dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    25-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: povere pistachepeulen pellen is niet plezant!

     

     

     

     

     

     

    Terug uit Spanje, met ons karretje.

    Stilaan geraken we, na zeven maanden lente, toch gewend aan het lokale klimaat.

    Niet alleen het weer is nog wat wisselvallig, maar er is bovendien een

    technisch probleem opgedoken: ons maandelijks ADSL downloadvolume

    van 1000 Megabyte was al op drie dagen opgebruikt.

    Tot die conclusie kwam ik woensdagavond.

     

    Gevolg: tot op dit moment “genieten” we van een smalbandverbinding.

    Onze provider houdt ons dus in leven via een strohalm.

    Alle vorige jaren hadden we genoeg aan het volume, maar het lidmaatschap

    van Greta’s Mailgroup Photoshop heeft een turbo-effect te weeg gebracht.

    Intussen heb ik een ander soort abonnement besteld, maar

    “de aanvraag is lopende”.

    Sorry dus, als er hier of daar een onvolkomendheid is.

    Laten we het maar liever over serieuze dingen hebben, zoals: lekker eten.

      De gerechten die de laatste tijd aan bod kwamen vonden meestal hun oorsprong

    rond de Middellandse Zee. Vandaag blijven we opnieuw in dezelfde omgeving.

    We maken ons een speciaal, maar zeer smakkie-smakkie gerechtje uit Turkije.

    Volgens het kookboek zijn het “Kippenvleesrolletjes met Pistaches”,

    maar Turken begrijpen het enkel als je het piliç sarmasi noemt.

     Turkije heeft natuurlijk geen uitgesproken Bourgondische keuken,

    want de bewoners zijn historisch niet de meest welvarende,

    en dus is de traditionele keuken gebaseerd op wat de bewoners

    konden vinden in hun omgeving. 

    De ingrediënten worden al eeuwen ter plaatse gekweekt, en zijn ook bij ons

    gemakkelijk op te sporen, namelijk: kip, kaas van koe of schaap,

    sinaasappels en pistaches.

    De kaas: oorspronkelijk  van de Turkse schapen, maar van een koebeest kan ook.

    Pistaches: ik vond er in Spanje enkel met de pel er aan,

    maar half open en gezouten.

     Van de ganse bereidingstijd heb ik 80% besteed aan het pellen van de pistaches.

    En geëindigd met pijnlijke vingers ook nog.

    Als je dit kunt vermijden door gepelde te gebruiken: des te beter dus.

    De pistaches geven wel een niet alledaags en verfijnd smaakje aan het geheel.

     

    Hier sta ik op het punt de Spaanse Sidra er aan toe te voegen,

    om het te laten sudderen in een heerlijk vocht.

    Greta neemt een onzichtbare foto van buiten het raam, à la candid camera.

    Gelukkig ben ik niet in mijn neus aan het peuteren..

     

     

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 kipfilets (mooi gevormd)

    was de kipfilets en dep ze droog

    pezo

    leg de stukken plat op een snijplank

    150g (gepelde) pistachenootjes

    deel ze met een scherp mes dwars doormidden

    50g jonge kaas (koe en/of schaap)

    zodat je 8 dunne plakjes verkrijgt

    …in Spanje, neem Manchego

    bestrooi ze luchtig met wat zout en peper

    cocktailprikkers

    maal ½ van de pistachenootjes met een mixer fijn

    1 eiwit

    verdeel deze vermaling over de plakjes kip

    3 el olie

    rasp de kaas in dunne plakjes en leg deze er bovenop

    1tl bloem

    rol de kippetjes op en zet de eindjes vast met prikkers

    sap van 2 sinaasappels (of vers sap)

    roer het eiwit los in een diep bord

    cayennepeper of Piments d’ Espelette

    hak de rest van de pistachenootjes iets grover

    4 sinaasappelplakjes als garnering

    strooi ze uiteen over een bord

     

    wentel de kippetjes door het eiwit en door de nootjes

     

    druk de nootjes aan

     

    verhit de olie in een pan

     

    laat de rolletjes hierin 8 à 10’ rondom bakken

     

    haal ze uit de pan en hou ze warm (microwave bijv.)

     

    doe de bloem in de pan, blus met het sinaasappelsap

     

    breng deze saus even aan de kook

     

    breng met een beetje zout + cayennepeper op smaak

     

    giet de saus over de rolletjes

     

    dien op met de plakjes sinaasappel

     

    lekker: geserveerd met “Goud en Zilver”

     

     De appelsiensaus is ook niet zo gekend en/of gebruikt in de Benelux,

    maar past wonderwel bij de pistachesmaak.

    De appelsiensaus heeft een mooi kleurtje, beetje curieachtig.

    Ook de kip ziet er smakelijk uit, met de jasjes van pistaches. 

     

     

     

     Als bijgerecht nam ik eentje, dat bijna overal bij past en bovendien

    heel lekker is: Goud en Zilver.

    Het receptje  hier al aan bod gekomen, maar volledigheidshalve

    staat het hier nog eens. 

      

     

     

     En ook dit is om heerlijk van te snoepen.

    Eet smakelijk.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    500 g wortels

    wortelen en uien schillen

    300 g uien

    in schijven of plakjes snijden

    boter en/of olijfolie

    vetstof in de pot doen

    peper

    de groenten daarin al roerend 5´ laten smoren

    tijm

    1/8 l heet water/cider, boeljonblokje, kruiden en suiker toevoegen

    suiker

    aan de kook brengen, pan afdekken en op klein pitje gaar koken

    peterselie, fijngehakt

    naar gelang de stevigheid van wortels en uien is dit 10 à 15´

    boeljonblokje

    groenten op smaak brengen en met gehakte peterselie bestrooien

    water of (Spaanse) cider

     

     

     Afgeleid van Time Life, Koken in de Wereld, Turkije, pag.122



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rocky
    blog.seniorennet.be/rocky

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!