe een eetlepel olie in een ovenschotel

    2 looktenen

    verwarm de oven voor op 180° à 200°

    3 glazen droge witte wijn

    bestrooi de vis aan beide kanten met pezo

    1 glas brandy of gelijkaardig

    leg de helft van alle groenten in de ovenschotel

    1 blik hele tomaten

    kruid met alle kruiden en leg de vis er bovenop

    1 blik rode of groen of Italiaanse paprika’s

    strooi de rest van de sjalot, look en peterselie er op

    (groenten met hoog watergehalte aanbevolen)

    bedek de vis goed met tomaten, paprika en sjalot

    (verse) tijm

    giet de wijn en de brandy in de schotel

    een handvol verse peterselie

    zet de schotel in de oven gedurende 20 à 25’

    marjolein of oregano

     

    bonenkruid, eventueel nog andere kruiden

    interessant met wedges en alles samen in de oven

    2 el olijfolie

     

    pezo

     

     

    TIP: wie het glas brandy (cognac, armagnac, enz.) niet aan het gerecht wil

    toevertrouwen, kan het ook gewoon uitdrinken tijdens het koken.

    Het zelfvertrouwen zal dan meteen toenemen.

      

     

    De sjalotten en de look zijn aan het fruiten.

    In dit geval heb ik er verse, fijngesneden Italiaanse paprika’s bijgevoegd,

    maar andere paprika’s gaan ook. 

     

      

     

     De vis wordt gesandwiched tussen twee lagen groenten die dus veel water bevatten.

    Hij gaat ongeschonden uit de oven komen.

    Elke vis komt voor dit recept in aanmerking, behalve een aprilvis.

    Ikzelf heb het trouwens al bereid met zalm, baars en bonito (een veredelde

    Spaanse versie van tonijn).

     

     

      

    Om het mezelf gemakkelijk te maken, kies ik als bijgerecht: wedges uit de diepvries.

    De vis én de wedges gaan samen 20’ de oven in, en ze komen er samen uit.

    Samen in, samen uit, en het verhaaltje eindigt met een tuit.

      

    Min of meer bereid uit: TimeLife, Vis-, Schaal-, en Schelpdieren, pag.62.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    17-07-2012
    Bedankt voor je mailtje
    Het water liep me hier bijna uit de mond Groeten uit een bijna verzopen Lier

    1fjz110a1ikimikimi.jpg

    17-07-2012, 01:10 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gazetteprovencal
    blog.seniorennet.be/gazette

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!